Koffiebonen kopen 2022 – De beste koffiebonen voor pistonmachines en volautomatische koffiemachines

De beste espressomachine is slechts zo goed als de koffiebonen die u gebruikt. Chocoladeachtig, nootachtig of fruitig – in onze Koffiebonen Test 2022 presenteren wij u de lekkerste koffiebonen. Als u niet precies weet welke koffie u lekker vindt, raad ik u een van onze degustatiepakketten aan. Of mijn persoonlijke favoriet: Passalaqua Harem. Veel plezier met lezen!

Meesterlijk koffiegenot voor thuisbarista’s – hoe maak je koffie zoals in een café
Als u thuis koffie of espresso wilt maken zoals in een café, hebt u een pistonmachine nodig, of anders een volautomatische koffiemachine van hoge kwaliteit.

Alleen deze kunnen het water met voldoende druk door het koffiepoeder persen. Deze waterdruk is essentieel om de onmiskenbare crema te produceren.

Het hangt echter ook van de boon af. Alleen wie een koffieboon van hoge kwaliteit gebruikt, haalt het beste uit zijn machine. Welke dat is, kan moeilijk te achterhalen zijn met het groeiende aanbod. In principe zijn er maar twee soorten bonen die in de meeste schappen te vinden zijn. Het soort boon is echter niet het enige dat telt. Het is slechts één van de kwaliteitskenmerken van koffiebonen. Het kan op dezelfde manier worden bekeken als wijn. De druivensoort alleen zegt niet veel over het aroma en het alcoholgehalte. Een Merlot druif, bijvoorbeeld, kan heel anders smaken als hij uit Italië of Duitsland komt. Dit is te wijten aan de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden. Ook de oogst, de verdere verwerking en de bereiding zijn bepalend voor de kwaliteit. Dit geldt ook voor koffiebonen. Bovendien moet een onderscheid worden gemaakt tussen melanges en “single origin”-koffiesoorten. Wij hebben alles wat u moet weten over koffiebonen verzameld in de Koffieboontest 2022. Wij hebben ook onze winnaars van de koffieboontest voorgesteld.

Hier vindt u een uitgelezen selectie koffiebonen om naar believen uit te proberen en mee te experimenteren.

De beste koffiebonen voor pistonmachines – wat is belangrijk?

De boon verfijnen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat het niet alleen om de boon; de eigenlijke smaak en het aroma ontstaan tijdens het roosteren.

Veel koffiedrinkers zijn zich niet bewust van de betekenis ervan als kwaliteitskenmerk. Na het oogsten en drogen heeft de koffieboon als vrucht nog niet veel gemeen met de eigenlijke espressoboon.

In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen drie brandniveaus: Donker, medium en licht. Zelfs het oog van een leek kan deze criteria gemakkelijk onderscheiden.

Het donkerste niveau is bijna zwart, het middelste niveau doet denken aan karamel en in het licht gebrande niveau zijn nog sporen van het oorspronkelijke groen van de vrucht te bespeuren.

Natuurlijk zijn er ook gradaties van zeer donker tot zeer licht, maar deze drie niveaus zijn voorlopig voldoende als richtlijn om een idee te krijgen.

Hoe langer en zachter geroosterd, hoe intenser de smaak.

Het is echter niet zozeer de kleur als wel de wijze van roosteren die bepalend is voor het onderscheid tussen kwaliteitszegels. Bonen die langzaam en voorzichtig worden geroosterd, ontwikkelen hun aroma beter. Koffiemelanges van commerciële fabrikanten bevatten vaak verschillende brandingen en bonen. In het ergste geval wordt dit gedaan om inferieure en snel gebrande bonen te verhullen. Bij een donkere branding is het moeilijker om de kwaliteit van de boon te bepalen. Voor een espresso uit een pistonmachines is het echter voordelig als de bonen donker gebrand zijn. Espresso heeft slechts een laag watergehalte en vereist daarom een intense boon.

Wees voorzichtig bij het kopen van bonen

Tijdens het branden verliezen de koffiebonen een groot deel van hun water. Dit maakt ze lichter. Aangezien de bonen per gewicht worden verkocht, voegen sommige fabrikanten na het roosteren weer vocht aan de bonen toe. Iedereen die wel eens aan een rauwe boon heeft geroken, zal opmerken dat hij bijna neutraal ruikt. Pas tijdens het branden ontvouwt zich het veelgevraagde koffiearoma. Goede koffie wordt verfijnd door meesterbranders. Het is deze stap die bepalend is voor de latere smaak. Te veel haast bij het roosteren zorgt voor een scherp, licht aangebrand aroma. Sommige fabrikanten vermelden “slow roasted” of “gently roasted” op hun verpakking. Steeds meer kleinere branderijen hebben zich in deze kunst gespecialiseerd en de klanten kunnen ter plaatse kiezen uit verschillende brandingen. Donkere smaken zijn bitterder, maar hebben minder zuur. Ook hier is een middenweg vaak de juiste en is het raadzaam te experimenteren.

Quintessence van roosteren

1.Donkere branding is bitterder 2.Lichte branding is zuurder 3.Voor espresso is een kleur die naar donkere branding neigt geschikt 4.Niet alleen de kleur op zich, maar ook het brandproces is van belang voor de kwaliteit.

Leuk weetje: Koffie hoort niet in de koelkast. De vochtigheid beschadigt de koffie en hij neemt geuren aan.

Koffiebonen kopen

Om uw persoonlijke favoriete koffieboon te vinden, moet u rekening houden met de volgende punten. Om het zoeken te vergemakkelijken hebben wij de belangrijkste koopcriteria voor u op een rijtje gezet in onze koffiebonen test 2022.

1. handgeplukte oogst: hoe langer de vruchten in de zon liggen, hoe aromatischer ze zijn. Dit geldt voor koffiebonen evenzeer als voor kersen (waaraan de koffieboon verwant is) of aardbeien. Maar te veel zon en overrijp fruit zijn ook niet goed. Daarom worden koffies van hoge kwaliteit altijd met de hand geplukt. Dit garandeert dat noch onrijpe, noch overrijpe vruchten worden geoogst.

2. Zorgvuldig drogen: Na de oogst moeten de koffiebessen worden gedroogd. Dit vergt tijd, ervaring en zorgvuldigheid. Drie factoren die de prijs opdrijven, maar een premium koffie heeft precies dat nodig.

3. De melange maakt het verschil: Net als bij wijn kunnen koffiemeesters uit verschillende soorten de perfecte melange toveren. Zij combineren sterke bonen met een hoog cafeïnegehalte met mildere soorten. Of ze intensiveren de smaak en het cafeïnegehalte zodanig dat de zogenaamde “wake-up”-koffies of zombie-melanges ontstaan. De meeste liefhebbers van geuren geven echter de voorkeur aan een evenwichtige sterkte en mildheid. Een goede koffiebrander toont zijn deskundigheid door de chocoladekant van elke boon in de schijnwerpers te zetten.

4. Geroosterd van fruit tot koffieboon: Zoals gezegd spelen de mate van branding en het brandproces een grote rol bij de kwaliteit van de koffie. Grote commerciële producenten verkorten dit proces vaak. Het resultaat is te veel bittere stoffen en een rokerig aroma. Koffie moet voorzichtig en vakkundig worden gebrand.

Goede koffie kost tijd: Het is eigenlijk heel eenvoudig – hoe zorgvuldiger de koffie wordt geoogst, hoe zorgvuldiger hij wordt gedroogd en hoe vakkundiger hij wordt gebrand, hoe beter de koffie. Kleine branderijen staan daar garant voor. Hier gaan zorg en kwaliteit nog steeds voor winst.

Koffieboon proeverij pakketten

Omdat het moeilijk kan zijn in zo’n groot aanbod de juiste boon te vinden, hebben branderijen en koffiehandelaren zich aangepast aan kleine hoeveelheden. Koffiebonen voor pistonmachines en volautomaten hoeven niet langer in kiloverpakkingen te worden gekocht, maar zijn er in proefformaten en in praktische proefverpakkingen.

Douwe Egberts Koffiebonen Variatiepakket
Douwe Egberts Koffiebonen Variatiepakket

Bekijk de dagprijs

Caffè Duo Proefpakket Koffiebonen
Caffè Duo Proefpakket Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

L’OR Koffiebonen Variatiepakket

L'OR Koffiebonen Variatiepakket

Bekijk de dagprijs

Pure Africa Arabica Proefpakket Koffiebonen
Pure Africa Arabica Proefpakket Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Koffiekompaan Proefpakket Blends
Koffiekompaan Proefpakket Blends

Bekijk de dagprijs

O’ccaffè – Italiaanse koffiebonen Proefpakket
O'ccaffè - Italiaanse koffiebonen Proefpakket

Bekijk de dagprijs

Onze winnaars van de koffiebonen test

Koffiebonen kopen begint met de machine. Portafilter- en volautomatische machines stellen enigszins andere eisen aan de boon. Daarom hebben wij onze testoverwinningen in twee categorieën verdeeld.

De beste koffiebonen voor pistonmachines

Het Italiaanse zwarte goud

Melitta koffiebonen LA TAZZA VERDE
Melitta koffiebonen LA TAZZA VERDE

Bekijk de dagprijs

De tropische koffie uit India: donker en chocoladeachtig zoals het land

Caffè Corsini India koffiebonen
Caffè Corsini India koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Nootachtig en vol – de voortreffelijke koffie.

Bristot Speciale Koffiebonen
Bristot Speciale Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Eersteklas espresso. Fruitige en nootachtige smaak. Fairtrade.

Fair! coffee bonen biologisch
Fair! coffee bonen biologisch

Bekijk de dagprijs

100% Arabica uit 10 verschillende landen, geraffineerd in de traditionele Italiaanse branderij.

Passalacqua MEHARI koffiebonen
Passalacqua MEHARI koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Het mengsel van de Big Apple is de allrounder

Caffe New York Extra
Caffe New York Extra

Bekijk de dagprijs

Onze winnaars van de koffieboontest: de beste koffiebonen voor volautomaten

Het grootste verschil tussen een volautomatisch koffiezetapparaat en een portafilter is dat het eerste meestal slechts één vulvak voor koffiebonen heeft. Dit betekent dat u een boon moet kiezen die zo veelzijdig mogelijk is.

De romige, krachtige allrounder

Lucaffe Espresso Bar Koffiebonen
Lucaffe Espresso Bar Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Espresso zoals in Italië

Danesi Oro koffiebonen
Danesi Oro koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Premium koffie met versheidsgarantie

Kimbo Espresso Extra Cream
Kimbo Espresso Extra Cream

Bekijk de dagprijs

Napolitaans koffiegenot

Kimbo koffiebonen espresso Napoletano
Kimbo koffiebonen espresso Napoletano

Bekijk de dagprijs

Compromisloos goede espresso koffie

Kimbo Gold Espresso
Kimbo Gold Espresso

Bekijk de dagprijs

Cafeïnevrije koffiebonen

Cafeïne is niet altijd wenselijk in koffie om gezondheidsredenen of individuele voorkeuren. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse cafeïnevrije koffiebonen verkrijgbaar die de volle smaak leveren. Deze zijn geschikt voor portafilter- en volautomatische machines. Er zij echter op gewezen dat zelfs cafeïnevrije bonen nog 0,1 procent cafeïne kunnen bevatten.

Lucaffe Decaffeinated koffiebonen
Lucaffe Decaffeinated koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Hausbrandt Decaffeinato
Hausbrandt Decaffeinato

Bekijk de dagprijs

Faitrade koffie – koop koffie, maar koop het eerlijk!

Alle koffieproducerende regio’s liggen rond de evenaar. Helaas is Europa als groeiregio hierbij uitgesloten. Net als chocolade groeit koffie alleen langs de evenaar. Hij heeft warme, tropische en vochtige gebieden nodig om te gedijen. De grootste groeigebieden zijn Vietnam, India, Brazilië, Indonesië en Afrika. Hoe langer de vruchten aan de struik hangen, hoe zoeter ze smaken. Daarom moeten de koffievruchten met de hand worden geoogst. Dit verklaart de betrekkelijk hoge prijs. Aangezien de koffieproducerende regio’s gelegen zijn in landen die economisch vrij zwak zijn, heeft de koffieteelt helaas een trieste geschiedenis. Gelukkig dragen veel van de huidige grote koffiemerken Fair Trade- en biologische keurmerken. Deze zorgen ervoor dat koffieplantage-eigenaren hun arbeiders eerlijk betalen en dat zij onder goede omstandigheden werken. Biologisch is niet alleen belangrijk voor het daadwerkelijke genot van de koffie, de veldwerkers worden ook gespaard van giftige stoffen. Dit betekent dat u uw favoriete ochtenddrankje met een gerust geweten kunt drinken.

Parana Fairtrade Organic
Parana Fairtrade Organic

Bekijk de dagprijs

Fairtrade koffie Mokafina
Fairtrade koffie Mokafina

Bekijk de dagprijs

Fairtrade koffiebonen van Coffee to Stay
Fairtrade koffiebonen van Coffee to Stay

Bekijk de dagprijs

Café de Origen
Café de Origen - fairtrade koffiebonen

Bekijk de dagprijs

KINTI
KINTI Koffiebonen Medium Roast

Bekijk de dagprijs

Gemalen of hele koffiebonen kopen?

Na het oogsten en roosteren komt het malen. Dit moet altijd direct voor het brouwen en per kopje worden gedaan. Koffiearoma’s verdwijnen binnen een paar uur na het malen, terwijl hele bonen hun smaak tot zes maanden kunnen behouden. Daartoe moeten ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard. Koffiemolens moeten het daarom altijd mogelijk maken om per kopje te malen.

Het verschil tussen espressobonen en koffiebonen

Een van de grootste en meest verspreide mythes rond koffie en zijn cafeïne is dat espresso aanzienlijk stimulerender zou zijn dan een kopje filterkoffie. Om dit voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, moet men eigenlijk alleen begrijpen dat het cafeïnegehalte minder te maken heeft met het soort koffie. Het is eerder te wijten aan de bereiding, het soort boon en de branding. De robusta-boon heeft veel meer cafeïne, maar het is een in water oplosbare stof. Wij consumeren niet de boon als zodanig, maar het water dat door de koffieboon of het koffiepoeder op smaak is gebracht. De vuistregel is dus betrekkelijk eenvoudig: hoe langer het koffiepoeder in contact is met water, hoe hoger het cafeïnegehalte. Espresso heeft minder vloeistof en is daarom geconcentreerder. Daarom moet een espressoboon altijd een intensere smaak hebben dan een koffieboon. Italianen geven de voorkeur aan 100% Arabica voor hun espresso, maar ook hier heeft de trend naar melanges de overhand gekregen. Het is veeleer de branding die bepaalt welke boon in de koffie gaat en welke in de espresso. Deze laatste zijn bijna altijd donker geroosterd. Ze verliezen meer water en krijgen meer intensiteit.

Arabica en Robusta – wat zijn de verschillen?

Hoewel er aanzienlijk meer koffieboonsoorten zijn, zijn het deze twee die de wereldmarkt domineren. Robusta heeft in het verleden met veel negatieve stigma’s te kampen gehad. We kennen het van pakken filterkoffie en er zit iets mufs en minderwaardigs aan vast. Maar zelfs de koffiemelanges of melanges van dure en nobele fabrikanten bevatten altijd een aandeel Robusta en dat is niet voor niets.

Robusta doet zijn naam eer aan

Zoals reeds gezegd, heeft Robusta een nogal nadelige reputatie in vergelijking met zijn zuster, de Arabica. Hoewel het in de meeste gevallen goedkoper is, hoeft het niet altijd van inferieure kwaliteit te zijn. Een Robusta van hoge kwaliteit kan een tweederangs Arabica gemakkelijk overtreffen. Wat het goedkoper maakt om te kopen, is zijn grotere veerkracht en hogere opbrengst. Dit geldt zowel voor de plant als voor de oogst. De Robusta-plant groeit bijna twee keer zo snel en de oogsttijd is dan ook veel korter. De vruchten zijn niet zo gevoelig en kunnen dus gemakkelijker met behulp van een kam worden geoogst. Het bevat ook meer cafeïne en bittere stoffen. Maar dit kan ook wenselijk zijn. Het zijn precies deze twee kenmerken die hem zo waardevol maken wanneer hij wordt gecombineerd met Arabica.

Arabica – een boon zoals uit 1000 en een nacht

Deze boon komt oorspronkelijk uit Afrika en Jemen. Wat Arabica mist aan cafeïne en proteïnen, maakt het goed met zijn hoge gehalte aan zogenaamde koffieoliën. Deze zorgen voor het fluweelzachte crèmelaagje op de koffie. Het is ook aan hen te danken dat zelfs een mokka die alleen gebrouwen is, het fijne schuim produceert. De Arabica heeft slechts half zoveel cafeïne als de Robusta, maar bijna twee keer zoveel lipiden. De smaak is dan ook veel milder.

Cafeïne smaakt altijd bitter en dit maakt de melange van beide bonen bijna altijd tot een goede keuze. Italianen, die minstens 3 espresso’s per dag drinken en dus minder van de stimulerende en bittere stoffen, geven de voorkeur aan de arabicaboon. In dit land zijn we, dankzij de lange traditie van sterke, licht bittere filterkoffie, meer gewend aan de Robusta. Maar we neigen ook meer naar de zogenaamde lungo, cappuccino of latte macchiato. Deze koffiedranken zijn minder geconcentreerd en profiteren daarom van een evenwichtige mix van bittere en milde smaken.

Quintessence Robusta vs. Arabica

  1. Robusta heeft tweemaal zoveel cafeïne: maar dit smaakt ook bitter.
  2. Arabica bevat meer koffieoliën: deze maken de koffie fluweelzacht en geven de crema.
  3. Robusta is ongeveer half zo duur als arabica, maar als pure boon is hij eerder ongeschikt voor espresso.
  4. Arabica levert slechts één oogst per jaar op en moet met de hand worden geplukt.

Leuk weetje: De duurste koffieboon ter wereld heet Kopi Luwak of kattenkoffie. De boon wordt door de wilde tropische kat gegeten en vervolgens onverteerd weer uitgescheiden. Dit gistingsproces zorgt voor een zeer bijzonder aroma. Bovendien kan de kat niet in gevangenschap worden gehouden, wat de kattenkoffie nog exclusiever maakt.

Koffiebonen goed bewaren

Ook hier zijn er helaas enkele mythes die blijven bestaan. Bij correcte bewaring kan de volle frisheid van het aroma tot zes maanden bewaard blijven. En dit is hoe het werkt:

  • Koffie moet worden bewaard op een donkere, droge plaats met stabiele, koele luchtcondities.
  • Een luchtdichte verpakking helpt om de aroma’s vast te houden.
  • Bewaar koffiebonen en koffiepoeder nooit in de koelkast.
  • Bewaar nooit twee koffiesoorten in dezelfde houder.
  • Hoewel de verzegelde verpakking tot zes maanden houdbaar is, moet een geopende verpakking binnen vier tot zes weken worden gebruikt.

Conclusie

Nu u alles over koffiebonen te weten bent gekomen, bent u in een goede positie om uw eigen weloverwogen oordeel te vellen. Als de koffie te sterk of te bitter is, kunt u nu beslissen wat u moet doen. Als je ’s morgens een echte oppepper nodig hebt, kies dan voor een melange met een hoog Robusta-gehalte. Als je je meer op je gemak voelt met een kopje en de dag ontspannen wilt beginnen, dan is een 100% Arabica melange met een medium branding de juiste keuze.

s Avonds moet het cafeïnegehalte ook vrij laag zijn. Mensen die graag meerdere koffies per dag drinken, moeten letten op een lage zuurgraad en een laag cafeïnegehalte. Voor de rest is koffie nog altijd een kwestie van persoonlijke smaak! Gelukkig is er tegenwoordig een enorme keuze aan koffie in alle prijsklassen en soorten en vindt u ook de juiste koffie.