Espressomachine test 2022: De beste pistonmachines voor thuis

Geen enkele andere machine weerspiegelt de professionele koffiecultuur zo goed als de piston espressomachine. Onder echte barista’s wordt het beschouwd als de enige manier om een goede espresso te maken. In dit artikel leest u welke pistonmachines worden aanbevolen voor ambitieuze thuisbarista’s.

Espressomachine test: een overzicht van de beste modellen

Een van de redenen waarom volautomatische koffiezetapparaten de laatste jaren zeer populair zijn geworden, is dat zij soortgelijke resultaten kunnen bereiken als een pistonmachine. Lange tijd had de pistonmachine te kampen met een imagoprobleem: grote inspanning, een langdurig leerproces en een uitgebreide uitrusting.

Maar dit beeld verandert steeds meer, en fabrikanten brengen voortdurend nieuwe espressomachines op de markt. Er is hier ook veel voor het instap- en middensegment. Dit zijn precies de machines waar een ambitieuze thuisbarista eens naar moet kijken.

De beste piston voor minder dan 200 euro: DeLonghi Dedica

Een paar jaar geleden was de categorie “espressomachines onder 200 euro” helemaal niet aan te bevelen. Enerzijds omdat er niet veel machines in deze prijsklasse waren en anderzijds omdat de meeste van de beschikbare machines niet van goede kwaliteit waren. De DeLonghi EC 685 Dedica is hierop een uitzondering en is bij uitstek geschikt voor beginners.

De’Longhi Dedica EC 685.M
De'Longhi Dedica EC 685.M

 • Slank ontwerp – slechts 15 cm breed
 • Snelle opwarming (40 seconden)
 • Goede prijs-prestatieverhouding
 • Laag gewicht
 • Melkschuim moeilijk te produceren

Goed geprijsd instapmodel apparaat van De’Longhi.

Bekijk de dagprijs

De beste espressomachine onder 500 euro: Sage de Bambino Plus

Deze machine is uitermate geschikt voor beginners en levert toch behoorlijke prestaties. Het heeft een moderne uitstraling en is zeer eenvoudig in te stellen qua temperatuur of waterhoeveelheid. De automatische melkschuimlans is een duidelijk argument voor beginners, omdat u zich in principe het hele leerproces met betrekking tot de juiste melkschuimbereiding kunt besparen.

Hoewel de zeefjes alleen voor beginners zijn aan te bevelen en de tamper een echte barista niet zal overtuigen, spreken het doordachte functionele principe en de hoogwaardige uitvoering voor de Sage de Bambino Plus.

Sage Appliances Bambino Plus
Sage Appliances Bambino Plus

 • Moderne uitstraling
 • goede regeling van temperatuur en waterhoeveelheid
 • Automatische melkschuimlans
 • Relatief lichte machine
 • Kleine lekbak

Goede instapmachine met een goede prijs-prestatieverhouding. Het hoogtepunt is de automatische melkschuimlans.

Bekijk de dagprijs

De beste espressomachines onder 700 euro: Rancilio Silvia en QuickMill Orione 3000

De Rancilio Silvia is de juiste machine voor de ambitieuze thuisbarista. Want aan de ene kant ziet het eruit als een echte piston en aan de andere kant moet je weten hoe je het moet maken. Bovendien zijn alle onderdelen van een zeer hoge kwaliteit.

Het is een éénkringsmachine en zowel het watercirculatiesysteem als het waterreservoir spreken vanuit professioneel oogpunt voor een instapmodel. Er is zeker ruimte voor verbetering, maar als u een piston wilt die goed werkt, duurzaam en robuust is, en ook nog de klassieke pistonlook heeft, dan bent u hier op de juiste plaats.

Rancilio Silvia espresso machine
Rancilio Silvia

 • Robuust en hoogwaardig vakmanschap
 • duurzaamv
 • Goede prijs-prestatieverhouding
 • goed totaalpakket
 • Roest kan ontstaan bij onjuiste behandeling
 • als je veel miclh-drankjes wilt bereiden, moet je geduld hebben (vanwege het constructieprincipe)

Een geweldige machine voor ambitieuze thuisbarista’s die zich in de wereld van de espresso willen storten zonder een fortuin uit te geven.

Bekijk de dagprijs

Een goed alternatief is de QuickMill Orione 3000, die qua functionaliteit zelfs beter is dan de Rancilio Silvia en uitstekend werk levert bij het opwarmen van water. De machine heeft een goede interne structuur en zeer goed vakmanschap. Hij wordt geleverd met een filterhouder van massief messing en een garantie van 24 maanden.

QuickMill MOD.03000 Orione 03000 espressomachine
QuickMill MOD.03000 Orione

 • geweldig totaalpakket
 • goede prijs-prestatieverhouding
 • Messing filterhouder inbegrepen
 • Zeer goed vakmanschap
 • Stoompijp is stijf (zonder verbinding)
 • geen automatische uitschakeling

Een prima instapmachine die qua afwerking en prijs-kwaliteitverhouding nauwelijks te wensen overlaat. Een hete tip voor beginnende thuisbarista’s.

Bekijk de dagprijs

Hybride machines zijn de nieuwe trend

Hybride machines gebruiken zowel de technologie van een piston als die van een volautomatische machine. De fabrikanten van dit type machine proberen het beste van deze twee werelden te combineren in één koffiemachine. Sommige hybride machines hebben een geïntegreerde koffiemolen die de maling en dosering automatiseert.

Maar er zijn ook pistonmachines met functies die normaal alleen in volautomatische machines te vinden zijn. Het gaat bijvoorbeeld om geautomatiseerd stopwerk, een automatisch melk- of reinigingssysteem of digitale functies voor de controle van de brouwtijd of de temperatuur.

Voor wie zijn hybride machines het meest geschikt? Natuurlijk, voor mensen die graag heerlijke espresso drinken, maar tegelijkertijd niet zoveel tijd of zin hebben om te leren hoe ze die met een piston moeten bereiden.

De beste hybride machine: Sage Oracle Touch

De Sage Oracle Touch vindt een redelijke middenweg tussen automatische functies en het leerproces voor een pistonmachine. U zult veel leren over het maken van espresso in een piston met deze halfautomatische machine. Maar je hoeft niet elke stap onder de knie te hebben en kunt nog steeds van goede koffie genieten.

De Sage Oracle Touch bereidt echte espresso, is zeer gemakkelijk te reinigen en biedt nog een doorslaggevend voordeel: u kunt beslissen of u het melkschuim automatisch of handmatig wilt laten bereiden.

Sage Appliances Oracle Touch
Sage Appliances Oracle Touch

 • Echte espresso met eenvoudige bediening
 • Zeer gemakkelijk schoon te maken
 • Melkschuim kan manueel of automatisch gemaakt worden
 • Je hoeft geen professional te zijn en je kunt nog steeds espresso maken in stijl
 • Als een onderdeel defect is (bv. de slijpmachine), moet de hele machine worden onderhouden

Deze machine is interessant voor liefhebbers van frahling die graag heerlijke espresso drinken, maar geen maanden willen spenderen aan de espressomachine. Een geweldige symbiose van volautomatische machine en echte pistonmachine.

Bekijk de dagprijs

Mini, hybride, klassiek of handheld: Welke piston past bij mij?

Deze vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord, omdat de machines, afhankelijk van de categorie, voor verschillende eisen worden gemaakt. Drie soorten machines kunnen hier duidelijk worden onderscheiden:

 • Espressomachines met één circuit
 • Espressomachines met dubbel circuit
 • Espressomachines met dubbele boiler

Espressomachines met één circuit

Een espressomachine met één circuit is een machine die hetzelfde watercircuit gebruikt voor zowel het maken van espresso als voor het opschuimen van de melk. Het probleem hierbij is dat voor het opschuimen van de melk een hogere watertemperatuur nodig is. Voor een espresso is een watertemperatuur van 94 graden Celsius nodig. Daarentegen levert slechts 110 tot 130 graden Celsius de waterdamp voor het opschuimen van melk.

Dus na de espresso moet de machine of verder opwarmen of eerst afkoelen voor de volgende cappuccino. Als dit niet goed werkt en de espresso te veel warmte krijgt, wordt hij bitter. Helaas duurt het opwarmen of afkoelen lang, en een goede cappuccino in het bijzonder is afhankelijk van een zo snel mogelijke vermenging van melk en koffie. Als u een echte espressodrinker bent en bijna nooit latte maakt, is een espressomachine met één circuit een goede keuze voor u.

De Sage de Bambino Plus en de Rancilio Silvia zijn éénkringsmachines die voor weinig geld resultaten van hoge kwaliteit leveren. Bent u echter een liefhebber van latte, dan is de QuickMill Orione 3000 geschikter, want die heeft ook een doorstroomverwarmer. Dit zorgt snel voor een stabiele stoomtemperatuur.

Espressomachines met dubbel circuit

In tegenstelling tot espressomachines met één circuit, hebben espressomachines met twee circuits twee watercircuits met verschillende temperaturen. Dit betekent dat u tegelijkertijd de stoom voor het opschuimen van melk en het brouwwater voor het maken van espresso kunt afnemen. De machine met dubbel circuit bevat een boiler met het water voor het opschuimen van melk.

Door deze ketel loopt ook een pijp, die een “warmtewisselaar” wordt genoemd. Het water dat erdoor stroomt, wordt gebruikt om espresso te zetten. Als u op zoek bent naar een goed instapmodel onder de espressomachines met twee circuits, dan zit u goed met de Oscar Nuova Simonelli. Het wordt gekenmerkt door een ongewoon uiterlijk en een goede koffiekwaliteit. Hij is verkrijgbaar voor ongeveer 800 euro. Het prijsverschil tussen een espressomachine met enkelvoudig circuit en een espressomachine met dubbel circuit is dus vrij groot.

Oscar Nuova Simonelli Black van Nuova Simonelli Espresso
Oscar Nuova Simonelli Black

 • Futuristisch uiterlijk
 • Voordelige instap in de wereld van de espressomachines met twee circuits
 • Compact ontwerp voor kleinere keukens
 • Grote ketel voor ruim stoomvolume
 • Afvalwaterbak loopt snel vol
 • Relatief luid

Een goed ontworpen en betaalbare machine met twee circuits in een modern ontwerp voor ambitieuze thuisbarista’s. Een kleine insider tip!

Bekijk de dagprijs

De Oscar Nuova Simonelli weegt ook ongeveer 17 kilo en heeft een lange opwarmtijd. Hij heeft geen warmwateruitlaat, geen optische drukregeling en geen optie voor drukverlaging. Als u op zoek bent naar een machine die de grenzen tussen privégebruiker en professionele barista laat vervagen, moet u eens kijken naar de Bezzera Mitica S MN. Deze ziet er niet alleen goed uit, maar biedt ook topkwaliteit. Met ongeveer 1.850 euro zijn de investeringskosten echter ook vele malen hoger.

Bezzera Mitica S MN
Bezzera Mitica S MN

 • Koperen boiler en pijpen
 • Twee drukmeters
 • Hoogwaardige constructie
 • Goede vibratie pomp

Het instapmodel in de Bezzera Mitica serie met roterende kleppen. Zeer mooie machine met twee circuits voor hogere eisen.

Bekijk de dagprijs

Espressomachines met dubbele boiler

De derde categorie onder de professionele machines wordt gekenmerkt door twee onafhankelijke ketels. Terwijl de eerste boiler water levert voor de espresso, levert de tweede water op de ideale temperatuur voor het melkschuim. De twee grootste voordelen van dit systeem zijn:

U hoeft geen wachttijd in te plannen en kwaliteitsverlies is ook zo goed als uitgesloten. Dankzij de onafhankelijke circuits is er geen gevaar voor oververhitting.

Een nadeel van het systeem met twee boilers is echter dat het water langer in de boiler blijft omdat het alleen nodig is voor espresso of melkschuim. Daarom moet u bij de aankoop van een dergelijke machine nagaan welke ketelgrootte het best bij u past. Dit hangt natuurlijk af van hoe vaak u de machine gebruikt.

In het algemeen wordt het aanbevolen: Hoe kleiner de boiler, hoe beter. Een goede aanbeveling voor een kwalitatief hoogwaardige machine met dubbele boiler is de Rocket Espresso Dual Boiler R58. Hoewel hij ongeveer 30 kilo weegt, is hij moeilijk te overtreffen qua functionaliteit en mooi design. U kunt de watertemperatuur handmatig regelen. De machine is ook uitstekend gefabriceerd en stil. Met een prijs van ongeveer 2.200 euro moet de koopbeslissing echter zorgvuldig worden genomen.

Rocket R58 V3 (dubbele boiler)
Rocket R58 V3

 • Uitstekend vakmanschap
 • Dubbele boiler
 • Tijdloos mooi ontwerp
 • Handig instelbare watertemperatuur
 • Zeer rustig
 • Hoge aankoopprijs

Wie de grenzen tussen professionele espressobar en thuiskeuken wil doen vervagen, kan niet om de R58 van Rocket heen. Een uitstekende espressomachine voor perfectionisten die ook thuis waarde hechten aan compromisloos goede espresso. Een droommachine!

Bekijk de dagprijs

Het grote verschil tussen deze machinetypes is de manier waarop ze het water verwarmen en hoe het uit de stoomlans komt. Tenminste, zo verdeelden de fabrikanten ze vroeger, maar dat is intussen veranderd. Als u de professionele machines buiten beschouwing laat, kunt u vijf verschillende soorten espressomachines onderscheiden:

 • Zeefmachines voor 150 euro
 • Espressomachines vanaf 300 euro
 • Klassieke pistonmachines vanaf 500 euro
 • Hybride machines
 • Handbediende machines

Test goedkope espressomachines: Een piston voor 150 euro – Heeft het zin?

Een espressomachine met piston van 150 euro in uw eigen keuken zetten is niet echt aan te raden. Dergelijke modellen gaan niet lang mee en de goedkope onderdelen bereiken niet de druk of temperatuur voor perfecte espresso. Een goedkope machine is ook geen goed idee vanuit het oogpunt van duurzaamheid.

Voor de fabrikanten is deze categorie lucratief, omdat veel klanten graag een dergelijke machine kopen om haar uit te proberen en “te proeven”. Ook is de remmingsdrempel van nature laag vanwege de lage prijs. Een espressodrinker die de smaak van espresso te pakken heeft gekregen, zal echter al snel een betere machine willen.

De middenklasse: espressomachines vanaf 300 euro

Met een prijs vanaf 300 euro behoren espressomachines tot de middenklasse van de prijsklasse. Hier vindt u een selectie van innovatieve machines, zoals de hierboven genoemde Sage de Bambino Plus, die beschikt over geweldige functies zoals een automatische melkschuimlans, instelbare temperaturen en een instelbare hoeveelheid water.

Als u op zoek bent naar een goede instapmachine waarmee u echt espresso kunt leren maken, dan moet u ongeveer 300 tot 400 euro investeren. In deze prijsklasse is de Sage Appliances Bambino Plus zeker de 2022 testwinnaar.

Populaire klassiekers: espressomachines vanaf 500 euro

De twee reeds genoemde aanbevelingen, Rancilio Silvia en QuickMill Orione 3000, kosten meer dan instapmachines, maar ze genieten niet voor niets van hun klassieke status. Hun constructie is van veel hogere kwaliteit en duurzamer dan die van een machine van 300 euro. Natuurlijk zijn deze espressomachines ingewikkelder in het gebruik. Als u er eenmaal vertrouwd mee bent, zult u niet zo snel meer voor een andere machine kiezen.

Espressomachines vanaf 1.000 euro – fijne machines voor thuisgebruik

Als u al goede barista-vaardigheden hebt verworven en wilt investeren in een echt goede espressomachine, dan moet u kiezen voor een model vanaf 1.000 euro. Een goede aanbeveling hier is de Rocket Espresso Appartamento. Het biedt een chique design en een hoogwaardige afwerking, maar is tegelijkertijd ook zeer robuust en met de juiste zorg zult u deze machine zeer lang in gebruik hebben.

Rocket Espresso | Appartamento | Espresso Machine | Wit
Rocket Espresso - Pistonmachine

 • chic design
 • vakmanschap van hoge kwaliteit
 • robuust
 • duurzaam met de juiste verzorging

Geweldige machine met twee circuits voor de ambitieuze thuisbarista.

Bekijk de dagprijs

Deze machine met twee circuits is een goede keuze voor de ambitieuze thuisbarista. Door zijn compacte formaat past hij ook in elke keuken. Een machine als de Rocket maakt zowel heerlijke espresso als heerlijke cappuccino of andere melkmixdranken en biedt uw gasten een grote verscheidenheid aan koffiespecialiteiten.

Hybride machines: Het beste van beide werelden?

Hybride machines zoals de eerder genoemde Sage Oracle Touch zijn een steeds groeiende trend op de markt. De slimme combinatie van twee verschillende soorten machines biedt bijvoorbeeld vele voordelen:

Ze zijn even gebruiksvriendelijk als een volautomatische machine, maar brouwen echte espresso. Het is niet nodig om een extra koffiemolen te kopen. Het melkschuim wordt automatisch naar wens bereid. Veel instellingen voor de espressobereiding zijn geautomatiseerd. Zo’n machine is toleranter voor fouten. Hoge functionaliteit wordt gecombineerd met een compact ontwerp. Schoonmaken is snel en gemakkelijk.

Maar een hybride machine is ook een compromis. Het moet de angst van de klant voor de piston wegnemen. Net als een volautomatische machine heeft ook de hybride machine enkele nadelen:

Als een belangrijk onderdeel breekt, wordt de machine ook onbruikbaar. De koffiebonen worden constant verhit. Ondanks goede capaciteiten, heb je minder invloed op de voorbereiding. U kunt geen afzonderlijke onderdelen upgraden, bijv. de molen.

In het algemeen kan worden gesteld dat de voordelen van een hybride machine veel groter zijn dan de nadelen. Als u uw vaardigheden mettertijd wilt verbeteren, een eigen koffiemolen wilt hebben en misschien een beetje wilt pronken, moet u een echte piston in Italiaanse stijl aanschaffen.

En welke accessoires heb ik nodig voor mijn espressomachine?

Voor perfect koffiegenot zijn één of twee accessoires nodig voor een pistonmachine.

Koffiemolen

In tegenstelling tot een volautomatische koffiemachine heeft een piston geen ingebouwde koffiemolen. U moet investeren in een goede espressomolen. Automatische instapmodellen malen de koffiebonen meestal niet fijn genoeg om de optimale drukopbouw in de piston te bereiken. Handmatige espressomolens hebben dit probleem bijna nooit.

Eureka MCI
Eureka MCI

 • traploos instelbaar
 • Timer functie
 • Robuust vakmanschap
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Duurzaam
 • Minimale klontering van het maalsel

De Eureka MCI is al een juweeltje in uw eigen keuken of kantoor. Dankzij de traploze instelling en de hoogwaardige molen staat niets een perfecte espresso in de weg.

Bekijk de dagprijs

Maar wil je de molen aanzwengelen voor elke espresso? Zeer goede automatische koffiemolens zijn de Eureka Mignon en de Mahlkönig Vario. Ze zijn beide duur, maar bijna onmogelijk te breken. Een minder duur alternatief is de Graef CM 800, die geen traploos maalwerk biedt, maar met 40 graden wel veel keuze biedt. Het schoonmaken is een beetje lastig, maar deze molen is nog steeds het perfecte instapmodel.

Graef CM 800
Graef CM 800

 • Zeer betaalbare instapmaler voor espressomachines
 • Solide vakmanschap
 • Maalgraad niet volledig oneindig variabel (40 niveaus)
 • Slijpmateriaal wordt gedeeltelijk onzuiver uitgeworpen

De Graef CM 800 is het bekijken waard voor iedereen die vooral op het budget let of die thuis aan de slag wil met espresso.

Bekijk de dagprijs

Tamper

Helaas worden de meeste tot nu toe aanbevolen espressomachines niet geleverd met een bijzonder goede espressotamper. Ofwel ligt hij slecht in de hand, is hij te licht of kan hij niet de nodige druk van 15 kilogram opwekken. Als de druk niet goed is, krijg je geen goed samengeperste koffie puck. Het water stroomt dan niet optimaal door de koffie en het resultaat is zeker niet bevredigend. Hybride machines hebben vaak een automatisch stopstation, maar dit levert niet altijd het gewenste resultaat op.

Een echt goede tamper hoeft niet veel te kosten, maar de stempel moet wel van een zware en gladde legering zijn gemaakt. Het handvat moet ook zo gevormd zijn dat u het perfect in de hand kunt houden en er zonder pijn verticale druk op kunt uitoefenen.

ECM Tamper 89415 (58mm)
ECM Tamper 89415

 • constante druk van 20kg (gemakkelijk te gebruiken, zelfs door beginners)
 • hoogwaardig vakmanschap uit Duitsland
 • zeer gemakkelijk te reinigen dankzij de gebruikte materialen: roestvrij staal en gepolijst aluminium
 • iets duurder in aanschaf

ECM biedt ook een dynamometrische of gekalibreerde tamper aan. Zelfs beginners kunnen met deze tamper meteen aan de slag. Een zeer goede investering als geschenk of voor espresso beginners. Ook een goede hulp als u wisselend personeel heeft in uw eigen café.

Bekijk de dagprijs

Uitklopbak

Wat is de beste manier om de gebruikte koffiepuck uit de piston te verwijderen? Helaas laten de fabrikanten van espressomachines u in de kou staan. In plaats van de koffiepuck aan de rand van de afvalbak uit te kloppen of een geschikte bak te zoeken, is het raadzaam een praktische Uitklopbak aan te schaffen. Een Uitklopbak is niets meer dan een tafelafvalbak voor restjes koffie.

Motta Uitklopbak 7750
Motta Uitklopbak 7750

 • edele uitstraling
 • robuust
 • roestvrij
 • gemakkelijk schoon te maken
 • rubberen afklopstang

Chique roestvrijstalen afvalbak.

Bekijk de dagprijs

Het heeft meestal een dwarsbalk waarop u de rand van de filterhouder kunt tikken. Op deze manier glijdt de hele koffiepuck zo uit de zeef. Een goede klopkast moet zowel stabiel als zwaar zijn. Een rubberen coating op de dwarsbalk dempt ook het geluidsniveau. Behalve dat het hygiënisch is voor het weggooien, geeft de klopbak u ook zoiets als controle.

Aan de hand van de manier waarop de puck uit de piston glijdt en hoe stabiel hij in de klopper belandt, kunt u nagaan of u bij de bereiding alles goed hebt gedaan.

Melkkan

Een melkkan die perfect in de hand ligt, is eigenlijk alleen verplicht als je je wilt overgeven aan latte art. De melkkan, ook wel pitcher genoemd, die bij de machine wordt geleverd, levert meestal de gewenste kwaliteit. Als bij uw machine geen melkkannetje wordt geleverd, is de kleine investering zeker de moeite waard, want een goed kannetje heeft de perfecte vorm om melk op te schuimen en is bovendien bestand tegen hitte en stoom.

TIP: Bekijk mijn artikel “Perfect melkschuim” als je thuis perfect melkschuim wilt maken.

Een andere algemene aanbeveling

De lijst van aanbevolen accessoires is natuurlijk erg lang. Een tamper matje of een fancy koffieborstel zien er net zo professioneel uit als espressokopjes van hoge kwaliteit. Maar voordat u uw geld investeert in accessoires die u niet echt nodig hebt, is het beter aandacht te besteden aan de uitstekende kwaliteit van de koffieboon. In plaats van supermarktartikelen kunt u veel beter kiezen voor branderijen die hun bevoorradingsbronnen op een eerlijke en transparante manier presenteren en veel belang hechten aan de kwaliteit van de branding.

Snelle tips voor de perfecte espresso uit een piston

Als u perfecte espresso wilt maken met een piston, moet u natuurlijk vertrouwd zijn met dit type machine en ook met de bereiding van espresso, of u moet er al lange tijd mee werken. Afgezien daarvan zijn er een paar professionele tips die u kunnen helpen typische bronnen van fouten te vermijden.

Een hoog Robusta-gehalte is goed

De Robusta-boon is vooral populair bij Italiaanse espressodrinkers. Italiaanse brandingen hebben vaak een hoog Robusta-gehalte. Enerzijds garandeert dit de cafeïnekick en anderzijds stabiliseert het de crema.

De gebruiksaanwijzing uit het hoofd kennen is het allerbelangrijkste.

Terwijl de meeste functies van een volautomatische machine voor zichzelf spreken, moet u de gebruiksaanwijzing van een pistonmachine zorgvuldig bestuderen en verschillende keren doornemen.

Heel vaak ligt de fout in de molen

De eerste fouten gebeuren al tijdens het maalproces, omdat het niet zo gemakkelijk is de optimale maling voor het espressodroes te vinden. Als er geen espresso uit de machine komt, is de maling te fijn. Als de koffie te snel en te fel in het kopje schiet, is de maling te grof. Als het nog steeds niet werkt, moet je je molen grondig controleren. Oefen het tampen met een keukenweegschaal: De beste manier voor een nieuwe barista om te leren hoe de optimale druk op de koffiepuck aanvoelt, is met een keukenweegschaal. Als je dit goed hebt geoefend, dan kun je vertrouwen op je spiergeheugen. Zonder de optimale druk krijgt u geen uitstekende espresso, dus verwaarloos deze stap niet.

Wees pedant

Zorg ervoor dat u uw espressomachine regelmatig en grondig reinigt. Een pistonmachine heeft niet het probleem van koffieresten binnenin, maar kalkaanslag en verstopte zeven kunnen een probleem worden.

Waarop moet het gegevensblad bij de aankoop letten

Hier volgen enkele tips over hoe u het gegevensblad van een pistonmachine correct kunt lezen. In plaats van af te gaan op verkeerde getallen, is het veel belangrijker een machine te kiezen die u graag gebruikt en die aan uw eisen voldoet.

 • Enkelcircuit, dubbelcircuit of dubbelketel? Als u uw espresso liever zwart hebt, is een espressomachine met één circuit perfect geschikt en bespaart u de extra kosten van complexere modellen.
 • Grootte van het waterreservoir: hier is het beter te kiezen voor een groter waterreservoir, aangezien er veel water door de machine stroomt bij het koffiezetten. Het steeds opnieuw vullen kan vervelend zijn.
 • Hoe lang duurt het om op te warmen? Hoe groter de machine en het ontwerp van de ketel, hoe langer het duurt om op te warmen. Als je ’s ochtends niet veel tijd hebt, ben je beter af met de Sage Appliances Bambino Plus (3 minuten opwarmtijd) dan met de Rancilio Silvia (20 minuten opwarmtijd).
 • Hoeveel druk heeft de pomp? Hier geldt hetzelfde als bij de volautomatische machine: U hoeft niet precies rekening te houden met de druk, tenzij die op een negatieve manier uit de toon valt. De cijfers kunnen gemakkelijk misleidend zijn.
 • Aantal maalgangen: Dit geldt natuurlijk voor een hybride machine of een koffiemolen. Hier is het heel eenvoudig: hoe meer maalgangen de machine heeft, hoe beter ze is. Traploos is hier het optimum.
 • Zijn enkelwandige of dubbelwandige filterkorven beter? Een dubbelwandige filterkorf is beter bestand tegen de druk, maar op lange termijn zult u betere resultaten bereiken met een enkelwandige zeef. Het is raadzaam na te gaan of de filterkorf kan worden vervangen door “professionele modellen”.
 • PID (Proportioneel-Integraal-Derivatief) of automatische temperatuurstabilisatie: Dit is een optioneel onderdeel. Als de machine dit kan, is dat geweldig, want de resultaten zijn een stuk beter.
 • Hoe zit het met de hoogte van de tuit en de “trede”? Terwijl een hoge uitloop geweldig is voor latte macchiato glazen, is het voor een espressokopje beter om dichter bij de zetgroep te staan. In dit geval kunnen “steps” of soortgelijke hulpmiddelen helpen.
 • Wat is het ideale gewicht? Aan de ene kant moet je ervoor zorgen dat je machine niet te licht is. Dan kan hij draaien wanneer de piston wordt geplaatst. Anderzijds, als u kiest voor een echt zware machine (20 kg en meer), moet u ervoor zorgen dat deze een stabiele basis heeft.
 • Wat zijn de ideale afmetingen? Als uw machine een handmatige stoomlans voor melk heeft, zorg er dan voor dat u links of rechts een beetje ruimte overlaat. Afhankelijk van het model speelt de diepte of hoogte een belangrijke rol bij het verwijderen van de tank.