Wat is een Caffè Americano?

De Caffè Americano is een klassieker onder de koffiespecialiteiten bereid met een espressomachine. Het originele recept komt uit Italië, waar het oorspronkelijk voornamelijk werd bereid voor Amerikaanse bezoekers van het land. Ze eisten een minder sterke koffie dan de traditionele espresso bestaande uit slechts 25 ml.

Hier presenteren we het Caffè Americano recept en geven we tips over hoe je het kunt bereiden.

Binnenkort:

 • Caffè Americano is ontstaan in Italië om tegemoet te komen aan de koffieverzoeken van Amerikaanse soldaten in het land.
 • Caffè Americano moet niet verward worden met lungo – het heeft aanzienlijk minder cafeïne, zuurgraad en intensiteit.
 • Bij het bereiden van een perfecte Caffè Americano is het volgen van de juiste stappen essentieel om een optimale smaak te bereiken.
Caffè Americano

De geschiedenis van Caffè Americano

Toen het Italiaanse leger in 1943 Sicilië en Zuid-Italië binnentrok, maakten veel van de soldaten kennis met de Italiaanse koffiecultuur. Het aroma van de sterke, zwarte espresso was fascinerend, maar de meeste soldaten wilden een koffiedrank die dichter bij hun gebruikelijke smaak kon liggen.

Ze vonden de espresso te sterk en te bitter. Ze verlangden ook naar een grote kop koffie, omdat die in Amerika werd gedronken. In de cafés werd vaak waargenomen dat de soldaten naast een espresso een glas heet water bestelden om de espresso te verlengen.

Caffè Americano Geschiedenis

De Italiaanse café-eigenaren voldeden al snel aan de wensen van Amerikaanse klanten met een praktische oplossing: ze brouwden een dubbele espresso en breidden deze uit met heet water.

Dit resulteerde in een minder sterke drank met aanzienlijk groter volume en de Amerikaanse soldaten waren enthousiast.

Wat ooit een recept was voor de Amerikaanse soldaten in de oorlog, is in latere decennia ook een populaire drank geworden onder Amerikaanse toeristen.

De naam Caffè Americano werd pas echt populair in de jaren 70 van de vorige eeuw. Het is dus een zuivelvrij alternatief voor cappuccino.

Verschil tussen Caffè Americano en Lungo

Kortom, een Caffè Americano is espresso, die wordt uitgebreid met water. Het verschilt echter aanzienlijk van Caffè Lungo, dat ook meer water bevat.

Met de lungo is de drank al klaar in de espressomachine, met twee keer zoveel water als bij een normale espresso. Bij de Americano wordt het hete water pas toegevoegd nadat het brouwproces is voltooid.

De verschillende bereidingswijzen geven de twee espressodranken hun bijzondere eigenschappen. De lungo is sterker en smaakt intens. De Americano daarentegen is essentieel Balmier en de smaak doet meer denken aan filterkoffie.

Caffè Americano Bereiding &Koffiebonen

De bereiding van Caffè Americano lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig, omdat er naast espressopoeder en water geen andere ingrediënten worden gebruikt. Voor perfecte resultaten is het echter noodzakelijk om de individuele voorbereidingsstappen in de juiste volgorde te volgen.

Allereerst de “4 m” die worden beschouwd als de basis voor elke espressobereiding:

 1. Macchina – De Machine
  Voor de bereiding van de espresso moet een hoogwaardige portafiltermachine worden gebruikt. Een espresso uit de volautomatische machine kan echter ook als basis dienen. Een espressomachine kan ook worden gebruikt, maar wordt niet aanbevolen vanwege de zwakkere druk.
 2. Miscela – De bonen
  Als koffiebonen wordt een donkere espresso roast gebruikt, die zorgt voor het typische aroma. De bonen moeten vers zijn en binnen twee tot drie weken na opening van de verpakking worden verwerkt. Voor Caffè Americano wordt een dubbele espresso gebruikt. Dit wordt gebrouwen met ongeveer 13 gram espressomeel.
 3. Macinatura – De mate van grind
  Het espressomeel wordt vlak voor de bereiding vers gemalen. Het espressomeel moet heel fijn gemalen worden, zoals in een speciale espressomolen. Door de korte contacttijd van water en koffie is het fijne espressomeel nodig om een groot oppervlak te vormen waaruit de aroma’s makkelijker kunnen worden opgelost.
 4. Mano – Het menselijke element
  Deze term verwijst naar de speciale behendigheid die nodig is om eersteklas espresso’s te bereiden. Dit omvat zowel het correct knoeien met het espressomeel, als het handhaven van de juiste zettemperatuur en de juiste druk voor de espressohoes.

Voorbereiding & Accessoires

In principe heb je voor de Americano dezelfde ingrediënten nodig als voor een espresso. Er zal donker gebrande espressobonen gebruikt om de gemalen koffie vers te malen voor elk kopje.

Net als bij espresso moet een fijne maling worden gekozen, waardoor veel aroma’s tijdens een korte zettijd uit de gemalen koffie kunnen worden geëxtraheerd. Voor de bereiding wordt een portafiltermachine gebruikt.

Caffè Americano voorbereiding

Caffè Americano Recept

Delen:
1

Voorbereiding:
3 minuten

Kooktijd:
4 minuten

Totaal:
7 minuten

Stap voor stap naar de perfecte Caffè Americano

Ingrediënten

 • 13 g espressopoeder fijngemalen

 • Water

Leiden

 1. Krijg dubbele espresso: Eerst wordt een dubbele espresso verkregen in de portafiltermachine. Het is belangrijk dat je een grote kop onder de koffie-uitlaat zet, zodat het hete water aan de espresso kan worden toegevoegd.
 2. Voeg heet water toe: Er wordt een donkere espresso roast gebruikt, die zorgt voor het typische aroma. De bonen moeten vers zijn en binnen twee tot drie weken na opening van de verpakking worden verwerkt. Voor Caffè Americano wordt een dubbele espresso gebruikt. Dit wordt gebrouwen met ongeveer 13 gram espressomeel.
 3. Let op de juiste mengverhouding: In de meeste gevallen wordt de espresso voor Caffè Americano gemengd met heet water in een verhouding van 1:1. Dus, op de hoeveelheid van ongeveer 50 ml espresso, wordt 50 ml water toegevoegd. Maar je kunt deze mengverhouding aanpassen aan je eigen smaak en meer of minder water gebruiken.
 4. Voeg langzaam water toe: Bij het gieten van het water moet u voorzichtig te werk gaan. Als je het water voorzichtig in het kopje giet, kan de heerlijke crema van de espresso bewaard blijven.
 5. Dienen: De Caffè Americano wordt meestal gedronken zonder toevoeging van melk of suiker.
Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 50 ml

Aantal per portie:Calorieën: 0Totaal vet: 0g

Video: Caffè Americano – voorbereiding thuis

In deze video zie je hoe een Caffè Americano wordt bereid met het portafilter

Andere varianten

Vandaag de dag is Caffè Americano al lang een koffieklassieker die over de hele wereld wordt gewaardeerd. Het wordt ook onder andere namen aangeboden. In Weense koffiehuizen wordt het bijvoorbeeld “uitgebreid” genoemd.

In Australië en Nieuw-Zeeland daarentegen wordt de “Long Black” geserveerd. Maar de espressobereiding verschilt enigszins. Bij de Long Black wordt het water niet aan de espresso toegevoegd. In plaats daarvan wordt eerst heet water in het kopje gevuld en wordt de espresso er vervolgens overheen gegoten. De crema kan zo beter bewaard blijven.

Genieten van Italiaanse espresso in milde vorm

Caffè Americano is een uitstekende optie voor iedereen die op een mildere manier wil genieten van het aroma van Italiaanse espresso. Door het toevoegen van heet water wordt de espresso van zijn kracht beroofd.

Je krijgt een grote kop koffie waarvan de smaak te vergelijken is met een filterkoffie. Maar het bijzondere aroma kan ook aanwezig zijn in Caffè Americano. Daarom heeft het vaak de voorkeur om koffie te filteren.