Bereiding van het alternatief voor koffiebonen

Negen op de tien Duitsers zijn koffiedrinkers. Maar niet iedereen verdraagt cafeïne even goed. Om deze reden wenden steeds meer mensen zich tot lupine koffie. Dit is een product gemaakt van de vruchten van lupinen, een plant met een koffieachtig aroma, waarvoor geen andere ingrediënten nodig zijn.

Binnenkort:

  • Lupine koffie is cafeïnevrij en cholesterolvrij
  • Koffiealternatieven kunnen duurzaam worden geproduceerd
  • De bereiding lijkt erg op die van een normale koffie

Wat is lupine koffie?

Lupine koffie
Lupine koffie is een veganistisch koffiealternatief

Koffie van lupines is een duurzaam en regionaal alternatief aan conventionele bonenkoffie. Roosteren van lupine heeft zelfs gezondheidsvoordelen.

Afhankelijk van de variëteiten bevatten de planten bittere stoffen, maar hebben ze een onvergelijkbaar aroma en een verbazingwekkend goede smaak. Lupine koffie bevat geen cafeïnezuur, is maagvriendelijk en glutenvrij, evenals pesticidenvrij.

Maar het is vooral duurzaamheid die een rol speelt. Koffiebonen leggen ongeveer 10.000 kilometer af tot ze in Duitsland aankomen. Lupinen worden geteeld in de lokale landbouw en worden meestal verwerkt voor het roosteren binnen een straal van ongeveer 100 kilometer.

Deze omstandigheid bevordert de lokale landbouw en kost minder transport en beschermt het milieu. Van lupinezaden van de verschillende variëteiten kunnen ook verschillende braadstukken worden gemaakt, wat leidt tot een andere smaak.

Lupinekoffie is trouwens een van de koffie-achtige dranken, als je het heel strikt vanuit het oogpunt van eten bekijkt.

De zaden van deze plant zijn graanachtig, maar behoren volgens Focus.de tot de peulvruchten. De smaak van bereid lupine koffiepoeder bij een drankje is nootachtig en ook vrij van cafeïne en cholesterol.

Duurzaamheid kopje voor kopje koffie

Als u een product koopt dat is gemaakt van de vruchten van lupine, wordt de grondstof regionaal geteeld. Met biologische lupine koffie krijg je Vol Transparantie over de herkomst van grondstoffen.

Om deze reden hechten fabrikanten veel belang aan het feit dat niet alleen nauwkeurige informatie over de ingrediënten wordt verstrekt, maar ook dat er al een maximale duurzaamheid wordt uitgevoerd op de boerderij van de boer.

Alleen op deze manier komt de kwaliteit die wordt gepresenteerd in koffiebereiding met duurzaam koffiebranden in de pot terecht. Transparantie is ook wat klanten verwachten van dit drankalternatief voor koffie van de boon.

Video: Hoe duurzaam is biologische lupinekoffie als koffiealternatief

Grondstoffen

Het alternatief voor de klassieke koffiebereidingen gemaakt van de zaden van lupine is meer dan alleen een vervanging voor de populaire cafeïnehoudende koffiedrank. Het is een echte oplossing als je wilt genieten van een cafeïnevrij drankje.

De koffie-achtige drank wordt gemaakt van de lupine zaden. Voor de productie van het gebraad op bepaalde fokvormen kan worden gebruikt. De reden hiervoor is dat de wilde vorm en de tuin lupinen lupine bevatten.

Dit zijn bittere stoffen. En deze stoffen kunnen leiden tot de dood door ademhalingsverlamming. De gecultiveerde vormen zijn echter niet giftig en hebben geen bittere stoffen en smaken niet bitter, maar hebben een nootachtige smaak.

Varianten van het bonenkoffiealternatief

Soorten lupines
De verschillende soorten lupinen (Lupinus) verschillen in kleur en smaak

Zoete lupinen

Zoete lupinen zijn lupinevariëteiten die door veredeling slechts kleine hoeveelheden gifstoffen en bitterstoffen bevatten. De naam van zoete lupinen is echter niet gebaseerd op een zogenaamd zoete smaak.

Het nadeel van zoete lupinen is dat ze geen bitterstofgehalte hebben in vergelijking met de klassieke andere lupinesoorten. Dit maakt ze ook vatbaarder voor plagen en ziekten. De bestaande alkaloïden van zoete lupinen remmen echter de aantasting van bacteriën, schimmels en schrikken herbivoren af.

Blauwe zoete lupinen zijn nu een economisch gewas op Duitse bodem. Deze lupine variëteit heeft een hoog gehalte en een goedeQua eiwitten.

Dit maakt ze zelfs superieur aan voedererwten en tuinbonen. Naast blauw zijn er ook de gele en witte zoete lupine.

De witte zoete lupine wordt vooral geteeld in Zuid-Duitsland, de gele variëteit, echter steeds vaker in de oostelijke deelstaten. Het blauwe ras verscheen door veredeling in 1997 als een gecultiveerde plant.

Van de bodemgesteldheid is deze plant vrij oneisend. Als de grond echter al een beetje los en zanderig is, gedijen de variëteiten van deze plant bijzonder goed.

De koffie-achtige drank is deels gemaakt van 100 procent van de zaden van de zoete lupinen.

Voor de productie worden de zoete lupinezaden eerst gemalen en het lupinemeel wordt doordrenkt met water om een koffievervanger te worden die vergelijkbaar smaakt met bonenkoffie.

Bittere lupinen

Bittere lupinen vertegenwoordigen de wilde vorm van dit type plant. In de handel worden bittere lupinen niet gebruikt voor de productie van het alternatief in termen van smaak en aroma in vergelijking met een cafeïnehoudende drank. Toch kunnen de zaden van bittere lupineplanten in de war raken.

In Duitsland vertrouwt de handel eerder op een heerlijke branding als koffievervanger gemaakt van zoete in plaats van bittere lupinezaden. Toch zijn bittere lupinen nuttig voor de landbouw omdat ze de bodem verrijken met deze belangrijke plantenvoedingsstof stikstof.

Effect van het koffiealternatief

De consumptie van koffie uit lupinezaad is echt goed voor de mens. Want in vergelijking met koffiebonenbereidingen bevat zo’n product geen cafeïne.

Toch zijn bepaalde risico’s van te veel consumptie van lupinekoffie nu wetenschappelijk bewezen. Een dagelijkse dosis van meer dan 0,35 mg/kg lichaamsgewicht mag niet worden overschreden. Een hele pot van deze koffievervanger mag daarom overdag niet gedronken worden.

De ingesloten alkaloïden hebben een enorm genezingspotentieel op. De koffie uit lupine kan dus bijvoorbeeld gebruikt worden voor maag- en darmproblemen en versterkt het hart. Een studie uit Canada bewijst dat dit graanachtige product, dat tot de peulvruchten behoort, het hart versterkt.

Er zijn ook studies uit Australië die aantonen dat Bloedsuikerspiegel en insulinespiegels worden gereguleerd door de consumptie van deze koffie-achtige drank. Het ingesloten lupine-eiwit kan ook een positief effect hebben op spieratrofie en spierstimulatie. Nog beter dan alleen drinkwater.

Vezel in overvloed

Naast veel eiwitten, die een vervanger voor vlees kunnen zijn, voornamelijk voor veganisten, bevat de peulvruchtenplant, die vaak wordt beschreven als graanachtig, veel vezels.

De vezel zorgt ervoor dat de spijsvertering wordt versterkt. En welke andere drank kan beweren zoveel vezels te bevatten.

Koffiebrandproces

Koffiepoeder van lupinen
Het lupine koffiepoeder is van nature niet te onderscheiden van koffie in kleur, geur en smaak

Een zacht brandproces is de basis voor een koffiesurrogaat die schittert in smaak en aroma. Terwijl bij de conventionele verwerking van koffie in de branderij de producten meestal industrieel worden gebrand, duurt het langer om de lupinekoffie te bereiden.

De gespecialiseerde branderij maakt gebruik van een langdurig brandproces van maximaal 18 minuten in een trommelbranderij. De productie van deze koffiesurrogaat en ook voor graankoffie in dit land is nog niet commercieel. Op deze manier wordt echter een uniform geroosterd aroma Bereikt. De producten worden meestal door de branderij zelf verzonden.

Andere ingrediënten worden niet gebruikt voor de brandvarianten. Het graanachtige en uiteindelijk nootachtig smakende roosteren is ook zacht voor de maag voor de mens, omdat zelfs de productie voorzichtig wordt uitgevoerd.

Bereiding van koffie uit de vruchten van lupine

Koffie uit lupinebereiding
De bereiding van de lupine koffie slaagt in het filter of in de espressomachine

De bereiding in het portafilter is in principe mogelijk, maar bij voorkeur worden andere soorten bereidingen gebruikt. Net als bij graankoffie, moet je koffie bereiden van de kleine nootachtige vruchten van lupine voor de normale Filter koffiezetapparaatde Handfilter of Franse pers Pot niet meer dan een paar theelepels gemalen lupine koffiepoeder. Afhankelijk van de brouwmethode zijn er verschillende stappen.

Alleen water op het lupine koffiepoeder gieten is in de meeste gevallen niet voldoende. Zeker niet bij het bereiden met een handfilter. Het betekent hier steeds weer water gieten.

Voorbereiding in de Franse pers

Voor de bereiding in de klassieke of in de Franse perspot zijn 1 tot 3 theelepels lupine koffiepoeder per kopje nodig. Het koffiepoeder kan gewoon door het kopje lopen zoals normaal als bij bonenkoffie of graankoffie.

De bereiding in de Franse pers brengt de nootachtige smaken goed naar voren. Dit geldt voor alle soorten koffie bij French Press.

Voorbereiding in handfilter

Voor de bereiding met handfilter zijn drie infusies nodig. Hiervoor is ongeveer 25 gram lupine koffiepoeder nodig. Dat is ongeveer 5 theelepels koffiepoeder op een kopje water. Drie infusies zijn nodig in ongeveer 2,5 minuten.

Bereiding in de espressomachine

In het portafilter en de espressomachine worden minder theelepels lupine koffiepoeder gevuld. Het mag slechts ongeveer de helft of 2/3 van de gebruikelijke hoeveelheid zijn.

Bereiding in een volautomatische koffiemachine

Het is ook mogelijk om het lupine koffiepoeder in een volautomatische machine te bereiden. Hier moet echter worden opgemerkt dat lupine koffiepoeder er veel meer in zwelt dan normaal koffiepoeder.

Dit betekent dat de volautomatische machine voor bonen niet noodzakelijkerwijs een geschikt apparaat is voor het bereiden van een kopje lupinekoffie. Omdat het lupine koffiepoeder veel te snel compact wordt in de volautomatische machine, wat eventueel gecompenseerd kan worden door een kleinere hoeveelheid koffiepoeder.

Suiker en melk kunnen dienen als ingrediënten voor koffie gemaakt van lupinen. De koffie kan dus volledig normaal gedronken worden.