Stenophylla Coffee – Alles over de koffievariëteit voor klimaatverandering

Zoals verschillende studies al hebben aangetoond, kan het teeltareaal voor koffie arabica tegen het einde van de eeuw krimpen als gevolg van klimaatverandering. Maar er werd een ander type koffie ontdekt dat een beter alternatief kon zijn dan de bittere Robusta-koffie.

Dit is Stenophylla koffie, een wilde verwante variëteit van Arabica, die al sinds de 19e eeuw bekend is en ook in die tijd werd verbouwd.

Binnenkort:

  • Stenophylla koffie werd al in 1890 in Afrika verbouwd om smaakredenen.
  • Om klimatologische redenen wordt gezocht naar een koffiealternatief dat minder water nodig heeft en beter tegen hitte kan.
  • Stenophylla heeft minder cafeïne, een mildere smaak en de typische aroma’s trigonelline en kahweol
Stenophylla koffie
Een robuuste plant met uitstekende bonen

Wat is Stenophylla koffie?

Het nieuwe alternatief voor Arabica koffie is niet zo nieuw. Het ras werd in 1890 ontdekt langs Ivoorkust, Sierra Leone en Guinee en hier destijds gekweekt.

De planten, die struiken tot drie meter hoog zijn, kunnen worden gekweekt tot een hoogte van 700 meter boven de zeespiegel.

De planten zijn zeer kleinbladig en hebben hun groei nodig weinig water. Daardoor kan de plant ook gedijen in een woestijnachtig klimaat en zijn de teeltgebieden makkelijker te kiezen.

Nadat de teelt in de eerste jaren had geconcurreerd met de variëteiten van Arabica-koffie, werd het in de loop der jaren teruggedrongen. Omdat de stenophylla-planten slechts zeer langzaam rijpende vruchten vormen. Een eerste oogst is pas na zeven tot negen jaar te verwachten.

Dit maakte de teelt in de loop der jaren vrij onaantrekkelijk voor de handel en de planten werden voornamelijk voor persoonlijk gebruik gekweekt.

De koffie wordt nog steeds nieuw geteeld in de bovengenoemde gebieden, naast Nigeria en Ghana en in verschillende niet-Afrikaanse landen.

Vergelijking met andere soorten koffie

Niets heeft zoveel wereldwijde aantrekkingskracht als koffie. En de tekenen zijn dat dit niet zal verdwijnen. Wereldwijd worden dagelijks meer dan twee miljard kopjes koffie gedronken. Meer dan 25 miljoen gezinnen leven van de teelt van de smakelijke bonen.

Tot nu toe is het grootste deel van de teelt afkomstig van twee verschillende soorten koffiebonen, Arabica voor koffiebonen en Robusta, dat meestal wordt verwerkt tot oploskoffie.

Maar dit kan nu weer veranderen met de nieuw ontdekte en toch nooit helemaal vergeten Stenophylla koffie, de Highland Coffee van Sierra Leone.

Arabica koffie heeft het grootste aandeel op de wereldmarkt met meer dan 55% van de geproduceerde koffie, gevolgd door Robusta met 36% marktaandeel. Andere koffievariëteiten vormen de andere percentages met slechts een klein marktaandeel.

Groeiomstandigheden van Stenophylla koffie

Stenophylla Koffie Groeiomstandigheden
De teelt is relatief eenvoudig te implementeren

Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar de laatste voorraden van de nu aan zichzelf overgelaten en in het wild groeiende plant en vonden restanten in de oude teeltgebieden.

Sinds de Stenophylla plant met andere klimatologische omstandigheden Het kan blijven worden geteeld in gebieden waar het huidige en toekomstige klimaat niet langer geschikt wordt geacht voor de teelt van dit type koffie.

Stenophylla kan dus goed omgaan met hogere temperaturen en minder water, zodat de faciliteiten voor de teelt niet hoeven te worden uitgebreid of uitgebreid, zoals het geval zou zijn bij verdere teelt van Arabica.

Zo zouden er op de bestaande plantages geen grotere watervoorzieningsfaciliteiten gebouwd hoeven te worden als Stenophylla vooral hier geteeld zou worden in plaats van Arabica zoals voorheen.

Zoals de experts ontdekten, zijn er individuele populaties van Stenophylla-planten over de hele wereld, zoals Oeganda, Costa Rica of Tobago en Trinidad. Als deze echter niet opnieuw worden gekweekt, zal het ras uitsterven.

De planten zijn eenvoudig te vermeerderen via stekken, wat ook herkweek erg aantrekkelijk maakt. NlIn tegenstelling tot zaadvermeerdering is de vermeerdering via stekken zuiver en kan hetzelfde goede koffiegenot behouden blijven.

Ook in vitro producten zijn een goede manier om deze planten te vermeerderen. Op deze manier zouden zowel kleine boeren als eigenaren van grote plantages binnen zeer korte tijd een nieuwe koffiecultuur kunnen vestigen, die zich volgens de experts niet alleen goed zou aanpassen aan klimaatverandering, maar ook een grote koopkracht zou hebben.

Smaak van de koffievariëteit

De smaak van Stenophylla is vergelijkbaar met die van de populaire Arabicabonen. Het is echter iets milder en gemakkelijker te verteren. Niettemin heeft Stenophylla dezelfde aroma’s trigonelline en kahweol als de andere koffievariëteiten.

De licht aardse smaak ontbreekt hier echter. Bovendien heeft de stenophylla-koffie slechts een zeer laag cafeïnegehalte, wat bijdraagt aan het feit dat het ook ’s avonds wordt gedronken.

In tegenstelling tot Robusta, dat ook wordt gezien als een alternatief voor Arabica, is Stenophylla ook populairder bij koffie beginners. Omdat Robusta harder is en meestal de voorkeur heeft van oude koffiedrinkers.

Stenophylla staat al bekend als hooglandkoffie, die wordt gemaakt van de bonen van de plant. Dit heeft een zeer intens en weelderig aroma met een volle smaak. Vooral de lichte chocoladenoot inspireert de koffiedrinkers die de voorkeur geven aan Highland-koffie.

Aandacht: Houd er rekening mee dat de Highland Coffee uit Sierra Leone niet het Vietnamese koffiemerk Highlands Coffee is, dat coffeeshops exploiteert, vergelijkbaar met het bekende Starbucks-bedrijf.

Video: Video: Teelt &proeverij van de zeldzame koffiesoort

In deze video wordt de Stenophylla koffie in detail belicht en geproefd. Helaas alleen beschikbaar in het Engels met automatisch vertaalde ondertitels.

Bereiding van Stenophylla koffie

Na een zeer lange rijping van de koffiebonen op de struik, kunnen ze ook worden geoogst en gebrand zoals de andere koffiebonen. Na het malen van de gebrande bonen wordt de Stenophylla koffie, net als de Arabica, met heet water gegoten en kan op dezelfde manier worden bereid.

Het is daarom een volwaardige vervanger voor alle verschillende soorten koffiebereiding. De variëteit kan ook zonder problemen worden gebruikt voor automatische apparaten.

Stenophylla als antwoord op klimaatverandering?

De inmiddels herontdekte koffievariëteit Stenophylla kan worden beschouwd als een antwoord op klimaatverandering. Omdat het niet alleen overtuigt in termen van smaak, maar ook als een economische kans in de loop van de klimaatverandering vanwege zijn robuustheid.

Herteelt kan bijvoorbeeld een groot economisch voordeel zijn voor Sierra Leone. Momenteel heeft dit land slechts een aandeel van ongeveer 0,04 % op de wereldwijde koffiemarkt, die nu zou kunnen veranderen door de grootschalige teelt van stenophylla. Daar werden de laatste wilde stenofyllaplanten ontdekt en de eerste teeltpogingen zijn al gedaan.

Aangezien de opwarming van de aarde door klimaatverandering de komende decennia niet meer te stoppen is, is het logisch om planten te vinden die zich hier al goed aan kunnen aanpassen.

Zo zouden de Stenophylla-planten al over een paar jaar beschikbaar kunnen zijn en de hogere temperaturen onmiddellijk aankunnen en een rijke oogst opleveren. In dit geval zou er geen knelpunt zijn op de koffiemarkt, omdat de overgang van Arabica naar stenophylla of hybriden zo vloeiend zou kunnen worden gedaan.

Koffie zit vol potentie

De Stenophylla plant is niet alleen bestand tegen meer hitte en droogte, waardoor het een geschikte hybride partner is voor kruisingen met Arabica. In de komende decennia kunnen nieuwe hybriden worden gemaakt met Arabica en Stenophylla, die de robuustheid van de ene, de snellere groei van de andere en de gemeenschappelijke smaak kunnen combineren.

Omdat Stenophylla tot 6° Celsius is hittebestendig dan Arabica, wat een groot voordeel zou zijn in een nieuw gefokte hybride.

Een andere studie heeft volgens Pflanzenforschung.de ook aangetoond dat de stenophylla-plant niet zo gemakkelijk ziek wordt van koffieroest, wat een ander pluspunt is voor de teelt. Omdat koffieroest een hardnekkige schimmelaantasting is, die de hele teelt en een jaar in gevaar brengt.Ik zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel heeft ingediend.

De mate waarin tolerantie voor koffieroest wordt gegeven, moet echter nog verder worden onderzocht.