Hoe ontkalkt u uw Senseo koffiemachine?

Het kan gebeuren dat uw Senseo koffiezetapparaat, na maanden of zelfs jaren gebruik, er wat langer over doet om uw koffie te schenken of dat het schenkt op een schokkerige manier. Misschien smaakt de geserveerde koffie niet meer zo goed als vroeger. Maar je hebt niets veranderd? Noch de machine, noch de capsules. Deze tekenen zijn de meest voor de hand liggende indicatie dat u uw koffiezetapparaat moet ontkalken.

Waarom uw koffiezetapparaat ontkalken?

Zoals eerder gezegd, kan de smaak van uw koffie worden aangetast als u uw machine niet goed verzorgt. De reden hiervoor is heel eenvoudig: bij herhaald gebruik hopen zich in de leidingen van uw koffiezetapparaat op natuurlijke wijze kalk en microresten op.

De ontkalking bestaat erin uw machine te ontdoen van al deze resten. De handeling, die vrij eenvoudig en snel is, zorgt ervoor dat uw koffiezetapparaat weer gezond wordt. Hij doet het weer net als toen hij voor het eerst werd gebruikt en u krijgt weer heerlijke, hete koffie.

Het zal ook voorkomen dat uw koffiezetapparaat zijn leidingen beschadigt door de ophoping van kalk binnenin, want het is nooit goed voor metalen onderdelen om voortdurend in contact te zijn met kalk.

Welke oplossing moet ik kiezen?

Het ontkalken van een Senseo koffiezetapparaat is niet zo ingewikkeld, in feite is het vrij eenvoudig.

Recente Senseo-koffiemachines zijn namelijk uitgerust met een automatische ontkalkingsfunctie die uw taak veel gemakkelijker zal maken.

Uw eerste optie hier is azijn, die u in het waterreservoir doet en vervolgens via de ingebouwde ontkalkingsmodule door de leidingen laat lopen.

Ik raad dit echter niet aan. In de eerste plaats omdat azijn niet geschikt is voor de leidingen van uw koffiezetapparaat en, hoewel het de binnenkant van het koffiezetapparaat zal zuiveren, het de functies van uw apparaat kan beschadigen als het op de verkeerde manier wordt gebruikt.

De zuurtegraad van azijn staat buiten kijf en te veel azijn kan uw machine schaden. Een te lage dosis zou daarentegen ondeugdelijk zijn en de interne leidingen slecht reinigen.

Uw tweede optie, en de optie die ik u zou aanraden, is een Senseo-ontkalkingskit aan te schaffen, die wordt geleverd in een doos die gewoonlijk 4 tot 8 doses ontkalker bevat die specifiek zijn voor Senseo-koffiezetapparaten.

Hoe ontkalkt u uw Senseo koffiemachine?

Het reinigen en ontdoen van uw machine van alle resten en sporen van kalkaanslag is vrij eenvoudig uit te voeren.

Allereerst moet u weten dat een speciaal lampje zich normaal gesproken aan de voorkant van uw koffiezetapparaat bevindt. Als dit lampje gaat branden, betekent dit dat de machine een goede ontkalking nodig heeft. Dus zorg ervoor dat het aan staat.

Als u echter denkt dat uw machine toch moet worden ontkalkt, ook al brandt het lampje niet, omdat er tekenen zijn dat het nodig is, ga er dan mee door en doe het.

Vul allereerst het waterreservoir met een mengsel van een liter water en 50 gram Senseo-ontkalker.

Zorg ervoor dat het mengsel goed gemengd is en plaats dan het waterreservoir terug.

Afhankelijk van uw Senseo-apparaat is er een procedure om de automatische ontkalkingsfunctie te starten. Dit kan per model verschillen, dus raadpleeg de gebruiksaanwijzing van het koffiezetapparaat of kijk op de website van Senseo.

Zet een bak neer die groot genoeg is om het water op te vangen dat uit de tuit zal stromen.

Start de ontkalkingsfunctie en wacht.

Herhaal de handeling vervolgens voor een tweede ontkalkingscyclus.

Zodra de twee cycli zijn voltooid, is het tijd om de binnenkant van uw machine te spoelen. Om dit te doen, is niets eenvoudiger: reinig de tank en vul hem met alleen water. Start het koffiezetapparaat alsof u koffie wilt zetten.

Herhaal de handeling een tweede maal en uw koffiezetapparaat moet volledig gespoeld zijn.

Nu kunt u weer genieten van warme, romige koffie!