Hoe maak je een perfecte cappuccino zelf ?

Allereerst, laten we eens kijken wat een cappuccino is. De cappuccino werd uitgevonden rond de jaren 1930, toen de technische ontwikkeling van espressomachines zo ver ging dat stoom en druk in staat waren lucht in de melk te brengen en de melk te verhitten om de vetten en eiwitten om te zetten in het heerlijke schuim.

De naam cappuccino (Italiaans?) komt van de soutane van de cappuccino-monniken, die zeer donkerbruin is: een perfecte mengeling van koffie en melk!

Het bereiden van de melk voor de cappuccino betekent het maken van een crème en geen melkschuim, ons doel moet zijn de melk op te kloppen tot er geen belletjes meer in zitten maar een zeer fijne crème, die een heerlijk romig gevoel zal geven aan het gehemelte.

Een belangrijke regel voor het correct opkloppen van melk is te beginnen met koude melk, zodat men voldoende tijd heeft om de room te maken (in feite enkele seconden) voordat de melk opwarmt tot 60 graden, de grens waarboven de melk niet mag gaan.

Met een espressomachine met een stoompijpje of een ketelpunt

De basisregel van de techniek van het opkloppen van melk is de stand van het uiteinde van de ketel (of van de stoomuitlaatopeningen) ten opzichte van het oppervlak van de melk. Het juiste punt ligt ongeveer een halve centimeter onder het oppervlak van de melk en aangezien de melk de neiging heeft op te zwellen (dat moet!), moet men de ketel geleidelijk laten zakken, zodat de punt van de lans steeds op dezelfde diepte blijft tot de temperatuur van 37° is bereikt.

Dan begint de fase waarin het staafje onder het oppervlak van de melk blijft en onze melkkan “stil” wordt… Hoe verder je met de kan naar beneden gaat, hoe meer je het schuim doet stijgen.

Bij het monteren van de melk moet de stand van het uiteinde ten opzichte van de pan (van bovenaf gezien) dicht bij de wand van de pan zijn, zodat de melk kan wervelen en een draaikolk kan vormen.

Zodra u klaar bent met het opkloppen van de melk, begint u met het “bewerken” van de melk; eerst klopt u lichtjes in de pan om luchtbellen te verwijderen en vervolgens draait u de pan met wijde bewegingen zodat de melk en het schuim zich goed vermengen en niet van elkaar loskomen.
Als de melk goed gemengd is, zult u geen problemen hebben om het schuim en de melk bij elkaar te gieten zonder een lepel te gebruiken.

Het spreekt vanzelf dat het oefenen van de melkopklopperstechniek van fundamenteel belang is.

Een cappuccino maken zonder machine

Bereid uw melk (bij voorkeur volle melk) in een steelpan. In het ideale geval moet u ten minste 50 cl melk in de container hebben, zodat deze niet te snel opwarmt. Klop de melk tijdens het opwarmen op een laag vuurtje tot een mooie crème. De melk mag niet warmer worden dan 60°.