Hoe ontkalkt u uw Nespresso koffiemachine?

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten hoe u uw Nespresso koffiezetapparaat moet ontkalken. U hebt op Google gezocht en bent verschillende methoden tegengekomen. Je hoort over wassen met azijn, alleen spoelen met water en vele andere oplossingen. Dus wat zijn de juiste en hoe pak je het aan?

Waarom is het belangrijk om uw koffiemachine te ontkalken?

Ontkalken is simpelweg het verwijderen van kalk uit de leidingen van uw koffiezetapparaat. Dit is nodig omdat de koffiemachine zeer afhankelijk is van haar interne onderdelen. Een koffiezetapparaat dat niet goed is ontkalkt, is een garantie dat u koffie van slechte kwaliteit drinkt, omdat u de kalk zich binnenin laat ophopen.

Als u uw koffiezetapparaat vol kalk laat zitten, verkort u bovendien de levensduur ervan aanzienlijk door het apparaat meer te verslijten dan nodig is.

Om al deze redenen is het van essentieel belang de ontkalking van uw machine te optimaliseren en te genieten van een goede koffie, gezet met water dat zo zuiver mogelijk is, zodat alle smaak van de koffie behouden blijft.

Hoe doe je dit?

De meeste Nespresso koffiemachines hebben een ingebouwde ontkalkingsoptie. Dit is bijvoorbeeld het geval met het Krups Nespresso ontkalkingssysteem.

Maar voor we in detail bekijken hoe u deze functie kunt gebruiken, bekijken we eerst de andere, meer manuele, opties die u ter beschikking staan.

Alvorens aan het ontkalken zelf te denken, moet u de vrij toegankelijke onderdelen van uw Nespresso koffiezetapparaat reinigen.

Maak eerst de plaats waar u de beker neerzet schoon, want die kan snel vuil worden door het gebruik. Ga dan naar de uitloop, die veel kleine aggregaten kan bevatten die zich regelmatig ophopen.

Vervolgens kunt u de tank vullen met water en een aanzienlijke hoeveelheid azijn voor het ontkalkingsproces. Activeer vervolgens de ontkalkingsmodus van uw machine en laat hem zijn werk doen.

Deze techniek heeft echter zijn beperkingen. Azijn heeft namelijk, hoewel het een ontkalker is, ook het nadeel dat het de metalen onderdelen van uw koffiezetapparaat sneller verslijt door zijn sterk bijtende werking. Een of twee keer is niet zo erg, maar regelmatig zal uw machine de gevolgen voelen.

Er is echter een veel betere en geschiktere oplossing.

Gebruik een ontkalkingskit

Er bestaan specifieke modules voor Nespresso koffiemachines. U kunt bijvoorbeeld een Krups Nespresso ontkalkingskit kopen voor uw Nespresso koffiemachine. Kits zijn ook verkrijgbaar voor Essenza, Pixie of Cube machines.

Het gebruik van dit type kit is zeer eenvoudig en de bij het ontwerp ervan gebruikte producten zijn volledig afgestemd op de materialen waaruit uw koffiezetapparaat is opgebouwd.

Hoe ga je verder? Het is heel eenvoudig:

Vul het reservoir op dezelfde manier als voorheen met water en de producten uit uw ontkalkingskit die speciaal voor uw machine bestemd zijn.

Plaats een bak die groot genoeg is onder de uitloop om het water in de tank op te vangen zodra het door de machine is gelopen.

Activeer de ontkalkingsfunctie, de methode om deze te activeren kan per Nespresso machine verschillen, dus zoek uit hoe u dit moet doen.

Laat het maar aan acteren over.

Herhaal de handeling een tweede maal, eventueel om een maximale hoeveelheid kalkaanslag te verwijderen, indien u lange tijd niet heeft ontkalkt.

Uw koffiezetapparaat moet nu helemaal schoon zijn. Maar pas op, uw machine is nog niet bruikbaar.

Veel residuen van de in uw kit gebruikte producten kunnen zich nog in de leidingen bevinden. Zoals u zich kunt voorstellen, is er niets eenvoudiger aan te doen. Vul het reservoir deze keer met zuiver water en start de ontkalkingsfunctie nog een laatste keer.

Daarna is uw machine helemaal schoon en klaar voor gebruik.

Hoe vaak moet u uw machine reinigen

In het algemeen wordt ervan uitgegaan dat een goede ontkalking om de 4 à 5 maanden moet worden uitgevoerd om doeltreffend te zijn.

Als uw machine echter wat meer lawaai maakt dan gewoonlijk of als u bij gebruik kalkresten in uw drank aantreft, aarzel dan niet om een kit aan te schaffen.

Doe dit natuurlijk niet te vaak, want misschien vindt uw machine het ook niet leuk.

Houd u aan deze methodes en uw koffiezetapparaat zal u dankbaar zijn!