Reinigen van de volautomatische koffiemachine &verwijderen van de molen Instructies

Volautomatische koffiemachines hebben regelmatig onderhoud nodig. Omdat koffieresten en koffievetten kunnen leiden tot schimmelvorming en melkresten op de melkopschuimer van de apparaten bacteriële vorming en salmonella bevorderen. Niet alleen de kwaliteit van de koffie lijdt eronder, maar ook schimmels en bacteriën vormen een gezondheidsrisico.

De nieuwste apparaten bieden een aantal nuttige reinigingsprogramma’s om het reinigen van de volautomatische machine te vergemakkelijken. We leggen hier uit hoe u uw apparaat perfect schoon kunt maken.

Het reinigen van het volautomatische koffiezetapparaat
Met deze tips is de volautomatische koffiemachine gegarandeerd schoon!

Automatische reinigingsprogramma’s helpen

Als u een volautomatische koffiemachine koopt, is het de moeite waard om op te letten of er enkele zelfreinigende programma’s beschikbaar zijn bij het kiezen van het apparaat. Hiermee kunt u de reguliere schoonmaaktaken veel gemakkelijker maken.

De meeste fabrikanten bieden tegenwoordig apparaten aan waarin verschillende slangen en apparatuuronderdelen worden gereinigd door een intern reinigingssysteem. Maar zelfs bij deze machines zijn er componenten die gebruikers zelf moeten reinigen.

Welke componenten moeten worden gereinigd?

Een correcte reiniging van de volautomatische koffiemachine is onvermijdelijk als u het apparaat hygiënisch en kiemvrij wilt houden. Om grondig te kunnen werk gaan, moet elk onderdeel van het apparaat zorgvuldig worden gereinigd. Als de koffiemachine niet goed wordt schoongemaakt, biedt het een perfecte voedingsbodem voor tal van bacteriën en andere ziekteverwekkers.

Deze omvatten streptokokken en E. coli-bacteriën. Schimmel verspreidt zich ook snel in een slecht gereinigd volautomatisch koffiezetapparaat. Daarom moeten verschillende componenten zelfs dagelijks en na elk gebruik worden gereinigd.

Naast de grote onderdelen zoals de brouwgroepen en de water- en bonencontainers zijn er ook een aantal kleine onderdelen die niet vergeten mogen worden tijdens het schoonmaken.

Te reinigen componenten:

  • Watertank
  • Bonencontainer
  • Brouweenheid
  • Filterdrager
  • Douche zeef
  • Blinde zeef
  • Melkopschuimer
  • Loodsen
  • Behuizingen en afvalcontainers

Voor de meeste van deze onderdelen kan het reinigen eenvoudig worden gedaan met water en reinigingsmiddel. Vaak kunnen de onderdelen ook in de vaatwasser gereinigd worden. Of dit mogelijk is, kunt u lezen in de gebruiksaanwijzing van de betreffende machine.

Watertank en bonencontainer

Volautomatische reiniging van de watertank
Reinig de watertank en het waterfilter goed

Watertank en bonencontainer behoren tot de gemakkelijkste onderdelen van de meeste volautomatische koffiemachines. Op bijna alle modellen kan de watertank worden verwijderd en uitgespoeld onder stromend water.

Als kalkaanslag optreedt, moet het waterreservoir worden ontkalkt. Als het echter regelmatig met afwasmiddel wordt gespoeld, is ontkalken vaak niet nodig.

De bonencontainer is ook vaak verwijderbaar. De container bevat meestal stof- en vetresten van de koffiebonen. Daarom moet het worden uitgewassen met water en reinigingsmiddel, evenals de watercontainer. Vaak zijn beide containers ook vaatwasmachinebestendig, zodat ze een grondige reiniging gemakkelijk kunnen maken.

Reinigingsinstructies voor het slijpen

U kunt de molen eenvoudig uit de meeste volautomatische machines verwijderen. Afhankelijk van de hardheid van het vuil kun je het vervolgens schoonmaken met een borstel of, indien nodig, vochtig. Laat het goed drogen om roest te voorkomen.

Benodigde tijd: 1 minuut.

Hoe de molen uit een volautomatische koffiemachine te verwijderen en schoon te maken

  1. Open de behuizing en tweede klep

    Volautomatische koffiemachinemolen reiniging 1

  2. Druk op knoppen op de molen om deze los te laten

    Volautomatische koffiemachinemolen reiniging 2

  3. Trek voorzichtig de molen eruit

    Volautomatische koffiemachinemolen reiniging 3

  4. Borstel de molen eraf

    Volautomatische koffiemachinemolen reiniging 4

  5. Reinig het interieur met een borstel

    De molen reinigen 5

De zetgroep – reiniging voor het hart van de volautomatische koffiemachine

De zetgroep is het belangrijkste onderdeel van de volautomatische koffiemachine. Dit is waar gemalen koffie en heet water elkaar ontmoeten. De aroma’s worden opgelost uit het koffiepoeder en de heerlijke koffiespecialiteiten worden versierd.staan. Tijdens dit proces blijven echter residuen achter, waaraan ziektekiemen zich kunnen hechten. Deze vlekken kunnen ook de smaak van de koffie beïnvloeden.

In veel volautomatische koffiemachines wordt de zetgroep geïnstalleerd als vaste componenten. Omdat ze niet kunnen worden verwijderd, is regelmatige handmatige reiniging niet mogelijk. De apparaten bieden echter meestal een automatisch reinigingsprogramma, dat onafhankelijk door de machine wordt uitgevoerd.

Op de meeste hoogwaardige modellen kan de brouwgroep echter worden verwijderd en gereinigd. De brouwgroep is een complex onderdeel dat op verschillende manieren in de machine is ingebouwd. Daarom is het raadzaam om de handleiding te lezen voordat u de brouwgroep van een machine voor de eerste keer verwijdert en schoonmaakt. In de meeste gevallen is een grondige spoeling met lauw water voldoende.

Er moet voor worden gezorgd dat de residuen worden opgelost. Harde reinigingsmiddelen moeten echter worden vermeden in de brouwgroep. Deze kunnen de smaak beïnvloeden tijdens de volgende brouwprocessen.

Bacteriën uit melkopschuimers verwijderen

Als het gaat om hygiëne, is de melkopschuimer van de volautomatische koffiemachine een bijzonder gevoelige kwestie. Overal waar melkresten kunnen bezinken, bestaat het risico dat zich snel verschillende bacterieculturen vormen.

Het wordt aanbevolen om het melkopschuimersysteem dagelijks te reinigen wanneer het wordt gebruikt.

U kunt het systeem spoelen met water en afwasmiddel. Het moet vervolgens worden gespoeld met helder water om te voorkomen dat er resten van het reinigingsmiddel achterblijven. Vaak kan deze schoonmaakroutine vervelend zijn. Als u echter gezondheidsrisico’s wilt vermijden en ook een goede werking van het volautomatische koffiezetapparaat wilt garanderen, is deze reiniging essentieel.

Ontkalken – een belangrijk proces

Een belangrijke stap in het reinigen van de volautomatische koffiemachine is ook ontkalken, wat vaak wordt vergeten. Hoewel normaal schoonmaken een dagelijks proces is, hoeft het ontkalken slechts periodiek te gebeuren.

Het kalkgehalte in leidingwater varieert van plaats tot plaats. Kortom, harder water moet ook vaker worden ontkalkt. De mate van hardheid van het water kan worden nagevraagd bij de plaatselijke waterleiding of worden bepaald door een teststrip.

In de zetgroep wordt het water voor de koffie verwarmd. Tijdens dit proces komt de kalk vrij en kan deze zich bij het afkoelen op het apparaat nestelen. Op de lange termijn kan dit leiden tot verstoppingen en aanzienlijke storingen van de koffiemachine.

Ten laatste, wanneer u een lagere waterstroom opmerkt, of de brouwgeluiden luider worden, is het tijd om te ontkalken. Op veel apparaten is er echter ook een waarschuwingssysteem dat aangeeft wanneer de machine moet worden ontkalkt en een automatisch ontkalkingsprogramma op sommige modellen.

Veel apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met een geïntegreerd waterfilter. Je kunt ook water uit een Britta-filter of gebotteld stilstaand water gebruiken om koffiepoeder te zetten. Deze maatregelen vervangen het ontkalken niet, maar laten langere tijd tussen de afzonderlijke ontkalkingsprocessen toe.

Welke ontkalker is goed?

Voordat u de volautomatische koffiemachine ontkalkt, moet u eerst de instructies van de fabrikant in dit verband volgen. Sommige apparaten hebben een automatisch ontkalkingssysteem, anderen moeten het werk handmatig doen.

Sommige fabrikanten schrijven de producten voor die voor een bepaald apparaat moeten worden gebruikt. Dit zijn tabletten of vloeistoffen, die meestal ook te verkrijgen zijn waar je het volautomatische koffiezetapparaat hebt gekocht.

Degenen die de voorkeur geven aan huismiddeltjes voor ontkalking kunnen goede resultaten behalen met melkzuur of citroenzuur. Deze producten kunnen nu commercieel in poedervorm worden verkregen. Bij het ontkalken moet u de instructies op de verpakking volgen.

Azijn daarentegen wordt minder aanbevolen als het gaat om het ontkalken van het volautomatische koffiezetapparaat. Dit zuur is zo agressief dat verschillende componenten beschadigd kunnen raken. Bovendien laat azijn vaak een sterke smaak achter, die vaak niet kan worden geëlimineerd, zelfs niet met meerdere glansspoelmiddelen. Bovendien moet een reinigingscyclus met reinigingstabletten plaatsvinden na het ontkalken.

Het regelmatig en goed ontkalken van het apparaat is ook om een andere reden belangrijk. U krijgt twee jaar garantie op volautomatische koffiemachines, waarbij u defecten in het apparaat kunt detecteren kan gratis worden vastgesteld. Indien deze echter te wijten zijn aan eigen schuld, zoals het niet ontkalken, vervalt de garantiebescherming.

Video: de beste tips voor schoonmaken

Mis deze tips niet om het schoonmaken voor u gemakkelijker te maken

Hulpmiddelen voor het reinigen van de volautomatische koffiemachine

Als je gewend bent geraakt aan een volautomatische koffiemachine, gebruik je deze meestal meerdere keren per dag. Daarom is het schoonmaken van het apparaat ook een routine die voortdurend wordt herhaald. Met sommige tools kunt u het proces gemakkelijker maken.

Dit omvat professionele reinigingsmiddelen, evenals reinigingsdoekjes en borstels. Regelmatige reiniging van het apparaat garandeert niet alleen optimaal koffiegenot, maar zorgt er ook voor dat de volautomatische koffiemachine zo lang mogelijk meegaat.