Reinigen en onderhouden van een portafilter machine

Alleen als een portafiltermachine regelmatig wordt schoongemaakt, kan deze een perfecte espresso bereiden. Door veelvuldig gebruik worden afzettingen gevormd op het scherm en in de leidingen. Reiniging verwijdert oplosbare deeltjes en oliën uit de machine.

In dit bericht leggen we uit hoe je een espressomachine goed schoonmaakt. Alles over de speciale reinigingsprocedures en het zelf haalbare onderhoud van de portafiltermachine.

Binnenkort:

  • Het reinigen van de machine moet eenmaal per week worden gedaan
  • Speciale koffieontvetter is de beste remedie tegen afzettingen
  • Ontkalking moet regelmatig worden uitgevoerd, afhankelijk van de waterhardheid en het gebruik
Espressomachine schoonmaken
Alleen een schone espressomachine zorgt voor goede resultaten

Dagelijkse reinigingsinstructies voor espressomachines

Veeg de stoomplant na elk gebruik af

Schone stoominstallatie
Verwijder melkresten altijd onmiddellijk

Een stoomplant voor het opschuimen van de melk wordt vaak gebruikt. Deze kleine keukenhulp moet na elk gebruik worden schoongemaakt. De eenvoudigste manier om de melkresten te verwijderen is wanneer ze nog vers zijn.

Gedroogde melkresten moeten worden opgelost door de stoomplant te weken, of letterlijk worden uitgeblazen met behulp van een korte stoomstoot. De lans kan voorzichtig worden afgeveegd met een schone en licht vochtige doek.

Het portafilter moet regelmatig worden gereinigd

Portafilter reinigen met een borstel
U kunt het portafilter en de zeef na elke toepassing reinigen met een handdoek of borstel

Vervolgens moet de zeef worden schoongemaakt. Dit hoeft niet na elk gebruik te zijn, maar na een paar espresso’s moet het nog steeds schoongemaakt worden. Voor dit doel wordt de douchezeef eenvoudig met de hendel uit het portafilter verwijderd en met een doek afgeveegd. Dit verwijdert koffieoliën en vetten die zich mogelijk op de zeef hebben gevestigd.

Bovendien moet er voor elke nieuwe espresso wat heet water door het apparaat lopen zonder het portafilter te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat oude espressoresten en koffieresten worden verwijderd. Een ander voordeel is dat het water voor de espresso op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Onderhoudsaccessoires

Alle afzonderlijke onderdelen die uit de portafiltermachine zijn verwijderd en gereinigd, moeten worden gedroogd als de machine niet onmiddellijk opnieuw nodig is. De onderdelen moeten stevig opnieuw worden geplaatst, zodat er geen water of koffie uit de machine kan lopen. Als een bereiding van een espresso net klaar is, dan kan met een stabiele groepsborstel ook het laatste restje van de brouwgroep worden verwijderd.

Daarna moet de verzamelzeef voor het vuile water worden gereinigd. Dit heeft niet alleen een optische betekenis, maar bacteriën kunnen zich hier ophopen.

De wekelijkse basisreiniging van de espressomachine

Spoel espressomachine
Een intensievere reiniging kun je het beste elke week doen

Naast de dagelijkse reiniging moet een portafiltermachine ook een grondige wekelijkse reiniging ondergaan. Hier moet de zogenaamde blinde zeef als een normale zeef in het portafilter worden gestoken.

Vanwege het feit dat deze zeef geen gaten heeft, is deze echter ondoordringbaar voor water. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor backwashing. Een koffievetverwijderaar en een groepsborstel zijn nodig voor het reinigen. Afhankelijk van het model van de espressomachine (zie deze pagina), moet u ervoor zorgen dat u de afdichtingsringen opbergt.

Meestal moet de lekbak worden schoongemaakt en geleegd. Want schimmels en schimmels kunnen zich hier snel vormen. Leeg de vochtige resten van de koffie en de resterende vloeistof en veeg kort af met een doek.

Verandering van het zegel van de brouwgroep

Minder vaak dan bij reguliere reiniging is een verandering van de verzegeling van de brouwgroep vereist. In de regel komt het routinematig om de 1-2 jaar voor. Dit kan echter variëren in het geval van scheuren in de afdichting.

De meest voorkomende reden voor het vervangen van de afdichting van de brouwgroep is het lekken van water tijdens de afdekking. Dit gaat hand in hand met het ontbreken van de nodige drukopbouw.

Zo wordt de portafilterpakking vervangen

  1. Eerst moet de douchezeef worden uitgeklapt. Dit kan perfect met eenm zo bot mogelijk een schroevendraaier.
  2. Haal nu de portafilterpakking los van de douchezeef.
  3. U kunt de afdichting nu eenvoudig vervangen. Het is ook raadzaam om de staat van de zeef te controleren en, indien nodig, te vervangen.

De beste schoonmaakmiddelen

Koffieontvetter tegen aanslag en oliën

Een douche, blinde zeef en portafilter kunnen perfect gereinigd worden met een koffie decoat. Alle onderdelen worden gewoon in de reiniger geplaatst en zien er dan weer als nieuw uit. Het is alleen nodig om ervoor te zorgen dat alle onderdelen onder het stromende water worden gespoeld.

Aandacht: Kunststof handgrepen van het portafilter mogen nooit in contact komen met de reiniger.

Tijdens de belichtingstijd kan de brouwgroep rustig worden gereinigd met de groepsborstel om zelfs de laatste resten volledig te verwijderen.

Voor een grondige reiniging wordt de zeef uit het portafilter verwijderd en in een koffievetverwijderaar achtergelaten. Vervolgens kan de brouwzeef worden afgespoeld met helder water.

Hiervoor moet het grove vuil eerst worden afgeveegd met een zachte doek. Daarna wordt het onderste deel van de lans uitgeschakeld en wordt de draad gereinigd met de zachte spons. Melkresten verzamelen zich hier graag, wat slechte geuren kan veroorzaken als ze niet worden schoongemaakt.

Vervolgens wordt een container gevuld met heet water en wat melkschuimreiniger. Nu moet de stoominstallatie van de ene op de andere dag in actie komen. De volgende ochtend ziet het er als nieuw uit en is het klaar voor gebruik.

Wij raden deze koffieontvetter aan:

Urnex Carfiza espressomachine reiniger & koffie ontvetter

Urnex Carfiza espressomachine reiniger & koffie ontvetter


13,90

13,50

bij de hand

2 nieuw vanaf 13,50€


op 27 oktober 11:39

Residuen van reinigingsmiddelen

De blinde zeef kan perfect gereinigd worden met één tot twee theelepels koffieontvetter. De dosering voor het reinigingspoeder moet worden overgenomen uit de instructies van de fabrikant. De blinde zeef kan worden vastgeklemd met het portafilter inclusief blindzeef en de ontvetter. Door het portafilter langzaam te schudden, kan de reiniger beter verdeeld worden in de brouwgroep.

Bij het reinigen van een portafiltermachine moet er altijd voor worden gezorgd dat er wat warm water kan ontsnappen door de druk. Deze reinigingsprocedure moet een paar keer worden herhaald. Ten slotte moet de brouwgroep grondig worden gespoeld met helder water. Hiermee worden alle resten van reinigingsmiddelen verwijderd.

Ontkalking

Net als bij alle andere apparaten werkt de portafiltermachine alleen met water. Daarom moet de machine ook regelmatig ontkalkt worden zodat alles perfect werkt. Afhankelijk van de frequentie van espressobereiding en waterhardheid, wordt ontharding met ontkalkingsmiddel ongeveer elke twee maanden aanbevolen.

Ontkalken zorgt ervoor dat er geen kalkresten in de ketel kunnen bezinken en dat de portafiltermachine veel duurzamer is.

Voor het ontkalken wordt een ontkalker in de volle watertank gevuld. Bij het doseren van de ontkalker moet aandacht worden besteed aan de instructies van de fabrikant. Het ontkalkingsmiddel wordt zorgvuldig in de tank van de machine geroerd.

Daarna moet het water afwisselend met tussenpozen van 10 minuten via de stoominstallatie en de brouwgroep worden ingenomen. Dit is belangrijk omdat alle watercircuits in contact komen met de ontkalker en de kalk dienovereenkomstig kan worden opgelost. We gebruiken voornamelijk de ontkalker van De’Longhi.

De'Longhi ontkalkers voor koffiemachines en espressomachines

De’Longhi ontkalkers voor koffiemachines en espressomachines


15,99

15,49

bij de hand

9 nieuw vanaf 11,21€


op 27 oktober 11:39

Als er geen water meer in de tank zit, moet alles grondig worden gespoeld met vers water. Als het water in de woonwijk erg hard is, is het raadzaam om een geschikt waterfilter te gebruiken. Dit vermindert het kalkgehalte van het water. De tijdspanne van de individuele ontkalking wordt verlengd door een gebruikt waterfilter.

Alle onderdelen moeten netjes in elkaar gezet worden

Na wekelijks reinigen of ontkalken kan het portafilter worden teruggegeven aan de brouwgroepworden opgehangen. Na montage moet de portafiltermachine eenmaal worden gespoeld met helder water. Daarna is het weer klaar voor gebruik. Regelmatige reiniging kan de levensduur van de portafiltermachine verlengen.

Daarnaast dient het ook de hygiëne. Alleen een schone portafiltermachine kan een goede kwaliteit espresso produceren. De inspanning voor het schoonmaken is beperkt in de tijd. Omdat veel onderdelen ’s nachts kunnen worden geweekt, is het belangrijkste deel van het werk om alles met stromend water te spoelen en vervolgens opnieuw te installeren. Slechts zeer weinig portafiltermachines hebben een eigen reinigingsprogramma.

Deze reinigingsprogramma’s, als ze aanwezig zijn, moeten ook regelmatig worden gebruikt. Hierdoor kunnen sproeiers en waterpassages niet aan elkaar plakken of, in het ergste geval, afbreken door zware vervuiling. Voor het reinigen mogen echter alleen speciale reinigingsmiddelen voor espressomachines worden gebruikt. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de portafiltermachine perfect is gereinigd en in de toekomst weer perfecte espresso’s zal produceren.

Koffiemolens schoonmaken

Het schoonmaken van een koffiemolen voor espresso is relatief eenvoudig. U kunt de poederresten meestal uitschakelen of ontoegankelijke gebieden schoonmaken met een borstel. Als u delen van de molen nat wilt reinigen, is het vooral belangrijk om het apparaat minstens één dag volledig te laten drogen. Dit is de enige manier om schimmelgroei te voorkomen.