Recept, bereiding, geschiedenis & tips

Turkse koffie, ook wel Turkse mokka genoemd, is een sterke warme drank. De koffie wordt geraffineerd met veel suiker of oosterse kruiden en gedronken uit platte kleine kopjes, de speciale mokkabekers.

Het enige wat je nodig hebt is een klein potje, het juiste koffiepoeder en kruiden. Hier laten we je ons eenvoudige recept en veel tips voor authentieke bereiding zien.

Binnenkort:

 • Turkse mokka wordt bereid in een speciale kruik genaamd cezve
 • Verschillende kruiden of andere ingrediënten kunnen worden toegevoegd
 • De consistentie van mokka is dik, met een schuim
 • Het koffiepoeder nestelt zich in het kopje
Turkse koffie

Wat is Turkse mokka?

De Turkse mokka is een sterke, kleine koffiegedronken met suiker en/of kruiden uit platte kleine kopjes. Het verschilt van klassieke koffie en espresso in de bereiding.

Een speciale, kleine kan is nodig voor de bereiding. Turkse koffie heeft een romige textuur, die bestaat uit de speciale bereiding van de gesuspendeerde vaste stoffen die daaruit worden geproduceerd.

Het is bijzonder intens van smaak vanwege de toegevoegde kruiden. Het speciale kenmerk van Turkse mokka is het koffiedik, dat zich na het inschenken van een paar minuten op de bodem van het kopje nestelt.

Geschiedenis van Turkse koffie

Volgens historische geschriften bevond het eerste koffiehuis in het Oosten zich in Perzië. De koffie werd verspreid over Syrië, Egypte en Azië.

Via het Ottomaanse Rijk genoten de Turken er ook van en brachten de warme drank naar Zuidoost-Europa. Volgens bewijsmateriaal werd koffie gedronken in Constantinopel vanaf ongeveer 1554.

In het koninkrijk Kaffa, onderdeel van het huidige Ethiopië, ligt de oorsprong van koffiebonen. Al in de 9e eeuw werden de rode vruchten genoemd die hier op struiken groeiden.

In de 14e eeuw kwam koffie naar Arabië, de havenstad van AL Mukha in Jemen, ook Mokka of Mokka was het handelscentrum van koffie, waaraan de Turkse Mokka zijn naam ontleende.

De kunst van de traditionele bereiding

Om de Turkse koffie te laten smaken zoals op vakantie in Turkije, is het belangrijk om eerst de juiste bonen te kiezen. Ideaal hier zijn pittig, maar mild Arabica variëteiten, die afkomstig zijn uit Brazilië, Jemen of Ethiopië. Omdat deze het oorspronkelijke mokka-aroma geven.

Let in ieder geval op het Fair Trade-zegel, want dan weet je zeker dat de arbeiders op de plantages niet worden uitgebuit en eerlijk worden betaald.

Traditionele bereiding is een kunst. De voorbereidingstijd is iets langer en wordt goed gevierd. Volgens de traditie wordt Turkse koffie nooit staand gedronken of zelfs “to go”, maar je neemt een pauze van het dagelijks leven, zowel tijdens het bereiden als tijdens het drinken.

Turkse koffie accessoires

Om de voorbereiding en de latere ceremonie van de mokka oorspronkelijk te kunnen uitvoeren, is er niet veel nodig. Want de koffie wordt traditioneel bereid zonder machine of filter.

De Mokka Pot – Cezve

De mokkapot Cezve, die in andere delen van Turkije ook wel bekend staat als Briki, Rakwa, Finjan, Kanaka of Ibrik is het belangrijkste gebruiksvoorwerp in de bereiding. Want hier wordt de Turkse mokka ideaal gekookt boven een open vuur.

Oosterse koperen koffiepot

Oosterse koperen koffiepot

16,48

bij de hand


op 27. Oktober 5:01

De kruik heeft een lang handvat, is zeer dunwandig en is meestal gemaakt van koper of messing.

Als u geen gasfornuis beschikbaar heeft, kunt u de kan ook op een elektrisch veld op het fornuis plaatsen. Maar een klein gasfornuis voor kamperen, waarop de kleine kan optimaal kan worden geplaatst, is een ander ideaal accessoire voor mokkabereiding.

De koffie wordt geserveerd in kleine mokkakopjes. Dit zijn platte, kleine kopjes.

Turkse koffie zetten

Om Turkse koffie te laten slagen, is het belangrijk om de stappen tijdens de bereiding in de juiste volgorde te houden.Dit is de eerste keer dat we een debat over dit onderwerp hebben. Het is ook belangrijk om het optimale koffiepoeder te kiezen.

Video: Turkse koffie zetten

In deze video wordt Turkse mokkakoffie levendig bereid.

De sleur voor Turkse mokka

De mate van malen voor de Turkse mokka moet heel fijn zijn. Wanneer het wordt gemalen, zou het ongeveer net zo fijn moeten zijn als poedersuiker. Daar is een reden voor, want alleen als het bijzonder fijngemalen poeder wordt gebruikt, kan het schuim zich op het oppervlak vormen.

Espressopoeder kan niet worden gebruikt omdat het te grof gemalen is om een originele Turkse koffie te bereiden.

Maar er is de Turkse mokka al gemalen in kleine verpakkingen van 100 tot 200 gram. Idealiter worden de bonen echter direct voor de bereiding gemalen.

Als u geen koffiemolen bezit en er geen wilt kopen, is het logisch om de bonen voor uw Turkse koffie in een coffeeshop te laten malen bij het kopen.

Turks Mokka Recept

Turks koffie recept

Delen:
1

Voorbereiding:
2 minuten

Kooktijd:
8 minuten

Extra tijd:
2 minuten

Totaal:
12 minuten

Ons originele recept voor Turkse mokka

Ingrediënten

 • 1 kleine pot of metalen kan met steel

 • 2 tl extra fijngemalen koffiepoeder (nog fijner dan espressopoeder)

 • 200ml water

 • 1-1,5 tl suiker

 • Kruiden naar smaak: kaneel, nootmuskaat, kardemom, rozenwater, kruidnagel

Leiden

 1. Maal koffiebonen: In de eerste stap wordt de geselecteerde koffie bereid. Of het poeder is al gekocht, gemalen in de coffeeshop of je maalt het zelf. Dan is het belangrijk dat de maling heel fijn wordt afgesteld zodat het poeder de juiste consistentie krijgt voor de perfecte mokka.
 2. Koffie, water en suiker: De juiste hoeveelheid koffie is belangrijk voor de perfecte Turkse koffie. Voor één kopje worden ongeveer twee theelepels koffie gemeten. Bovendien komt de suiker rechtstreeks in de pot, die moet worden gemeten in een hoeveelheid tussen één en anderhalf theelepel. Als kruiden worden toegevoegd, kan alle of een deel van suiker worden afgeschaft. Ca. 200 ml water wordt gemeten in de kopjes die voor dit doel worden gebruikt.
 3. Vul de kan: Voeg afgemeten koffie en suiker en gewenste kruiden toe aan de pot en giet er oorspronkelijk koud water in. In sommige recepten wordt echter ook heet water ingenomen. Omdat de koffie echter langzaam in de pot moet koken, wordt het koude water meer aanbevolen.
 4. Koken: De kruik wordt nu boven het vuur verwarmd, of op een kachel van onderaf. Het is belangrijk om tijdens dit proces constant te roeren, zodat de suiker oplost. Wanneer de koffie begint te koken, verschijnt het schuim op het oppervlak.
 5. Haal van het vuur: Wanneer het schuim zich heeft gevormd, wordt de kan uit de kachel gehaald zodat het schuim over de cups kan worden verspreid. Dit wordt idealiter bereikt met een lepel waarmee het schuim zorgvuldig wordt afgeroomd.
 6. Breng opnieuw aan de kook: In de volgende stap wordt de mokka een tweede keer gekookt totdat zich een dikke consistentie vormt.
 7. Dienen: Pas als de mokka dik genoeg is, wordt deze verdeeld over de kopjes. Na twee minuten, als het koffiedik zich op de bodem van de kopjes heeft genesteld, is de Turkse koffie klaar om te drinken.
 8. Genieten: In Turkije en de Arabische wereld wordt een speciaal, heel zoet gebakje geserveerd met Turkse mokka, de zogenaamde lokum. Halva is ook een populair gebakje. Zodat de koffie zijn volle noot kan ontvouwen, wordt er ook een glas koud water geserveerd.
Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 200 ml

Aantal per portie:Calorieën: 135Totaal vet: 4gKoolhydraten: 20 gramSuiker: 20 gramEiwit: 4g

Turkse koffievarianten

Als het gaat om Turkse koffie, zijn er verschillende heerlijke variëteiten die je kunt proberen. Met de verschillende ingrediënten kan de zuurgraad worden verlaagd en kan suiker worden afgeschaft.

Turkse koffie met heerlijke kruiden

DDe oosterse gekruide koffie op basis van mokka kan worden verfijnd met verschillende kruiden zoals kruidnagel, kardemom of kaneel. Voor dit doel wordt een mespunt van het gewenste kruid op een pot koffie geplaatst en gekookt.

Andere varianten

Voor andere varianten kunt u rozenwater uit de echte oosterse keuken of cacao gebruiken, die beide ook worden gekookt.

Smaak en tips

De oorspronkelijke smaak van de mokka is erg zoet. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Om ervoor te zorgen dat de koffie niet zo zoet en toch verteerbaar van smaak blijft, geven verschillende kruiden hier de speciale touch.

Het is essentieel dat je veel tijd neemt, zowel de voorbereiding als het plezier.

Nog wat tips voor Turkse mokka:

 • Suiker moet volledig zijn opgelost voor het brouwen
 • Afhankelijk van de gast zijn er maximaal vier lepels suiker per kopje
 • Bij het toevoegen van kruiden zoals kaneel kan suiker worden afgeschaft
 • Turkse koffie wordt altijd geserveerd met een glas water
 • Het koffiedik blijft na consumptie in het kopje zitten
 • Wie de weg kent, kan de toekomst aflezen aan koffiedik.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Griekse en Turkse koffie?

Er is maar één verschil tussen Griekse en Turkse koffie, de naam. De bereiding en basis van de koffiebonen zijn voor beide soorten koffie hetzelfde. In Griekenland wordt echter alleen Griekse koffie (Ellinikós Kafés) gedronken en nooit Turks.

Hoe Turkse koffie bereiden zonder pot?

De Turkse mokka kan direct in de beker worden bereid zonder een pot, voor dit doel worden het koffiepoeder en de suiker rechtstreeks aan de beker toegevoegd en doordrenkt met heet water. Dan moet het goed geroerd worden zodat de suiker oplost. De koffie moet dan ongeveer twee tot drie minuten trekken voordat deze kan worden gedronken.

Wat is het verschil tussen Italiaanse espresso en Turkse koffie?

Het verschil tussen Italiaanse espresso en de mokka uit Turkije zit hem in de keuze van koffiebonen en de fijnere maling. De bereiding verschilt ook van espresso, omdat Turkse koffie niet met een espressomachine wordt gemaakt, maar in een pot.

Kun je Turkse koffie met melk drinken?

Normaal gesproken wordt de originele Turkse koffie niet met melk gedronken. Er is echter een variant die niet is uitgevonden door de Arabieren of Turken. Voor dit doel worden twee kopjes melk aan de kan toegevoegd. Koffiepoeder en suiker worden toegevoegd, waarna alles samen wordt gekookt tot het bijna borrelt.