Freddo Cappuccino Recept – Griekse Iced Coffee

De Freddo Cappuccino, de Griekse ijskoffie is in Duitsland nog vrij onbekend in vergelijking met de Frappé, die ook uit Griekenland komt.

Bij de productie van de populaire koude drank is er een groot verschil met de frappé, omdat de Freddo wordt gemaakt op basis van warm gezette espresso, afgekoeld en vervolgens koud geserveerd.

Binnenkort:

 • Freddo Cappuccino wordt gemaakt van een warme, vers gezette espresso
 • IJsblokjes zijn nodig voor snelle koeling
 • De drank wordt altijd koud geserveerd in een hoog glas met een rietje.
 • De Freddo Cappuccino wordt altijd gemaakt met melk, anders is het een Freddo espresso
Freddo Cappuccino

Freddo Cappuccino – Oorsprong en Geschiedenis

De Freddo Cappuccino heeft zijn oorsprong in Cyprus en Griekenland. In Italië komt de koude koffiedrank minder vaak voor, ook al zou de naam een Italiaanse oorsprong kunnen aangeven.

Omdat de Frappé, een koud Nescafé, al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bestaat, kunnen de melkopschuimers en blenders die hiervoor worden gebruikt ook in cafés in Griekenland worden gebruikt voor de bereiding van Freddo Cappuccino.

Samen met Freddo Espresso, dat zonder melk wordt geserveerd, worden de drankjes sinds 1991 geserveerd in Griekenland en de eilanden.

Vooral in de zomer is dit een populair alternatief voor warme koffie. De koude dranken worden echter vaak zelfs in de winter besteld. Buiten Griekenland is Freddo Cappuccino nog niet zo bekend.

3 redenen waarom je een Freddo cappuccino zou moeten proberen

Er zijn veel goede redenen waarom je een Freddo cappuccino zou moeten proberen.

Hier zijn de 3 belangrijkste:

 1. Het smaakt het lekkerst tijdens je vakantie in Griekenland. Want de verse, lichte en koude koffie is een ideaal alternatief voor normale koffie op warme zomerdagen.
 2. Je kunt het ook zelf maken. Als je de Freddo Cappuccino al in Griekenland hebt ontmoet, dan kun je het vakantiegevoel ook meenemen als je je eigen Griekse ijskoffie bereidt.
 3. Het is licht en verteerbaar. Door de relatief grote hoeveelheid ijsblokjes verdunt de Freddo zichzelf tijdens het drinken. Zo kunt u op elk moment genieten van dit verfrissende koffiegenot. Veel Griekse cafés en ook de grote coffeeshops bieden de specialiteit.

Griekse ijskoffie verschillen

Freddo Espresso

Er zijn verschillende soorten en soorten Griekse ijskoffie. Vooral in de zeer warme zomermaanden worden de koude koffiespecialiteiten gedronken in plaats van de warme koffie. Maar er zijn grote verschillen in de voorbereiding.

Freddo Cappuccino

De Freddo cappuccino wordt gemaakt aan de hand van een hete espresso. Na bereiding wordt dit afgekoeld met veel ijsblokjes en gemengd met gecondenseerde melk of volle melk en de gewenste hoeveelheid suiker.

Daarna wordt alles in een eerder goed gekoeld hoog glas gevuld en geserveerd met een rietje.

Freddo Espresso

De Freddo espresso wordt op dezelfde basis gemaakt als de Freddo cappuccino, maar hier wordt geen melk aan toegevoegd, de koffie blijft zwart.

Nadat de espresso is bereid, wordt deze geleverd met ijsblokjes en de gewenste hoeveelheid suiker in een blender en wordt gemengd totdat het schuim zich ook hier heeft gevormd.

Frappé

De frappé is waarschijnlijk de eerste koude koffie die in de cafés wordt aangeboden. Dit werd bij toeval ontdekt in de jaren vijftig van de vorige eeuw, omdat er geen warm water beschikbaar was voor het gieten van een Nescafé en er koud water werd gebruikt.

Maar je kunt het verschil al zien aan een Freddo, waar de basis een hete espresso is. Want bij een frappé wordt gewoon een beetje koud water toegevoegd aan het oploskoffiepoeder en de gewenste hoeveelheid suiker en wordt alles in de blender geroerd tot er een schuimige massa is gevormd.

Vervolgens worden ijsblokjes, koud water en, indien nodig, melk toegevoegd. ServDe frappé is net als de Freddo in een hoog glas met een rietje.

Griekse ijskoffie

Freddo Cappuccino Recept

Delen:
1

Voorbereiding:
2 minuten

Kooktijd:
1 minuut

Extra tijd:
1 minuut

Totaal:
1 minuut

Voor de Freddo Cappuccino heb je een machine nodig om espresso te bereiden. Dit kan een volautomatische koffiemachine zijn, een portafiltermachine of zelfs een espressopot voor op het fornuis. Bovendien moet je een blender hebben. Dit kan een handmixer of een standmixer zijn.

Ingrediënten

 • 20 tot 25 ml warme espresso, om sterker te zijn, kan er ook een dubbele espresso worden bereid

 • 60 ml koude verse melk

 • vier tot vijf ijsblokjes, afhankelijk van de grootte

 • Suiker optioneel

Leiden

 1. Koel een hoog glas met een inhoud van 150 ml voor.
 2. Bereid de espresso warm zoals gewoonlijk in de machine en loop in een kopje.
 3. IJsblokjes, gewenste hoeveelheid suiker, melk en tot slot doe je de espresso in een bakje om te mengen.
 4. Roer niet langer dan vijf seconden kort in de blender. Er vormt zich snel een laag schuim.
 5. Leg in het voorgekoelde glas en serveer direct met een rietje

Hints

Hoeveel suiker je gebruikt hangt af van je eigen smaak. In Griekenland wordt gevraagd hoe de klant zijn Freddo wil drinken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen sketo (zonder suiker), metrio (één niveau theelepel suiker) en glyco (twee niveau theelepels suiker).

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 200

Aantal per portie:Calorieën: 133Totaal vet: 2,6 gKoolhydraten: 18,6 g

Andere Freddo Variatiants

Freddo Cappucccino met kaneel

Naast de Frappé en de twee Freddo’s zijn er nog andere variaties om te genieten van een koude koffie. Deze komen echter niet alleen uit Europa, maar van over de hele wereld:

Frappuccino

De Frappuccino wordt bereid zoals de Freddo cappuccino, maar krijgt verschillende toppings, zoals room, siroop of chocolade.

Espresso – Martini

De cultcocktail uit Londen is de espresso martini, die hier in elke cocktailbar verkrijgbaar is. Naast een koude espresso worden wodka, koffielikeur, ijsblokjes en suikersiroop toegevoegd aan een shaker.

Espresso – Tonic

Alcoholvrij, maar zeer verfrissend, is de Espresso Tonic. Dit wordt geserveerd in een longdrinkglas op ijs. De perfecte mix voor deze koude koffiedrank is ongeveer 160 ml tonic water, waarin via de ijsblokjes een kopje van 60 ml vers gezette espresso wordt gevuld.

Ice Drip Koffie

Dit is een ijskoffiebereiding uit Japan en de VS, waarbij smeltend ijs op het koffiepoeder druppelt. De voorbereiding kan tot 15 uur duren. Het resultaat is een concentratie, die vervolgens wordt uitgerekt met water of ijs. De koffie is zeer mild en bevat weinig zuur.

Ice Brew Koffie

In deze variatie zet je je favoriete koffie en giet je deze heet over ijsblokjes. De koffie wordt dus meteen afgekoeld. Voor het serveren worden er weer ijsblokjes toegevoegd. Dit is een zeer verfrissende koffie koud drankje.

Video van alle bekende ijskoffievarianten

Veelgestelde vragen

Waar krijg je de beste Freddo cappuccino?

Je kunt de beste Freddo cappuccino krijgen in Griekenland of in de Griekse cafés die zich in andere landen zoals Duitsland bevinden en hier de Griekse koffiespecialiteiten aanbieden. Het bedrijf Starbucks heeft ook al enkele jaren de Freddo cappuccino in zijn grote aanbod in Europa.

Wat is het cafeïnegehalte in een Freddo cappuccino?

Omdat de Freddo cappuccino meestal wordt bereid op basis van een kopje espresso met 20 tot 25 milliliter, heeft het een cafeïnegehalte tussen de 25 en 33 mg. De berekening was gebaseerd op een cafeïnegehalte. van 80 mg tot een espresso van 60 ml en omgezet.

Hoeveel suiker zit er in een Freddo cappuccino?

Je kunt een Freddo cappuccino maken met zoveel suiker als je het liefste wilt. In Griekenland zijn er de varianten sketo (suikervrij), metrio (met een theelepel suiker) en glyco (met twee theelepels suiker) bereid.
Zo wordt de Freddo Cappuccino direct besteld met de gewenste toevoeging sketo, metrio of glyco en weet de barista direct hoe je je koffie wilt hebben.

Wat is het caloriegehalte van Freddo Cappuccino?

Het calorische gehalte van een Freddo cappuccino is anders door de hoeveelheid suiker die naar eigen smaak wordt toegevoegd en de gebruikte melk. Als je de koude koffiedrank metrio maakt, dan kun je uitgaan van een caloriegehalte van ongeveer 180 kcal voor een glas met volle melk.

Een van de lekkerste koude koffies

De Cappuccino Freddo is een goed alternatief in de hete zomer als je wilt genieten van een kopje koffie. De voorbereiding is eenvoudig en snel.

Zeker als je graag een espresso drinkt en de nodige machines beschikbaar hebt, kun je de Freddo bereiden. De benodigde ingrediënten zijn hetzelfde als voor een warme cappuccino, alleen ijsblokjes worden toegevoegd.

Aangezien dit een lichte en zeer verfrissende koude koffiedrank is die in de zomer in Griekenland wordt gedronken, maar ook vaak in de winter op elk moment van de dag, kan het ook op warme dagen je favoriete drankje worden.

Je kunt zelf het calorie- en cafeïnegehalte bepalen afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte espresso, de gebruikte melk en het suikergehalte.