Portafilter machine ▷ Ontwerp en functie

Portafilter machines zijn geschikt voor het bereiden van populaire koffiespecialiteiten met een perfecte smaak, zelfs thuis. Afhankelijk van het ontwerp schommelen ze tussen een professionele espressomachine van een barista en een volautomatische koffiemachine voor het huishouden.

De veelzijdige machines kunnen handmatig of automatisch worden bediend en zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. In deze technische gids willen we de componenten introduceren en hun respectieve functies in meer detail bespreken.

Componenten van portafiltermachines

Scherm & portafilter

Scherm & portafilter
De zeef klikt in het portafilter

Een portafiltermachine kenmerkt zich allereerst door het portafilter waaraan het ook zijn naam ontleent. Hij houdt de zeef vast, die afneembaar is en dient als medium voor het espressopoeder. Het is gevuld met koffiepoeder, dat handmatig moet worden gecomprimeerd voordat de zeef wordt bereid door middel van een bajonetslot is bevestigd aan de machine.

Crema Ventiel

Door het gebruik van verschillende soorten koffie en verschillende contactdruk wordt de smaak van de espresso bepaald. Kleine machines zijn vaak uitgerust met een Crema ventiel die zich in het portafilter bevindt.

Wanneer een bepaalde druk is bereikt, gaat de klep open en produceert de felbegeerde crema. Voor grotere machines die krachtiger zijn, is een klep niet nodig omdat ze voldoende druk en temperatuur opbouwen om een stevige, duurzame crema op te bouwen.

Brouwsysteem

Het brouwsysteem van de portafiltermachine bestaat uit een veerbelaste kamerwaarin druk wordt opgebouwd. Dit omvat ook enkele beveiligingsmaatregelen. Wanneer het brouwproces is voltooid, wordt de druk efficiënt in een lekbak gevoerd en kan de druk zich niet verder opbouwen en de machine beschadigen.

Er zijn ook andere machines die zijn uitgerust met een Warmtewisselaar zijn uitgerust. Bij deze machines blijft de brouwkop heet, maar inactief. Op deze manier kan oververhitting van het water worden voorkomen. Deze machines hebben als voordeel dat ze snel klaar zijn voor gebruik en geen lange voorverwarmtijd nodig hebben.

Pomp

De pomp van de portafiltermachine is een van de belangrijkste componenten van de machine. Het resultaat van het zetten van de koffie hangt af van hun kwaliteit en prestaties.

De pomp transporteert het water van de tank of waterinlaat naar de brouwkop en is er tegelijkertijd verantwoordelijk voor dat het warme water gelijkmatig en krachtig door het portafilter stroomt en dat een optimaal brouwresultaat kan worden bereikt.

De meeste fabrikanten van espressomachines gebruiken tegenwoordig elektrische pompen, die zijn onderverdeeld in twee verschillende groepen.

In het geval van de Trillingspompen worden goedkopere machines gebruikt tijdens professionele machines meestal met roterende pompen zijn uitgerust met een hogere capaciteit en zijn ook duurzamer. Ook de soepele werking van de roterende pompen wordt door de meeste gebruikers als zeer prettig ervaren.

Watertank

Er zijn ook verschillen in de watertoevoer van de machine. Hoewel de meeste machines een watertank hebben die afhankelijk van het verbruik moet worden bijgevuld, zijn er ook portafiltermachines die rechtstreeks op een waterleiding worden aangesloten.

Bij het kiezen van het type machine moet er rekening mee worden gehouden dat de waterkwaliteit niet alleen bepalend is voor de smaak van de koffie, maar ook van invloed is op de levensduur van de gevoelige machine. Als hard, kalkhoudend water wordt gebruikt voor koffiebereiding in de portafiltermachine, kan het apparaat lijden.

Portafilter machine: liever single circuit of dual circuit?

Als het gaat om een espressomachine met portafilter, hoort men keer op keer de termen “single-circuit machine” en “dual-circuit machine”. Deze aanduiding beschrijft het systeem volgens welke de betreffende machine werkt.

Machine met één circuit

In een systeem met één circuit is een kleine ketel verantwoordelijk voor het zetten van de koffie en stoom. Voor de koffie wordt een lagere temperatuur gegenereerd dan voor de stoom. Gebruik je stoom, bijvoorbeeld voor cappuccino, dan moet je rekening houden met een iets langere tijd voor de bereiding.

Het voordeel van dit type machine is dat het meestal goedkoper is, omdats is een dual-circuit apparaat. Bereid je voornamelijk espresso met de portafiltermachine, dan is een single-circuit model voldoende.

Machine met twee circuits

Dual-circuit portafilter machine
Een typische machine met twee circuits en een aparte stoommondstuk

Als u echter graag cappuccino en andere specialiteiten bereidt waarvoor melkschuim nodig is, doet u er goed aan om een machine met twee circuits te gebruiken. In deze apparaten wordt de ketel gebruikt om stoom af te voeren en verwarmt ook het water voor een warmtewisselaar.

Zoet water wordt nu door een koperen buis door de warmtewisselaar geleid, verwarmd en doorgestuurd naar het portafilter. Temperaturen van rond de 95 graden Celsius worden bereikt om de koffie te zetten.

Het grote voordeel van deze machines is het feit dat je koffie en schuimmelk tegelijkertijd kunt zetten. Op deze manier kunnen in korte tijd verfijnde specialiteiten worden bereid.

Dubbele ketel

De nieuwe portafiltermachines hebben ook een derde variant: de dubbele ketel. Met deze machine, Brouwwater en stoom gegenereerd in afzonderlijke ketels. Daarom hebben dergelijke machines ook een hoge capaciteit en kunnen ze tegelijkertijd ook grotere hoeveelheden koffie en stoom leveren. Tegelijkertijd handhaven ze een constante druk en temperatuur.

Een machine met dubbele ketel is dus ideaal als u meerdere kopjes van elke koffiespecialiteit achter elkaar wilt bereiden.

Portafilter machine met slijpmachine

Wie echt koffiegenot waardeert, geeft altijd de voorkeur aan versgemalen koffie. Een portafiltermachine met molen is praktisch, omdat je jezelf kunt besparen door naast de espressomachine ook een koffiemolen te kopen.

Veel modellen zijn uitgerust met een conische slijpmachine die betrouwbaar maalt. Op sommige machines kunnen de koffiebonen in verschillende korrelgroottes worden gemalen, zodat u perfect gemalen koffiepoeder voor elke drank kunt krijgen.

Als u verschillende koffiedranken wilt bereiden met de portafiltermachine, is de aanpassing van de molen van groot belang om de typische smaak van de drank te bereiken.

Voor een sterke espresso heeft bijvoorbeeld de voorkeur aan zeer fijn poeder, terwijl voor een latte macchiato medium-fijn gemalen poeder meer geschikt is. Als u besluit om een portafiltermachine met slijpmachine te kopen, speelt de kwaliteit van de molen dus een grote rol.

Een keramische molen wordt aanbevolen, omdat het stevig en duurzaam is. In vergelijking met metalen molens heeft het als voordeel dat het niet kan roesten en ook nog eens helemaal smakeloos is. De smaak van de koffie blijft onvervalst bewaard.

Met een portafiltermachine met molen geniet je van het voordeel dat de koffiebonen direct voor het zetten in seconden worden gemalen en zo bijdragen aan het optimale aroma.

Tal van extra’s in de apparaten

Veel fabrikanten bieden portafiltermachines die zijn uitgerust met tal van praktische extra’s die de koffiebereiding gemakkelijker kunnen maken. Deze omvatten de verschillende instelmogelijkheden, waarmee u precies de juiste koffie voor uw eigen smaak kunt bereiden:

  • Programmeerbare vulhoeveelheid
  • Automatische uitschakeltijd
  • Regeling van de watertemperatuur
  • Regeling van de hoeveelheid water

Water

Het is ook praktisch als het portafilter kan worden aangepast voor één of twee kopjes. Sommige fabrikanten staan een Plaats waterfilters in het apparaat. Op deze manier kan de kwaliteit van het water worden verbeterd zonder dat er extra apparatuur nodig is.

Warmwaterdispenser

Sommige machines zijn uitgerust met een warmwaterdispenser waarmee u de bekers kunt voorverwarmen. Omdat koffie gevoelig is voor temperatuurverschillen, is het voorverwarmen van het kopje een belangrijk ritueel voor de kenner bij het bereiden van espresso.

Thermoblok

De opwarmtijd voor de meeste portafiltermachines is ongeveer 15 minuten voordat er koffie gezet kan worden. Er zijn echter ook modellen met een thermoblock die in minder dan vijf minuten klaar kunnen zijn voor gebruik.

Elegant design overtuigt

Voor de meeste eigenaren van portafiltermachines is het apparaat niet alleen een handelswaar, maar een passie. Om een echt perfecte espresso met stevige, duurzame crema te produceren, heb je eenIk zou de commissaris willen vragen of hij op de hoogte is van het feit dat de Commissie nog geen voorstel voor een richtlijn inzake de bescherming van het milieu en de bescherming van het milieu heeft ingediend.

Deze passie komt ook tot uiting in de buitenkant van de meeste portafiltermachines. Een prachtig design en het gebruik van edelmetalen maken deze machines tijdloze designklassiekers voor de keuken of voor de huisbar. Machinelichamen van koper of roestvrij staal zien er niet alleen waardevol uit, maar zijn ook duurzaam en functioneel.