Oploskoffie – Hoe gezond en duurzaam is oploskoffie?

Oploskoffie is geen nicheproduct. In feite is oploskoffie goed voor ongeveer 1/3 van de totale wereldwijde koffieconsumptie. Hier laten we de voor- en nadelen zien en verduidelijken we of het oploskoffiepoeder misschien zelfs schadelijk is voor mens en milieu.

Binnenkort:

  • Sinds 1943 is Nescafé ’s werelds toonaangevende merk oploskoffie
  • Ongeveer 41% van alle oploskoffie wordt geconsumeerd in Azië
  • Voor verschillende cultdranken, zoals het Griekse café frappé, is oploskoffie nodig
  • Oploskoffie wordt gemaakt van koffiebonen en is daarom onschadelijk voor de gezondheid
Oploskoffie

De geschiedenis van oploskoffie

Oploskoffie werd al in 1881 gepatenteerd door de Fransman Alphonse Allais. Ook in 1890 patenteerde de Nieuw-Zeelander David Strang de voorloper van oploskoffie.

Oploskoffie werd echter pas in de jaren 1930 een bestseller. Want in Brazilië waren er in die tijd te veel koffiebonen, die zelfs werden vernietigd zodat de koffieprijs stabiel kon worden gehouden. Daarom kreeg het Zwitserse bedrijf Nestlé de opdracht om de conservering van de koffie over te nemen.

De chemicus Max Morgenthaler, in opdracht van Nestlé, had aanvankelijk moeite met het uitvinden van een lekkere oploskoffie. Maar door koolhydraten toe te voegen die de koffiearoma’s konden binden, werd in 1938 de doorbraak van oploskoffie bereikt en de “Flash koffie” kwam op de Zwitserse markt.

Door de gestationeerde Amerikaanse soldaten werd de oploskoffie een hit en de jongeren maakten er in die tijd ook hun cultdrank van.

Productie van oploskoffie

Er zijn twee verschillende processen voor de productie. De voorbereiding hierop blijft echter hetzelfde.

Bereiding: Roosteren & Malen

De groene koffie wordt eerst grondig gereinigd van alle vreemde voorwerpen zoals stof, stenen en ijzeren en houten onderdelen.

Daarna worden de bonen donker gebrand. Dit is de enige manier voor de koffie om zijn speciale aroma te krijgen, het is verfijnd.

Het bekende Nescafé wordt gemaakt van Robusta koffiebonen, die voornamelijk uit Vietnam komen. Andere referentielanden zijn Brazilië en Indonesië.

Na het roosteren worden de bonen grof gemalen. Dit moet resulteren in stukjes van ongeveer 2 millimeter groot. Het verkregen koffiepoeder wordt gebruikt in grote Percolatorsdie werken als een espressopot, gebrouwen en gefilterd.

Daarna wordt een van de volgende twee processen gebruikt voor verdikking tot het afgewerkte concentraat:

Sproeidrogen

Tijdens het sproeidrogen wordt het gezette koffiepoeder blootgesteld aan een stroom hete lucht zodat het water verdampt. Er blijft een fijn poeder over.

Dit wordt weer licht vochtig gemaakt en vervolgens gevormd tot losse kleine klontjes. Deze procedure wordt ook wel “aggiomerieren” genoemd.

Vriesdrogen

Tijdens het vriesdrogen wordt de vloeibare koffie ingevroren tot – 50° Celsius. Daarna wordt de conserverende massa verpletterd. De aldus verkregen korrels worden vervolgens door middel van een vacuüm opnieuw verwarmd totdat het bevroren water volledig is verdampt.

Het vriesdroogproces komt het meest voor. Want hier blijft het koffiearoma beter bewaard.

Video over het maken van oploskoffie

De SWR rapporteert over de productie van het populaire Nescafé-product

Poeders, dozen, sticks &ampulaat

Oploskoffie varianten:

  • Poeder voor portionering
  • Dozen met individuele porties, de zogenaamde sticks
  • Korrels in een glas of blik – de bekendste en oudste vorm van oploskoffie

Bereiding van oploskoffie

Bereiding van oploskoffie

De bereiding van oploskoffie is heel eenvoudig, omdat het direct in het koffiekopje kan worden opgelost. Dit werkt met zowel warm als koud water.

Warm water

Als de oploskoffie is doordrenkt met heet water, voert u de gewenste hoeveelheid in Korrel in de beker. Alternatief dit kan ook een kant-en-klare portie van een stokje zijn. Giet nu het kokende water, dat in de waterkoker kan worden verwarmd, in de beker.

Het hoeft niet te worden geroerd als u geen melk of suiker toevoegt.

Koud water

Als de oploskoffie koud wordt ingeschonken, bijvoorbeeld om een echte Griek te maken Frappé , dan wordt slechts een beetje water toegevoegd aan de portie koffie en goed geroerd. Hiervoor is het handig om een geschikte roerstaaf te gebruiken. Vul vervolgens met ijsblokjes en koude melk tot het glas vol is.

Als je het zoet vindt, voeg dan gewoon de juiste hoeveelheid suiker rechtstreeks toe aan het koffie-watermengsel.

Houd er bij de koude variant rekening mee dat deze meestal sterker is dan de warme koffie, omdat er minder water wordt gebruikt.

Smaak vergeleken met filterkoffie

Vergelijking van oploskoffie met filterkoffie

De smaak in vergelijking met filterkoffie is niet zo aromatisch en een beetje dunner en flauw.
Omdat oploskoffie echter wordt gemaakt van dezelfde gebrande bonen als filterkoffie, smaakt het ook naar koffie. In de regel is de basis voor oploskoffie de goedkopere Robusta bonen.

Als u wilt genieten van een rijkere en meer aromatische oploskoffie, moet u producten gebruiken van voornamelijk de kleine producenten en branders die Arabicabonen toevoegen of ze volledig op basis van Arabicabonen maken.

Deze koffies zijn iets duurder, maar nog steeds aan te raden vanwege hun smaak.

Oploskoffie varianten voor koffiespecialiteiten

Voor diverse koffiespecialiteiten, die je kunt zetten en verfijnen op basis van espresso uit een portafiltermachine of met een volautomatische koffiemachine, is er ook de oploskoffievariant als snelle oplossing.

Maar belangrijke functies zoals het crèma, dat ontstaat door de zetdruk in de espressomachine, kun je met de oploskoffie niet bereiken.

Je moet dus compromissen sluiten op het gebied van aroma en genot in vergelijking met de echte specialiteiten.

Oploskoffie specialiteiten:

  • Cappuccino (Ook verkrijgbaar in verschillende varianten, bijvoorbeeld met karamelsmaak)
  • Caffé Latte
  • Mokka
  • Chai Latte
  • Café Crema
  • Latte Macchiato

Bij het kiezen van deze oploskoffiespecialiteiten moet je er altijd rekening mee houden dat ze veel suiker kunnen bevatten en daarom niet helemaal ongevaarlijk zijn voor de gezondheid, vooral als je de hele dag door van meerdere kopjes wilt genieten.

Zo gezond is oploskoffie

  • Oploskoffie bevat minder cafeïne
  • Heeft geen calorieën als puur product (alleen verwerkte oploskoffie kan melk- en suikeradditieven bevatten)
  • Het acrylamidegehalte, waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is, is hoger
  • Dit wordt echter in perspectief geplaatst omdat de oploskoffie lichter is voor een kopje dan koffiepoeder.
  • Heeft een lager aantal antioxidanten
  • Het mist de gezonde kinine, die helpt tegen verhogingen van de bloedsuikerspiegel en tegen krampen
  • Bevat minder magnesium dan andere soorten koffie

Zo duurzaam is oploskoffie

  • De productie van oploskoffie is zeer complex
  • Er wordt veel energie gebruikt voor het drogen en extraheren
  • Vaak is het niet mogelijk om te controleren waar de bonen vandaan komen.
  • Let op biologische en fair trade zeehonden bij het kopen
  • Extractieprocessen produceren zeer productief poeder
  • Er is minder oplosbaar poeder nodig om een kopje te bereiden dan filterkoffie
  • Waterkokers voor het maken van oploskoffie zijn energiezuiniger dan koffiemachines
  • Alleen de verpakking in de vorm van een blikje of glas gaat naar de vuilnisbak, er ontstaat geen verder afval
  • In het geval van koffiepoeder daarentegen zijn het filters, capsules of pads die ook moeten worden weggegooid.

Veelgestelde vragen

Waarom lost oploskoffie op?

Vanwege de speciale productie, gevriesdroogd of gesproeidroogd, is de oploskoffie een granulaat van reeds afgewerkte koffie, dat kan worden teruggebracht naar de vloeibare toestand in combinatie met warm of koud water.

Wat is de beste oploskoffie?

Als beste oploskoffie in 2021 was Jacobs Espreszo gekozen. De tweede plaats werd ook ingenomen door Jacobs van de 3 in 1. Alleen op de derde plaats staat de NESCAFÉ Classic Crema en op de vierde plaats het NESCAFÉ GOLD Decaffeinated.
De beste oploskoffie bestaat uitsluitend uit het extract van koffiebonen. Hier mogen geen andere additieven in zitten. Daarom is de kwaliteit van het type koffie dat wordt gebruikt voor de productie ervan cruciaal voor de smaak.

Hoe schadelijk is oploskoffie?

Oploskoffie zelf is niet schadelijker dan filterkoffie. Grijp je echter naar kant-en-klare cappuccino of andere specialiteiten, dan bevatten deze al suiker en vaak melkpoeder. Het hogere acrylamidegehalte wordt daarentegen in perspectief geplaatst, omdat er minder oplosbare koffie in grammen nodig is om een kopje te bereiden dan koffiepoeder, dat aanzienlijk zwaarder is.

Is oploskoffie echte koffie?

Omdat de oploskoffie wordt gemaakt van koffiebonen en water, is dit product ook een echte koffie, die alleen anders is verwerkt, maar ook zonder verdere toevoegingen.

Wat is er slecht aan oploskoffie?

Bij oploskoffie kan het aroma eronder lijden, de koffie smaakt niet zo aromatisch als een vers gezette bonenkoffie of espresso.

Welke kleurstof zorgt ervoor dat koffie zwart is?

Dit komt door de zogenaamde Maillard-reactie, die begint bij het branden van de koffiebonen. Dit zijn verschillende complexe chemische reacties. Deze zorgen ervoor dat koffiebonen zwart worden door melanoïden. Zelfs de gezette of oplosbare koffie krijgt dan ook deze zwarte kleur.

Conclusie: Waarom oploskoffie nooit een espressomachine kan vervangen

Hoewel vrienden van oploskoffie beweren dat het net zo goed smaakt als vers gezette koffie of espresso, kan het nooit een espressomachine vervangen.

De vers gezette koffie of espresso gemaakt van gemalen bonen heeft aanzienlijk meer aroma, maar ook meer cafeïne.

Daarom is de oploskoffie niet zo geschikt om ’s ochtends wakker te worden. Bovendien verhoogt hij de concentratie niet na een middaglaagte om deze reden.

Bij het bereiden van oploskoffie is er geen noodzakelijke invloed op de factoren in het zetproces die aanzienlijk bijdragen aan de smaak van een goede koffie of espresso. De kunst van het bereiden van espresso, zoals geperfectioneerd door een barista met vele jaren ervaring, staat tegenover snelle koffie.

Oploskoffie is niet schadelijk en er is niets mis mee om het af en toe te gebruiken op vakantie of kamperen. Een echt koffiegenot is echter niet haalbaar.