De BESTE koffiebonen voor uw espressomachine

Vorig jaar gedronken meer dan vier miljoen Duitsers dagelijks een kopje espresso. En de trend naar het bezitten van een eigen espressomachine neemt voortdurend toe.

Maar een goede portafilter koffiemachine garandeert geen perfecte espresso. Er moet rekening worden gehouden met verschillende elementen, zodat de espresso thuis smaakt zoals bij de Italiaan.

Dit omvat ook het kiezen van de juiste koffieboon voor de espresso. In de handel vindt u tal van espressomelanges, die verschillen in de keuze van de koffieboon en ook in de brandmethode van melanges voor conventionele koffie. We hebben de belangrijkste informatie over de verschillende soorten koffie verzameld, zodat je de beste boon voor je eigen espresso kunt vinden.

In onze espressomachinetest kunt u zich informeren over de nieuwste modellen en hun voor- en nadelen achterhalen.

Koffiebonen vers geoogst
Vind de perfecte koffieboon voor uw portafiltermachine

Het draait allemaal om de boon

Er zijn wereldwijd een aantal verschillende soorten koffie, maar slechts een paar daarvan hebben commerciële betekenis. Een van de bekendste variëteiten zijn:

 • Arabica
 • Robusta
 • Liberica
 • Excelsa
 • Stenophylla
 • Kopi Luwak

De verschillende bonen worden gekenmerkt door karakteristieke eigenschappen die ze bijzonder geschikt maken voor bepaalde soorten koffiedranken. Dus als u een perfecte boon voor de portafiltermachine wilt kopen, moet u zich eerst informeren over de eigenschappen van de individuele koffievariëteiten.

De Arabica Boon

Het wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit variëteit en komt voornamelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, Ethiopië en Kenia. Het wordt gewaardeerd om zijn milde smaak en bevat slechts een klein deel van bittere stoffen en cafeïne. Dit milde aroma maakt de Arabica koffie echter ook minder geschikt voor espressokoffie.

Puur roosteren

Onze aanbeveling hier is de Espresso Sidamo van 100% puur roosteren. De koffie is van biologische kwaliteit en belooft een dikke crema. 350g verkrijgbaar voor €10,90 bij Coffee Circle.

Sidamo Espresso Koffie

Koop hier bij coffeecircle.com

De Cuvée

De Grano Gayo combineert vier teeltgebieden in één koffie en maakt indruk met zijn donkere branding in een zuurarme smaak en een uitstekende crema. Dit speciale mengsel van 350g is ook verkrijgbaar bij Coffee Circle voor € 12,90.

Grano Gayo Espresso

Koop hier bij coffeecircle.com

De Robusta koffieboon

Het komt voornamelijk uit West-Afrika en ook uit Zuidoost-Azië en wordt door koffietelers gewaardeerd om zijn veerkracht. Het kan veel scherper worden geroosterd dan de Arabica-boon en wordt gekenmerkt door een licht bittere, aardse smaak. Hun cafeïnegehalte is ongeveer twee keer zo hoog als Arabica-koffie. Daarom is deze variëteit ook perfect voor espressomelanges.

Voor espresso, die niet alleen puur kan worden genoten, is de Yirga Santos blend van 25% Robusta koffie ideaal. De smaak boeit met volle en sterke chocoladearoma’s. In biologische kwaliteit kost het 350g pakket bij Coffee Circle 11,90 €

Yirga Santos Espresso

Koop hier bij coffeecircle.com

De variëteiten Liberica en Excelsa komen vooral voor in West-Afrika en komen slechts in kleine hoeveelheden op de markt. De smaak van deze koffies is zeer intens en de bonen worden verhandeld als een zeldzaamheid. Excelsa wordt bijna uitsluitend geteeld in Tsjaad en wordt voornamelijk gebruikt voor lokale consumptie. Stenophylla koffie is ook zeldzaam, maar wordt gekenmerkt door een bijzonder milde smaak en een zeer laag cafeïnegehalte.

Deze bonen zijn soms verkrijgbaar in speciaalzaken en bieden een aangename afwisseling in koffiegenot. Kopi Luwak aan de andere kant, is ook bekend als kattenkoffie en wordt beschouwd als een speciale specialiteit onder liefhebbers. Voor dit type koffie worden bonen gebruikt die eerder door de Luwak-kat zijn gegeten en in zijn maag zijn gefermenteerd. De uitwerpselen van deze kat worden verzameld en de hele koffiebonen worden gebruikt.

Vanwege de zeldzaamheid wordt Kopi Luwak beschouwd als de duurste koffie ennd wordt door kenners gewaardeerd om zijn unieke smaak. Deze koffie wordt echter niet verwerkt als espresso.

Als je een goede koffie wilt kopen die geschikt is voor espresso, is een Robusta blend altijd een uitstekende keuze.

Verschillende brandmethoden bepalen de koffiesmaak

Koffiebonen branden
Donker branden voor espresso

Het branden van groene koffie is een raffinageproces dat de smaak van de koffie bepaalt. De groene koffiebonen worden verwarmd zodat er water van binnenuit wordt afgevoerd.

Het creëert een druk die er uiteindelijk voor zorgt dat de boon opblaast en openspringt. Op het oppervlak reageren aminozuren en suikers door de hitte en vormen nieuwe verbindingen. Zo ontstaat het koffiearoma.

De koffiebrander heeft de mogelijkheid om het aroma verder te beïnvloeden door middel van een bepaald brandproces. Het roosteren van espressobonen, ook wel Italiaans branden genoemd, verschilt aanzienlijk van normaal roosteren.

Voor gewone koffie worden de bonen slechts enkele minuten blootgesteld aan hitte in een turbobrandproces bij ongeveer 500 ° C. Met de espressoboon daarentegen wordt een temperatuur van rond de 230° C gekozen, waarbij de bonen 15 tot 20 minuten blijven staan.

De bonen die op deze manier worden behandeld, zijn donkerbruin en hebben een olieachtig glinsterend oppervlak, omdat de oliën in de boon naar buiten kunnen ontsnappen door het langzame roosteren.

Hoewel de smaak van de espresso bitterder is dan andere koffie, verwijdert het speciale branden meer zuren, zodat het meer compatibel is. Het cafeïnegehalte in de boon is ook lager. Het sterke effect van espressokoffie is te wijten aan de hoge dosering.

De weg naar de perfecte espresso

Iedereen die heeft besloten om thuis van een perfecte espresso te genieten, moet daarom een hele reeks concepten kennen om zijn koffiespecialiteit met succes te bereiden.

Dit begint bij de keuze van het koffiezetapparaat. Om echt goede espresso te krijgen, zweren de meeste kenners bij een portafilter-koffiezetapparaat. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je zelf belangrijke waarden, zoals de brouwtemperatuur, kunt instellen. Druk speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van espresso portafilter machine, omdat het essentieel is om een optimaal aroma en stevige crema te bereiken.

Idealiter moet de machine ook worden uitgerust met een plek om de kopjes te verwarmen, omdat de crema beter bewaard blijft in de verwarmde beker.

Een espressomachine met molen is ook een pré. Het maakt het mogelijk om bonen te malen en espresso te zetten in één apparaat.

Bij het kopen van koffie is het ook belangrijk om met expertise verder te gaan. Koffiemelanges gemaakt van Robusta bonen zijn meestal het meest geschikt voor espresso. Het is echter ook essentieel om ervoor te zorgen dat u een speciale espressomix gebruikt, omdat dit een karakteristiek aroma krijgt door een speciaal brandproces.

Over het algemeen kun je zeggen dat espresso op ieders lippen ligt. Geen wonder dat het plezier van de “Little Black” net zo is toegenomen als vorig jaar. De Augsburger Allgemeine was ook geïnteresseerd in het onderwerp van de perfecte espresso.

Voor- en nadelen van speciale espressobonen

Voordelen

 • Hogere verdraagbaarheid door lagere zuurgraad
 • Optimale ontwikkeling van de smaak
 • Lager cafeïnegehalte

Nadelen

 • De espresso heeft een bitterdere smaak dan kort gebrande koffie
 • Een portafiltermachine of een volautomatische machine is vereist voor de voorbereiding

Beste koffiebonen zelfgemalen

Als je een die-hard espressofan bent, moet je koffiebonen kopen en de voorgemalen poederkoffie vermijden. Aan de ene kant kan de koffie in bonenvorm langer vers worden gehouden en ten tweede wordt de kwaliteit van de koffie ook beïnvloed door de mate van malen.

Als je je eigen koffiemolen hebt, of zelfs een portafiltermachine met molen, kun je experimenteren met de mate van malen totdat je de perfecte korrelgrootte voor de koffie hebt gevonden.

De koffiebonen moeten luchtdicht worden gehouden en beschermd tegen licht.

Espresso maken: een kunst voor fijnproevers

Voor velen is de bereiding van espresso een passie die men probeert te perfectioneren. De juiste portafiltermachine, eersteklas espressoboonen goed water zijn de basiscomponenten die moeten worden gegeven.

Veel tact van de barista, die varieert van kloppen op het poeder tot het instellen van de perfecte temperatuur en brouwtijd, maken van elke espresso een speciaal genot. In tegenstelling tot gewone koffie wordt espresso niet zomaar met water gezet.

In plaats daarvan wordt stoom gebruikt in de espressomachine om de aroma’s te extraheren. Daarom krijgt deze koffiespecialiteit, die voor het eerst werd geserveerd rond het jaar 1900 in Milaan, Italië, ook zijn onvergelijkbare smaak.