Ontkalking espressomachine – DE stap-voor-stap handleiding

Ons kraanwater bevat altijd een bepaalde hoeveelheid kalk. Afhankelijk van de regio kan het drinkwater meer of minder kalkhoudend zijn. De resten die door de limoen in de espressomachine bezinken, hebben meestal een aantal vervelende gevolgen.

Waarom de portafiltermachine ontkalken en reinigen?

Ten eerste merk je een Verandering in smaak van espresso. Later, met de toename van deposito’s, Dysfunctie , wat vaak kan leiden tot dure reparaties.

Om de prestaties en kwaliteit te behouden, moet u de espressomachine regelmatig ontkalken. Dit zorgt voor de aromatische smaak van de koffiespecialiteiten en verlengt tegelijkertijd de levensduur van de portafiltermachine.

Waar u rekening mee moet houden bij het ontkalken van de espressomachine

Ontkalking espressomachine
De professionals weten dit: regelmatig ontkalken verhoogt smaak en levensduur

Wanneer u een onnatuurlijk bittere smaak bij espressokoffie is dit meestal een teken dat je machine begint te verkalken.

Let:

 • Lees de gebruikershandleiding en de instructies van de fabrikant – let op de eigenaardigheden van de machine
 • Gebruik een automatisch ontkalkingsprogramma, indien beschikbaar
 • De juiste ontkalker kiezen
 • Gebruik indien mogelijk een hoogwaardige ontkalker
 • Snelle ontkalking bij lage temperaturen
 • Goed uitspoelen na het ontkalken
 • Regelmatige reiniging voorkomt
 • Gebruik indien mogelijk waterfilters
 • Ontkalk de machine regelmatig

Hoe eerder u besluit het apparaat te ontkalken, hoe beter u het apparaat kunt beschermen tegen schade.

In het bijzonder moet u voorbereid zijn op Calciumkristallen die zich tijdens het proces kunnen vormen. Deze kristallen kunnen zich vormen als een verzadigde ontkalkingsoplossing te lang in de machine blijft. Deze kristallen zijn gevaarlijk omdat ze in de magneetventielen kunnen worden afgezet en de functionaliteit kunnen aantasten. Dit kan een grote reparatie vereisen.

Sommige fabrikanten raden aan om de oplossing te verzamelen nadat je er doorheen bent gegaan en deze een tweede keer te laten doorlopen. Om de bovengenoemde redenen moet u deze aanbeveling niet volgen. Aangenomen kan worden dat de oplossing bij de eerste run al een hoge verzadigingsratio heeft bereikt.

Sommige fabrikanten van espressomachines bieden ontkalkers aan die speciaal zijn afgestemd op hun machines. Met zo’n ontkalker maak je altijd een uitstekende keuze. Het is vaak goedkoper om de ontkalker in grotere verpakkingen te kopen. Als je je espressomachine regelmatig gebruikt, heb je sowieso ontkalkers nodig. Met een bulkverpakking heeft u het product altijd bij de hand en kunt u besparen op de prijs per reiniging.

Diverse espressomachines hebben een automatisch ontkalkingsprogramma. Als u een dergelijk apparaat hebt, moet u uw gebruiksaanwijzing precies volgen bij het ontkalken.

Als je al gewend bent om te ontkalken van de normale koffiemachine, moet je de espressomachine vervangen. Het proces is niet zo eenvoudig als bij het koffiezetapparaat. Daarom is het ook de moeite waard om de ontkalking van de portafiltermachine precies te plannen.

Welke producten te kiezen voor ontkalking

Verschillende middelen kunnen worden gebruikt voor het ontkalken. Azijn, azijnessentie of citroenzuur worden vaak gebruikt als huismiddeltjes. Als u azijnessentie gebruikt, moet u deze voor gebruik verdunnen.

Het is een zuur van 25%. Normale huishoudazijn daarentegen heeft een zuurgraad van slechts 2,5 – 5 procent. Als je de azijnessence zuiver verwarmt, ontstaan er zeer sterke geuren, die schadelijk kunnen zijn voor de slijmvliezen.

Na het ontkalken moet u meerdere keren spoelen met zuiver water. De azijnsmaak kleeft dus niet aan de espressomachine. Het citroenzuur, dat in het huishouden vaak wordt gebruikt voor bakken of jam, kan ook worden gebruikt voor het ontkalken. Je moet ze echter niet sterk verwarmen als dat mogelijk is.

Als u dergelijke huismiddeltjes niet bij de hand hebt, of liever vanaf het begin een chemisch middel gebruikt, hebt u verschillende optiesIk zou de commissaris willen vragen of hij bereid is de

Ontkalkers worden aangeboden door verschillende merken en kunnen vloeibaar zijn, in poedervorm of als tabletten. Sommige ontkalkers worden ook specifiek voor espressomachines aangeboden. In de regel kunt u het beste een professionele reiniger gebruiken.

Huismiddeltjes zoals citroenzuur en azijn zijn zeer zuur. Hoewel ze de kalkaanslag uit de machine verwijderen, kunnen ze ook de gevoelige oppervlakken beschadigen. Door de sterke zuurgraad kunnen de oorspronkelijk gladde oppervlakken worden opgeruwd. Hierdoor is het nog makkelijker voor de kalk om na het reinigen te bezinken en moet je de machine sneller ontkalken. Daarom is het een goede investering om te kiezen voor een professionele ontkalker voor espressomachines.

Gelijkmatig reinigen van afzonderlijke onderdelen

Als u uw espressomachine wilt ontkalken, moet u niet alleen aan de waterkoker denken, maar ook aan de verwijderbare delen van de machine schoonmaken. De beste manier om dit te doen is om een kom warm water voor te bereiden door de ontkalker van uw keuze op te lossen. De resulterende oplossing is perfect voor het ontkalken van de verwijderbare delen van de espressomachine.

Deze omvatten bijvoorbeeld de zeef en het portafilter, evenals de brouwkop en mogelijk ook de buis van de melkopschuimer. De afzonderlijke onderdelen worden met de ontkalker in de kom geplaatst. Het is raadzaam om de instructies van de fabrikant op de verpakking van de ontkalker te volgen.

In de regel kun je er echter vanuit gaan dat de onderdelen na een kweektijd van een half uur volledig ontkalkt zijn. De duur van de reinigingstijd en de hoeveelheid ontkalker die u gebruikt, zijn ook afhankelijk van hoeveel uw machine al verkalkt is.

Om de reinigingsinspanning zo laag mogelijk te houden, moet u uw espressomachine gebruiken met regelmatige tussenpozen bereiken. Als je kraanwater erg hard is, kan het zelfs raadzaam zijn om de espressomachine om de twee weken te ontkalken. Anders is het voldoende om dit werk één keer per maand te doen.

Instructies: Ontkalking van portafiltermachine en watertank

Ontkalken en spoelen van de portafiltermachine

Een minder moeilijk is het ontkalken van de portafiltermachine zelf en de watertank. Het is belangrijk dat tijdens het ontvouwen van het proces, de machine wordt niet heet.

Benodigde tijd: 10 minuten.

Instructies voor het ontkalken van een portafiltermachine

 1. Schakel de ketel uit

  Het is het beste als u de boilerverwarming uitschakelt. Deze is met een stekker verbonden met het elektrische systeem van de machine. Als je de stekker eruit trekt, wordt het water niet verwarmd en kun je in alle rust ontkalken. Als u uw nieuwe portafiltermachine voor de eerste keer ontkalkt, is het raadzaam om de gebruikershandleiding te raadplegen om erachter te komen waar deze stekker zich bevindt.

 2. Mengontkalker

  Voeg vervolgens de ontkalker en het water toe aan je espressomachine. Het mengsel van ontkalker en water wordt in de meeste producten in gelijke delen gemengd.

 3. Spoel het apparaat door

  Nu laat je het mengsel door zowel de Warm water en via de portafilteruitlaat (lees hier meer). Als het echter niet mogelijk is om de boilerverwarming uit te schakelen, moet u de ontkalker mengen met koud water en het water zo snel mogelijk door de espressomachine laten lopen voordat de machine heet wordt. Ontkalken is een endergonische chemische reactie waarvan de sterkte toeneemt met de hitte.

 4. Spoelen

  Na het ontkalken moet de portafiltermachine: worden afgespoeld met helder water, zodat eventuele resterende resten van het wasmiddel volledig kunnen worden verwijderd voordat de volgende koffie kan worden gezet.

Als de ontkalkerwatervloeistof met te veel warmte door de espressomachine mag lopen, bestaat het risico dat de oppervlakken van de machine beschadigd raken. Dit geldt vooral als de machine is uitgerust met een aluminium ketel. Dit materiaal is zacht en minder zuurbestendig dan andere materialen, zoals koper.

Resultaat

Een espressomachine is een belangrijke aankoop die u dienovereenkomstig moet regelen om: Levensduur en functionaliteit van het apparaat optimaal. Regelmatig ontkalken is een van de taken die nodig is.

Als de portafiltermachine verkalkt, begint de kwaliteit van de koffie te lijden. Daarna is het mogelijk dat de kalkaanslag de machine verstopt en onbruikbaar maakt. Het wordt aanbevolen om een professionele ontkalker te gebruiken om de machine te ontkalken en niet te vertrouwen op huismiddeltjes.

Er zijn ook speciale middelen beschikbaar voor espressomachines, die worden aanbevolen ondanks een vaak hogere prijs. Bij het ontkalken moet u grondig te werk gaan en alle onderdelen van de machine reinigen die in contact komen met water en daarom kalkaanslag kunnen opbouwen.

Het is belangrijk om hitte en lange reinigingstijden te vermijden om de machine te beschermen. Ook is het raadzaam om vaker te ontkalken in hard water om een zeer sterke ophoping van kalkaanslag te voorkomen. Zo kunt u uw espressomachine nog vele jaren gebruiken en bent u altijd uitgerust om espresso van hoge kwaliteit te bereiden.