Espresso Macchiato Recept – Bereiding & Tips

Een espresso macchiato is Duits een “vlekkerige espresso”. Voor deze traditionele drank wordt een espresso verfijnd met een klein wattenstaafje geschuimde melk.

De hoeveelheid blijft zo klein dat de macchiato in espressokopjes geserveerd kan worden. De juiste voorbereiding is cruciaal voor de perfecte Caffè Macchiato.

Binnenkort:

 • De espresso macchiato is een espresso met een wattenstaafje geschuimde melk.
 • De Italianen drinken hun espresso macchiato alleen in de ochtend of in de ochtend.
 • Bij een goede bereiding verdwijnt het melkschuim onder de crema van de koffie.
Espresso Macchiato

Wat is een espresso macchiato?

De espresso macchiato is een zwakkere en zoetere variant van de klassieke pure espresso. Want hier is alleen een klein kloddertje melkschuim waardoor de koffie zachter van smaak is.

Ook buiten Italië wordt macchiato of caffè macchiato steeds populairder als trenddrankje.

Hoe maak je espresso macchiato?

De espresso macchiato is een espresso die verfijnd is met een vleugje melkschuim. De bereiding van de espresso blijft hetzelfde. De macchiato krijgt echter een klein klodder melkschuim met een lepel in het midden van de koffie.

Het schuim zakt onder de crema, de espresso ziet er licht bevlekt uit, waar de naam macchiato vandaan komt. Met twee of drie theelepels melkschuim kan de espresso ook een melkschuimkap als variant krijgen.

Welke variaties van espresso macchiato zijn er?

Er zijn twee varianten van de populaire Caffè Macchiato:

1. Echte Caffè Macchiato

Caffè Macchiato

De echte Caffè Macchiato wordt gekenmerkt door het feit dat het wordt verfijnd met een wattenstaafje geschuimde melk. Als dit aan de espresso wordt toegevoegd, verdwijnt deze onder de crema van de koffie en is deze niet meer zichtbaar.

Deze klassieke versie wordt al tientallen jaren in Italië gedronken en bereid door barista’s.

De barista die een macchiato bereidt, moet de kopjes markeren om ze te onderscheiden van de zwarte espresso.

2. De moderne variant

Bereiding Espresso Macchiato
De moderne versie heeft aanzienlijk meer melkschuim

De laatste jaren is er nog een variant waarbij een grotere hoeveelheid melkschuim aan de espresso wordt toegevoegd.

Deze nieuwe variant met meer melk is zoeter en niet zo sterk.

Hier verdwijnt de typische crèma van espresso volledig onder het melkschuim, maar de drank past nog steeds in espressokopjes.

Wat is het verschil tussen espresso macchiato en latte macchiato?

De espresso macchiato of caffè macchiato is een espresso die gevuld is met geschuimde melk. Toch blijft de hoeveelheid koffie klein en wordt er nog steeds geserveerd in een espressokopje. Daarnaast is er de Macchiato Freddo, dat is een koude espresso met melkschuim.

De latte macchiato of een koffie latte wordt meestal ook verrijkt met geschuimde melk. Het bedrag is echter aanzienlijk groter. De latte wordt daarom geserveerd in een cappuccinokopje of een hoog glas.

Welke soort koffie en welke espresso is het meest geschikt?

De espressovariant voor de macchiato hangt af van of je je espresso sterker of zachter van smaak verkiest. Alle koffiebonen zijn geschikt voor bereiding.

De pure Arabica blends bieden een zachte smaak in vergelijking met de blends met een aandeel Robusta bonen, waarbij een sterke noot op de voorgrond staat. Zo kun je voor de bereiding van de macchiato kiezen voor de espresso die je in de kast hebt staan en die je het lekkerst vindt.

Melkopschuimtips maken

Giet melkschuim in de beker

Er is heel weinig melkschuim nodig voor de espresso macchiato. Daarom is het des te belangrijker dat dit perfect lukt.

De stoominstallatie, die zich op de espressomachine bevindt, is geschikt voor productie. Voor de melk is een schuimend blikje nodig. Dit is de beste manier om het perfecte melkschuim te maken.

Het is echter ook mogelijk om de kleine hoeveelheid melkschuim voor de macchiato te combineren met andereFondsen om te ontvangen:

 • Garde
 • Handmelkopschuimer
 • Batterij Staaf Melk Opschuimer
 • Elektrische melkopschuimer

Om het perfecte melkschuim met deze hulpmiddelen te krijgen, moet u de melk tot de gewenste temperatuur verwarmen voordat u schuimt. Daarna, afhankelijk van het gebruikte apparaat, wordt de melk geklopt totdat deze schuimt.

Het melkschuim is nog gemakkelijker als je een volautomatische koffiemachine hebt, die ook is ontworpen om melk automatisch te schuimen.

U kunt echter de hoogste kwaliteit bereiken met een espressomachine met stoomplant. Zo kunt u het drankje op de traditionele Italiaanse manier bereiden.

Vermijd veelgemaakte fouten bij het opschuimen van melk

Er zijn verschillende fouten die vaak worden gemaakt bij het opschuimen van melk. Het is dus belangrijk om de juiste melk te gebruiken. Omdat niet elke soort melk, zowel dierlijk als plantaardig, geschikt is voor melkschuimbereiding.

Vetgehalte

De vetbasis voor dierlijke melk moet 3,5% zijn. In het geval van plantaardige melk is haver- of sojamelk bijzonder geschikt, wat resulteert in een fijn melkschuim.

Temperatuur

Bovendien is de juiste temperatuur cruciaal bij het opschuimen van de melk, dit moet rechtstreeks uit de koelkast komen, zodat het schuimproces langer duurt.

De eindtemperatuur mag echter niet hoger zijn dan 65 ° Celsius. Als de melk te heet wordt, stolt het eiwit en stort het melkschuim in. Maar ook de smaak wordt aangetast bij een eiwitcoagulatie.

Handmatige voorbereiding

Bij het trekken en rollen met de stoomplant kan het ook tot een penetratie van te veel of te weinig lucht in de melk komen, waardoor het melkschuim niet wil slagen.

Daarom, voordat je je eerste macchiato wilt maken met behulp van de stoomplant op de espressomachine, is een beetje oefening aan te raden. Want bij de eerste poging is het melkschuim meestal niet perfect.

Espresso Macchiato Recept

Caffè Macchiato

Espresso Macchiato Recept

Delen:
1

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Totaal:
8 minuten

De perfecte Italiaanse Caffè Macchiato

Ingrediënten

 • 1 kop espresso

 • 1 theelepel melkschuim

 • Suiker op aanvraag

Leiden

  1. Zet espresso: Om ervoor te zorgen dat de afgewerkte klodder melkschuim later aan de espresso wordt toegevoegd, is het belangrijk om de espresso tegelijkertijd of, afhankelijk van de machine, van tevoren te zetten. Dit gebeurt op dezelfde manier als het zetten van een klassieke espresso.
  2. Schuimmelk: Als de espresso klaar is, zal de melk schuimig zijn.
  3. Giet melkschuim: Nadat het melkschuim klaar is, wordt een klodder schuim verwijderd met een theelepel en centraal op de espresso geplaatst. Het schuim moet onder de crema op de espresso zakken en slechts een paar vlekken achterlaten.
  4. Genieten: De espresso macchiato is klaar en kan direct genoten worden, zonder te roeren.
Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 35 ml

Aantal per portie:Calorieën: 3Totaal vet: 1,25 g

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen espresso en macchiato?

De espresso wordt zwart gedronken, een beetje melkschuim wordt toegevoegd aan de macchiato. Beide worden echter geserveerd in espressokopjes.

Wanneer espresso macchiato drinken?

De Italianen drinken de espresso of latte macchiato alleen in de ochtend tot de ochtend. De Italianen staan graag aan de toog als ze eten.

Zit er espresso in latte macchiato?

De latte macchiato wordt bereid op basis van espresso.

Hoe heet een espresso met room?

De espresso geserveerd met vloeibare room heet Café Créme. Er is ook de cappuccino con panna, waarin de espresso wordt verfijnd met een deksel van slagroom.

Resultaat

De espresso macchiato is de zachtere variant van espresso. Door de kleine hoeveelheid melk wordt de macchiato minder sterk, maar behoudt toch de smaak van de espresso.

Het is belangrijk om opgeschuimde melk te gebruiken voor de originele macchiato, waarvan slechts ongeveer 1 theelepelel wordt in het midden van de beker geplaatst.

Omdat het melkschuim meteen door de crema naar beneden zakt, is de macchiato nauwelijks te onderscheiden van de klassieke espresso. In Italië wordt staand koffie gedronken aan de toog.

Omdat het, net als bij espresso, een klein kopje is, zijn er slechts één of twee slokjes nodig totdat het kopje leeg is. Daarom is het voor de Italianen niet de moeite waard om tussendoor te gaan zitten voor het snelle genot.