Ontkalken volautomatische koffiemachines – De beste instructies

Een koffiezetapparaat of een volautomatische koffiemachine behoren in de meeste huishoudens tot de standaarduitrusting. Om uw machine optimaal te laten functioneren en ook lekkere koffie te leveren, moet deze regelmatig worden ontkalkt. Hieronder geven we richtlijnen over de gemakkelijkste manier om dit werk te doen.

Binnenkort:

 • Kalkaanslag schaadt houdbaarheid en smaak
 • Het is het beste om de juiste ontkalker van de fabrikant te gebruiken
 • Regelmatige verzorging en een waterfilter voorkomen kalkaanslagvorming
Ontkalken volautomatische koffiemachine
De volautomatische koffiemachine ontkalken? – Dit kan op een hele slimme manier!

Waarom moet het koffiezetapparaat ontkalkt worden?

Als kraanwater wordt gebruikt om koffie te zetten in de volautomatische koffiemachine, blijft er tijdens elk gebruik een bepaalde hoeveelheid kalk in de machine achter.

Het kalkgehalte van het water varieert van regio tot regio. Dit wordt bepaald door de mate van waterhardheid, die kan worden verkregen van de lokale waterwerken. In hard water moet het apparaat vaker worden ontkalkt dan in zacht water.

Elke keer dat het water in het koffiezetapparaat wordt verwarmd, komt er een deel van de kalk vrij die erin is opgelost. Dit nestelt zich vervolgens op de verschillende onderdelen van het koffiezetapparaat. Dit leidt tot verschillende problemen:

 • Kalklaag voorkomt dat het water sneller opwarmt – je moet langer wachten op de koffie
 • De watertemperatuur kan lager zijn, wat de smaak van de koffie beïnvloedt
 • Kalkaanslag kan schade veroorzaken als gevolg van verstoppingen in het apparaat
 • Corrosie kan optreden op metalen onderdelen

Sterke kalkaanslag kan de levensduur van het apparaat en de componenten verkorten en ook de smaakbeleving negatief beïnvloeden. Om deze redenen is regelmatige ontkalking van de koffiemachine essentieel.

Hoe vaak moet het koffiezetapparaat ontkalkt worden?

Wanneer de Ontkalken van het koffiezetapparaat Het hangt af van twee essentiële aspecten.

 1. De mate van hardheid van het water, hoe snel het apparaat verkalkt.
 2. De hoeveelheid water of koffiedranken die door het apparaat loopt, is bepalend voor de vorming van kalkaanslag.

Met veel volautomatische koffiemachines vandaag de dag, de Waterhardheid opgeslagen worden. Wijs vervolgens onafhankelijk de machine aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Voor andere apparaten is het raadzaam om de gebruiksaanwijzing over het onderwerp te raadplegen. Daar kunt u meestal waardevolle informatie krijgen over het ontkalken van het betreffende model.

Sommige modellen bieden zelfs een geschikt ontkalkingsprogramma om de ontkalking automatisch uit te voeren. Voor dit doel is het het beste om de instructies van de fabrikant en de gebruiksaanwijzing goed te bekijken.

In geen geval mag u wachten met het ontkalken totdat de functionaliteit van het koffiezetapparaat is aangetast.

De juiste ontkalker voor de koffiemachine

Vaak geven de fabrikanten van koffiemachines specifieke instructies over de ontkalker die voor het apparaat moet worden gebruikt. Dit is vooral het geval bij dure volautomatische koffiemachines.

De aanbevolen middelen zijn meestal tabletten of ontkalkingsvloeistoffen, die volgens de bijsluiter worden gebruikt. Deze kunnen vaak duurder zijn dan andere remedies die in de handel te vinden zijn.

Aandacht: De fabrieksgarantie wordt vaak afhankelijk gemaakt van het gebruik van de voorgeschreven ontkalker. Het is de moeite waard om de voorgeschreven remedie te gebruiken. Zo kunt u problemen voorkomen in geval van garantie.

Als de fabrikant de ontkalker niet specificeert, is het mogelijk om dergelijke middelen te gebruiken die bedoeld zijn voor koffiemachines. Er zijn ook verschillende huismiddeltjes die zeer effectief blijken te zijn bij het ontkalken.

Huismiddeltjes voor ontkalking

Als u liever huismiddeltjes gebruikt om het koffiezetapparaat te ontkalken, kunt u Melkzuur of citroenzuur grijpen. Deze producten zijn verkrijgbaar als poeder of in vloeibare vorm en moeten meestal nog worden verdund met water.

Azijnzuur mag niet worden gebruikt om het koffiezetapparaat te ontkalken. Het is zeer agressief en kan gevoelige delen van het koffiezetapparaat gebruiken. Ook voor het ontkalken van de watertank is azijn niet de beste keuze vanwege de doordringende smaak.

De koffiemachine stap voor stap ontkalken

Benodigde tijd: 10 mijlsleur.

Instructies voor ontkalken met chemische ontkalkers

 1. Fondsen voorbereiden

  De aanbevolen chemische ontkalker voor uw koffiezetapparaat moet eerst worden voorbereid. Volg strikt de instructies voor de juiste mengverhoudingen en verdere informatie over hoe het te bereiden.

 2. Voeg ontkalker toe aan het waterreservoir

  Daarna wordt het middel in de watertank van het koffiezetapparaat gevuld. In een filtermachine wordt een filter in gebruik genomen en wordt de machine ingeschakeld.

 3. Start het ontkalkingsprogramma

  Start nu het ontkalkingsprogramma van uw apparaat. Het middel lost de kalkaanslag op die zich in het koffiezetapparaat heeft opgehoopt. Deze verzamelen zich in het papieren filter en de reinigingsvloeistof loopt in de koffiepot of wordt uitgestoten en verzamelt zich in de verzamelcontainer bij de volautomatische machine.

 4. Verwijder het residu

  Wanneer de vloeistof volledig is doorgelopen, wordt het apparaat uitgeschakeld en wordt het papieren filter met de kalkaanslagresten verwijderd of wordt de opvangcontainer geleegd.

 5. Spoelen

  Vervolgens moet het koffiezetapparaat minstens twee of drie keer met helder water worden doorgelaten. Hierdoor worden de resten van de ontkalker verwijderd en heb je bij de volgende koffie geen smaakstoornis.

Ontkalken met een huismiddeltje zoals citroenzuur werkt op dezelfde manier. De watercontainer is volledig gevuld en daarin wordt een lepel citroenzuur opgelost. Vervolgens laat je het mengsel door de machine lopen en kun je zowel het koffiezetapparaat als het waterreservoir in één keer reinigen.

Zelfs na deze ontkalking moet de machine twee keer worden gespoeld met helder water.

Verdere huismiddeltjes voor het ontkalken van de componenten

Er zijn ook andere huismiddeltjes die kunnen worden gebruikt om het koffiezetapparaat en zijn componenten te ontkalken. Deze middelen zijn vaak al beschikbaar in de begroting.

Onze tip: Zuiveringszout is geweldig voor het verwijderen van vuil

U kunt een pak zuiveringszout oplossen in een volle watertank en vervolgens door het apparaat en de leidingen lopen. De machine wordt vervolgens gespoeld met helder water.

Een ander middel dat meestal bij de hand is en kan worden gebruikt voor het ontkalken is Aspirine. Voeg hiervoor een tablet toe aan de tank met water en roer zodra de tablet is opgelost. Volg dan de stappen, net als bij alle andere schoonmaakmiddelen.

Vermijd het verkalken van de koffiemachine

Reiniging van de volautomatische machine voorkomt kalkaanslag
Regelmatige reiniging van de volautomatische machine voorkomt kalkaanslag

Het regelmatig ontkalken van de koffiemachine gaat gepaard met wat werk, dat veel koffiedrinkers graag willen missen. Als u thuis koffie in het koffiezetapparaat wilt zetten en het apparaat niet wilt ontkalken, moet u kalkvrij water gebruiken om te zetten.

Er zijn twee manieren om dit te doen. U kunt een Waterfilters gebruiken, die kalk uit het water verwijdert. Er zijn speciale filters die kunnen worden bevestigd aan een volautomatische koffiemachine, die het water rechtstreeks uit de kraan haalt. U kunt ook een Brita-filter gebruiken, waarbij het water wordt ontkalkt voordat het in de volautomatische machines wordt gevuld.

Koop je een koffiemachine met molen in het hogere prijssegment, dan is een kalkfilter vaak al geïntegreerd. Hier zit echter ook een nadeel aan. Het filter moet met regelmatige tussenpozen worden vervangen, waardoor de bedrijfskosten van het apparaat toenemen.

Een filter biedt een uitstekende bescherming voor de koffiemachine en dient om de levensduur van een waardevol huishoudelijk apparaat te verlengen.

Een andere optie is om een speciaal mineraalwater die een laag kalkgehalte heeft. Een voorbeeld hiervan is Volvic, dat nauwelijks calcium bevat en daarom ideaal is voor gebruik in koffiemachines.

Het nadeel in dit geval is dat je regelmatig waterflessen moet kopen en vervoeren, wat vooral vervelend is bij een hoog koffieverbruik.

Resultaat

Regelmatig ontkalken is een belangrijk aspect van onderhoud en verzorging. Dit garandeert dat de volautomatische koffiemachine lange tijd goed werkt en dat de smaak van de koffie uniform goed blijft.

Veel fabrikanten schrijven een bepaald middel voor om hun volautomatische koffiemachines te ontkalken. Als dit het geval is, moet u ook precies deze remedie gebruiken.Om de garantiebescherming te behouden, al was het maar om de garantiebescherming te behouden. Als er geen speciale aanbeveling wordt gedaan, kunt u ook een andere ontkalker of een huismiddeltje zoals citroenzuur gebruiken.

Een alternatief is het gebruik van een waterfilter of kalkvrij mineraalwater. Op deze manier kan verkalking worden vermeden en ontkalking worden bespaard.