Latte Macchiato Recept – Bereiding, Varianten & Tips

De latte macchiato is oorspronkelijk uitgevonden als koffie met warme melk in Italië. Tegenwoordig kan het sterk variëren in bereiding en ingrediënten. Want in Duitsland of in de Italiaanse toeristische gebieden wordt de macchiato tegenwoordig heel anders bereid dan oorspronkelijk het geval was.

Leer hier alles over de oorsprong en ons persoonlijke favoriete recept.

Binnenkort:

 • Latte macchiato wordt bereid op basis van espresso en opgeschuimde melk
 • De drielaagse structuur van de macchiato is geen originele Italiaanse bereidingswijze
 • De warme drank latte macchiato wordt altijd geserveerd in hoge glazen met lepel
Latte Macchiato

Oorsprong en naam van de latte macchiato

De latte macchiato heeft, net als zoveel andere koffiespecialiteiten, zijn oorsprong in Italië. Hier werd het vooral bereid voor de kinderen die hun ouders wilden imiteren en koffie wilden drinken.

In de originele macchiato, de “gevlekte melk” espresso werd ingeschonken met veel geschuimde volle melk zodat het niet meer zo sterk was. De melk werd gewoon gemengd met de espresso.

De Italianen kenden de drielaagse structuur die vandaag de dag bestaat niet. Dit type portie komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt nu ook aangeboden in veel Italiaanse toeristische gebieden.

Ook een decoratie met kaneel of cacaopoeder en een verandering in smaak door een scheutje siroop afkomstig uit andere Europese landen. Dit werd al snel een trend en de macchiato wordt in vele varianten aangeboden in vele cafés in heel Europa en ook in Italië.

De drank wordt gerekend tot de espressovariaties (bron: Lebensmittellexikon).

Ingrediënten voor Latte Macchiato

Om de perfecte latte macchiato te verkrijgen, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de ingrediënten.

De espressobonen

De gebruikte bonen en hun mengsel zijn bepalend voor de koffiesmaak.

Gebruik je pure Arabica blends, dan krijgt de macchiato een zachtere koffiesmaak. Als een deel Robusta aan de mengsels wordt toegevoegd, krijgt de warme drank een sterkere noot.

Het melkschuim

Melkschuim voor latte

Voor de melk die in de macchiato wordt gebruikt, heb je ongeveer 150 ml tot 200 ml magere volle melk nodig met een vetgehalte van 3,5%. Dit zorgt ervoor dat het melkschuim de speciale stabiliteit krijgt met de melkopschuimer voor gelaagdheid in het glas.

Als het schuim niet erg stevig is, loopt de tweede laag, die uit espresso bestaat, snel naar beneden. Maar ook de smaak van het melkschuim is voller, als je het juiste vetpercentage kiest.

Vooral als het gaat om een veganistische bereiding en plantaardige melk wordt gebruikt, moet je letten op het juiste vetgehalte en de stabiliteit. En niet elke plantaardige melk is geschikt voor perfect schuimen om stabiliteit te bereiken.

De espresso

Aromatische, donkere koffiebonen zijn nodig voor espresso in macchiato. Hiervoor kun je een mengsel van milde Arabica en sterke Robusta samenstellen.

Het aandeel Arabicabonen moet echter altijd een beetje overheersen. Het is belangrijk voor echt genieten dat je de bonen vers maalt vlak voordat je de espresso bereidt.

Bereiding met de espressomachine of de volautomatische koffiemachine

Als u een volautomatische koffiemachine bezit, die idealiter een stoommondstuk heeft voor het opschuimen van de melk, is de productie eenvoudig. De koude melk wordt in een hoge container geplaatst en tegelijkertijd verwarmd en geschuimd met een melkopschuimer.

De machine neemt automatisch het malen van de bonen en het zetten van de espresso met een druk op de knop over. Omdat een espresso het beste smaakt wanneer de gemalen koffie bijzonder fijngemalen is, moet aandacht worden besteed aan de mate van malen.

In het geval van een espressomachine met portafilter moet het malen gebeuren met een externe espressomolen. Op het melkschuim, dat in een hoog glas zit, wordt de espresso voorzichtig gegoten.

Je kunt ook een handig resultaat bereiken met een espressomachine, omdat deze klassieker niet zozeer afhankelijk is van de espresso crema. Want deze wordt hier vervangen door de schuimkroon van melkschuim.

Als de temperatuur en consistentie van het melkschuim goed zijn, blijft de lichtere espresso boven de Melk en het eigenlijke schuim in het bovenste deel van het glas.

Hoe je dit precies doet, lees je in ons recept hieronder.

Video: Latte Macchiato Voorbereiding Tips &Trucs

In deze video krijg je veel handige tips voor het bereiden van een perfecte latte
Latte Macchiato Recept

Latte Macchiato Recept

Delen:
1

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Extra tijd:
2 minuten

Totaal:
5 minuten

De kunst van drie lagen

Ingrediënten

 • 20 – 30 ml espresso

 • 170 – 210 ml volle melk

 • Optioneel: suiker, siroop, kaneel

Leiden

  1. Maal bonen en bereid espresso: In de eerste stap worden de geselecteerde bonen vers gemalen en wordt de volautomatische koffiemachine of espressomachine klaargemaakt voor de bereiding van de espresso.
  2. Schuimmelk: In de tweede stap is de melk schuimig. Het is belangrijk dat dit het romig maakt. Dit wordt bereikt door gelijkmatig te trekken en te rollen, zoals al bekend is van andere soorten bereidingen voor geschuimde melk.
  3. Giet melk in het glas: Als de melk nu romig is in de geschuimde toestand, dan is het perfect om als basis te dienen voor de latte macchiato in het glas. Om dit te doen, moet je een deel invullen, ongeveer 2/3 van het verse melkschuim.
  4. Espresso bereiden: Gedurende de tijd dat het melkschuim zich bovenop het glas kan nestelen, wordt de espresso bereid. De warme melk daarentegen moet naar de bodem van het glas zinken. De koffie moet heter zijn dan de melk voor de perfecte latte macchiato, waar niets mengt wanneer het gevuld is. Daarom wordt het niet bereid totdat het melkschuim klaar is.
  5. Giet de resterende warme melk erbij: De resterende warme melk wordt nu langzaam in het glas gevuld door het melkschuim. Dit vormt de basis aan de onderkant van het glas.
  6. Giet er hete espresso bij: Onmiddellijk nadat de espresso is verzameld in een geschikt vat met tuit, wordt deze zorgvuldig door het bovenste melkschuim in het glas gegoten. Als alles goed is gedaan tijdens het opschuimen van melk, dan nestelt de koffie zich nu hier op de warme melk. Het melkschuim vormt bovenaan de conclusie.
  7. Verfijnen: Als je wilt, kun je de latte macchiato ook verfijnen met andere ingrediënten. Of je strooit kaneel of cacao op het melkschuim. Hiervoor kunnen ook verschillende sjablonen worden gebruikt voor afbeeldingen. Als je van zoet houdt, kun je ook verschillende siropen toevoegen, zoals met karamelsmaak.
Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 200 ml

Aantal per portie:Calorieën: 94Totaal vet: 2,4 g

Veelgestelde vragen

Waar zit meer koffie in, cappuccino of latte macchiato?

Beide dranken bevatten dezelfde hoeveelheid koffie. De latte macchiato daarentegen heeft een hoger melkgehalte dan de cappuccino en dus een relatief lager koffiegehalte.

Wat is het verschil tussen een cappuccino en een latte macchiato?

De cappuccino is sterker dan de latte macchiato, zelfs als beide gemaakt zijn van dezelfde ingrediënten. Dit komt omdat het cafeïnegehalte van een cappuccino ongeveer 18 mg per 100 ml is, dat van de latte macchiato is slechts 11 mg.
Dit komt door de hoeveelheid melk die wordt toegevoegd en is aanzienlijk hoger in macchiato. Een ander verschil is dat de macchiato in drie lagen in het glas wordt geserveerd.

Is er een verschil tussen latte koffie en latte macchiato?

Ja, er zijn verschillen tussen Caffè Latte en Latte Macchiato. De mengverhouding van de koffiebonen is anders. De hoeveelheid espresso is relatief hoger dan latte. De melk voor de melkkoffie hoeft niet schuimig te zijn en de melkkoffie wordt geserveerd in een groot kopje.

Hoe maak je strips in de latte macchiato?

Voor de reepjes of lagen in een latte macchiato moet de espresso een hogere temperatuur hebben dan de melk. De afgewerkte geschuimde melk wordt onmiddellijk in een glas gegoten. Het lichtere melkschuim bovenop de kan moet ook bovenop het glas zitten. Daarna de espresso voorzichtig en langzaam door het bovenste kuikengiet ht in het glas. Als dit lukt, nestelt de espresso zich tussen twee lagen melk.

Wat is het verschil tussen een espresso macchiato en een latte?

De espresso macchiato wordt geserveerd in een veel kleinere portie en bevat relatief minder melk in vergelijking.