Latte Art Guide – Zo slaagt de kunst met melkschuim

Latte art is de kunst van het aanbrengen van een fancy patroon met het melkschuim op het oppervlak van de koffie. Bij de melkkunst, zoals latte art zich vertaalt, zijn er geen grenzen aan creativiteit.

Populair zijn hier motieven zoals tulp, varenblad of hart. Maar ook meer ongewone en uitgebreide motieven zijn populair bij de baristi.

Binnenkort:

 • Bepalend voor succesvolle latte art is een perfect melkschuim en een goede espresso
 • De populaire basisfiguren op de koffie zijn varenblad, tulp en hart
 • Stencil of latte pen kan helpen met een motief
 • Latte art wordt gebruikt voor caffè latte en cappuccino
Latte Kunst

Wat is Latte Art?

Latte Art schildert op het koffieoppervlak als op een doek. Het gebruikte materiaal is echter geen verf, maar de geschuimde melk die de koffie moet raffineren. De basis voor het type op de koffie is een espresso.

De perfect geschuimde melk wordt met behulp van een zeer specifieke techniek in de espresso gegoten. Met de nodige oefening kunnen er mooie foto’s op de koffie worden gemaakt.

De term latte art is samengesteld uit het Italiaanse woord latte voor melk en het Engelse woord art voor art. Het proces betekent dus niets meer dan klanten ontwerpen met melk. De kunst van melk op de cappuccino of latte is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Video: De basis

Latte Art en Third Wave Koffie

De term Third Wave Coffee is een term uit de koffiecultuur van Amerika. Zo kan de “First Wave Coffee” zich bevinden in de 19e eeuw, toen veel mensen het zich konden veroorloven om koffie te drinken.

De tweede golf was de opkomst van koffiebars in de jaren 1960 en 70. Hierdoor werden koffiespecialiteiten met melk bekender.

Third Wave Coffee is nu de derde golf die opkomt sinds de jaren 1990. Het richt zich op Bijzonder Bereidingswijzen. Speciale aandacht wordt ook besteed aan de teeltgebieden en het roosteren. Latte art is een nieuwe trend van Third Wave Coffee.

Welke drankjes serveert Latte Art?

Als hoeksteen staat de espresso voor de drankjes waarop de kunst gemaakt moet worden. Cappuccino en espresso macchiato zijn dus de meest populaire drankjes bij latte art. Maar ook Caffè Latte of Flat White zijn geschikt voor het ontwerpen van motieven.

Welke technieken zijn er?

Latte Art is in principe onderverdeeld in drie verschillende technieken:

 • Klassiek gieten (koppelen)
 • 3D-vormen maken
 • Tekenen met gereedschappen zoals de Latte Art Pen (Etsen) en andere hulpmiddelen

Tip: Tegenwoordig worden deze technieken ook vaak gecombineerd om nog interessantere motieven te produceren.

Latte Art Ingrediënten, Accessoires &Aids

Voor de bereiding van latte art zijn er verschillende accessoires en gereedschappen die een barista gebruiken voor de kunst van melkschuim. Daarnaast is er een tool die bij elk lattetype hoort. We presenteren nu de belangrijkste gebruiksvoorwerpen in meer detail.

De melkkan – het belangrijkste gebruiksvoorwerp van allemaal

Melkkan voor latte art
De melkkan is het cruciale hulpmiddel voor het koppelen

Voor de bereiding van latte art is een barista of melkkan van roestvrij staal onmisbaar. Vooral de rvs pincher biedt veel voordelen, zoals een goede reiniging en het aanvoelen van de juiste temperatuur van de geschuimde melk.

Belangrijk: Er moet een tuituit aanwezig zijn zodat de patronen geschilderd kunnen worden.

Het volume van de melkkan ligt idealiter tussen 350 ml voor één kopje en 500 ml voor twee kopjes cappuccino.

Latte Art Pen voor het tekenen van patronen

Om het motief na het vullen van het melkschuim af te werken, zijn verschillende hulpmiddelen geschikt waarmee u het schuim in verschillende richtingen op het oppervlak kunt trekken en dus kunt schilderen. Naast de Latte Art Pen zijn er ook de volgende beschikbaar:

 • Houten spiesjes
 • Spatel
 • Naalden
 • Soms worden ook tandheelkundige gebruiksvoorwerpen gebruikt

Tip: Je kunt hier eigenlijk alles gebruiken wat op elkaar lijkt, belangrijk is die ene dHet uiteinde waarmee je aan het schuim trekt.

Voedsel om te verfraaien

Cacaopoeder je kent het vast wel van je normale cappuccino met melkschuim zonder soort. Je kunt dit ook voorzichtig over het patroon strooien. Ervaren barista’s gebruiken ook chocoladesaus of voedselkleurstof voor hun soort.

Welke koffie/espresso heb je nodig voor latte art?

Een dichte crema is zeer geschikt voor het succes van de motieven. Daarom is een laag oliegehalte van de gebruikte espressoboon belangrijk om een stabiele en dikke crema te behouden. Een Robusta-gehalte in de geselecteerde espressomix is daarom ideaal.

Wat is de perfecte melk voor latte art?

De perfecte melk heeft een hoog vetgehalte. Volle melk met een vetgehalte van 3,5% is hier geschikt. Maar ook veganisten hoeven het niet zonder hun kunst op koffie te doen. Vanwege de veganistische zuivelproducten zijn zowel amandel- als sojamelk geschikt, die dezelfde consistentie krijgen bij het opschuimen van melk.

Hoe maak je het perfecte melkschuim?

Bereid melkschuim voor latte art

Om de kunst met melk überhaupt te laten slagen, is het belangrijk om de juiste consistentie voor het melkschuim te behouden. Dit mag niet te volumineus en stevig zijn voor latte art.

Dit is nauwelijks mogelijk met een gewone melkopschuimer. Gebruik hiervoor dus het melkschuimmondstuk van je portafiltermachine.

Een perfect bereid melkschuim is een licht romig en fijn poreus microschuim.

Zorg ervoor dat je de melk schuimt tot de ideale romigheid. Zodra dit is bereikt, moet het beeld op de espresso snel worden ontworpen, omdat de vereiste consistentie van het schuim slechts ongeveer 30 seconden duurt, waarna het zich splitst in een dikke laag schuim en melk en dus onbruikbaar is voor verdere kunstwerken.

Verwarm melk op de juiste temperatuur

De melk wordt direct uit de koelkast gehaald zodat het schuimproces zo lang mogelijk kan plaatsvinden. Als de melk warm is, gaat het veel sneller en kan het perfecte schuim niet slagen.

De melk is schuimig totdat het een temperatuur van ongeveer 60 ° Celsius bereikt. U kunt dit controleren door de melkkan aan te raken, die dan te heet is om aangeraakt te worden.

Trek en rol melk

Trekken en rollen is belangrijk voor het perfecte melkschuim. Zodra de melk aan de kan is toegevoegd, wordt de stoomplant ondergedompeld en wordt de stoomkraan geopend. De lans moet zich net onder het oppervlak van de melk bevinden. Er is een krassend geluid.

Nu is de kruik zo ver opgetild dat de stoomplant blijft dalen. Als gevolg hiervan komt de melk in een rollende beweging:

 • Als er te veel schuim was, werd er te veel lucht aangezogen
 • Dit gebeurt wanneer de stoomplant te snel diep in de melk wordt geleid
 • Probeer het schuim weer op te vangen en laat het ermee rollen
 • Haal niet nog eens een frisse neus
 • Als het proces correct is, is een zacht gesis te horen
 • Een luid gesis geeft aan dat er te veel lucht wordt aangezogen
 • Als er geen gesis wordt gehoord, wordt er te weinig lucht aangezogen omdat de stoomplant te diep in de melk zit.

Het moet worden geschuimd totdat een romige consistentie is gecreëerd en de juiste temperatuur is bereikt. Vervolgens wordt de stoomkraan gesloten en moet het schuim in de kan onmiddellijk worden verwerkt.

Onmiddellijk na het schuimen moet u de stoomplant reinigen met een vochtige, schone doek en de klep weer kort openen zodat de overblijfselen van de melk kunnen ontsnappen.

Latte Art Voorbereiding

Kunst met melkschuim

Benodigde tijd: 15 minuten.

Onze Latte Art Guide

 1. Espresso maken

  Het is essentieel dat u de espresso bereidt voordat u de melk opschuimt, zodat deze al klaar is in het kopje wanneer uw melk schuimig is. Want voor de latte art heb je nog maar een klein tijdvenster van zo’n 30 seconden over, waarin je de perfecte kunst naar de koffie kunt brengen.

 2. Schuimmelk

  Schuim in de tweede stap de melk precies zoals hierboven beschreven. Voor het schuimen is het nog steeds belangrijk om de stoominstallatie kort te openen, zodat condensatie kan ontsnappen. Om spatten te voorkomen, kan een doek om de lans worden geplaatst.

 3. Melk polijsten

  Het is nu belangrijk dat uIk zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen. Cirkelvormige bewegingen met de kan laten de melk gelijkmatig wervelen. Als je bubbels op het oppervlak ziet, moet je kort op de kruik op de tafel tikken. Als de bubbels daardoor niet verdwijnen, is er een fout gemaakt bij het schuimen van melk.
  Het afgewerkte schuim is een licht glanzend, romig en fijnporig schuim op het oppervlak.

 4. Ontwerppatronen

  Het hart is het eenvoudigste patroon van de latte art. Je neemt het kopje met de afgewerkte espresso bij het handvat en houdt het iets schuin. Zo kunt u voorkomen dat u het koffieoppervlak raakt met de snavel van de pot.
  Je moet altijd in een hoek van 90° ten opzichte van de kruikgreep uitgieten. Giet van iets verderop het melkschuim met een dunne en constante straal in de beker in het onderste derde deel. Het schuim moet onder de crema stromen, het oppervlak in de beker moet bruin blijven.

 5. Tekenen

  Laten we beginnen met het hartmotief dat je nu wilt tekenen. Nu moet je de kan laten zakken totdat het oppervlak in de beker wit wordt. Je blijft met de tuit nog in de onderste beker derde. Leid nu langzaam de kruik naar het midden van de beker. Ga dan door met gieten totdat de beker vol is.

 6. Aftrekken

  Om het hartmotief te creëren, wordt de kruik nog steeds met een dunne en constante straal van het onderste derde deel boven de beker naar boven bewogen. Hierdoor ontstaat het dunne puntje van het hart. Het hart is in het algemeen af.

 7. Laat de beker vallen

  Zodat het succesvolle hartmotief niet in de beker loopt, moet je het voorzichtig op een rechte lijn leiden en neerleggen. Als je wilt, kun je er voorzichtig een beetje cacaopoeder over strooien, zoals je het kent van cappuccino met gewoon geschuimde melk.

Latte Art Motieven

Video: De basismotieven hart, tulp en rosetta

Andere motieven

Latte Art Motieven
Een selectie van enkele latte art motieven voor gevorderde gebruikers

Naast blad, tulp en hart zijn er nog vele andere motieven die in video’s of foto’s worden getoond:

 • Voor kerstboom, sneeuwpop of rendier
 • Zwaan
 • Beer
 • Olifant
 • Spinrag

Dit zijn slechts suggesties. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding als het gaat om decoraties. Je kunt en moet je eigen motieven bedenken en ontwerpen voor je persoonlijke vluchtige kunstwerken. Met de hier gepresenteerde kennis heb je al alle voorwaarden om je eigen creaties te ontwerpen.