Kopi Luwak Coffee ▷ Kattenkoffie voor UW portafiltermachine

Voor liefhebbers van uitzonderlijke koffies is Kopi Luwak een zeldzame en vooral dure traktatie. Koffieliefhebbers betalen prijzen tot 1.000 euro per kilo voor deze exotische specialiteit, die wordt beschouwd als ’s werelds duurste koffie.

De unieke koffie uit Indonesië heeft sinds de jaren 1990 veel liefhebbers gevonden ondanks de hoge prijs. Retailers houden lange wachtlijsten aan en consumenten zijn bereid om op deze wachttijden in te spelen om te genieten van de buitengewone delicatesse.

Kopi Luwak Koffie
Kopi Luwak koffie – genieten van uw portafiltermachine?

Wat maakt Kopi Luwak koffiekwaliteit bijzonder?

De Kopi Luwak koffie doorloopt een heel bijzonder proces dat het zo uniek maakt. Uitgangspunt voor dit proces zijn de normale koffievruchten die op de Indonesische velden groeien. Bij het rijpen vallen veel van de rode koffiebessen op de grond.

Een dunne pulpschil omhult de kern, die we kennen als een koffieboon. De koffiekers dient als voedsel voor een kattensoort afkomstig uit Indonesië: de zogenaamde spotted musang.

Het is een kruipende kat genaamd Luwak in Indonesië en de regio Sulawesi. Het dier is nachtactief en dwaalt in het donker door de koffieplantages om de rijpe, rode koffiebessen te eten.

De kruipende kat verteert echter alleen de rode pulp, maar de eigenlijke koffieboon is onverteerbaar voor het dier. De boon fermenteert ongeveer 24 uur in de maag van de gevlekte musang voordat hij uiteindelijk via de ontlasting wordt uitgescheiden. Dit resulteert in koffie van de hoogste kwaliteit, die de voorwaarden heeft voor de naam Kopi Luwak.

Kopi Luwak Koffiebonen
Het resultaat van de speciale gisting

De kat gebruikt meestal dezelfde plek op de junglevloer voor zijn uitwerpselen. Aangenomen mag worden dat een plantage-eigenaar, gefrustreerd door de binnenvallende rovers, eindelijk deze uitgescheiden koffiebonen begon te gebruiken. Lange tijd bewaarden de Indonesische koffieboeren deze speciale bonen, die ze in de jungle vonden, voor speciale doeleinden.

Maar ook in de regio van Afrika is er een kattensoort die ook koffie consumeert en fermenteert: de civet (naar Duitse civetkat). De nog wat minder bekende Civetkoffie wint momenteel aan belang.

In de jaren 90 van de vorige eeuw begon de internationale belangstelling echter te groeien. Koffieliefhebbers en liefhebbers van de special van over de hele wereld wilden ineens de “kattenkoffie” drinken. Zo werd Kopi Luwak een specialiteit die een uitstekende bron van inkomsten vormt voor koffietelers.

Een speciale Kopi koffie vraagt om een speciale bereidingswijze. In onze topselectie van de nieuwste en beste espressomachines vindt u zeker wat u zoekt.

Gefermenteerde kattenkoffie in de portafiltermachine

Fermentatie is belangrijk voor elke goede koffie. Door het fermentatieproces worden de tannines uit de koffiebonen verwijderd en wordt tegelijkertijd een speciale smaak bereikt. De koffies die nat gefermenteerd zijn, worden als bijzonder goed beschouwd. Arabicabonen worden meestal gebruikt.

Hiervoor wordt de pulp losgemaakt van de boon en deze wordt vervolgens tussen de 12 en 20 uur opgeslagen in een watertank. Dit is waar het fermentatieproces begint, wat bijdraagt aan de karakteristieke smaak van de koffievariëteiten.

Hoe smaakt Kopi Luwak?

Kopi Luwak Koffie branden
De koffiespecialiteit wordt zachtjes met de hand gebrand

In de Kopi Luwak-boon vindt het fermentatieproces plaats in het spijsverteringsstelsel en de darmen van de dieren. Bij deze natte gisting worden verschillende enzymen gebruikt, die de koffie een bijzondere smaak geven. Zuur wordt uit de koffiebonen verwijderd. De koffie verliest zijn bittere stoffen en krijgt een mild aroma dat een beetje doet denken aan chocolade. De koffiebonen blijven ongeveer 24 uur in het spijsverteringskanaal van de katten voordat ze worden uitgescheiden.

De uitgescheiden bonen worden verzameld door de koffieboeren. Daarnaast is het voordelig dat de dieren vaak dezelfde plekken gebruiken om te poepen. Na het verzamelen worden de bonen grondig gewassen en vervolgens getapt.t, zodat de buitenste huid eraf valt. De gedroogde koffiebonen zijn eindelijk klaar voor transport.

De jaarlijkse oogst van deze specifieke koffie is erg klein. In Indonesië wordt jaarlijks slechts ongeveer 500 pond (ongeveer 227 kg) geproduceerd. Tegenwoordig wordt Kopi ook geproduceerd in Ethiopië, het land van herkomst van koffie. Daar verteren vergelijkbare katten koffiebonen en daar worden ook waardevolle resultaten behaald.

Palmenzibette kat uit Bali
De Balinese kat ontspant na het werk

Het is mogelijk dat de lucratieve oogst van Luwak-bonen binnenkort ook in dit land zal worden gebruikt. Vietnam werkt ook aan varianten van levend gefermenteerde koffie.

Vooral op de Indonesische eilanden Sumatra, Sulawesi en Java wordt tegenwoordig Luwak-koffie geproduceerd. De bonen daar zijn ideaal voor dit proces.

Hoeveel kost Kopi Luwak?

De lage beschikbaarheid op de wereldmarkt bepaalt de hoge prijs. Als u de dure zeldzaamheid niet zelf wilt brouwen, kunt u de specialiteit ook krijgen in prachtige koffiehuizen. Wel moet je voor de beker een prijs tussen de 40 en 60 euro verwachten. Kopi Luwak moet daarom ook zonder suiker en room worden gedronken. Voor de prijs moet u genieten van de echte smaak.

Nadelen van kattenkoffie: kooien & kwaliteitsschommelingen

Kopi Luwak kat op de koffieboerderij
De houding van katten verschilt sterk

Fraude en namaak

Wie zich intensief met het onderwerp Kopi Luwak bezighoudt, zal al snel merken dat het aanbod veel groter is dan de daadwerkelijke productie. Dit komt door het feit dat er veel gewetenloze handelaren zijn die kleine hoeveelheden Kopi Luwak mengen met gewone koffie of, in veel gevallen, perfect gewone koffie op de markt brengen als Kopi Luwak.

Helaas zijn er weinig manieren om jezelf betrouwbaar te beschermen tegen fraude. Het is het beste om te vertrouwen op een betrouwbare directe importeur, maar er zijn geen garanties.

Ongeschikt voor de espressomachine?

Koffiekenners discussiëren over de vraag of Kopi Luwak überhaupt gebruikt kan worden voor de espressomachine. In feite wordt het niet als espresso gedronken in zijn thuisland. Het wordt geserveerd als mokka of gezette koffie.

Toch zijn er de een of de ander die ook geniet van deze “kattenuitwerpskoffie” uit zijn portafiltermachine. Om dit te doen, moet u ervoor zorgen dat de mate van malen van de bonen en de brouwtijd goed zijn. Helaas zal het aroma dat zo speciaal is voor deze koffie niet terug te zien zijn in de smaak.

Omdat de prijs vrij duur is, moet u zich hier van tevoren van bewust zijn. Om de ervaring van koffie niet te verstoren, moet u suiker, melk en soortgelijke toevoegingen vermijden, wat gelijk zou staan aan espressoplezier.  Smaken zijn echter nog steeds anders en je moet je eigen ervaring hebben.

Kooien

Door de grote vraag van de Kopi Luwak kunnen de boeren en de kruipende katten de productie niet bijbenen. Een deel van de Luwaks wordt in kooien gehouden, wat al wordt tegengewerkt door dierenrechtenactivisten. Het blijft moeilijk om na te gaan of er ongepaste kooien hebben plaatsgevonden. Voor de zekerheid: Alternatieve productiemethoden beschermen dieren en de natuur.

Alternatieven voor Kopi Luwak kopen voor de espressomachine

Omdat de specifieke smaak hiervan altijd enthousiasme oproept, proberen verschillende koffieproducenten een gelijkwaardig product aan te bieden dat op een andere manier wordt geproduceerd.

Zo is jaren geleden onderzocht welke enzymen in het spijsverteringskanaal van katten het unieke effect hebben op de koffieboon. Op basis van deze resultaten was het al snel mogelijk om een oplossing te produceren waarmee de koffieboon dezelfde eigenschappen kan krijgen die inwerken op de boon in het spijsverteringskanaal van de dieren.

Deze kunstmatige Kopi Luwak is al verkrijgbaar bij een Vietnamees bedrijf: tegen een lagere prijs en zonder dierenmishandeling. Naar verluidt moet de koffie net zo smaken als de oorspronkelijke zeldzaamheid.

Een andere poging om de unieke Kopi Luwak te imiteren is om bepaalde blends te bereiken. Door middel van verschillende brandprocessen en samenstelling van verschillende soorten koffie, wordt geprobeerd om de typische chocolade-muffe smaak van Kopi Luwak te recreëren.

In een rapport van de derStandart.at vonden we een ander alternatief. HoogwaardigDe geishakoffie uit Panama wordt ook verhandeld als de duurste koffie.

Conclusie – De duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak is ’s werelds duurste koffie. De zeldzaamheid ontstaat door koffiebonen te gebruiken die gefermenteerd zijn in de maag van een Indonesische kruipende kattensoort. De dieren eten de koffiebessen in het wild, maar verteren de koffieboon niet en scheiden deze uit.

De resulterende koffie wordt gekenmerkt door een unieke smaak die wordt gewaardeerd door fijnproevers over de hele wereld. De verdwijnend kleine productievolumes resulteren in de hoge prijzen van Kopi Luwak. U moet er dus voor zorgen dat u bij het kopen geen vervalsingen ontvangt.