Koffiedik gebruiken als meststof: De instructies

Duurzaamheid is een belangrijk thema, zeker voor koffieliefhebbers. Niet alleen fairtrade koffie draagt hieraan bij. Het recyclen van de restjes van je koffiebereiding levert ook een positieve bijdrage aan het milieu. En tegelijkertijd is het koffiedik een echte allrounder voor je planten.

Hier verzamelen we de belangrijkste informatie en tips voor het gebruik van koffiedik als meststof voor u. Ontdek waarom het de moeite waard is om deze natuurlijke meststof te gebruiken.

Binnenkort:

  • Koffiedik is een ideale meststof voor tuinplanten en aarde voor zure grond.
  • Koude koffie is geweldig voor kamerplanten.
  • Het gebruikte koffiepoeder kan ook worden gebruikt als gewasbeschermingsmiddel.
Koffiedik als meststof

Waarom is koffiedik geschikt als meststof

Koffiedik is een geschikte meststof die uitgeloogde potgrond in de pot, maar ook de grond in de tuin en de compost kan verbeteren. Daarnaast kan het helpen om de vervelende slakken weg te houden van de planten in de tuin.

Daarom, als je veel koffie of espresso drinkt, dan is het logisch om het koffiedik niet weg te gooien, maar om ze op te slaan en als meststof te gebruiken.

Ongeacht de koffiebereiding bevat koffiedik veel waardevolle ingrediënten die de planten kunnen helpen om gezond te groeien.

Deze omvatten:

  • Fosfor
  • Stikstof
  • Kalium
  • Antioxidanten
  • Tannines

Deze voedingsstoffen zijn meestal ook te vinden in de meststoffen die in de handel verkrijgbaar zijn.

Tip: Wees voorzichtig bij het bemesten met koffiedik, want niet elke plant verdraagt de ingrediënten. Ontdek welke voedingsstoffen je planten nodig hebben in de kamer, op het balkon of in de tuin.

Wees ook voorzichtig met vers geplante zaailingen. Omdat deze de cafeïne niet verdragen en daarom moet je eerst afzien van het geven van koffiedik als meststof aan jonge planten. Vanaf het tweede levensjaar van de planten staat echter niets de toepassing van kunstmest in de weg.

Koffiedik verbetert compost en potgrond

Compost verbeteren met koffiedik
Koffiedik beschermt tegen schimmel op je composthoop

Gebruikte koffiefilters met koffiedik kunnen direct aan de compost worden toegevoegd. Om schimmelgroei te voorkomen, is het raadzaam om de set van het filter op het compostoppervlak te strooien en het filter, dat ook ontleedt, afzonderlijk in te brengen.

De rotting in de compost wordt versneld door het koffiedik, de regenwormen vinden voedsel en de compost wordt verrijkt met voedingsstoffen die bij latere bemesting met compost goed door de planten kunnen worden opgenomen.

Potgrond kan snel uitlogen via het beregeningswater, vooral in kuipen, veel voedingsstoffen verdwijnen met het beregeningswater via het drainagegat uit de grond en zijn dan niet meer beschikbaar voor de planten.

Fooi: Om de potgrond te verrijken, is het raadzaam om deze uit het bad of tuinbed te verwijderen en in gelijke delen met compost te mengen.

Deze procedure wordt meestal in het voorjaar uitgevoerd voordat het wordt herplant of verpot. Als alternatief voor compost wordt koffiedik in kleine hoeveelheden opgetild. Als er echter te veel koffie in de grond komt, kan er schimmel ontstaan.

Koffiedik als natuurlijk gewasbeschermingsmiddel

KoffiePlant bescherming tegen slakken
Slakken eten de bladeren van tuinplanten – Hier kan koffie op een natuurlijke manier helpen

Helaas geven slakken de voorkeur aan sommige plantaardige en sierplanten als voedsel. Koffiedik kan ook gebruikt worden tegen de slakken. Strooi het hoog als een natuurlijke slakkenbarrière rond de bijbehorende planten of het hele tuinbed. De slakken komen niet over het poeder heen en laten je planten in de toekomst met rust. U moet echter regelmatig controleren of er geen schimmel ontstaat.

Koffiedik, dat direct aan de potgrond wordt toegevoegd, veroorzaakt een sterkere groei van de bladeren door de stikstof in de planten. De fosfor bevat stimuleert de rijping en bloei van fruit. De plant heeft kalium nodig voor stabiliteit en celstructuur.

Welke planten te bemesten met koffiedik?

Planten bemesten met koffie
Voor veel planten is koffiemeststof een hulpmiddel bij het verlagen van de pH-waarde.

Koffiedik heeft een lage pH vanwege hun samenstelling. Als de grond hiermee verrijkt wordt, wordt deze zuurder, ook hier daalt de pH-waarde. Daarom is koffiedik geschikt als meststof voor die planten die de voorkeur geven aan een lage pH-waarde en dus een zure grond. Ze zijn meer calciumtolerant en zorgen ervoor dat de pH-waarde in de bodem stijgt.

Tuinplanten

In het geval van tuinplanten zijn het vooral de typische veenbedplanten die de voorkeur geven aan een zure grond.

Bemest goed met koffiedik:

  • Rododendrons
  • Hortensia’s
  • Kornoelje
  • Magnolias
  • Camelia’s

Van het vroege voorjaar tot de zomer tot vlak voor de herfst kunnen deze planten bemest worden met koffiedik. Vier keer per jaar hier wordt de optimale meststof verdeeld.

Groente- en fruitplanten

Hetzelfde geldt voor de moestuin. Niet alle groente- en fruitplanten geven de voorkeur aan zure grond.

Koffiedik is zeer geschikt voor:

  • Komkommers
  • Kalebassen
  • Tomaten
  • Courgette
  • Bramen
  • Bosbessen
  • Krenten

De bessen worden voor het eerst bemest met koffiedik kort voordat ze in maart ontluiken en vervolgens opnieuw in april, mei en juni om de oogst te verhogen.

Fooi: Kort voor de winter is verdere bemesting aan te raden, dan krijgen de planten voldoende kracht tegen kou en vorst.

Groenteplanten zijn eenjarige planten die elk jaar opnieuw worden gezaaid. Pas als de jonge planten in mei of juni groot genoeg zijn geworden, moeten ze de eerste bevruchting met koffiedik krijgen. Ongeveer vier bemestingen verspreid over de zomer tot de oogst zijn hier ideaal.

Video: Deze 10 planten zijn dol op koffiedik!

In deze video leer je welke planten bemest worden met koffiedik en hoe.

Kamerplanten

Diverse binnen- en balkonplanten zijn ook geschikt voor regelmatige bemesting met koffiepulp.

Koffiemeststof geschikt voor:

  • Orchideeën
  • Engelentrompet
  • Geraniums
  • Azalea’s
  • Venusvliegenvanger
  • Hennep palm

Koude koffie in plaats van koffiedik als meststof voor kamerplanten

Het wordt vaak aanbevolen om een beetje koffiedik toe te voegen aan het irrigatiewater voor kalkhoudend water. Dit is effectief in de tuin en bij alkalische bodems. Op deze manier wordt de hoge pH-waarde geneutraliseerd en wordt de grond tegelijkertijd bemest.

Deze vorm van koffiedik geven is echter niet zo geschikt voor kamerplanten, omdat zich na verloop van tijd schimmel op de grond in de emmer kan vormen.

Voor kamerplanten daarom koude koffie met water in de Verhouding 1:1 gemengd een goede oplossing. Het balkon en de kamerplanten worden eenmaal per week met dit mengsel bewaterd. Ook hier zorgt koffie ervoor dat kalkhoudend water en dus de grond geneutraliseerd wordt. Tegelijkertijd vindt bevruchting plaats.

Bemesten met koffiedik Instructies

Koffiedik kunstmest verzamelen
Het verzamelen van de gebruikte koffie is de moeite waard

Benodigde tijd: 14 dagen.

Instructies voor het verzamelen en gebruiken van koffiedik als meststof

  1. Koffiedik op voorraad verzamelen

    Het is te tijdrovend om elke ochtend met het koffiefilter van plant naar plant te gaan en te bemesten. Bovendien is het koffiedik in het filter te vochtig en kan het dus schimmelen in de grond. Het is dus logischer om het gebruikte koffiedik een paar weken te verzamelen.

  2. Koffiedik drogen

    Haal het koffiedik uit het filter en spreid het op een droge ondergrond zodat de set heel dun rust. Laat staan tot het volledig is opgedroogd

  3. Houden

    Bewaar in een niet-afgesloten container droog en luchtig en verzamel dagelijks gedroogd koffiedik. Indien nodig kunt u nu het gedroogde koffiedik gebruiken voor bemesting.

  4. Bemesten

    Het koffiedik moet altijd één-op-één gemengd worden met water. Daarom kan het direct aan het irrigatiewater worden toegevoegd. Als alternatief kunt u een beetje koffiedik rond de planten in de buurt van de wortels strooien en ze direct daarna water geven. Ook op deze manier komt het koffiedik direct in de grond en de planten terecht.Deze zijn in staat om de voedingsstoffen op te nemen. De frequentie van de bemesting is altijd volgens de voorkeuren van de planten.

Alternatieve methode voor het verzamelen van koffiedik

Als het te tijdrovend voor je is om het koffiedik elke ochtend te drogen, dan is een emmer met een fijnmazige zeef aan te raden. Het verse koffiedik wordt opgevangen in de zeef en kan hier drogen. Daarna wordt het in de emmer geplaatst en hier dagelijks verzameld. De locatie hiervoor moet droog en luchtig zijn.

Het gaat nog sneller als je een composthoop tot je beschikking hebt. Filter en koffiedik kunnen onmiddellijk worden weggegooid.

Veelgestelde vragen

Welke planten verdragen geen bemesting met koffiedik?

Onder andere krokussen, tulpen, anjers, narcissen, lavendel of de populaire haagplant buxus verdragen geen koffiedik, omdat dit de grond zuur maakt. Omgekeerd betekent dit dat planten die het kalkhoudend vinden, bemesting met koffiedik niet zo goed verdragen.

Welke soorten koffie zijn geschikt als meststof?

Het type koffie maakt geen verschil, alle soorten zijn even geschikt als set voor het bemesten van de plant. Dit omvat ook producten gemaakt van koffiepads en losfilterkoffie. Wil je echter op een milieuvriendelijke manier werken, dan maak je gebruik van de biologische EC-verordening of fair trade koffie.

Is het mogelijk om de planten te overbemesten met het koffiedik?

Overbemesting met voedingsstoffen wordt meestal niet gegeven, omdat het koffiedik een natuurproduct is. De koffie is echter licht zuur en verlaagt de pH-waarde in de grond. Dit kan wel eens een probleem worden voor de planten als de grond te zuur wordt. In de tuin kunnen de planten dus jaarlijks vier doses krijgen. Voor kamerplanten is jaarlijkse bemesting met koffiedik voldoende.

Hoe beïnvloeden de ingrediënten in koffiedik de planten?

Bevat kalium versterkt tegen de externe schadelijke invloeden en helpt de plant gezond te groeien. Fosfor is nodig voor fotosynthese en reguleert de koolhydraat- en waterbalans. De stikstof vormt de kleurstof chlorofyl, helpt bij de productie van belangrijke eiwitten en speelt ook een rol bij de groei.

Kan ik de met koffiedik verrijkte compost op alle planten gebruiken?

Omdat het koffiedik zich mengt met de rest van de compost en de ingrediënten hier worden verdeeld, kan de compost zoals altijd in de tuin worden gebruikt voor alle planten, ongeacht of ze de voorkeur geven aan een zure of kalkhoudende grond. In dit geval werkt het koffiedik direct in op de compost en de afbraak ervan, maar niet zo extreem op de tuingrond als vers koffiedik.