Koffiebranders in Duitsland – Nieuws vanaf bij ons

Zoals op veel gebieden vindt er een verandering plaats: kleine branders hebben de oorlog verklaard aan de gevestigde grote koffiebranders via nieuwe distributiekanalen en gespecialiseerde producten. Zo is het aanbod van verschillende soorten koffie die op de markt worden aangeboden sterk uitgebreid.

Maar zelfs grote branders hebben het potentieel erkend en bieden nu roasts van kleine branders aan op hun eigen marktplaatsen vergelijkbaar met Amazon.

In dit artikel presenteren we de bekende merken, microroasters en hun koffiespecialiteiten.

Duitse koffiebranders
In Duitsland wordt koffie geproduceerd door bekende grote branders en kleine producenten.

Centrum van koffiebranders

Hamburg is de belangrijkste importhaven in Duitsland voor koffiebonen. Uit Zuid-Amerika en het Verre Oosten is de koffie hier ofwel in zakken of in bulk en geleverd aan de branders na een kwaliteitsinspectie.

Het is dus niet meer dan normaal dat koffie een grote rol speelt in Hamburg en veel koffiebranders zijn gevestigd in de Hanzestad.

De grootste koffiebranders van Duitsland

Onder de koffiebranders met het grootste marktaandeel en de hoogste niveau van bewustzijn in Duitsland zijn de volgende merken eigendom:

  • Tchibo
  • Jacobs
  • Dallmayr
  • Melitta
  • Aldi
  • Darboven
Koffie branden
Grote branders werken aan hun kwaliteit

Tchibo en Eduscho koffie

Tchibo heeft een grote koffiebranderij in Hamburg en is vandaag de dag nog steeds een familiebedrijf. Het bedrijf werd opgericht in 1949 en heeft tegenwoordig veel van zijn eigen filialen.

De koffie wordt in heel Duitsland verkocht in tal van supermarkten. Tegenwoordig behoort het merk Eduscho ook tot Tchibo.

Het Duitse koffiebrandbedrijf staat bekend om een verscheidenheid aan verschillende variëteiten, die worden gecreëerd door verschillende bonenmengsels en verschillende brandprocessen.

Bij Tchibo krijg je een fijne, milde filterkoffie en een zure espresso. Bij Tchibo kun je koffiebonen kopen, of kiezen voor gemalen koffie, koffiecapsules of pads. Er wordt ook oploskoffie aangeboden.

Update: Tchibo heeft een nieuwe marktplaats “gebrand” opgericht om koffie van kleinere branders op commissiebasis aan te bieden.

Jacobs Kaffee – een koffiebrander met een lange traditie

Jacobs Douwe Egberts is ook een van de grootste Duitse koffiebranders. Het bedrijf bezit de rechten op meer dan 30 koffiemerken. Jacobs Kaffee was oorspronkelijk gevestigd in Bremen en gaat terug naar de koffiebranderij, die daar in 1907 werd opgericht door Johann Jacob. Later werd in Berlijn een branderij geopend.

Jacobs Kaffee staat bekend om zijn milde filterkoffie en biedt elf verschillende soorten filterkoffie, waaronder een cafeïnevrije koffie.

Het populaire koffiemerk biedt ook koffiepads en Tassimo, het warme drankensysteem dat speciaal door Jacobs is ontwikkeld in samenwerking met bekende fabrikanten van elektrische apparaten.

Jacobs biedt nu ook alternatieve koffiebranderijen aan op het eigen platform 60beans.

Dallmayr – de beste koffieboon voor fijnproevers

Het merk Dallmayr belooft perfect koffiegenot. Het in München gevestigde bedrijf exploiteert de grootste delicatessenzaak van Europa en produceert ook jaarlijks bijna 60.000 ton gebrande koffie.

Het bedrijf bezit nog meer branderijen in Bremen, Berlijn, Braunschweig en Dortmund. Prodomo, Classic, Crema d’Oro en Ethiopië zijn enkele van de bekendste koffies van het bedrijf.

Alleen de beste koffieboon wordt gebruikt voor de premium lijn Grand Cru Café , die in kennerskringen als een bijzonder voortreffelijke specialiteit wordt beschouwd. Voor deze koffie, bijzonder waardevolle bonen, zoals de Jamaica Blue Mountain Koffie gebruikt.

Melitta – koffie fijngemalen

Het bedrijf Melitta maakte voor het eerst naam door filterzakken van de oprichter van het bedrijf. Melitta Bentz werd uitgevonden in 1908. Later ontwierp het bedrijf ook een geschikt opzetstuk voor de filterzak.

Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw begonn Melitta ook met de productie van eigen koffie. Allereerst werd de filter-fijngemalen koffie, die vacuüm verpakt werd verkocht, bekend. In 1967 nam het merk uiteindelijk een grote branderij in Bremen over.

Tot op de dag van vandaag is de klassieke gemalen filterkoffie in verschillende smaken een van de belangrijkste producten bij Melitta Kaffee. Maar hele koffiebonen zijn ook verkrijgbaar bij Melitta.

Deze hebben tegenwoordig de voorkeur van veel koffieliefhebbers. Zelfs versgemalen koffie geniet grote populariteit. Daarnaast behoren koffiepads en instant poeder voor cappuccino koffie tot de nieuwigheden van de Melitta branderij.

Melitta is ook op de kar gesprongen en verkoopt koffiebonen van kleine branderijen op het “Roastmarket” -platform.

Aldi – goedkope koffie van de discounter

De discounter Aldi heeft ook een eigen koffiebranderij en heeft grote successen geboekt in de koffiebusiness. De branderijen van de Groep bevinden zich in Mülheim an der Ruhr en Ketsch.

Aldi hecht veel belang aan de kwaliteit van de koffie. Van de aankoop van de rauwe koffie tot het branden, het proces is onderworpen aan een strikte kwaliteitscontrole. Vooral populair is de filterkoffie, die al fijngemalen en verpakt is in de branderij.

Kaffee Hamburg – de darboven branderij

De Hamburgse koffiebranderij Darboven kijkt terug op 150 jaar traditie. Een klein bedrijf in de oude binnenstad van Hamburg is nu een groot bedrijf geworden met 13 dochterondernemingen. Tegenwoordig behoren tal van merken tot Darboven. Dit omvat bijvoorbeeld: Koffie Idee, wat staat voor milde variëteiten van pure Arabica-kwaliteit.

Andere merken van het bedrijf zijn Café Intención, dat wordt gekenmerkt door een bijzonder zacht brandproces waarin het koffiearoma zich uitstekend kan ontwikkelen.

Darboven behoort tot het merk Mövenpick, waarvan sommige goed geroosterde melanges aanbieden. Zeer exclusief is ook de Sansibar Caffé, die ook eersteklas espressobonen biedt.

Kleine koffiebranders in Duitsland

Kleine koffiebranderij
Kleine koffiebranders en microbranders zijn gespecialiseerd in hoge kwaliteit en individuele charme

Als u echter koffiebonen wilt kopen, hoeft u niet per se een van de grote merken te kiezen. Er zijn een groot aantal kleine branderijen in heel Duitsland, die hun producten vaak alleen op regionaal niveau verkopen.

Veel koffieliefhebbers willen tegenwoordig koffie kopen die afkomstig is uit gecertificeerde teeltgebieden en waarvan de productie rekening houdt met duurzame landbouw, eerlijke productiemethoden en eerlijke handel. Daar zijn de kleine branders in gespecialiseerd.

Onder de kleine branderijen die genieten van grote populariteit is de Branderij Camolini uit Hannover. Het bedrijf hecht bijzonder belang aan een eerlijke behandeling van koffieboeren. De koffiebrander van het bedrijf ontving tweemaal de felbegeerde titel van “German Roasting Master”.

De Koffiebranderij in het Zwarte Woud in Offenburg geniet ook een uitstekende reputatie. Er is een grote selectie van koffie aangeboden. Een bijzondere attractie is de Proeflokaal, waar je tijdens een proeverij eenvoudig een favoriet merk kunt kiezen.

Voor liefhebbers van goede koffie in Hamburg, de Speicherstadt koffie branden een term. De bekroonde koffie van de branderij kan ook ter plaatse worden geproefd. Je kunt ook de branderij bewonderen en zo een Iknsider weergave van het brandproces.

Hele mooie inzichten in het brandproces zijn ook te vinden in deze video:

De meest populaire variëteiten van Duitse koffiebranders

Veel koffiedrinkers profiteren van de variëteit en vinden het altijd leuk om een nieuwe smaak te proberen. Filterkoffie is nog steeds een van de best verkochte koffievariëteiten in Duitsland.

Dit zijn verschillende bonenmengsels die al in de branderij worden gemalen. Door een grovere maling kan het koffiepoeder idealiter zijn aroma’s afgeven wanneer het poeder te groot is met heet water. Deze koffie is geschikt voor zowel het koffiezetapparaat als het zetten met een handmatig koffiefilter.

Een bijzondere brandstart, die de laatste jaren in Duitsland steeds populairder wordt, is de espressokoffie, die bij veel branders verkrijgbaar is. De bonen worden langer gebrand voor espressokoffie dan de bonen voor filterkoffie. Hierdoor ontstaat de donkerdere kleur van de bonen.

Dit brandproces heeft ook nog een ander voordeel. Door de langere brandtijd worden de zuren beter afgebroken en wordt de koffie beter verdragen door de maag. In tegenstelling tot filterkoffie is voor espresso zeer fijngemalen koffiepoeder nodig, omdat de koffie minder lang in contact komt met het water. We hebben de verschillen in dit artikel in meer detail uitgelegd.

Hiervoor vindt u de ideale espressomachine en de nodige informatie over kwaliteit, smaak en prijs.

Innovatieve koffieproducten

Naast conventionele filterkoffie en espressokoffie uit Italië zijn koffiespecialiteiten zoals cappuccino, latte macchiato en soortgelijke dranken tegenwoordig populair in Duitsland. Sommige van deze specialiteiten zijn bekend van vakanties, of van de Italiaanse cafés. Tegenwoordig zijn er ook volautomatische koffiemachines die dergelijke dranken kunnen produceren.

De meeste branders bieden veel smaken voor de pads en capsules, zodat u een zeer individueel koffiegenot kunt krijgen. Als koffieliefhebber heb je vandaag de dag een ruime keuze.

Koffiebranders in rep en roer

Ondanks de alomtegenwoordigheid van bekende koffiebranders, is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de individuele leveranciers. De grote branders hebben dit ook onderkend en proberen nu mee te doen aan deze ontwikkeling met de introductie van hun online marktplaatsen.

Of het voor kleine bedrijven de moeite waard is om 25-40 procent van de marges aan deze marktplaatsen te geven en of de consument dit wil ondersteunen, valt nog te bezien.

Het kopen van bonen rechtstreeks van de branderij is momenteel nog steeds de beste manier om speciale brandingen te krijgen. Zo kunt u de Fairtrade koffieproducties van de kleine branders, die rechtstreeks met de koffieboeren samenwerken, op de best mogelijke manier ondersteunen.