Koffie heeft altijd een licht zure smaak, omdat de koffiebonen een portie fruitzuur bevatten. Als de zure smaak echter overheerst, kan dit verschillende redenen hebben. En je eigen smaak is ook bepalend of milde of eerder zure koffie de voorkeur heeft.
Binnenkort:
- Het juiste type koffie moet altijd naar eigen smaak worden gekozen
- Koffie smaakt altijd een beetje zuur omdat de bonen fruitzuur bevatten
- Als de pH-waarde van het gebruikte water te laag is, komt de zure smaak niet uit de koffie
- Brandmethode en mate van malen kunnen factoren zijn voor een zure koffie
Waarom smaakt mijn koffie te zuur?
Er zijn verschillende redenen waarom de aromatisch geurende koffie helaas zuur smaakt. Dit komt niet alleen door de gekozen variëteit, maar ook door een onjuiste bereiding.
1. Soort koffie
Een zuurgraad maakt deel uit van de koffiebonen. Dit kan echter sterk variëren van type koffie tot soort koffie. En ook hier is je eigen smaak bepalend.
Als de ene koffiedrinker van een bepaalde zuurgraad in de koffie houdt, kan dit voor een ander storend zijn. Zuid-Amerikaanse variëteiten hebben altijd een lagere zuurgraad.
Arabica en Robusta hebben meestal meer zuurgraad. De productiemethode kan ook leiden tot een hogere zuurgraad in de bonen. Veel koffiefabrikanten geven op de verpakking aan naar welke smaak de koffie neigt.
Een koffie die als mild van smaak wordt omschreven, heeft dan noch zuurgraad noch bittere stoffen. Daarom, als u het milder vindt, moet u zich van tevoren informeren over de verpakking.
2. Branden: Koffie werd te fel gebrand
Een lichte branding zoals het Scandinavische model kan ook de oorzaak zijn van een zure smaak in koffie. Dit zijn zeer fruitige Arabica variëteiten.
Deze hebben ook een fruitigere smaak, maar bij een lichte roast kan het gebeuren dat juist dit hoog fruitgehalte zorgt ervoor dat de fruitzuren niet volledig worden afgebroken in de boon.
Tijdens het later zetten komen deze er dan weer uit en wordt de koffie zuur. Daarom is het belangrijk om donkerder geroosterde bonen te gebruiken voor de zeer fruitige variëteiten. Want de fruitig-zure smaak komt niet elke koffieliefhebber op liefde tegen.
3. Branden: Koffie werd niet zachtjes gebrand
Veel koffiebonen krijgen een verkeerde branding. In deze gevallen wordt de koffie gebrand met behulp van het zogenaamde “heteluchtproces”. Dit gebeurt bij zeer hoge temperaturen in de kortst mogelijke tijd, de bonen zijn dus shock geroosterd.
Het nadeel van dit proces is echter dat de koffiebonen bijna van buitenaf verkolen en de zuren, die van binnen niet konden worden afgebroken, tijdens het later zetten naar buiten ontsnappen.
Dit resulteert in een zure smaak van de koffie. Daarom is het beter om koffiebonen te kiezen die in een zacht proces in een vat zijn gebrand en daarom milder smaken omdat de zuren in de koffiebonen volledig kunnen worden afgebroken.
4. Maalgraad: koffiepoeder te grof gemalen
Als het gebruikte koffiepoeder te grof wordt gemalen, kan de koffie snel zuur smaken. Dit komt door het kleine oppervlak van het grof gemalen poeder.
Poeder en water kunnen niet lang genoeg met elkaar reageren, wat resulteert in onderextractie van de koffie. In plaats van de bitterstoffen worden de zuren opgelost in de koffie.
De koffie smaakt zuur of waterig. De juiste maling voor een milde, smakelijke koffie ligt dan ook in het middenbereik. Want bij fijngemalen poeder gaat de smaak precies de andere kant op en kan de koffie te bitter worden.
5. De brouwtemperatuur van het water is te laag
De juiste temperatuur bij het zetten van de koffie is ook belangrijk. Kokend water moet niet onmiddellijk worden gebruikt, maar alleen een beetje afkoelen voordat de koffie wordt gegoten. Maar de temperatuur mag niet te laag zijn en mag niet lager zijn dan 85° Celsius.
De optimale temperatuur voor het preparaat ligt tussen de 92° en 95° Celsius. Als de Kaffee met de hand gebrouwen, bijvoorbeeld in een Franse pers of in een filter, dan heeft het water ongeveer een minuut na het koken de juiste temperatuur bereikt. In de volautomatische koffiemachine kan de temperatuur meestal worden aangepast.
6. Zuur water door lage pH
Afhankelijk van de regio of gemeenschap waarin u woont, kan drinkwater een lage pH hebben. Dit betekent dat zelfs het water zuur is en een pH-waarde heeft tussen 3 en 6. Dit is echter meestal niet het geval.
Normaal gesproken ligt het water uit de kraan eerder in het hoge pH-bereik, is het dus te hard en te kalkhoudend. Dit kan echter eenvoudig worden gewijzigd door een filter.
Als de pH-waarde echter te laag is, moet het zeer zachte en zure water worden behandeld met behulp van een Minerale korrels worden gereguleerd. Het is gemakkelijker om een stilstaand mineraalwater uit de handel voor het water te gebruiken.
Als het geselecteerde water een pH-waarde rond de 7 heeft, is het goed geschikt voor je koffie, die dan om deze reden niet meer zuur smaakt. Als het water voor de koffie in de handel wordt gekocht, moet hier speciale aandacht aan worden besteed.
Maar voordat u een van de oplossingen kiest, moet u de waterwerken van de stad vragen naar de hardheid en pH van het kraanwater. Er zijn ook teststrips op de markt die de exacte pH-waarde van water kunnen weergeven.
7. De koffie is niet vers gezet
Om de volledige smaak van de koffie te behouden, is het noodzakelijk dat deze altijd vers wordt gezet, omdat koffie die al urenlang muf is, zoals bereid in een Franse pers of een filtermachine, bitter of zuur kan smaken.
Vooral wanneer er te grote hoeveelheden koffie zijn gezet, die niet meteen gedronken kunnen worden, te lang in de pot blijven, krijgen ze een zure smaak. Dit komt omdat de zuren na verloop van tijd afscheiden van de rest van de koffie, waardoor de zure smaak intenser wordt.
Het is daarom voordelig om slechts zoveel koffie te bereiden als direct wordt gedronken.
Video: Een zure koffie hoeft niet
Koffie smaakt zuur: veel voorkomende oorzaken voor volautomatische machines
Als de koffie uit de volautomatische machine zuur smaakt, moeten de instellingen van de machine worden geoptimaliseerd. Meestal is de temperatuur te koud ingesteld. Dan lost er meer zuur op. Hier helpt het om de temperatuur gewoon een beetje naar boven te corrigeren.
Een ander groot probleem met volautomatische koffiemachines is netheid. Omdat de reinigingsprogramma’s niet altijd alle resten oplossen. Regelmatige handmatige reiniging moet daarom altijd worden uitgevoerd, vooral als de koffie plotseling om geen andere reden zuur smaakt.
Aangezien de mate van malen van de koffiebonen ook cruciaal is, moet hier ook rekening mee worden gehouden in de instellingen van een volautomatische koffiemachine en indien nodig worden gewijzigd.
Conclusie: De zuurgraad kan worden beïnvloed
Er zijn verschillende opties die je hebt als je koffie te zuur voor je smaakt. Omdat het te wijten kan zijn aan het branden, de geselecteerde bonen, het gebruikte water of zelfs je eigen manier van bereiden, waarom een koffie zuur smaakt. Want de bereidingstemperatuur voor de perfect smakende koffie moet ook kloppen.
Als je echter weet waarom je koffie te zuur voor je smaakt, is het gemakkelijk om de juiste oplossing te vinden. Omdat de zuurgraad van de koffie door vele factoren kan worden beïnvloed. In korte tijd heb je het soort koffie en de perfecte bereiding onder controle, zodat je koffie nooit meer zuur smaakt.