Koffiebonenopslag – Tips voor een goede opslag van koffie

Koffie gaat heel lang mee met een goede opslag van koffiebonen. Maar de bonen zijn gevoelig. Als u niet op een geschikte opslag let, kunnen de aroma’s verloren gaan en in het ergste geval kan de koffie zelfs bederven.

Wil je een optimale smaak garanderen, lees dan hier onze tips voor de juiste container.

Binnenkort:

  • Contact met warmte, zonlicht, vocht en zuurstof kan de koffiebonen beschadigen.
  • Opslagblikken moeten beschermen tegen omgevingsinvloeden en op de juiste plaats worden opgeslagen.
  • Koffieverpakking met aromaventiel en branddatum is de beste bewaarmethode thuis.

Koffiebonen moeten tegen deze factoren worden beschermd

Koffiebonen opslag

Lucht

Koffiebonen hebben natuurlijke vijanden waartegen ze beschermd moeten worden als je optimaal koffieplezier wilt krijgen. Elke koffieboon bevat oliën en vetten, die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de smaak van de koffie.

Als deze in contact komen met zuurstof, kunnen ze oxideren. Dit leidt uiteindelijk tot een ranzige smaak.

De etherische oliën, die in de bonen zitten, worden vluchtig genoemd. Als de koffiebonen in contact komen met lucht, kunnen deze aroma’s door de lucht worden opgenomen en verwijderd. Hierdoor mis je de typische koffiegeur en de intense smaak.

Door ze in de lucht te bewaren, kunnen de koffiebonen ook vocht aantrekken. Dit heeft in eerste instantie een negatieve invloed op de smaak. Over een langere periode zal het vocht er ook voor zorgen dat de bonen schimmelen en onbruikbaar worden.

Zonlicht &Warmte

Ook de factoren helder Zonlicht en warmte kan een negatieve invloed hebben op de smaak van de koffie. Daarom moet koffie ook worden beschermd tegen licht en worden bewaard bij kamertemperatuur (temperaturen rond de 20 graden Celsius).

Vreemde smaken

Een andere factor die de smaak van de koffiebonen kan beïnvloeden is Geuren, die worden geabsorbeerd door koffie. Daarom mag koffie niet worden bewaard in de buurt van andere voedingsmiddelen die zelf een sterk aroma hebben.

Koolstof

Roosteren produceert CO₂ (koolstofdioxide) als bijproduct. Dit lekt na verloop van tijd uit de koffieboon en kan indirect een negatieve invloed hebben op de kwaliteit tijdens opslag.

Want ontgassen na verloop van tijd blaast de verpakking op en zorgt er zelfs voor dat het vat barst. Het gebruik van een aromaventiel helpt hierbij (zie hieronder).

Lees meer in deze video:

Video: Effect van koolstofdioxide op koffie

Interessante informatie over de interacties van CO₂ tijdens opslag

Bij het hanteren van koffiebonen kan echter worden genegeerd waar ze vandaan komen.

Vers gebrande koffiebonen voor de beste kwaliteit en houdbaarheid

Koffie mag niet te lang worden bewaard, omdat het na verloop van tijd zijn aroma verliest. De bonen bereiken hun volle smaak ongeveer 5 dagen na het roosteren. Als de koffie goed bewaard wordt, duurt dit volle aroma ongeveer acht weken. Daarna beginnen de aroma’s langzaam af te breken, zelfs met een zorgvuldige verpakking.

Tip: Tegenwoordig heeft elk type verpakking een fabricagedatum erop gedrukt. Noteer de datum als u de bonen overdraagt.

De bonen kunnen echter tot ongeveer 12 maanden een goede smaak behouden in de verpakking. Het is dus logisch om de koffie zo vers mogelijk gebrand te kopen.

Kleinere verpakkingen hebben de voorkeur, zodat de koffie zo lang mogelijk vers blijft met een klein oppervlak binnen de originele verpakking.

Koffiebonen bewaren – De beste bakjes

Het wordt aanbevolen om koffie zo lang mogelijk in de originele verpakking van de fabrikant te bewaren. Deze bieden meestal een goede bescherming tegen licht, lucht en vocht totdat je de verpakking opent.

Na opening moet u erop letten of de originele verpakking weer goed gesloten kan worden. Als dit mogelijk is, kunt u de originele verpakking blijven gebruiken. Zo niet, dan moet u een geschikte container vinden, die geschikt is voor het bewaren van koffiebonen.

Hier vindt u een selectie van verschillende soorten verpakkingen en of ze geschikt zijn voor opslag:

Verpakking met aromaventiel

Container met aromaventiel
De klep zorgt voor de nodige drukcompensatie door te ontsnappen aan CO₂

Dit is de beste container om koffie thuis te bewaren. Bij goede koffieleveranciers is de verpakking nu voorzien van een aromaventiel. De klep laat CO₂ ontsnappen, die koffie vrijgeeft na de eerste paar dagen van het branden.

De klep voorkomt echter ook dat zuurstof in het pakket komt. Deze pakketten bereiken een bijzonder goede houdbaarheid, die veel langer kan duren dan een jaar. Ze bieden de best mogelijke bescherming voor de koffiebonen en zijn daarom de beste verpakking die je vandaag kunt krijgen.

Veel verpakkingen kunnen na de eerste opening met een rits worden afgesloten. In een ritszak kun je de bonen goed beschermen, omdat deze na opening gemakkelijk weer verzegeld kan worden.

Ons oordeel: Bij uitstek geschikt

Vacuüm verpakken

Koffiebonen in vacuümzak
Stofzuigen is de moeite waard

In vacuümverpakkingen wordt alle zuurstof uit de verpakking verwijderd door een vacuümpomp. Hierdoor kan ook de houdbaarheid worden verlengd en kan de koffie niet oxideren. Deze methode is ook geschikt voor thuis voor een kortere periode.

Ons oordeel: Geschikt

Gefumigeerde verpakkingen

Industrieel geproduceerde koffie wordt vaak verzonden in gefumigeerde verpakkingen. Ze worden ook gebruikt om gemalen koffiepoeder langer mee te laten gaan. Vanwege de complexe procedure is deze methode niet geschikt voor thuisgebruikers.

Dit type verpakking is gemaakt van foliemateriaal. De verpakking wordt gefumigeerd met stikstof of koolstofdioxide. Met gefumigeerde verpakkingen kan een lange houdbaarheid worden bereikt en wordt de koffie beschermd tegen omgevingsinvloeden.

Ons oordeel: Ongeschikt

Lichtbeveiligde container voor langere houdbaarheid

Er zijn ook verschillende Koffieblikken gemaakt van metaal, keramiek of porseleindie er prachtig uitzien. Als ze echter niet luchtdicht afsluiten, zijn ze niet geschikt om de koffiebonen te bewaren.

Als u een koffiekan wilt gebruiken, moet u de bonen in de originele verpakking laten en ze vervolgens in het blik doen.

Als de koffiebonen nog steeds direct in een opslagdoos moeten worden bewaard, raden experts een keramisch blik aan waarvan het deksel is voorzien van een rubberen afdichting.

Bij het decanteren moet u snel te werk gaan, zodat er slechts weinig lucht in contact komt met het oppervlak van de bonen.

Een koffiekan is in staat om geuren, licht, lucht en vocht uit de buurt van koffie te houden, zodat je de bonen relatief veilig kunt bewaren.

Ons oordeel: Geschikt

Glas & Tupperware vrij ongeschikt als koffiecontainers

Vaten voor het bewaren van koffie
Koffiebonen moeten alleen in een glazen container in de voorraadkast worden bewaard

In veel huishoudens worden de koffiebonen opgeslagen in transparante glazen bakjes die er visueel aantrekkelijk uitzien in het keukenkastje. Ze hebben echter het nadeel dat ze licht doorlaten, wat de smaak kan veranderen. Daarom blijken potten niet ideaal te zijn voor het bewaren van de bonen.

Tupperware blikjes of soortgelijke plastic vaten worden ook door de meeste experts ontmoedigd. Deze materialen bevatten hun eigen geuren, die snel door de koffiebonen kunnen worden opgenomen.

Ons oordeel: Ongeschikt

Bonencontainer alleen voor kleine hoeveelheden

Als u een volautomatische koffiemachine of elektrische koffiemolens gebruikt, gebruikt u ook graag de bonencontainer van het apparaat om de bonen op te slaan. Hoewel deze variant van koffiebereiding handig is, bieden deze containers niet altijd de optimale omstandigheden voor het bewaren van de bonen.

De bonentanks zijn meestal gemaakt van transparant plastic, zodat het licht de bonen bereikt. Bovendien sluiten ze meestal niet luchtdicht af. Zo worden de bonen niet alleen blootgesteld aan licht, maar ook aan zuurstof en vocht.

Daarom moet u het bedrag alleen in het koffiezetapparaat overmaken.die je nodig hebt voor je kopje koffie.

Ons oordeel: Ongeschikt

De beste plek om koffiebonen op te slaan

Bewaar koffie op een donkere plaats
Koffie kan het beste op een donkere en droge plaats worden bewaard

Niet alleen blikjes of verpakkingen zijn belangrijk voor de juiste opslag van de koffiebonen, maar ook de plek waar ze worden opgeslagen. Als u op zoek bent naar de juiste plek, moet u onthouden dat warmte ook een vijand van koffie is. Een opbergruimte in de warme keuken bij het fornuis blijkt daarom meestal niet voordelig te zijn.

Als je een voorraadkast hebt, kan deze een goede plek zijn om je koffie op te slaan. Als je geen voorraadkast hebt, moet je de koffie bewaren in een kast die ver van het fornuis staat en die ook weinig zonlicht ontvangt. Want zelfs kasten die direct in de zon staan, ontwikkelen warmte binnenin.

Kunnen koffiebonen in de koelkast worden bewaard?

Bewaren in de koelkast wordt over het algemeen afgeraden, omdat koffie geuren aantrekt. Het is een oude truc om een kom met een paar koffiebonen in de koelkast te zetten om sterke geuren op te pikken. Deze eigenschap heeft een negatief effect als u de koffie in de koelkast wilt bewaren.

In de koelkast kun je de koffie beschermen tegen hitte, maar geuren en vaak vocht zijn twee duidelijke minpunten, die in ieder geval spreken tegen de opslag van koffiebonen in de koelkast.

De vriezer kan een alternatief bieden. Bij het invriezen stop je de oxidatie en worden er geen geuren of vocht overgedragen. Maar je moet je koffie alleen in kleine porties invriezen. In het beste geval moet u ze een dag voor consumptie verwijderen.

Hierdoor kunnen de bonen langzaam ontdooien. De ideale bewaartemperatuur ligt echter tussen de 16 en 20 graden Celsius.

Video: Hoe koffie correct bewaren?

Deze video laat zien hoe je koffiebonen het beste kunt bewaren

Beste aroma met geschikte verpakking en opslag

Koffiebonen krijgen het aroma beter dan reeds gemalen koffie. En hoe fijner de mate van slijpen, hoe kwetsbaarder het wordt. Maar zelfs hele bonen zijn gevoelig en vereisen speciale opslag. De bonen moeten beschermd zijn tegen licht, warmte, zuurstof, vocht en geuren. Hierdoor kunnen ze hun unieke aroma behouden en volledig ontwikkelen in de gezette koffie.

Zelfs tijdens het winkelen moet u kritisch zijn en een goede verpakking kiezen. Thuis moeten de koffiebonen in de originele verpakking worden bewaard of worden overgebracht naar een keramische doos met een deksel met een rubberen afdichting.

Vergeet ook niet om het op een donkere en koele plaats te bewaren. Als u aandacht besteedt aan deze koffiekennis, kunt u zorgen voor een optimaal koffiearoma op elke manier waarop uw koffiespecialiteiten worden bereid.