Koffie zonder koemelk – 11 lactosevrije melkalternatieven

Volgens de BZFE lijdt ongeveer 15 procent van de mensen in Duitsland aan lactose-intolerantie. Maar er zijn nog meer redenen om melk in koffie te vermijden. Tegenwoordig zijn er veel vervangers voor koffiespecialiteiten, waaronder die met melkschuim. Hier laten we u zien welke opties er beschikbaar zijn voor koffie zonder koemelk en hoe ze smaken.

Binnenkort:

  • Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg alternatieven voor koemelk voor koffie en melkschuim.
  • Amandel-, cashew- en speltmelk zijn onze favorieten als melkvervangers.
  • Koffie creamer is ook heel geschikt voor een snufje.
Koemelk Alternatieve soorten melk
Koffiegenot ook lactosevrij. Koemelkalternatieven zijn in en gezond!

Melkalternatieven voor koffie

Lactose-intolerante mensen hoeven het niet meer zonder de heerlijke koffiespecialiteiten met melk. Er zijn verschillende manieren om normale koemelk te vervangen door producten die vrij zijn van lactose en dus goed verdragen kunnen worden.

Melkvervanger

Calorieën / 100 g

Schuimende

Lactosevrije melk

47

Ja

Rijstmelk / rijstdrank

47

Nee

Havermelk / haverdrank

50

Nee

Amandelmelk / amandeldrank

13

Ja

Sojamelk / sojadrank

54

Ja

Hennepmelk / hennepdrank

35

Nee

Hazelnootmelk / hazelnootdrank

50

Ja

Cashewmelk / cashewdrank

33

Ja

Gierstmelk / gierstdrank

54

Nee

Speltmelk / speltdrank

45

Ja

Kokosmelk / kokosdrank

230

Ja

Al deze producten kenmerken zich door specifieke voordelen en geven het koffiegenot een heel bijzonder tintje.

Wat is lactosevrije melk?

Degenen die lactose-intolerantie hebben, tolereren meestal niet de lactose in melk en andere zuivelproducten en ook in koffieroom. Op basis van een genetisch tekort aan een speciaal enzym kan de darm bij deze mensen de lactose niet afbreken.

Om melk te produceren die door deze mensen wordt getolereerd, kan de melk in de zuivel worden behandeld met het enzym lactase, dat de lactose splitst en compatibel maakt.

Dit proces maakt de melk niet noodzakelijkerwijs 100 procent lactosevrij. Maar als er nog maar kleine restvoorraden overblijven, blijkt die al goed verdragen te worden. Zorg er voor de zekerheid voor dat er minder dan 0,1 gram lactose in 100 gram melk zit. Zo kunt u genieten van een latte zonder intoleranties.

De lactosevrije melk maakt de koffie net zo romig als de gewone melk. Het proces van lactosesplitsing geeft het een lichtzoete smaak, die een aangenaam contrast biedt met de bittere koffie.

Tegenwoordig is lactosevrije melk ook verkrijgbaar met verschillende vetgehaltes. Het kan net als normale melk worden gebruikt en kan ook uitstekend worden geschuimd. Daarom is het de eerste keuze voor veel koffiekenners als het gaat om het raffineren van de koffie op een compatibele manier zonder lactose.

Rijstmelk – perfecte afronding voor koffie

Rijstmelk
Er kan geen schuim worden geproduceerd met rijstmelk

Naast lactosevrije melk zijn er nog andere producten die goed geschikt zijn als koemelkvervanger. Dit geldt ook voor rijstmelk. Dit product heeft niets met melk te maken, maar is gemaakt van gekookte rijst.

Voor dit doel wordt volkoren rijst gemalen, gekookt met veel water en vervolgens gepureerd, gefermenteerd en gefilterd. Het resultaat is een romige, maar ook waterige vloeistof, die de koffie een iets mildere smaak geeft.

De intrinsieke smaak van rijstmelk is niet sterk. De smaak van de koffie wordt dus nauwelijks beïnvloed. De rijstmelk is ook vrij vetarm, wat betekent dat het roomeffect ontbreekt.

Omdat rijstmelk niet van melk wordt gemaakt, bevat het geen lactose en kan het daarom veilig worden geconsumeerd. In Europa mag de naam rijstmelk echter niet commercieel worden gebruikt.

Als u rijstmelk wilt kopen, kunt u deze onder de naam kopen Rijstdrank of rijstdrank ontvangen.

Havermoutch – Van nature lactosevrij

Havermelk
Havermelk heeft een bijzondere smaak en is gezond

Net als rijstmelk bevat havermelk geen lactose en kan daarom in koffie worden genoten door mensen met lactose-intolerantie. Het product is verkrijgbaar onder de naam haverdrank.

Het nadeel van havermelk is de vrij sterke smaak van zichzelf, waardoor de koffie een andere smaak krijgt. Terwijl sommige koffiedrinkers dit speciale aroma van haver waarderen, geven anderen de voorkeur aan minder smaakvolle additieven voor hun koffie. Helaas kun je de havermelk niet goed schuimen door het gebrek aan vetten.

Havermelk is ook een gezond product dat het cholesterolgehalte kan verlagen vanwege een hoog aandeel vezels. Overigens kan havermelk ook gemakkelijk worden bereid uit havermout.

De havermout hoeft alleen maar te worden gebroeid met heet water. Laat de havermout opzwellen totdat er een dikke pap is gevormd, die vervolgens wordt gepureerd en gezeefd.

Maar er zijn nu ook speciale havermelkbarista, die speciaal voor koffie is gemaakt en beter geschuimd kan worden. Probeer het gewoon eens.

Amandelmelk – een veganistische melkvervanger

Amandelmelk
Amandelmelk past goed bij koffie en cappuccino

Amandelmelk wordt nu door veel mensen gewaardeerd als een uitstekende melkvervanger. Het enthousiasme strekt zich niet alleen uit tot die mensen die lijden aan lactose-intolerantie en daarom amandelmelk verkiezen boven koemelk. Iedereen die zich heeft gecommitteerd aan een veganistische levensstijl, consumeert ook graag amandelmelk.

Amandelmelk heeft als voordeel dat het niet alleen lactosevrij is, maar ook glutenvrij en daarom door veel mensen met voedselintoleranties kan worden getolereerd. Amandelmelk bevat vrijwel geen allergene stoffen. Tijdens de productie worden de amandelen eerst geroosterd en gemalen en vervolgens gemengd met water.

Na een rustperiode ontwikkelt zich de melkachtige consistentie en hoeft de amandelmelk alleen nog maar gezeefd te worden. Suiker of andere zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan commerciële producten. Als u de voorkeur geeft aan ongezoete dranken, moet u zeker letten op de ingrediënten op de achterkant van de verpakking bij het kopen.

Amandelmelk past goed bij koffie met zijn nootachtige, lichtzoete smaak. Het kan echter snel schilferig worden in koffie. Aan de andere kant kan het perfect worden geschuimd en is het daarom een geschikte koemelkvervanger voor cappuccino.

Geniet van uw latte macchiato gemaakt van verse espresso met een melkalternatief en krijg de juiste portafiltermachine bij ons.

Sojamelk – De alternatieve klassieker

Sojamelk
Sojamelk kan ook worden geschuimd

Sojamelk is waarschijnlijk de bekendste melkvervanger en wordt gewaardeerd omdat het veel eiwitten en slechts een laag vetgehalte heeft. In de handel is sojamelk beschikbaar, gezoet of ongezoet. Qua smaak gaat de gezoete versie beter samen met koffie.

Nog een voordeel: sojamelk is gezond en uitstekend om te schuimen en kan daarom ook gebruikt worden om cappuccino te bereiden.

Sojamelk is ook een goedkoop product en wordt daarom vaak gebruikt als koemelkalternatief. Als je de smaak van sojamelk wilt verbeteren, kun je het ook mengen met amandelmelk of hazelnootmelk.

Hennepmelk – melkvervanger met een hoog aandeel omega-3 vetten

Hennepmelk
Gezond, maar duur – De hennepmelk

Hennepmelk wordt gemaakt van de zaden van hennep en heeft een hoge voedingswaarde vanwege het hoge omega-3-gehalte. De smaak van hennepmelk is relatief neutraal. Daarom is het ook goed geschikt in koffie.

In de handel is het product verkrijgbaar onder de naam hennep of hennepdrank drinken. Daarnaast is deze melk nog vrij onbekend en niet vaak verkrijgbaar in de winkels. In goed gevulde natuurvoedingswinkels moet u echter vinden wat u zoekt.

Hazelnootmelk – delicaat aroma voor koffie

Hazelnootmelk
Hazelnootmelk is extreem voedzaam

Hazelnootmelk wordt bijna identiek geproduceerd als amandelmelk en wordt gekenmerkt door een heerlijk nootachtig aroma, waarmee de koffie heerlijk verfijnd kan worden. Daarom kiezen veel koffieliefhebbers graag voor notenmelk als melkvervanger.

Er zitten ook veel waardevolle mineralen in hazelnootmelk. zoals calcium, mangaan, selenium, zink en ijzer.

Deze melkvervanger kan in vloeibare of geschuimde vorm aan de koffie worden toegevoegd. Een nadeel is echter het relatief hoge caloriegehalte van hazelnootmelk.

Een verslag over het onderwerp is te lezen in het tijdschrift Jolie.

Cashewmelk – milde smaak en gezond alternatief

Cashewmelk
Cashewmelk is erg lekker en bij uitstek geschikt

Cashewmelk is bijzonder mild, vol van smaak en romig van smaak en een gezond alternatief voor koemelk in koffie.

De melk is gemakkelijk te kloppen en doet denken aan de consistentie van koemelk.

De cashewmelk heeft als voordeel dat je deze zelf kunt bereiden en snel en eenvoudig een vers en goedkoper alternatief kunt produceren voor de afgewerkte cashewmelk uit de handel.

Gierstmelk – helaas nogal ongeschikt

Gierstmelk
De gierst bezinkt te veel

Wil je genieten van een lekker romig schuim op je cappuccino, dan is gierstmelk hier nogal ongeschikt voor. Omdat het schuim snel waterig wordt en bezinkt.

Daarnaast is de gierstsmaak zeer dominant, de aroma’s van de espresso worden sterk over elkaar heen gelegd. Daarom kunt u gierstmelk beter vermijden voor koffiebereiding.

Speltmelk – goed schuim en veel zoetheid

Speltmelk
Verbazingwekkende schuimproductie in speltmelk

De speltmelk kan verrassend goed geschuimd worden. Het resultaat is een groot volume schuim.

Speltmelk is bijzonder geschikt voor latte art, omdat het bijzonder fijn poreus kan worden geschuimd.

Als het gaat om smaak, aan de andere kant, moet je het zoet vinden, omdat de melk al een natuurlijke zoetheid heeft. Als je je cappuccino graag zoet drinkt, ben je goed geadviseerd met speltmelk.

Kokosmelk – een voedzaam alternatief

Kokosnootmelk
Kokosmelk is vaak bij de hand en kan ook gebruikt worden voor koffie.

Kokosmelk is een smakelijk alternatief voor koffie. De melk is een mengsel van water en pulp met een vetgehalte van 15% tot 25%.

Belangrijk: De verpakking van de kokosmelk moet altijd worden geschud voor opening, zodat het water- en vetgehalte weer samenkomen.

Een stabiel schuim kan niet worden geproduceerd met de kokosmelk vanwege de samenstelling, omdat het zeer fijn poreus wordt. De kokosmelk smaakt echter nauwelijks naar kokos en geeft de koffie een licht nootachtige en frisse noot. Deze onopvallende smaaknuances maken het een smakelijk alternatief voor koemelk in koffie.

Koffiemelk – de snelle oplossing voor lactose-intolerantie

Sinds vele jaren is er ook koffiemelk op de markt, die vrij is van lactose. Deze producten zijn meestal verkrijgbaar in poedervorm en kunnen gemakkelijk in de koffie worden geroerd.

Ondertussen is deze koffiemelk ook in verschillende smaken te verkrijgen.

Deze melkvervanger is ook populair omdat hij lang houdbaar is en daardoor altijd op voorraad kan zijn. Een variant van de koffiemelk is de topping. Dit product heeft een hoger vet- en eiwitgehalte en is daarom perfect geschikt om te schuimen. Het resulterende schuim is stevig en duurzaam. Daarom wordt het ook vaak gebruikt in koffiemachines.

Resultaat

Als u een van de mensen bent die lijdt aan een intolerantie voor lactose, vindt u tal van alternatieven waarmee conventionele koemelk in koffie kan worden vervangen. Een voor de hand liggende oplossing is lactosevrije melk, waaruit de lactose in een speciaal proces wordt verwijderd.

Er zijn echter ook veel soorten melkvervangers die puur plantaardig worden gemaakt. Deze producten zijn niet alleen geschikt voor mensen met voedselallergieën, maar kunnen ook worden genoten door veganisten.

Sojamelk, amandelmelk en hazelnootmelk zijn slechts enkele voorbeelden die lactosevrij zijn. Vaak dragen ze ook positief bij aan de smaak van de koffie en kunnen ze ook gunstig zijn voor de gezondheid.

Als je een melkvervanger voor je koffie wilt gebruiken, kun je het beste alle verschillende producten proberen. Het hangt niet alleen af van de smaak, maar ook van de consistentie van het product en het vermogen om te worden verwerkt tot melkschuim.