Koffie tijdens de zwangerschap ▷ De juiste hoeveelheid koffie voor zwangere vrouwen

Is het toegestaan om koffie te drinken tijdens de zwangerschap? In dit bericht leggen we uit waarom je extra voorzichtig moet zijn met espresso en andere koffiedranken tijdens de zwangerschap. Maar je hoeft het niet helemaal zonder je favoriete drankje te doen. We laten je zien welk bedrag nog is toegestaan en waarom.

Koffiegenot tijdens de zwangerschap
Espresso- en cafeïnegehalte tijdens de zwangerschap – hoeveel is toegestaan?

Voor veel mensen is het onvoorstelbaar om de dag ’s ochtends te beginnen zonder een kop koffie. Zwangerschap is echter een levensfase waarin niet te veel koffie moet worden geconsumeerd. Omdat de cafeïne het ongeboren kind kan schaden, zijn veel aanstaande moeders onzeker.

Effecten van koffiezwangerschap op de foetus

Ondertussen hebben wetenschappers ontdekt dat cafeïne ongehinderd door de placenta kan gaan. Het beïnvloedt ook de foetus. Volwassenen zijn in staat om dit te doen. Cafeïne afbreken door middel van speciale enzymen (cytochromen).

Het ongeboren kind bezit deze enzymen nog niet. Wanneer de zwangere vrouw een kopje koffie drinkt, is het cafeïnegehalte in het bloed van de baby ongeveer hetzelfde als bij de zwangere vrouw. Bij het ongeboren kind wordt cafeïne voornamelijk afgezet in het gebied van de hersenen.

Koffie bevat ook andere ingrediënten, zoals taurine en guarana. De veiligheid van deze stoffen voor de foetus is nog niet bewezen. Daarom adviseert de Duitse Vereniging voor Voeding aanstaande moeders om de koffieconsumptie tijdens de zwangerschap te verminderen.

Kun je koffie drinken als je zwanger bent?

Cafeïne schaadt ook de bloedtoevoer naar de placenta. Baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap veel koffie of thee hebben gedronken, hebben meestal een lager geboortegewicht. Zwangere vrouwen hoeven het niet helemaal zonder koffie te doen.

Hoeveel kopjes koffie per dag zijn toegestaan?

Twee kopjes per dag zijn toegestaan of het cafeïnegehalte mag niet hoger zijn dan 200 mg!

Een espresso in de ochtend verdrijft verdriet en zorgen. Het bevat meestal slechts 50 g cafeïne en de aanstaande vader zal er zeker blij mee zijn na een onrustige nacht!

Probeer een van onze geavanceerde portafiltermachines uit onze vergelijking voor .

Video: Is het toegestaan om koffie te drinken tijdens de zwangerschap?

Een verloskundige legt uit hoeveel koffie is toegestaan tijdens de zwangerschap

Andere voedingsmiddelen bevatten cafeïne

Tijdens de zwangerschap is het verplicht om alle cafeïnehoudende voedingsmiddelen te overwegen. Bronnen van cafeïne zijn niet alleen koffie, zwarte thee en cola, maar ook te vinden in groene thee, chocolade en energiedranken. Over het algemeen wordt zwangere vrouwen geadviseerd om geen energiedranken te consumeren.

Bereken het cafeïnegehalte van verschillende dranken

Maar hoe weten zwangere vrouwen hoeveel cafeïne ze consumeren? Het gehalte aan cafeïne varieert tussen de verschillende koffiedranken en tussen de fabrikanten. In het geval van espresso kan het aandeel cafeïne in de verschillende fabrikanten bijvoorbeeld tussen de 50 en 300 mg liggen.

Gemiddeld cafeïnegehalte van verschillende voedingsmiddelen

  • 1 reep melkchocolade (klein): 25 mg
  • 1 reep gewone chocolade (klein): 50 mg
  • 1 blikje energiedrank: 80 mg
  • 1 blikje cola: 40 mg
  • 1 kopje groene thee: 50 mg
  • 1 kopje zwarte thee: 75 mg
  • 1 kop filterkoffie: 140 mg
  • 1 kop oploskoffie: 100 mg

Studie bevestigt stoornis veroorzaakt door koffie tijdens de zwangerschap

Om erachter te komen welke effecten het drinken van koffie heeft tijdens de zwangerschap, ongeveer 60.000 aanstaande moeders werden geboren in Noorwegen gevraagd naar hun koffieconsumptie. In het verdere verloop van het onderzoek werden de pasgeborenen beoordeeld op hun geboortegewicht.

De studie werd afgesloten met het resultaat dat bij het dagelijks consumeren van een kopje koffie het geboortegewicht tussen de 21 en 28 gram onder het verwachte gemiddelde gewicht van 3600 gram lag. Hoe meer koffie werd gedronken door een zwangere vrouw, hoe groter de gewichtsafwijkingen.

Bij gezonde baby’s heeft dit verschil geen gevolgen voor de gezondheid. In het geval van een natuurlijk bepaald, zeer laag geboortegewicht of vroeggeboorte is het echter niet mogelijk omworden geconcludeerd dat de verdere ontwikkeling van de baby is aangetast.

Een maximale dosis van 200 mg cafeïne per dag mag daarom niet worden overschreden. Het cafeïnegehalte in cola en thee is lager dan in koffie, dus er kunnen iets meer van deze dranken worden geconsumeerd.

Zwarte thee minimaliseert echter de opname van ijzer en veroorzaakt constipatie. Zwangere vrouwen mogen niet meer dan 2 liter cola of vijf kopjes zwarte thee per dag drinken. Degenen die lijden aan slaapstoornissen kunnen beter ’s avonds kruidenthee drinken.

Cafeïne kan de geboortetijd vertragen

Het consumeren van 100 mg cafeïne kan de geboorte van de baby met maximaal acht uur vertragen. De consumptie van cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken verlengt de duur van de zwangerschap slechts met maximaal vijf uur.

Daarom vermoeden de Scandinavische onderzoekers dat koffie andere verantwoordelijke stoffen bevat. Bij het branden van de koffiebonen worden bijvoorbeeld antioxiderende en antimicrobiële melanoïden gevormd. Deze kunnen ook van invloed zijn op de duur van de zwangerschap en de ontwikkeling van de baby.

De Wereldgezondheidsorganisatie en onderzoekers hebben afwijkende meningen

Wereldgezondheidsorganisatie
De WHO adviseert om de consumptie van cafeïne tijdens de zwangerschap ernstig te beperken

Met betrekking tot de veiligheid van cafeïne tijdens de zwangerschap er is geen consensus tussen de Scandinavische onderzoekers en de WHO.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat een lager geboortegewicht de oorzaak is van latere gezondheidsproblemen bij kinderen. Daarom adviseren de onderzoekers zwangere vrouwen om de consumptie van koffie en andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken sterk te verminderen of zich er volledig van te onthouden.

Deze aanbevelingen worden ook onderschreven door wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk.

De “Duitse Vereniging voor Voeding” en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) adviseren zwangere vrouwen om dagelijks maximaal drie kopjes koffie te drinken. Dit komt ongeveer overeen met een limiet van 300 mg.

Critici betwijfelen echter de studieresultaten uit Scandinavië op grond van het feit dat noch de levensstijl van de zwangere vrouw, noch de constitutie noch het dieet tijdens de zwangerschap in aanmerking zijn genomen.

Welke effecten veroorzaakt cafeïne tijdens de zwangerschap?

Als oorzaak van een miskraam en vroeggeboorte kan cafeïne met grote waarschijnlijkheid worden uitgesloten. Volgens de huidige wetenschappelijke kennis kan cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap de oorzaak zijn van een lager geboortegewicht, een latere geboortedatum, verminderde bloedtoevoer naar de placenta en afzettingen in het hersenweefsel van het embryo.

Cafeïne tijdens de lactatie wordt gedronken door de baby

Vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook niet te veel cafeïne consumeren. Anders slaapt de baby slecht, krijgt buikpijn en/of wordt onrustig. Als de moeder nog steeds trek heeft in wat cola, groene of zwarte thee of koffie, moet de drank na de borstvoeding worden gedronken. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om de cafeïne af te breken tot de volgende borstvoeding.

Gezond eten tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsvoeding
Bewuste voeding is belangrijk tijdens de zwangerschap

Al bij de eerste tekenen van zwangerschap moet de consumptie van cafeïne aanzienlijk worden verminderd en moet aandacht worden besteed aan een gezond, uitgebalanceerd dieet. Een toename Levering van foliumzuur Zwangerschap is verplicht.

Foliumzuur ondersteunt het embryo bij de ontwikkeling van de neurale buis. Om een open rug te voorkomen, moet een zwangere vrouw haar lichaam ook voorzien van de vitamine folaat, die erg lijkt op foliumzuur. In de eerste drie maanden van de zwangerschap moeten vrouwen hun lichaam dagelijks voorzien van 600 mg folaat en foliumzuur.

Een verhoogde inname van magnesium tijdens de zwangerschap wordt ook aanbevolen. Magnesium heeft een krampstillend effect en heeft ook een positief effect op een verhoogd risico op een miskraam of vroeggeboorte. Symptomen van magnesiumtekort kunnen zijn: Metabool en Spierspasmen zijn.

Andere redenen om magnesium te nemen tijdens de zwangerschap

Onaangename zwangerschap met brandend maagzuur kan worden bereikt door combinatiepreparaten (calcium, magnesium en aluminium sal) te nemenb) worden verlaagd. Ze helpen het lichaam de verhoogde concentratie maagzuur tijdens de zwangerschap te neutraliseren.

Magnesiumtekort kan worden voorkomen door het consumeren van mineraalwater met een hoog magnesiumgehalte, havermout, peulvruchten, volle granen, amandelen, noten, bananen, bessen, groene groenten, pompoenpitten, zonnebloempitten, zuivel en zuivelproducten. Chocolade biedt ook veel magnesium.

Magnesiumtekort kan de oorzaak blijven van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Vooral als braken wordt veroorzaakt door misselijkheid, moeten de elektrolyten die uit het lichaam worden uitgescheiden (magnesium, natrium, kalium) worden teruggegeven aan het organisme.

Vrij verkrijgbare medicijnen en supplementen moeten worden gebruikt door zwangere vrouwen over het algemeen alleen in overleg met een arts kan worden genomen.

Bij eclampsie en hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt magnesium gebruikt als medicijn. Eclampsie verwijst naar regelmatig voorkomende, gewelddadige aanvallen. Deze aanvallen treden meestal op in het laatste trimester van de zwangerschap of na de geboorte. Om deze aanvallen te bestrijden, injecteert de arts zijn patiënt intraveneus met magnesium.

Resultaat

Door het verminderen van de cafeïne-inname en een gezond voedingspatroon kunnen vervelende klachten tijdens de zwangerschap, een laag geboortegewicht en latere gezondheidsklachten van het kind op een gerichte, zachte en natuurlijke manier worden voorkomen. De aanstaande moeder hoeft de koffie niet helemaal op te geven! Echter altijd rekening houdend met de hoeveelheid consumptie en baby.