Perfecte espresso- en koffiezetverhouding

Gemalen bonen en heet water en de koffie is klaar – helaas is het niet zo eenvoudig. Want om echt goede koffie te zetten, heb je meer nodig dan dat. Naast de gebruikte bonen en het bijbehorende malen ligt de focus ook op de relatie tussen poeder en water. Dit is de zogenaamde brouwverhouding, die varieert afhankelijk van de persoonlijke smaak en bereidingswijze.

In dit artikel onthullen we de geheimen en urban legends die deze verhouding omringen.

Binnenkort:

  • Brew Ratio is de perfecte mix van koffiepoeder en water
  • Er zijn verschillende verhoudingen van poeder tot water die bruikbaar en smakelijk zijn
  • De beste bonen kunnen worden gebruikt, als de verhouding niet goed is, smaakt de koffie niet goed
Brouwverhouding

Welk effect heeft de zetverhouding op de koffiebereiding?

Als de zetverhouding in de verhouding van koffiepoeder en water niet goed is, dan smaakt een koffie gemaakt van de beste bonen niet goed. De zetverhouding is dus ook de basis voor elke koffiebereiding. In de regel is een koffie-waterverhouding tussen 1:15 en 1:18 gemengd.

Een voorbeeldberekening:

Wil je berekenen hoeveel koffie en hoeveel water je nodig hebt voor een verhouding van 1:17, dan moeten de onderdelen dezelfde hoeveelheid hebben.

  • 1 deel koffie betekent altijd 8 gram gemalen koffie in de verhouding zet berekening
  • 1 deel water is 8 milliliter water

Een zetverhouding van 1:17 betekent dat je 8 gram koffiepoeder mengt met 8×17=135 milliliter water. Als je nu uitgaat van een hoeveelheid water van 300 milliliter, moet je het aantal grammen dienovereenkomstig verhogen en hier uitkomen op ongeveer 16 tot 18 gram.

Tip: Omdat de brouwverhouding een grote invloed kan hebben op de verschillende soorten bereidingen, is je eigen smaak altijd bepalend in welke verhouding gemengd moet worden.

Als je al meer ervaring hebt met de brouwverhouding, is experimenteren voor de juiste smaakmix gemakkelijker.

Brew Ratio Tabel

Zet ratio (koffie: water)

Geschikt voor

1:18 Mengsel

Franse pers &Pour Over (Chemex, Handfilter, Aeropress)

1:16 Mix

Franse Pers & deels ook Pour Over

1:12 Mengsel

Cold Brew Koffie

1:5 mengsel

Lungo

1:3 mengsel

Espresso

1:2 mengsel

Ristretto

Fooi: Hoe meer water er in verhouding wordt toegevoegd, hoe lichter en dunner de koffie wordt.

Brouwverhouding 1:16 tot 1:18

Om de koffie in de Franse pers te bereiden, wordt de mengverhouding van 1:16 tot 1:18 aanbevolen. Hier wordt ongeveer 18 gram koffie doordrenkt met 300 milliliter water. Ook hier is de eigen smaak bepalend.

Als de koffie te zwak is, kun je ook een mengverhouding tussen 1:13 en 1:15 proberen. Hier wordt ongeveer 20 gram koffie berekend voor 300 milliliter water.

Een intense smaak bij de Franse pers wordt bereikt met een mengsel tussen 1:10 en 1:12. Met deze zetverhouding giet je 300 milliliter water op ongeveer 30 gram koffie.

Voor de pour-over methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van een chemex of handfilter, is meestal minder koffie nodig. Daarom is de brouwverhouding van 1:17 uitstekend geschikt voor deze methode, waarbij ook hier de mengverhouding naar eigen smaak kan worden aangepast.

Fooi: Als de koffie te waterig voor je smaakt, kun je meer koffiepoeder gebruiken. Als het te intens is, wordt de hoeveelheid poeder verminderd.

Brouwverhouding Mengsel 1:12

Dit mengsel is perfect voor het koude brouwsel. Voor het gieten wordt kamertemperatuur gecontroleerd of koud water gebruikt. De extractietijd is erg lang vanwege het koude water, dat niet mag worden verwarmd tijdens het koud brouwen.

Met een verhouding van 1:12 van de brouwverhouding kan een evenwichtig resultaat worden bereikt. De koffie wordt niet te sterk. Door de langere wachttijd is er ook een beetje geduld nodig voor de voorbereiding.

Als je sneller wilt genieten van een sterker koud brouwsel of dit en niet zo lang wilt wachten, dan kan een verhouding van 1:5 of 1:4 perfect voor je zijn.

Het cold brew concentraat, wat meestal te wijten is aan de koffiesterkte noch wordt uitgebreid met water, kan worden bereid vanuit een verhouding van 1:3 tot 1:5.

Brouwverhouding mengsel 1:3 tot 1:5

Voor de espresso is slechts een beetje water nodig, maar veel koffiepoeder in verhouding. De aanbevolen hoeveelheid voor een kopje espresso is ongeveer acht gram. Dit komt overeen met een brouwverhouding tussen 1:3 en 1:5.

Deze verhouding is afhankelijk van de persoonlijke smaak, maar ook van het roosteren. Naast espresso kan ook lungo of ristretto met deze brouwverhouding worden gebrouwen.

Bij espressoproductie heeft het echter ook de neiging dat een donker gebrande koffie in een verhouding van 1:2 moet worden gezet. Een licht geroosterde espresso daarentegen wordt gebrouwen met het mengsel 1:3 tot 1:5.

Video: Brouwverhoudingen voor espresso, lungo en ristretto

In deze video worden de bijpassende mengverhoudingen van de brouwverhoudingen met populaire koffiedranken gepresenteerd.

De invloed van koffiebonen

De geselecteerde koffiebonen bij het bereiden van een koffie hebben een grote invloed op de zetverhouding. Want elke koffieboon heeft een individuele massa. Dit is het gevolg van het roosteren van de bonen.

Het vochtgehalte van de sperziebonen wordt tijdens het branden teruggebracht tot drie tot vijf procent. Dit betekent dat de koffiebonen na het branden zo’n 15 tot 20% minder gewicht hebben.

Tip: Weeg de bonen zowel voor het malen als het poeder opnieuw na het malen om het juiste gewicht te bepalen voor de perfecte brouwverhouding.

Andere factoren voor de goede koffiesmaak

Koffie smaakfactoren
De balans van de verschillende factoren maakt de smaak

Zetverhouding wordt niet alleen gebruikt voor koffie, het is de term voor de perfecte mengverhouding. Bierbrouwers gebruiken deze term bijvoorbeeld ook.

Er zijn veel verschillende factoren om rekening mee te houden bij het bereiden van koffie. Want niet alleen de mengverhouding is verantwoordelijk voor de perfecte smaak.

De volgende factoren bepalen ook de smaak:

  • Soort koffie
  • Hoeveelheid koffie
  • Koffie kwaliteit
  • Water
  • Kwaliteit (hardheidsgraad) van het water

Daarom is de brouwverhouding ook een zeer variabele factor bij de bereiding van koffie.

Bij elke verandering in malen, roosteren, variëteit, drankhoeveelheid, water, extractietijd en watertemperatuur, moet de brouwverhouding ook worden gewijzigd en dienovereenkomstig worden aangepast. Dit is de enige manier om elke keer het perfecte kopje koffie te maken.

De accessoires die je nodig hebt voor de perfecte brouwverhouding

Om de koffie nauwkeurig te kunnen wegen, is de beste methode om te meten met een fijne koffieweegschaal. Zo kun je de benodigde hoeveelheidsverschillen precies meten.

Een ander goedkoper hulpmiddel is het koffiesoldeer. Er kunnen echter afwijkingen zijn bij het meten van de benodigde hoeveelheid koffie. Het is belangrijk om een koffiesoldeer te gebruiken dat precies is afgestemd op het type koffie.

Om de juiste waarden voor de zetverhouding te krijgen, moet je de koffie wegen voordat je hem voor de eerste keer gebruikt en vervolgens de exacte hoeveelheid in balans brengen. Dit is de enige manier om te zien hoe hoog je de koffie elke keer moet meten om precies de gewenste hoeveelheid te krijgen.

Dezelfde procedure werkt ook met een diepe eetlepel. Het eerste wegen en meten is zo belangrijk omdat elk type koffie een andere dichtheid en structuur heeft.

Gids: de juiste brouwverhouding bepalen

Koffieweegschaal voor mengverhouding
Een koffieweegschaal is optimaal voor het bepalen van de mengverhouding

Benodigde tijd: 15 minuten.

Hoe koffie perfect te maken met Brew Ratio – Onze gids

  1. Gebruik digitale koffieweegschalen

    Om de koffie nauwkeurig te kunnen doseren is een digitale koffieweegschaal een perfecte keuze. Zeker als je meerdere kopjes per dag drinkt, is de aankoop geschikt.

  2. Koffiebonen wegen

    In de tweede stap worden de koffiebonen die nodig zijn voor de koffie gewogen.

  3. Koffiebonen malen

    De gewogen bonen worden nu vers gemalen in de koffiemolen.

  4. Koffiepoeder wegen

    Om ervoor te zorgen dat het poeder het juiste aantal grammen heeft, moet het na het malen worden herhaald.s te wegen. Voor dit doel wordt het vat eerst gewogen zonder en vervolgens met het poeder.

  5. Water meten

    Nadat je weet hoeveel gram koffiepoeder je hebt gemeten, meet je ook het benodigde water in milliliter volgens de brouwverhoudingsformule en kun je het brouwproces starten, koud of warm.

  6. Extra tip

    Als u de koffie in porties in de vriezer bewaart, moet u de porties afzonderlijk precies wegen die precies geschikt zijn voor de verschillende mengverhoudingen van de brouwverhouding en de hoezen labelen met de gewichtsinformatie. Zo heb je altijd de juiste hoeveelheid koffiepoeder voor elke smaak en elke bereidingswijze bij de hand.