Real Cappuccino Recept – Bereiding & Tips

Een echte cappuccino vereist slechts een paar ingrediënten: het wordt bereid uit een goede espresso en geschuimde melk. Voor de perfecte smaak is de juiste hoeveelheid koffiepoeder en melkschuim met fijne poriën cruciaal. Hoe de perfecte bereiding slaagt, vind je hier in ons authentieke recept.

Binnenkort:

 • Mix van Arabica en Robusta espressobonen zijn nodig
 • Gebruik alleen koude melk rechtstreeks uit de koelkast om op te schuimen
 • Een echte cappuccino wordt nooit bereid met room
Cappuccino

Oorsprong en geschiedenis van cappuccino in Italië

Volgens een Italiaanse legende werd de eerste cappuccino voor het eerst bereid door een kapucijner monnik in de 17e eeuw. Er is echter een tweede, realistischer verhaal.

Want in Oostenrijk wordt de Kapuziner bereid, dat is een mokka verfijnd met vloeibare room. De kleur van de warme drank doet denken aan de cowls gedragen door kapucijner monniken. Het is dus niet verwonderlijk dat cappuccino het Italiaanse woord is voor kap.

Met de Oostenrijkse soldaten gestationeerd in Italië staken de kapucijnen de grens over. De Italianen namen de warme drank echter alleen als stimulans om iets nieuws te ontwikkelen.

Zo ontwikkelde de cappuccino zich in de loop der jaren en werd de klassieker die nu over de hele wereld bekend is. De cappuccino die je vandaag kent, heeft echter niet veel meer gemeen met de kapucijn van de Oostenrijkers.

De Italianen drinken hun cappuccino alleen voor het ontbijt, in Duitsland is het echter gebruikelijk om de koffiespecialiteit op elk moment van de dag te bereiden.

Basis van de cappuccino

De basis voor de originele cappuccino is een Italiaanse espresso, die vergezeld gaat van romige geschuimde melk is verfijnd. De conclusie is het melkschuim op de drank. Daarom is het belangrijk om zowel een bijzonder romige espresso te maken als de melk perfect op te schuimen.

Wanneer bereid met room, zoals vaak wordt aangeboden in Duitse cafés, is het niet de typische Italiaanse espresso.

Ingrediënten &bereiding

Er zijn slechts twee ingrediënten nodig voor de cappuccino: volle melk en espressobonen gemalen met een fijne maling. Hier bepalen zowel het mengsel van de koffiebonen als hun kwaliteit het resultaat.

Goede bonen voor cappuccinobereiding

De samenstelling van de espresso voor de cappuccino bestaat idealiter uit 40% Robusta bonen en 60% Arabica bonen.

Let bij het kiezen van koffiebonen altijd op het fair trade en biologische symbool. Zo kunt u ervoor zorgen dat u hoge kwaliteit krijgt van eerlijke en biologische landbouw.

Perfect melkschuim

Melkschuim op espresso

Om melkschuim met de perfecte consistentie te maken, moet u ervoor zorgen dat melk koud uit de koelkast wordt gebruikt voor het schuimen. Vetrijke volle melk met een vetgehalte van 3,5% wordt aanbevolen.

Fooi: Naast koemelk kan ook plantaardige melk worden gebruikt die geschikt is om te schuimen.

Dienen

De Italiaanse specialiteit wordt geserveerd in dikwandige voorverwarmde cappuccinokopjes van aardewerk of porselein met een capaciteit van 150 milliliter.

Veertig milliliter espresso wordt in een kopje geplaatst, dat is verfijnd met romig melkschuim, dat tot aan de rand van het kopje moet reiken. Om dit perfect te laten slagen, is de juiste snelheid essentieel.

In de laatste stap moet de crema zich op het melkoppervlak nestelen, zodat de cappuccino zijn typische uiterlijk krijgt. De optimale temperatuur van het melkschuim moet lager zijn dan zeventig graden en het luchtgehalte moet vijftig procent zijn.

Video: Cappuccino bereiding, tips &tricks

Bekijk deze video om precies te leren wat er nodig is om een echt authentiek drankje te krijgen

Wat zijn de verschillende bereidingsopties?

Cappuccino koffiezetapparaat

De optimale bereiding van cappuccino gebeurt met een portafiltermachine met stoominstallatie. Alleen een espressomachine met stoommondstuk biedt de perfecte omstandigheden voor het bereiden van de basisakten van de hoogste kwaliteit.

Een andere mogelijkheid is de bereiding met een volautomatische koffiemachine. Hier is het brouwen en produceren van het melkschuim volautomatisch en zeer comfortabel, maar met lichte compromissen in kwaliteit.

De laatste en goedkoopste bereidingswijze wordt gedaan met een espressomachine voor de bereiding van de espresso en een aparte melkopschuimer voor het melkschuim. Je kunt op deze manier nog steeds een redelijk resultaat krijgen.

Cappuccino recept

Cappuccino recept

Delen:
1

Voorbereiding:
5 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Extra tijd:
3 minuten

Totaal:
5 minuten

Bereiding van een originele Italiaanse cappuccino

Ingrediënten

 • 20-30 ml espresso

 • 130 – 150 ml geschuimde melk

 • Cappuccinokopje dikwandig met 160-200 ml inhoud

 • Optioneel: suiker, kaneel, cacaopoeder

Leiden

  1. Bereid een kopje voor: Cappuccino wordt altijd geserveerd in een warm kopje. Voordat u de benodigde espresso bereidt, verwarmt u het kopje met warm water en giet u het opnieuw uit. De verwarmde beker wordt nu onder de tuit geplaatst.
  2. Espresso bereiden: Om de cappuccino perfect te laten zijn, is het belangrijk om de espresso direct na het opschuimen van de melk te zetten. Daarom moeten de bonen van tevoren worden bereid. Om dit te doen, selecteert u bonen naar wens in de vereiste hoeveelheid en maalt u vers. De hoeveelheid moet overeenkomen met een normale espresso met ongeveer 20-30 ml.
  3. Schuimmelk: Hier is het belangrijk om altijd alleen koude melk rechtstreeks uit de koelkast te gebruiken. Want de stoomplant verwarmt de melk tijdens het schuimen. Zodat het proces van schuimen lang genoeg kan duren en de ideale temperatuur van 65 ° Celsius niet te snel wordt bereikt, is het raadzaam om altijd koude melk te gebruiken. Hier vindt u onze instructies voor het perfecte melkschuim.
  4. Espresso bereiden: Zodra de melk schuimig is, moet de espresso worden bereid in de portafiltermachine of de volautomatische koffiemachine. Om een mooie crema te creëren is het belangrijk om de juiste snelheid van het stromende water in te stellen. De espresso wordt direct in het dikwandige cappuccinokopje gevuld.
  5. Melk toevoegen: De geschuimde en romige melk wordt nu voorzichtig in de beker geplaatst met de melkkan waarin het is bereid. Het is belangrijk dat je hier het midden raakt. Zo kan de melk onder de espresso wassen, maar een deel van het melkschuim nestelt zich ook op de espresso crema.
  6. Latte Type: Met een beetje oefening kan het melkschuim tijdens het vullen worden versierd. Vormen zoals een blad of een hart zijn hier erg populair.
  7. Verfijnen: Voeg naar wens suiker toe en garneer met cacaopoeder of kaneel

Hints

Traditioneel wordt de cappuccino gedronken voor het ontbijt en geserveerd met een paar koekjes om te dippen.

Voedingswaarden:

Delen: 1

Aantal per portie:Calorieën: 50Totaal vet: 3,9 gKoolhydraten: 4,9 gEiwit: 3,5 g

Smaken

De cappuccino moet een afgeronde koffiesmaak hebben en de melk moet samen in balans zijn. De juiste hoeveelheid koffiepoeder, water en geschuimde melk moet een ronde smaak bieden.

Belangrijk om te weten: De cappuccino is direct na het serveren eetbaar. Door de gemiddelde temperatuur van de melk is het geen hete, maar een Warme drank.

Het verschil tussen Cappuccino, Latte Macchiato, Flat White en Caffè Latte

Het belangrijkste verschil tussen deze vier Italiaanse koffiespecialiteiten ligt in de hoeveelheid gebruikte ingrediënten. Want ze worden allemaal bereid met espresso en melk.

Een ander verschil zit ook in de manier van serveren. Want zowel kopjes als glazen kunnen hier gebruikt worden.

Cappuccino

Een derde van de cappuccino wordt bereid met espresso, geschuimde melk en melkschuim. De warme drank wordt geserveerd in het koffiekopje.

Latte Macchiato

Voeg een kwart latte macchiato toe met een normale espresso en driekwart geschuimde melkRitten. De macchiato wordt aangeboden in een hoog glas, waar eerst een laag melk, dan de espresso en bovenop het melkschuim worden gevuld. De latte macchiato wordt vanwege het volume in hoge glazen geserveerd.

Plat Wit

Voor de flat white wordt een dubbele espresso als basis gebruikt, waaraan weinig geschuimde romige melk wordt toegevoegd. De Flat White is gevuld in een klein kopje.

Caffè Latte

De Caffè Latte kan worden bereid uit één of een dubbele espresso als basis. Daarnaast is er de geschuimde melk en een deel melkschuim.

Afhankelijk van je smaak kun je suiker en garnituren toevoegen aan alle vier de koffiespecialiteiten.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen cappuccino en latte?

Het verschil zit hem in de verhouding tussen espresso en melk. De verhouding cappuccino is 1:3 en de verhouding latte macchiato is 1:4.

Hoe maak je een echte cappuccino?

Een echte cappuccino wordt altijd bereid met een espresso, geschuimde melk en melkschuim. Deze samenstelling is belangrijk voor de originele Italiaanse cappuccino. Het wordt vaak besprenkeld met cacaopoeder.

Wat is sterker, latte of cappuccino?

De cappuccino is sterker dan de latte macchiato met slechts 11 mg vanwege het cafeïnegehalte van 18 mg per 100 ml.

Wat is sterker, koffie of cappuccino?

Een latte heeft gemiddeld 40 mg cafeïne per 100 ml en is dus beduidend sterker dan een cappuccino. Dit komt ook door de lagere hoeveelheid melk in filterkoffie met melk.