Espresso smaakt zuur – 7 redenen & tips

Niet elke espresso die zuur smaakt, wordt “verkeerd” bereid. Want de licht fruitig-zure smaak maakt deel uit van het espressoplezier en wordt door iedereen anders ervaren. Maar de espresso mag niet te veel zuurgraad hebben.

Hier laten we je kennismaken met de verschillende redenen hiervoor en laten we je zien hoe je fouten kunt voorkomen bij het brouwen in de toekomst.

Binnenkort:

  • De derde test helpt je de zuurgraad in espresso te begrijpen
  • Nieuwe volautomatische koffiemachines en espressomachines hebben vaak geen optimale instellingen af fabriek
  • Fruitige espressobonenvariëteiten hebben meer fruitzuurgraad en zijn zuurder van smaak
Espresso smaakt zuur

Wat te doen als de espresso te zuur smaakt

Het is vooral je eigen smaak of de espresso zuur, licht bitter of licht neutraal gedronken is. Maar zelfs als je de voorkeur geeft aan de fruitig-zure smaak, kan de espresso plotseling te zuur voor je zijn geworden.

Om erachter te komen hoe uw eigen portafiltermachine werkt, kan de zogenaamde een derde test worden uitgevoerd.

Hulp bij de test van een derde

De een derde test is een eenvoudige manier om erachter te komen hoe uw eigen portafiltermachine werkt.

Vooral als de machine nieuw is aangeschaft of je hebt weinig ervaring met het bereiden van espresso, is deze test een goede maatregel om later de perfecte espresso te zetten.

In de test zet je je espresso zoals gewoonlijk. Wel laat je het ene derde na het andere kopje inlopen.

Alle drie de varianten hebben meestal een andere smaak, omdat tijdens de korte zettijd de espresso van smaak verandert.

  1. Eerst verandert de kleur van donkere naar een lichtbruine tint. De smaak zal nogal zuur-scherp zijn in het eerste kopje.
  2. In het tweede kopje verandert de smaak in zoete karamel.
  3. Het laatste kopje smaakt nogal bitter

Door middel van deze test kunt u Gevoel voor de brouwtijd en vormen een mening over hoe de aroma’s zich ontwikkelen in de portafiltermachine en hoe de smaak verandert tijdens het brouwen.

Video: Vermijd zure espresso

In deze video krijg je alles te horen over cafeïnezuur en hoe je een uitgebalanceerde espresso zet

Veelvoorkomende redenen voor zure espresso

Espresso zuur koffiezetapparaat

Als de espresso te zuur smaakt, dan kan dit verschillende redenen hebben. Want een zure espresso smaakt niet alleen slecht, maar kan ook schadelijk zijn voor je maag.

Om erachter te komen wat het echt is, moet je elke stap in het brouwproces analyseren. Wijzig slechts 1 van de onderstaande factoren tegelijk. Zo kun je precies zien waarom je espresso zuur smaakt.

Dus als je de extractietijd bij het zetten verandert en de espresso smaakt nog steeds zuur, dan moet er een andere reden zijn. De volgende keer dat je brouwt, kun je de temperatuur veranderen. Werk je stap voor stap een weg door onze lijst totdat je erachter komt waarom je espresso zuur smaakt.

Onze tip om aan de slag te gaan: Heb je een nieuwe espressomachine en een geschikte koffiemolen gekocht, controleer dan eerst alle instellingen voor de maalgraad, de geselecteerde temperatuur of de druk.

Onjuiste slijpgraad

Voor een perfecte espresso is de mate van malen voor het grootste deel bepalend.

Als de espresso te zuur smaakt, kan dit komen doordat de gemalen koffie te grof is gemalen.

In dit geval loopt het water tijdens het brouwen sneller door en neemt het de zuren mee, die vervolgens in de espresso in het kopje terechtkomen. Een fijne maling is dus perfect voor de ideale espresso.

Verkeerde hoeveelheid koffie

Een optimale verhouding tussen koffiehoeveelheid en water is een ander punt voor de goed smakende espresso.

De perfecte verhouding voor de espresso is 1:2 (koffiepoeder:water).

Als er minder koffiepoeder wordt gebruikt, is de doorlooptijd korter. Dit resulteert in een zure smaak.

Maar wees voorzichtig, als er te veel koffiepoeder wordt gebruikt, kan de espresso bitter worden.

Naar helle roosteren

De koffiebonen worden commercieel aangeboden met lichte, medium en donkere brandingen.

Voor espresso worden meestal de donkerdere espressobonen gebruikt, die ook een lager fruitgehalte hebben.

Want juist dit fruitzuur in de lichte roasts is de oorzaak van de zure smaak van espresso.

Bij het kiezen van espressobonen moet je er ook voor zorgen dat de donker gebrande bonen zijn gebrand in een zacht brandproces. Zacht betekent hier dat het roosteren niet te heet is in een langdurig drumbrandproces. Op deze manier kan de zuurgraad beter afbreken en ontvouwen de aroma’s zich sterker.

Brouwtemperatuur te laag

De balans van de zuurgraad wordt geregeld door de brouwtemperatuur tijdens de bereiding van espresso.

De optimale watertemperatuur ligt tussen de 88° en 94° Celsius.

Als de zettemperatuur lager is, wordt de espresso snel zuur. Wil je je espresso echter wat fruitiger, dan is een lagere watertemperatuur uit het optimale bereik aan te raden.

Te lage brouwdruk

Espresso zure portafilter machine
De druk moet goed zijn bij het zetten van espresso

Naast de ideale temperatuur tijdens het brouwen, hangt het ook af van de druk. Op de portafiltermachines kan de brouwdruk worden aangepast en kan een lage brouwdruk eenvoudig worden aangepast.

De optimale druk voor een lekkere espresso die niet te zuur of bitter smaakt is 9-10 bar.

Als de machine nieuw is, kan een te lage druk van slechts 4-6 bar worden ingesteld. Idealiter probeer je gewoon uit welke variant je het leukst vindt.

Te korte brouwtijd

De brouw- of doorlooptijd wordt ook wel extractietijd genoemd. Dit bepaalt hoe lang het poeder in contact blijft met het water dat er doorheen gaat.

Het is een goed idee om verschillende zettijden uit te proberen, die optimale resultaten bieden voor uw eigen smaak met het betreffende type koffie.

Een zure espresso wordt geproduceerd wanneer de zettijd te kort is, want hoe korter het poeder in contact komt met het water, hoe minder bitter, tannines en aroma’s oplossen. In eerste instantie worden alleen de zuren uit het koffiepoeder verwijderd en komen ze in de espresso in het kopje.

De extractietijd is sterk afhankelijk van de mate van malen van het poeder. Want hoe fijner het koffiepoeder is gemalen, hoe langer het water er doorheen moet, de contacttijd neemt toe.

Bij een portafiltermachine is de doorlooptijd voor de espresso 25 tot 30 seconden. De volautomatische machines beheren deze lange doorlooptijden meestal niet en zijn meestal dichter bij ongeveer 10 seconden.

pH-waarde in water te laag

De pH-waarde verwijst naar de zuren en basen in de drank. De pH-waarde van filterkoffie is meestal laag. Door water te passeren, dat nogal kalkrijk is en dus een hogere pH-waarde heeft, kan het zuur in het koffiepoeder een beetje worden geneutraliseerd.

Als het water ook een vrij lage pH-waarde heeft, dan gaat het om de zure smaak in de espresso.

In elke regio of gemeente is de waterhardheid echter anders. Voor het grootste deel wordt echter kalk toegevoegd.

Om erachter te komen hoe uw gemeenschap eruit ziet, kunt u de lokale waterwerken vragen naar de waarden. Als de pH-waarde in het water eigenlijk te laag is, dan helpen speciale filters of gebotteld flessenwater om de espresso de optimale smaak te geven.

Niet-zure espressovariëteiten

Koffiebonen met weinig zuurgraad
Laagzuur espressovariëteiten bestaan voornamelijk uit Arabicabonen

Arabicabonen worden meestal als beter verteerbaar beschouwd omdat ze minder zuurgraad hebben. Dit wordt vooral vergeleken met de Robusta bonen.

Arabicabonen hebben ongeveer 3% tot 6% chlorogeenzuur, Robusta bonen kunnen tot 10% chlorogeenzuur bevatten. Dit is verantwoordelijk voor de hoge zuurgraad in de koffie en de zure smaak.

Daarom is het bij het kopen van koffiemelanges altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de Arabica-bonen het grootste deel uitmaken dan de Robusta-bonen.

Een mengsel van 60% Arabica en 40% Robusta mag niet worden overschreden in het Robusta-gehalte.

Veelgestelde vragen

Wanneer is espresso zuur?

Allereerst is het ook je eigen smaak hoe zuur een espresso wordt waargenomen. Maar er zijn verschillende greensnl bij de bereiding voor een zure smaak, zoals brouwtemperatuur, tijd en druk, evenals het gebruikte water en de mate van malen van het poeder.

Waarom is espresso zuur, ondanks overextractie?

Nogmaals, er kunnen verschillende fouten zijn. Misschien is er niet goed mee geknoeid, heeft het poeder niet de juiste maling of is de dosering van het poeder onjuist. Het kan echter ook zijn omdat de gekozen variëteit van espresso gewoon te zuur is voor je eigen smaak.

Hoe komt het als een espresso erg zuur smaakt?

Als alles al gecontroleerd is in het preparaat, dan kan het zijn dat naast een zure variant ook het water een te lage pH-waarde heeft en dus ook zuur is. Als beide componenten samenkomen, kan dit leiden tot een zeer zure smaak in espresso.