Koffie smaakt bitter – 7 redenen & tips

Elke koffie heeft een licht bittere smaak, die in de aard van koffiebonen zit. Maar als de bittere smaak opweegt tegen al het andere, dan zijn daar verschillende redenen voor. Van de keuze van koffiebonen tot fouten in de bereiding, we laten de meest voorkomende oorzaken van bittere koffie zien.

Binnenkort:

  • Robustabonen zijn bitterder van smaak dan de milde Arabicabonen
  • De hoeveelheid water en de hoeveelheid koffiepoeder moet in de juiste verhouding zijn
  • Een bittere smaak kan in evenwicht worden gebracht met verschillende zoetstoffen
  • Donker gebrande bonen hebben meer bittere stoffen dan licht gebrande bonen
Koffie smaakt bitter

Bitterstoffen horen bij koffie

Allereerst smaakt koffie altijd een beetje bitter, omdat de bittere stoffen deel uitmaken van de bonen en dus van de koffie. Maar de bitterheid in koffie kan worden verhoogd of verminderd door de keuze van koffiebonen of door de bereidingswijze.

Daarnaast is het ook een kwestie van eigen smaak, hoe bitter of mild een koffie gewenst is.

Video: Waarom koffie bitter smaakt!

In deze video worden de oorzaken van bitter smakende koffie nauwkeurig onderzocht.

7 redenen waarom koffie bitter smaakt

Er zijn zeven redenen waarom je koffie te bitter kan smaken. We laten je zien hoe je het kunt verhelpen. Bekijk onze andere post als je espresso te bitter smaakt.

1. Soort koffie: Te veel Robusta koffie

Er is een groot verschil tussen de gekozen koffiebonen. Arabicabonen zijn milder van smaak dan Robusta bonen. In de meeste commercieel verkrijgbare koffie- en espressovariëteiten worden de twee soorten bonen in een gemengde verhouding geplaatst.

Maar je kunt dit mengsel zelf samenstellen voor je perfecte koffie. Als er te veel Robusta bonen worden gekozen en hun verhouding opweegt tegen die van Arabica bonen, smaakt de koffie niet meer sterk, maar bitter.

2. Roosteren: Bitterheid door kortdurend roosteren

Een van de meest voorkomende redenen waarom de koffie bitter smaakt, is de manier waarop de bonen worden gebrand. Vooral donkere bonen hebben een hogere bitterheid dan de lichte.

Voor de espresso zijn donkere bonen gewenst en nodig en sommige koffieliefhebbers geven er de voorkeur aan dat het donkerder is. Maar zelfs hier zijn er nog steeds verschillen in de manier van roosteren.

Als de bonen worden blootgesteld aan zeer hoge temperaturen van ongeveer 800 ° Celsius in een zeer korte tijd van slechts twee minuten, worden ze snel donkerder, maar dit industriële proces is niet zacht.

De koffiebonen zien er van buiten knapperig en bruin uit, maar zijn eigenlijk aangebrand. Hierdoor kunnen de inwendige stoffen zich niet goed ontwikkelen, komen er bitterstoffen vrij tijdens het malen en schenken en smaakt de gezette koffie dan te bitter.

3. Slijpgraad: Te fijngemalen

De mate van malen heeft een grote invloed op de smaak van de afgewerkte koffie. Een koffie die te fijngemalen is, maakt het snel bitter.

Dit komt omdat het poeder een groot oppervlak heeft door het fijne malen. Hierdoor is de extractietijd te lang, staat het water te lang in contact met het koffiepoeder, kunnen de bittere stoffen makkelijker vrijkomen.

4. Koffie hoeveelheid: Te weinig koffiepoeder

Ook al klinkt het in eerste instantie misschien verdacht, de dosering van de hoeveelheid koffie is nog steeds bepalend of de koffie bitter smaakt of niet. En hier, hoe minder poeder wordt gebruikt, hoe meer bittere stoffen er in de koffie vrijkomen.

De verklaring hiervoor is echter vrij eenvoudig. Want hoe minder poeder er met dezelfde hoeveelheid water wordt gebruikt, hoe meer het koffiepoeder uit het water wordt gewassen. Op deze manier worden ongewenste aroma’s en stoffen opgelost, evenals de bittere stoffen.

Hoe meer koffiepoeder wordt gebruikt, hoe groter de kans dat de bittere stoffen in het poeder achterblijven.

5. Hoeveelheid water: Te weinig water

De aanbevolen verhouding tussen koffiepoeder en water is 1:2. Dat wil zeggen, neem altijd twee keer zoveel water.

Als er te weinig water aan het poeder wordt toegevoegd, verandert de smaak hier en bij te veel water. Het aroma vanverandert en de koffie smaakt niet goed.

6. Water: Bittere smaak door te hoge brouwtemperatuur

Als de temperatuur van het water te hoog is, kan dit snel leiden tot een bittere smaak in koffie. Als je het water laat koken en direct over het koffiepoeder giet, dan worden er te veel bitterstoffen opgelost en komen ze in de koffie. Want de juiste temperatuur is cruciaal voor hoe een koffie smaakt.

Als het water te koud is, komen er andere aroma’s vrij. De ideale temperatuur is 92° tot 96° Celsius. Met een volautomatische koffiemachine is het eenvoudig, want hier kunt u eenvoudig de gewenste temperatuur instellen.

Als u de koffie echter met een waterkoker en met de hand bereidt, moet u de juiste temperatuur bereiken, bijvoorbeeld in de Pour Over-filterkoffie of in de Franse pers. Als het water in de waterkoker is gekookt, moet je ongeveer een minuut wachten voordat je het gebruikt om te brouwen, dan is het meestal afgekoeld tot de ideale temperatuur.

Houd er echter rekening mee dat de hoeveelheid water ook cruciaal is, want hoe meer water er in het fornuis zit, hoe langer het duurt voordat het is afgekoeld.

7. Brouwtijd: Te lange extractietijd

Een zeer doorslaggevende factor ook bij het kiezen van de juiste milde bonen kan de extractietijd zijn. Dit is het moment waarop het koffiepoeder in contact komt met het water.

Afhankelijk van hoe lang het duurt om een koffie te zetten, komen de meer bittere stoffen vrij en komen ze de koffie binnen met het water erdoorheen.

De extractietijd heeft echter ook iets te maken met de mate van malen van het poeder. Hoe fijner het poeder is gemalen, hoe ondoordringbaarder het wordt en hoe langer het duurt om door het water te gaan.

Zo staat het water bij een fijne maling langer in contact met de koffie dan bij een grove maling het geval is. Zodat de koffie niet te bitter wordt, moet een zeer fijne maling daarom worden vermeden.

De juiste reiniging van uw koffiezetapparaat

Koffiebonen bestaan uit veel verschillende componenten, maar ook uit olie. Juist deze olie kan resten achterlaten in het koffiezetapparaat, die oxideren door zuurstofcontact. Als deze niet worden verwijderd, krijgen ze een ranzige smaak, die zich ook nestelt in de vers bereide koffie.

Een makkelijk schoon te maken koffiezetapparaat dat uit elkaar gehaald en bekeken kan worden is dan ook de basis voor het bereiden van een goed smakende koffie.

Koffie smaakt bitter in een volautomatische koffiemachine

Koffie bitter volautomatische machine

In de volautomatische koffiemachine kan het ook voorkomen dat de koffie bitter smaakt. Daar zijn meestal twee redenen voor.

Volautomatische machine correct ingesteld?

Als de instelling voor temperatuur en maalgraad niet correct is geselecteerd, kan het gebeuren dat zelfs met een volautomatische machine de koffie bitter smaakt. Als dit het geval is, moet u de instellingen hiervoor bij uw machine controleren, eventueel de temperatuur lager instellen.

De Malen Aan de andere kant moet een beetje ruwer worden aangepast. Vooral als het beproefde koffietype is gewijzigd of de machine nieuw is, kan de instelling een reden zijn voor de bittere koffie.

Onzuiverheden in volautomatische machines

In een volautomatische machine kan om verschillende redenen snel besmetting optreden. Zo kunnen hier resten en oliën van de koffiebonen worden neergeslagen en kunnen hier kalkafzettingen uit het water zich hechten. Al deze resten vervreemden het aroma van de verse koffie en leiden tot een vreemde smaak.

Regelmatig schoonmaken is daarom ook hier aan te raden. Niet alleen het reinigingsprogramma moet hiervoor worden gebruikt, maar ook de onderdelen zoals de brouwgroep, die kunnen worden verwijderd voor handmatige reiniging, moeten regelmatig worden gespoeld en gereinigd.

Tegen de kalkaanslag is het handig om de volautomatische machine regelmatig te ontkalken met de juiste producten.

De beste tips voor goede koffie

Tips voor koffiebereiding
  • Kies zacht gebrande koffiebonen die zijn blootgesteld aan een temperatuur van niet meer dan 200 ° Celsius, hoewel deze variëteit misschien iets duurder is.
  • Kies de juiste mate van slijpen. Want de contacttijd van het water met het koffiepoeder maakt de koffie. Is dit daarom korter?, de koffie wordt milder.
  • Als de koffie milder moet smaken, wordt een landkoffie van één variëteit aanbevolen, die bestaat uit 100% Arabicabonen. Als je het sterker vindt, kies dan voor een mengsel van Arabica en Robusta, je eigen smaak is hier bepalend.
  • Afhankelijk van de bereidingswijze moet de extractietijd, d.w.z. de zettijd, worden aangepast zodat de perfecte koffie naar eigen smaak slaagt.
  • Niet alleen reinigt u het koffiezetapparaat regelmatig en vrijt u het van residuen, ook kunnen er resten in de koffiemolen bezinken, die in de nieuw gemalen koffie terechtkomen en vervolgens de kwaliteit van de koffie verminderen.
  • Neem altijd de juiste verhouding tussen de hoeveelheid koffie en de hoeveelheid water in acht, zodat de koffie zijn volle aroma krijgt en niet te bitter smaakt.