Jura E8 koffiemachine test review

De Jura E8 volautomatische koffiemachine heeft bewezen een van de meest populaire apparaten in de hogere middenklasse te zijn. De geavanceerde volautomatische machine heeft vele instelmogelijkheden, die via het kleurendisplay kunnen worden opgeroepen. Drankkwaliteit is een van de handelsmerken van de fabrikant Jura.

In onze test review laten we je zien wat het model biedt en hoe het zich verhoudt tot volautomatische espressomachines.

Kenmerken en hoogtepunten van de Jura E8 volautomatische koffiemachine

Jura E8

De Jura E8 staat voor een goede productkwaliteit en comfortabele toepassing

Koop hier bij Media Markt

De Zwitserse fabrikant Jura staat bekend als luxemerk onder de volautomatische koffiemachines. En dus is het niet verwonderlijk dat de Jura E8 ook een overeenkomstige kwaliteit biedt.

Design, gebruiksvriendelijkheid, instelmogelijkheden en drankkwaliteit zijn hier. Het populaire model sluit aan bij de hogere middenklasse onder de volautomatische machines.

Naast een automatisch melkschuimsysteem biedt het kleurendisplay verschillende instelmogelijkheden voor waterhoeveelheid, koffiesterkte en zettemperatuur. Het is ook mogelijk om alle conventionele koffiespecialiteiten met en zonder melk te zetten met de Jura E8.

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Modern kleurendisplay
 • Automatisch melkschuimsysteem
 • Uitgekiend ontwerp
 • Kwaliteit van de dranken zeer goed
 • Programmering flexibel aan te passen
 • Uitstekende zorgfuncties
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Uitstekend gebruiksgemak
 • Relatief rustig

Nadelen

 • Gebruikersprofielen ontbreken
 • Permanent geïnstalleerde brouwgroep
 • Melkcontainer niet inbegrepen

Technische gegevens

 • Afmetingen (H × B × T) 35,1 × 28 × 44,6 centimeter
 • Gewicht 9,6 kilogram
 • Materiaal kunststof of chroom
 • Kleuren: Zwart of Zilver
 • Inhoud watertank 1,9 liter
 • Capaciteit koffiebonen 280 gram
 • Druk 15 bar
 • Vermogen 1450 Watt
 • dubbele brouwgroep
 • voor twee kopjes tegelijk
 • Melkschuimbereiding mogelijk
 • Automatische uitschakeling
 • Afneembaar waterreservoir
 • Warmwatertuit
 • Verwijderbare druppelcontainer
 • Bediening met één knop
 • Beeldscherm
 • Slapen
 • Koffiemolen

Hier vindt u de Duitse handleiding voor de Jura E8.

Beoordeling van Jura E8

Functies

Beeldscherm

De volautomatische machine kan eenvoudig worden bediend via het kleurendisplay. Er is echter het nadeel dat het niet mogelijk is om individuele gebruikersprofielen voor de gevoede software aan te maken.

U kunt uw verschillende instellingen opslaan, maar er is slechts één opslagruimte voor elk afzonderlijk drankje. Eigenlijk zouden in deze prijsklasse, waarin de Jura E8 wordt aangeboden, verschillende instelbare gebruikersprofielen beschikbaar moeten zijn.

De Jura E8 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Aan de ene kant in zwarte kunststof behuizing, aan de andere kant is er de Chrome-variant, die zilver is aan de zijkanten en zwart in het midden. In het midden bevindt zich het kleurenscherm als centraal bedieningselement van de volautomatische machine en biedt alle belangrijke informatie.

De rondleiding door het menu spreekt voor zich en is eenvoudig. Het display heeft echter geen aanraakfunctie en wordt bediend via externe knoppen. U kunt deze echter duidelijk toewijzen aan de afzonderlijke menu-items op het display en het startscherm.

Pas de slijpgraad en -sterkte aan

De slijpgraad wordt aangepast via een draaischijf aan de bovenkant. Dit wiel is, in tegenstelling tot veel andere apparaten, apart en u hoeft niet in het bonencompartiment te reiken.

Zoals in verschillende tests is opgemerkt, is het raadzaam als u de maling altijd iets lager instelt dan in de fabrieksinstelling. Over het algemeen heeft dit altijd een positief effect gehad op de smaak.

Je kunt ook de sterkte van de gezette koffie in acht fasen aanpassen. Dit zijn: bovengemiddeld aantal instellingen. Een andere extra is dat de temperatuur van de koffie verhoogd kan worden. De referentiehoeveelheid voor een espresso kan ook worden teruggebracht tot 15 millimeter.

Op twaalf herinneringenDe favoriete recepten voor de drankjes kunnen dan worden opgeslagen. Het is echter niet mogelijk om individuele gebruikersprofielen aan te maken met dit volautomatische koffiezetapparaat.

Techniek van aanbesteding

Bij de Jura E8 volautomatische koffiemachine wordt het water tijdens de extractie niet constant door de puck geperst, zoals bij een portafiltermachine, maar zijn er wel veel kleine drukpulsen de een na de ander. Hierdoor ontstaat een karakteristieke chugging waarbij je kunt zien dat de machine zich momenteel in het referentieproces bevindt.

Met deze nieuwe functie werd de volautomatische espressomachine gecreëerd als een nieuwe variant van Jura’s koffiedranken. Het resultaat is echter ook overtuigend qua smaak.

De smaak van de gebruikte bonen wordt zo optimaal uitgewerkt. Ongewenste bittere stoffen kunnen niet langer worden geproefd in de afgewerkte warme drank. De afgewerkte espresso heeft ook een goed uitgebalanceerde crema.

Schuimmelk

De consistentie en temperatuur van de geschuimde melk liggen ook in het optimale bereik. Een container voor de melk is niet nodig. Dit wordt via een slang rechtstreeks uit het Tetrapak getrokken en aan de andere kant geschuimd en warm in het glas of de beker gegoten.

Reiniging

Het nadeel van de permanent geïnstalleerde brouwgroep valt duidelijk op tijdens het schoonmaken. Eigenlijk moet dit worden verwijderd en regelmatig worden gespoeld. Maar met deze machine moet u volledig vertrouwen op de geïnstalleerde reinigingsprogramma’s.

Jura E8 informeert u echter regelmatig wanneer er weer schoongemaakt moet worden. Dit is meestal het geval na ongeveer 180 drankjes of 80 inschakelspoelingen.

Het automatische reinigingsprogramma is ingesteld op 20 minuten. Daarnaast komt er een reinigingstablet in het koffiepoedervak.

Het is belangrijk om de reinigingsinstructies te volgen en ook om de producten te gebruiken die door de fabrikant worden aanbevolen voor het reinigen.

Er is ook een automatisch ontkalkingsprogramma van 40 minuten. Als het door de fabrikant aanbevolen Claris-filter echter in het waterreservoir wordt gebruikt, dat echter niet in de leveringsomvang is inbegrepen, maar afzonderlijk moet worden besteld, is ontkalken vaak niet langer nodig.

De bekerbak, lekbak, bonencontainer, watertank, koffiedikcontainer en melkmondstuk moeten ook regelmatig worden gereinigd. Hiervoor totdat u zelf verantwoordelijk bent en het niet wordt aangegeven door het apparaat.

Het reinigen van het melkopschuimmondstuk is echter eenvoudig en moet altijd worden uitgevoerd na het opschuimen van melk, zodat er geen residuen achterblijven die anders zuur of slecht zouden kunnen worden. Het volautomatische koffiezetapparaat geeft echter automatisch aan wanneer het is uitgeschakeld wanneer melk schuimig is geweest om het melksysteem schoon te maken.

Voor het melkschuimmondstuk is er een aparte reinigingscontainer bestaande uit twee plastic compartimenten. De machine haalt het reinigingsmiddel dat in het water is geplaatst uit één compartiment via de melkslang. Het andere compartiment is er om het spoelwater weer op te vangen. Het schuimmondstuk kan ook uit elkaar worden gehaald, zodat het handmatig kan worden gereinigd.

U moet echter altijd alle hier genoemde onderdelen met de hand in de gootsteen reinigen, omdat de onderdelen niet vaatwasmachinebestendig zijn en dan beschadigd kunnen raken.

Voorbereiding

Voorbereiding

Aan de bovenkant van de machine bevindt zich de container waarin de geselecteerde bonen moeten worden gevuld. De inlaat hiervoor is groot genoeg, de bonen kunnen gemakkelijk worden gevuld. 280 gram bonen passen in de container, wat genoeg is voor ongeveer 18 espresso’s.

Om het aroma van de bonen na verloop van tijd te behouden, is er een speciaal deksel waarmee de container luchtdicht kan worden afgesloten. Dit aromabeschermingsdeksel is echter doorschijnend, wat op zijn beurt het aroma van de koffie kan beschadigen. Daarom is het beter om het deksel met iets zwarts te bedekken. Toch is dit een nadeel dat vermeld moet worden.

Aan de linkerkant bevindt zich de watertank, die kan worden verwijderd. Dankzij de uitklapbare handgreep is dit gemakkelijk te hanteren. In de watertank kan ook een bijbehorend waterfilter worden gebruikt dat hierboven al is genoemd voor de juiste hardheid.

Referentie

Nadat de volautomatische machine is gevuld met bonen en water, hebben sommige koffiespecialiteiten ook geschuimde melk nodig. Een speciale container voor melk is hiervoor niet nodig. Met de slang kunt u de benodigde melk kan ook rechtstreeks uit het Tetrapak worden getrokken.

De toetsenborden en het display worden nu gebruikt om de tijdspanne en hoeveelheden te bepalen die nodig zijn voor koffie en melk. Individuele temperaturen kunnen hier ook worden ingesteld. Daarna kan het recept ook worden opgeslagen en steeds opnieuw worden gebruikt.

Afhankelijk van de geselecteerde koffiespecialiteit lopen espresso en melkschuim vervolgens achter elkaar in de kopjes of glazen.

Kwaliteit

De kwaliteit van de volautomatische koffiemachine is goed tot zeer goed. Want de Jura E8 is extreem stabiel. Zelfs onbedoelde schokken veroorzaken geen schade. Evenzo is de afwerking goed en zijn de toetsen net zo stabiel en betrouwbaar als in het begin, zelfs na frequent gebruik.

Het enige waar het Chrome-model voor moet zorgen, is dat hier vaak vingerafdrukken te zien zijn, die echter snel worden verwijderd met een zachte doek. Maar dit is een puur optisch probleem dat niets met kwaliteit te maken heeft.

Prijs & varianten

De prijs-prestatieverhouding van de Jura E8 is redelijk. Want de goede gebruiksvriendelijkheid biedt de beginner ook een goede volautomatische koffiemachine, die een goede drankkwaliteit biedt.

Je hebt de keuze tussen twee modellen. Afhankelijk van welke variant je kiest voor de E8, varieert de prijs hier een beetje.

Dit komt echter minder door functies of kwaliteit, die bij de verschillende aanbiedingen allemaal hetzelfde zijn. Het is het ontwerp dat de prijs maakt.

U kunt de Jura E8 in het zwart krijgen met een prijs van 929,00 € voor minder dan 1.000 €. Het verchroomde model is met € 1.129,00 iets duurder, maar ziet er ook nobeler uit.

Voor wie is het model geschikt?

De E8 is voor iedereen die houdt van koffie in verschillende variaties. Van espresso tot cappuccino tot latte macchiato, u kunt uw koffiespecialiteiten bereiden in uw eigen vier muren of op kantoor.

Als echter te veel mensen hun favoriete recepten voor koffie willen opslaan, bereikt de Jura E8 zijn limieten vanwege het gebrek aan gebruikersinstellingsopties.

Daarom moet het aantal gebruikers beheersbaar blijven. Voor een kantoortuin of een groter gedeeld appartement is de volautomatische machine daarom minder geschikt.

Video: Testrapport van de volautomatische E8

In deze video wordt de espressomachine in detail onderzocht en geëvalueerd inclusief melkschuim.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet Jura E8 worden schoongemaakt?

Zodra de machine er behoefte aan ziet, wordt u automatisch gevraagd om een ontkalking of reiniging uit te voeren. Om kalkaanslag te voorkomen, is het echter raadzaam om de watertank elke avond uit te spoelen en pas de volgende ochtend met vers water te vullen.

Als de Jura E8 onderhoud nodig heeft, wat zijn dan de kosten?

De kosten voor onderhoud liggen tussen de 50,00 en 80,00 euro. Stuur je de machine per post naar een koffieatelier, dan moeten de verzendkosten worden opgeteld. Daarom is het ideaal als een partnerwerkplaats thuis het onderhoud kan overnemen.

Hoe vaak moet de Jura E8 volautomatische koffiemachine worden gereinigd?

De fabrikant raadt aan om de volautomatische machine regelmatig om de twee jaar te onderhouden.

De brouwgroep kan niet worden verwijderd, maar de machine is nog steeds hygiënisch?

Volgens de fabrikant is de volautomatische koffiemachine nog steeds hygiënisch perfect als de zetgroep regelmatig automatisch wordt gereinigd.

Hoe vaak moet de molen van de Jura E8 gereinigd worden?

Hoe donkerder de bonen die je gebruikt in je volautomatische koffiemachine, hoe vaker je de molen moet schoonmaken. Een eenvoudige vuistregel is echter dat uitstekende koffie kan worden gegarandeerd als u de molen na 15 kilogram bonen schoonmaakt. Dit is meestal ongeveer één keer per week.

Wat is de brouwcapaciteit van de Jura E8?

De Jura E8 heeft een brouwcapaciteit van 8 kopjes.

Wat is de ketelgrootte van de Jura E8?

De volautomatische espressomachine van Jura heeft een watertank van 1,8 liter.

Wat is de garantie voor de Jura E8?

De Jura E8 heeft een garantie van 2 jaar vanaf de datum van aankoop. Deze garantie dekt alle onderdelen en arbeid voor reparatie of vervanging vanwege materiaal- of verwerkingsfouten.

Hoe populair is de Jura E8?

De Jura E8 is een zeer populaire espressomachine, vooral onder thuisgebruikers. Het is een mid-range machine die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Het is gemakkelijk te gebruiken en produceert een uitstekende espresso. Bovendien is het zeer betrouwbaar en heeft het een lange levensduur.

Koffie met één druk op de knop met de Jura volautomatische machine

Met de volautomatische koffiemachines rond de € 1.000,00 is de Jura E8 een van de beste. Want de prijs-prestatieverhouding is hier als goed te omschrijven. Zowel de hoogwaardige afwerking als de eenvoudige bediening zijn bepalend voor deze conclusie.

Toch blijft de niet-verwijderbare brouwgroep een tekortkoming van deze volautomatische machine. Want dit is vooral een belemmering voor een grondige reiniging. Het ontbreken van gebruikersprofielen kan ook een probleem zijn, vooral als de machine door aanzienlijk meer mensen wordt gebruikt dan slechts twee.

Het allround pakket, qua uitrusting en gebruik, is succesvol. De volautomatische machine ziet er mooi uit, is gemakkelijk te gebruiken en bereidt goede drankjes.

 • Beoordeling van de auteur
 • Waardering 4,5 sterren

€919,99


 • Jura E8
 • Beoordeeld door:
 • Gepubliceerd op: 11 oktober

 • Laatst herzien: 11 oktober


De Jura E8 staat voor een goede productkwaliteit en comfortabele toepassing. Uitgerust met zeer goede verzorgingsfuncties en automatisch melkschuimsysteem. De prijs van € 919,99 is volkomen terecht.