Italiaanse espresso types & koffiespecialiteiten varianten

Er zijn veel verschillende manieren om espresso te bereiden. In Italië zijn tal van bereidingswijzen populair, waarmee het espressoplezier kan worden geïndividualiseerd. Ook in Duitsland worden deze soorten espresso steeds vaker overgenomen en ook qua smaak aangepast.

Voor de meeste Italiaanse koffiespecialiteiten vormt de espresso de basis en kan deze worden verfijnd volgens persoonlijke smaak. Hier laten we je kennismaken met bekende en minder bekende espressotypes.

Binnenkort:

  • Een perfect basisrecept is het startpunt voor alle Italiaanse koffiespecialiteiten.
  • Meer dan twaalf varianten zorgen voor variatie in espressoplezier en zijn eenvoudig te bereiden met de juiste apparatuur.
Espresso soorten

Espressobereidingen zonder melk

Veel van de Italiaanse espressobereidingen worden bereid zonder melk. De focus ligt op de klassieke espresso. Dit is de basis voor alle andere recepten en wordt op verschillende manieren veranderd.

Espresso zonder melk is gemakkelijker te verteren door de slechte verwerking van lactose en vormt de meerderheid van de koffiedranken in Italië.

Espressotypes Espressodranken zonder melk

Espresso

De Italiaanse espresso bestaat uit ongeveer 7 gram koffie en 25 ml water. Arabica koffiebonen worden voornamelijk gebruikt als gemalen koffie, maar Robusta bonen kunnen ook naar wens worden toegevoegd. De mate van slijpen is erg fijn.

In Italië wordt espresso vaak alleen caffè genoemd en wordt op elk moment van de dag gedronken.

Espresso wordt gekenmerkt door zijn intense aroma en romige consistentie. Een stevige crema op de espresso is kenmerkend voor hoge kwaliteit en wordt daarom bijzonder gewaardeerd door kenners.

De espresso wordt bereid in een portafiltermachine. Er worden donker gebrande koffiebonen gebruikt, die speciaal voor espresso worden gemaakt. Deze geven de espresso zijn karakteristieke donkere kleur en zure aroma.

Maar volautomatische machines doen ook goed werk bij het bereiden van espresso voor verschillende soorten koffiedranken.

Tip: Je kunt de espresso ook zelf roosteren.

In Italië wordt espresso geserveerd uit kleine, dikwandige kopjes die vooraf worden verwarmd. Ze helpen ervoor te zorgen dat de espresso niet afkoelt wanneer deze het kopje binnenkomt en dat een goede vorming van de crema mogelijk is.

Espresso Doppio

Als je de voorkeur geeft aan een grotere hoeveelheid koffie zonder het typische sterke espressoaroma op te offeren, kun je kiezen voor een Doppio. Dit is een dubbele espresso van 50 tot 60 ml, die meestal wordt geserveerd uit een cappuccinokopje.

Espresso Lungo

Een variant van espresso is de lungo. Hiervoor wordt dezelfde hoeveelheid koffiepoeder gebruikt als bij een espresso, maar dit gebeurt met de verdubbeling van de hoeveelheid water Bereid.

Om voldoende aroma’s in de lungo te krijgen, wordt een langere brouwtijd gebruikt dan bij een espresso. Door de langere extractietijd komen de bittere tonen van een lungo meer naar voren.

Caffè Americano

De Americano is ook een espresso die hand in hand gaat met de tweemaal de hoeveelheid water is voorbereid. Maar in deze variant loopt de espresso met zijn normale hoeveelheid water door de machine.

Het extra, hete water wordt pas daarna in de beker gegoten. Daarom is de Americano ook milder van smaak en komt hij in de buurt van een filterkoffie. De verhouding tussen water en espresso ligt niet vast in dit recept.

Tip: Bij een Americano kan de espresso worden bijgevuld met dezelfde of dubbele hoeveelheid water, zodat je de sterkte van de drank naar eigen smaak kunt bepalen.

Espresso Ristretto

Ristretto is ook een variant van espresso, maar in tegenstelling tot de Lungo wordt de Ristretto alleen gebruikt met de de helft van de hoeveelheid water van een espresso. Het resultaat is een zeer sterke, aromatische koffie die veel geconcentreerder is dan espresso.

Caffè Freddo

Een populaire manier om espresso te bereiden voor warme zomerdagen is Caffè Freddo. Dit is een koude espresso, uitgerekt met een grotere hoeveelheid water en meestal met een twitchhet is sterk gezoet.

Italiaanse espressobereidingen met melk

Espressotypes Espressodranken met melk

De toevoeging van melk of geschuimde melk creëert milde espressodranken met een zoete noot die een smaakcontrast biedt met de zure espresso.

Espresso Cappuccino

De meest populaire en waarschijnlijk ook bekendste bereidingswijze van espresso met melkschuim is de cappuccino. In de regel wordt deze drank bereid met een gewone espresso van 25-30 ml en aangevuld met ongeveer 120-130 ml hete melk en melkschuim.

Vaak wordt een beetje cacaopoeder op het melkschuim gestrooid ter decoratie.

In Italië zijn er ook enkele cappuccinovarianten, waarbij de verschillen bestaan in de mengverhouding van melk en espresso. Een cappuccino chiaro bevat minder espresso en meer warme melk, terwijl de cappuccino scuro meer espresso en minder melk bevat.

Sommige koffieliefhebbers geven er de voorkeur aan dat hun cappuccino alleen met warme melk en zonder melkschuim wordt gegeven. Deze drank heet in Italië dan Cappuccino Senza Fiuma.

Latte Macchiato

Melk en melkschuim zijn ook de ingrediënten toegevoegd aan de espresso in latte macchiato. De regeling is bijzonder belangrijk. Eerst wordt hete melk in het glas gegoten en vervolgens bedekt met een kap van melkschuim.

De espresso wordt pas aan het eind voorzichtig door het melkschuim gegoten en drijft uiteindelijk op de melk. Dit werkt vanwege het hoge vetgehalte van de hete melk, waardoor de espresso niet door kan.

Latte macchiato wordt geserveerd in hoge glazen. Het drankje is perfect voor het ontbijt, of als drankje in de middag.

Espresso Macchiato

De latte macchiato is niet te verwarren met een espresso macchiato. Bij espresso macchiato krijgt een espresso alleen een kleine kap gemaakt van melkschuim Onoprecht. Dit maakt deze specialiteit milder en zoeter dan een espresso, maar veel sterker dan een cappuccino of een latte macchiato.

Caffè Latte

In tegenstelling tot de latte macchiato, de caffè latte alleen met melk en weinig melkschuim bereid en geserveerd in een kopje. Voor deze drank wordt een dubbele espresso geëxtraheerd, die in een grote kop hete melk wordt geplaatst.

Individuele lagen, zoals latte macchiato, zijn niet zichtbaar bij Café Latte. Maar het koffiearoma is veel sterker.

Cortado

Een mengsel van melkschuim en espresso wordt ook gebruikt voor Cortado. Melkschuim en espresso zijn t-online.de in gelijke delen gebruikt.

Latte Piccolo

Latte Piccolo wordt bereid op basis van ristretto. De sterk geconcentreerde ristretto maakt ongeveer een derde van de drank en wordt aangevuld met tweederde melk. Met deze bereidingswijze proef je duidelijk het sterke koffiearoma, maar voegt het een romige zoetheid toe aan het melkschuim.

Espresso Marocchino

Marocchino wordt met room Bereid. De espresso in het kopje wordt eerst bestrooid met een beetje cacaopoeder en daarna wordt er voorzichtig een roomdop op gezet. Voeg tot slot wat cacaopoeder toe aan de room.

Een verfijnde variant, de Marocchino Bicerin, bevat ook gesmolten chocolade, die eerder op de bodem van de beker is gegoten. Deze specialiteit wordt meestal geserveerd in glazen bekers.

Mokka

Caffè Mocha is een andere manier om espresso te bereiden die enige populariteit geniet in Italië. Deze drank bestaat voor een derde uit espresso, geschuimde melk en cacao.

Mokka wordt meestal geserveerd in hoge glazen en wordt ook vaak versierd. Zo kan er een crème dop op gedaan worden en kun je ook chocoladesiroop gebruiken voor decoratie.

Espresso met speciale ingrediënten

Espressotypes Espresso met speciale ingrediënten

In Italië zijn mensen inventief als het gaat om het bereiden van espresso. Daarom gebruiken sommige recepten ook ingrediënten die ongebruikelijk zijn en zeer speciale tonen in espresso naar voren brengen.

Espresso Corretto

Terwijl de Freddo een heerlijke espressovariant is voor warme dagen, is de Corretto espresso met shot een heerlijke optie voor koude winterdagen. Hiervoor krijgt de espresso een shot van ongeveer 10 ml Grappa of brandewijn toegegeven. Een Corretto heeft het allemaal en smaakt veel niet alleen in de winter.

Caffè Romano

Caffè Romano is een van de meer ongebruikelijke manieren om espresso te bereiden die je bijna alleen in Italië kunt vinden. De espresso wordt vergezeld door een Schijfje citroen Geserveerd.

De zuurgraad van de citroen zou de smaak van de espresso bijzonder goed benadrukken. Bovendien zweren veel Italianen bij de Caffè Romano als remedie tegen hoofdpijn.

Caffè Affogato

Caffè Affogato combineert twee populaire Italiaanse specialiteiten: Espresso en vanille-ijs. Een bolletje ijs wordt overgoten met een hete espresso.

Terwijl het ijs langzaam smelt in de hete koffie, ontstaat er een heerlijke blend die zoet en verfrissend is, maar ook zeer aromatisch. Met Caffè Affogato heb je de mogelijkheid om van espresso een onweerstaanbaar dessert te maken.

Sospenso – De vriendelijke espressotraditie uit Napels

Iedereen die ooit in Napels is geweest, heeft misschien de uitdrukking Sospenso in een café gehoord. De naam verwijst naar een vertederende Napolitaanse traditie waarbij een gast die anderen wil behagen één espresso drinkt maar er twee betaalt.

Mensen die geen geld hebben om een espresso in het koffiehuis te betalen, komen overdag langs en vragen om een Sospenso. Dit geeft hen de mogelijkheid om gratis een espresso te drinken en zo te integreren in het levendige sociale leven van de Napolitaanse cafés.

Grote verscheidenheid aan espressotypes voor alle smaken

In Italië zijn veel methoden bekend om espresso te bereiden, die overal in koffiehuizen verkrijgbaar zijn. Ook in Duitsland worden deze specialiteiten steeds populairder. Met een portafiltermachine en een melkopschuimer kunt u de meeste recepten thuis gemakkelijk begrijpen.

Of het nu gaat om lange of korte varianten, met melkschuim of zwart, espresso is een delicatesse waar u op elk moment van de dag van kunt genieten. Met de veelzijdige Italiaanse recepten kun je voor verandering zorgen.