Is een waterfilter nodig voor de espressomachine?

Wanneer je een nieuwe portafilter espressomachine koopt, rijst onvermijdelijk de vraag of je de machine met kraanwater moet bedienen, of liever een waterfilter voor de espressomachine moet gebruiken. Er zijn verschillende overwegingen die een rol spelen.

Een hoog kalkgehalte in het water beïnvloedt de smaak van espressokoffie en voorkomt ook de vorming van een stevige crema, wat kenmerkend is voor een goede espresso.

Bovendien veroorzaakt kalkhoudend water afzettingen in het portafilter-koffiezetapparaat, wat kan leiden tot vroegtijdige slijtage van het apparaat als het niet regelmatig wordt ontkalkt. Het kan echter ook zijn dat het water andere verontreinigende stoffen bevat die schadelijk zijn voor de gezondheid en daarom wordt een waterfilter aanbevolen.

Als je nog geen espressomachine hebt, ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons krijgt u niet alleen interessante feiten over koffie en Co., maar ook de beste portafilter machines . Met slechts één klik kom je op onze espressomachine testpagina.

Waterfilter voor espresso
Zacht, zuiver water voor de portafiltermachine

Wanneer is een drinkwaterfilter nodig?

De waterhardheid varieert in heel Duitsland en kan zelfs verschillen binnen de verschillende gemeenten van een stad. Daarom moet u uw eigen drinkwater laten testen met betrekking tot het kalkgehalte, of kijken naar relevante waterhardheidstabellen op internet. Hierdoor is het gemakkelijk om te zien hoe noodzakelijk de aanschaf van een kalkfilter is.

Voor een gemiddeld of hoog kalkgehalte is de aanschaf van een waterontkalker aan te raden.

Andere vervuilende stoffen zijn in Duitsland nauwelijks in het water te vinden. Het drinkwater wordt streng gecontroleerd en kan dus veilig gedronken worden. In sommige regio’s kan chloor echter aan het water worden toegevoegd, wat een sterke smaak achterlaat en het aroma van de espresso negatief beïnvloedt. Ook in deze gevallen moet u de voorkeur geven aan gefilterd water voor de Italiaanse espressomachine.

Verontreinigende stoffen zoals zware metalen kunnen soms worden opgenomen in leidingwater in oude gebouwen. Dit komt niet door de openbare watervoorziening, maar door verouderde leidingen, die vaak nog van lood zijn gemaakt. Daarom is een waterzuiveraar in oude appartementen in principe een goed idee en vooral voordelig voor de werking van een portafilter espressomachine.

Welk drinkwaterfilter te kiezen voor de portafilter espressomachine

Als je eenmaal een waterfilter voor je espressomachine hebt gekozen, is de volgende vraag welk type filter hiervoor het meest geschikt is. Er zijn filters beschikbaar die direct op een portafilter espressomachine kunnen worden aangesloten en zijn bijzonder geschikt voor machines met watertanks.

Bij het kopen moet u er rekening mee houden dat het filter ook geschikt is voor uw eigen espressomachine. Een geschikt filter beschermt het koffiezetapparaat effectief tegen kalkaanslag en verhoogt zo de levensverwachting van het apparaat. Het bespaart ook de regelmatige ontkalking van de portafiltermachine.

Waterfilter bij de wateraansluiting

Er zijn verschillende soorten filters. Zo kan een filter direct op de kraan worden aangesloten en zijn er ook waterzuiveraars die voor al het huishoudelijk water gebruikt kunnen worden, zodat gefilterd water uit alle wateraansluitingen beschikbaar is.

Aquaphor Filter

Een andere mogelijkheid is het Aquaphor waterfilter. In de kan wordt het leidingwater niet alleen bevrijd van kalk, maar ook van andere stoffen, zoals chloor. Na het filterproces bevat het zacht, vers smakend water, dat perfect is voor gebruik in de espressomachine.

Kalkfilter- of ontkalkingssysteem

Kalkvrij water kan worden geproduceerd door een kalkfilter of met een ontkalkingssysteem. In de kalkfilters wordt de kalk gekristalliseerd volgens het katalysatorsysteem. Hiervoor bevatten de filters kleine plastic kralen die dienen als dockingstations voor de calcium- en carbonaationen in drinkwater.

Als het kalkhoudende water nu door het filter loopt, hechten de ionen zich aan de kralen en vormen ze kristalkernen. Deze ziektekiemen kunnen gemakkelijk calciumionen opnemen die zich eraan hechten.

Hierdoor wordt de hoeveelheid opgeloste kalk in het drinkwater verminderd en wordt het water zachter. Dit voorkomt kristallisatie in de werking van de espressomachine. Een kalk filHet voordeel is dat de kralen niet slijten en het filter dus niet onderhouden of vervangen hoeft te worden.

Een afzetting van kalk kan met dit systeem uitstekend worden voorkomen en de espressomachine is beschermd.

Er zijn echter ook andere ontkalkingssystemen die volgens andere principes werken.

Het aanbod omvat het volgende:

  • Ionenwisselaar
  • Omgekeerde osmose
  • Fysische kalkomvormers
  • De verschillende systemen hebben voor- en nadelen. Een onderzoek is de moeite waard voordat u kiest voor een drinkwaterfilter.

Zacht water via ionenwisselaars

Een ontkalkingssysteem, dat werkt volgens het principe van ionenuitwisseling, is gebouwd om het drinkwater te ontharden. De plant bevat een uitwisselingshars waarin de calcium- en magnesiumionen, die de kalk vormen, uit het water worden verwijderd en vervangen door natriumionen. Een ontkalkingssysteem wordt meestal geïnstalleerd voor het hele huishoudelijke water.

Er zijn echter ook kleine filters die volgens dit principe werken en direct voor de portafiltermachine kunnen worden aangesloten. Het systeem vereist regelmatig onderhoud, omdat de uitwisselingshars moet worden geregenereerd om nieuwe calcium- en magnesiumionen te absorberen. Daarom wordt de uitwisselingshars met regelmatige tussenpozen gespoeld met een solo-oplossing.

Calcium- en magnesiumionen worden weggespoeld en in het afvalwater gevoerd, terwijl de uitwisselingshars wordt verrijkt met nieuwe natriumionen. Om dit proces te laten werken, moet het systeem regelmatig worden bijgevuld met regeneratiezout. Maar er kleven ook enkele nadelen aan deze systemen. Deze omvatten:

  • Hoge aanschafkosten
  • Reguliere onderhoudskosten
  • Nucleatie mogelijk
  • Verhoogde natriumbelasting van drinkwater

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de mogelijke vorming van ziektekiemen in een dergelijk systeem. Ziektekiemen vormen zich wanneer het water lang staat. Specialisten raden daarom aan om de vervangende hars regelmatig te desinfecteren. Dit kan worden gedaan elke keer dat het systeem wordt geregenereerd.

Kleine filtersystemen met omgekeerde osmose

Er zijn kleine filtersystemen, die vaak onder de gootsteen in de keuken zijn aangesloten en werken volgens het principe van omgekeerde osmose. In deze apparaten is een semi-permeabel membraan bevestigd, waardoor het water onder hoge druk wordt geperst. Mineralen, zware metalen, nitriet of fosfaat kunnen dit membraan niet binnendringen, dus je krijgt schoon, zacht drinkwater.

Kies je voor een klein systeem voor slechts één tik, dan zijn de aanschafkosten meestal vrij laag. De maandelijkse kosten voor energie en water stijgen echter. Besmetting kan ook optreden met dit systeem.

Voorzichtigheid met fysieke kalkaanslagconverters

Kalkomvormers, die gebaseerd zijn op een fysisch principe zoals magnetische velden of hoogfrequente velden, worden door de consumentencentra vaak beschreven als niet erg effectief. De enige uitzonderingen zijn systemen die functioneren na zaadkristalvorming. In dit systeem wordt de oplosbare kalk gekristalliseerd zodat deze niet zo snel in de espressomachine of andere pijpleidingen kan bezinken, maar in het water blijft zitten.

Water uit het Aquaphor filter voor de espressomachine

Een beproefd filtersysteem is verkrijgbaar bij het merk Aquaphor. Deze filters halen niet alleen de kalk uit het water. Deze systemen werken met een actief koolfilter dat ook in staat is om zware metalen en chloor uit drinkwater te verwijderen.

Met zo’n filter bereik je dus niet alleen zacht, maar ook volledig smaakloos water, wat een uitstekende basis vormt voor een perfecte espresso. Deze filters worden aangeboden in de vorm van een kan, die verkrijgbaar is in verschillende maten.

Het kraanwater wordt behandeld in de kan en vervolgens eenvoudig in de espressomachine gevuld. Het nadeel van dit systeem is dat het filter niet regenereerbaar is. De waterfilterpatronen moeten regelmatig worden vervangen. De kannen zijn uitgerust met een indicator die aangeeft wanneer een cartridgewissel nodig is.

Aquaphor Waterfilter
Waterfilter voor de espressomachine

Deze uitstekende waterkan filter van Aquaphor is verkrijgbaar voor 24,90€!

Koop hier bij grueneperlen.de

Resultaat

De kwaliteit van kraanwater varieert van plaats tot plaats en niet overal is het kalkgehalte zo hoog dat een waterfilter voor de espressomachine noodzakelijk is. Voordat u koopt, moet u zich informeren over de mate van hardheid van het water in uw eigen huishouden. Kies je voor zo’n waterfilter, dan is het de moeite waard om in consumententesten te achterhalen hoe effectief de individuele aangeboden filters zijn en welke vervolgkosten je moet verwachten.