14 koffiealternatieven: de beste koffievervanger

Niet iedereen verdraagt koffie goed. Er zijn verschillende redenen om koffie op te geven. Bijwerkingen veroorzaakt door te veel cafeïne en maagintolerantie kunnen het genot van koffie vertroebelen.

Er zijn echter veel koffiealternatieven voor het kopje koffie uit je koffiezetapparaat.

We hebben 14 interessante alternatieven onder de loep genomen en laten je hun voor- en nadelen als koffievervanger zien.

Binnenkort:

  • Niet alle aanbevolen dranken bevatten cafeïne
  • Sommige cafeïne-alternatieven smaken niet zo goed
  • De vaak maagverscheurende zuurgraad van koffie ontbreekt in de alternatieven
Koffie alternatieven

4 redenen tegen koffie

Doe de zelfcontrole:

Als u een van de volgende symptomen ervaart na het drinken van koffie, kunt u uw toevlucht nemen tot een van de vele alternatieven die hier worden gepresenteerd.

1. Koffie kan angst veroorzaken

Een kleine variant in je genoom is verantwoordelijk voor de angst veroorzaakt door koffie. Als je angst opmerkt, probeer dan enkele van onze cafeïnevrije alternatieven. Als de angst verdwijnt, is dit hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de cafeïne in de koffie.

2. Koffie kan slaappatronen verstoren

Koffie bevat meestal cafeïne en dit heeft een effect op of je je wakker voelt. Al bij koffieconsumptie vanaf de middag melden consumenten problemen met inslapen en slaapstoornissen.

Dit resulteert in ernstige vermoeidheid en hoofdpijn in de ochtend, die opnieuw wordt bestreden met koffie. Op den duur wordt het slaapritme verstoord.

3. Koffie kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

De cafeïne stimuleert de darm. Vooral bij te veel koffie kan het leiden tot diarree. Mensen met een gevoelige maag hebben na één of twee kopjes al problemen en kunnen dan beter overstappen op een alternatief.

4. Koffie kan cholesterol verhogen

Als je veel koffie drinkt, moet je misschien een verhoging van het cholesterol verwachten. Dit is meestal geen probleem als de waarde anders binnen het normale bereik ligt. U moet echter voorzichtig zijn als u al lijdt aan verhoogde niveaus.

De beste koffiealternatieven

Tegenwoordig is er een grote selectie dranken die worden gebruikt als koffievervangers. Ze vervangen koffie en espresso op verschillende manieren. Sommigen imiteren alleen de smaak van koffie, terwijl anderen vooral het effect vervangen.

Hier laten we u onze selectie van de beste alternatieven voor koffie zien, hun voor- en nadelen en tips voor bereiding.

Mate Theekruid

Mate thee

Mate theekruid is een plantaardig onderdeel van een cafeïnehoudende struik in Zuid-Amerika.

Met 80 gram per kopje bevat mate-thee echter minder cafeïne dan koffie. Afhankelijk van hoe lang de zettijd van de thee wordt gekozen, wordt een effect bereikt dat 100 tot 200 gram cafeïne in een kopje.

Daarnaast bevat het mate theekruid ook theobromine. Van deze stof, die ook in chocolade voorkomt, is aangetoond dat het een stemmingsverhogend en stimulerend effect heeft.

Voordelen

  • Cafeïne komt langzaam vrij
  • Maagvriendelijk
  • Bevat veel vitaminen en mineralen
  • Goed effect op de spijsvertering en het metabolisme
  • Eetlust onderdrukkend

Nadelen

  • Cafeïne-effect met lange terugtrekking van thee sterker op cardiovasculair systeem
  • Verhoging van de bloeddruk

Groene Thee &Matcha Thee

Matcha thee

Matcha en groene thee zijn afgeleid van dezelfde plant, de Camellia Sinensis. In vergelijking met zwarte thee worden de bladeren niet gefermenteerd, maar gedroogd. Groene en zwarte thee hebben ongeveer hetzelfde cafeïnegehalte.

In groene thee worden de bladeren gebrouwen met heet water. Matcha is een concentraat van de theebladeren, dat verkrijgbaar is als poeder en met een kleine garde in het perfect getemperde water wordt geklopt.

Hoe groener het matchapoeder, hoe verser het is. Over het algemeen is groene thee lichter dan matcha.

Voordelen

  • Beide worden beschouwd als goede stimulerende middelen
  • Beïnvloed het metabolisme
  • Voor meer prestaties en concentratie
  • Zeer aromatisch
  • Langdurig effect

Nadelen

  • Niet als nasleepgeschikt voor dag- of avondborrel
  • Smaak bitter tot zuur

Champignon koffie

Champignon koffie

De Mushroom Coffee is een mengsel van koffiebonen en medicinale paddenstoelen. De koffie staat ook bekend als “padroomkoffie” of in het Duits als medicinale paddenstoelenkoffie.

Voor deze superfood worden medicinale paddenstoelen zoals maitake, reishi paddenstoel of chaga paddenstoel gebruikt.

Voordelen

  • Van paddenstoelen wordt gezegd dat ze goed zijn voor de gezondheid en helpen bij ziekten
  • Bonenkoffie of oploskoffie kan worden gebruikt
  • Champignonkoffie wordt zoals gewoonlijk bereid en gedronken met melk naar smaak

Nadelen

  • Sommige paddenstoelen smaken erg bitter
  • Of de helende werking van TCM echt waar is, is niet bewezen

Eikelkoffie

Eikelkoffie

De eikels die voor deze eikelkoffie worden gebruikt, kunnen worden verzameld tijdens een wandeling in het bos. De handel biedt echter ook kant-en-klaar poeder voor eikelkoffie in speciaalzaken.

Voordelen

  • Kan door uzelf worden gemaakt
  • Kan worden bereid als filterkoffie of Turkse koffie
  • Verfijn met kruiden of melk
  • Zeer gezonde variant
  • Reguleren van bloeddruk en bloedsuikerspiegel

Nadelen

  • Bevat geen cafeïne
  • Gebrek aan stimulerend effect
  • Kan bitter smaken

Spelt koffie

Spelt koffie

Speltplanten lijken erg op tarwe en zijn nu een populair graan voor de productie van veel gebakken goederen en soortgelijk voedsel. Maar zelfs koffiedrinkers die de conventionele koffiebonen niet verdragen, zijn onder de indruk van de milde smaak.

Voordelen

  • Spelt is glutenvrij
  • Speltpoeder kan gemakkelijk worden opgestapeld
  • Smaakt nootachtig en moutig

Nadelen

  • Cafeïne is niet inbegrepen
  • Geen wake-up effect

Kombucha

Kombucha

Hoewel kombucha wordt beschouwd als een alternatief voor koffie, is het een gefermenteerde drank gemaakt via een theepaddenstoel. Het bestaat uit suiker, thee en micro-organismen zoals gist en bacterieculturen.

Het is een koud gedronken frisdrank die gemakkelijk tintelt. De smaak is sprankelend en licht zuur.

Voordelen

  • Zeer gezond door de ingrediënten
  • Fermentatie zet deze om in vele vitamines
  • Zeer oude drank al 2200 jaar bekend met oorsprong in Azië

Nadelen

  • Bevat tot 1,5% alcohol
  • Geen cafeïne bevatten
  • Kan je moe maken en niet wakker

Moutkoffie

Moutkoffie

De moutkoffie is een zeer oude en veel nog bekende koffiesurrogaat. Het wordt gemaakt van gerst, dat gemout is.

In tegenstelling tot normale graankoffie bevat het moutsuiker, wat de smaak van deze koffiesurrogaat vormt.

Voordelen

  • Spijsverteringseffect
  • Minder bittere stoffen dan graankoffie

Nadelen

  • Al met toegevoegde suiker
  • Zoete smaak, niet voor ieder wat wils
  • Kan acrylamide bevatten
  • Geniet alleen met mate
  • Cafeïne ontbreekt
  • Geen effect op hersenen en concentratie

Graankoffie: koffiealternatieven gemaakt van spelt, rogge, gerst en maïs

Graankoffie

In tegenstelling tot moutkoffie is graankoffie altijd ongezoet. Het kan bestaan uit spelt, rogge, gerst, die ook wordt gebruikt voor moutkoffie of maïs en in de handel verkrijgbaar is.

Voordelen

  • Spijsverteringseffect
  • Zoetheid kan naar smaak worden toegevoegd

Nadelen

  • Bevat acrylamide zoals moutkoffie
  • Geniet alleen met mate
  • Geen wake-up effect door gebrek aan cafeïne

Cichoreikoffie: koffievervanger uit de wortels van de eigenzinnige

Cichorei koffie

Cichorei is een plant die ook wel eigenzinnig wordt genoemd. De koffiesurrogaat wordt gemaakt van de wortels. In het verleden werden de gebrande en gemalen wortels toegevoegd aan filterkoffie, tegenwoordig wordt het beschouwd als een vervanging.

Voordelen

  • Glutenvrij als er geen toevoegingen worden toegevoegd
  • Soortgelijkt in de smaak van de koffie zeer
  • Kan door uzelf worden gemaakt

Nadelen

  • Geen cafeïne bevatten
  • Geen wake-up call
  • In geval van overdosering slechte smaak

(Zoet) Lupine koffie

Lupine Koffiebonen

Lupine koffie is de gebrande zaden van lupine, die ook zeer decoratief is als plant.

Omdat lupinekoffie echter vrij is van cafeïne, heeft het geen stimulerend effect. Maar het heeft een vergelijkbare smaak als koffie, met een lichte smaak van amandelen.

In Tirol staat het al lang bekend als boerenkoffie.

Voordelen

  • Koffie-achtige smaak
  • Echter, met meer smaken
  • Geen bijwerkingen door cafeïne
  • Goede verdraagbaarheid
  • Glutenvrij
  • Vrij van cafeïnezuur

Nadelen

  • Gebrek aan stimulerend effect
  • Kan niet worden gebruikt als stimulerend middel

Kastanje koffie alternatief

Kastanje koffie

Kastanjes, ook wel kastanjes genoemd, zijn ook geschikt als alternatief voor koffie. Maar pas op, je moet deze niet verwarren met de paardenkastanjes, die niet eetbaar zijn.

De kastanjes worden geschild, geroosterd in de oven en vervolgens gemalen.

Voordelen

  • Kastanjekoffie wordt bereid zoals gewone koffie
  • Het smaakt nootachtig en zoet
  • Goed verdragen

Nadelen

  • Geen cafeïne bevatten
  • Wordt niet wakker

Paardenbloemwortel

Paardebloem Koffie Alternatief

Paardenbloem wordt een onkruid genoemd, wat een zeer gezond kruid is. De gezonde stoffen laten ook hun volle werking zien tijdens de productie met koffie.

Voor koffie is de wortel van de planten nodig, die in kleine stukjes worden gesneden, gebrand en tot poeder worden gemalen.

Voordelen

  • Kan door uzelf worden gemaakt
  • Van het onkruid uit eigen tuin
  • Afgewerkt poeder verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel
  • Goed verdragen door maag en darmen

Nadelen

  • Wordt niet wakker
  • Er kunnen verontreinigende stoffen op wortels zitten, bijvoorbeeld door bevruchting.

Rozenbottel koffie

Rozenbottel koffie

Rozenbottels zijn de vruchten van bepaalde soorten rozen die in de herfst op planten te vinden zijn. Voor de koffie worden de zaden van de rozenbottels verwijderd, gebrand en gemalen.

De smaak is mild en licht fruitig.

Voordelen

  • Kan ook zelf ingezameld en gerecycled worden
  • Zeer rijk aan vitamines
  • Daarom ook een heel gezond alternatief
  • Verteerbaar voor maag en darmen

Nadelen

  • Geen stimulerend middel, want de cafeïne ontbreekt

Guarana

Guarana poeder

Guarana is een poeder dat afkomstig is uit Zuid-Amerika. Vanwege het zeer hoge aandeel cafeïne, wordt het ook gebruikt voor energiedranken. Guarana-drankjes zorgen voor een behoorlijke swing in het lichaam, maar moeten met voorzichtigheid worden genoten.

Guarana kan echter niet afzonderlijk worden gebruikt, omdat de smaak niet erg lekker is en niet kan worden vergeleken met koffie of thee.

Voordelen

  • Zeer sterk stimulerend middel
  • Heeft een langdurig effect door langzame afgifte van cafeïne
  • Fructose in sap versnelt dit effect

Nadelen

  • Hoog cafeïnegehalte
  • Kan een sterker effect hebben op het cardiovasculaire systeem dan koffie
  • Verhoging van de bloeddruk
  • Niet lekker
  • Meng poeder in sap of andere drank

Ken je andere alternatieven voor koffie? Laat het ons dan weten in de comments!

Plaats een reactie