Instructies voor het opschuimen van melk – tips voor stoomplanten

Cappuccino, latte of latte macchiato, voor veel koffiespecialiteiten is geschuimde melk nodig. De opperste discipline van melkopschuimen is hier die met de stoomplant, waar het niet alleen de juiste melkconsistentie is, maar ook de optimale bereiding door rollen en trekken.

Binnenkort

  • Het is belangrijk om de juiste melk te kiezen
  • De melk moet koud zijn wanneer deze met het stoommondstuk wordt geschuimd
  • Het naar beneden en omhoog trekken van de lans en het resulterende rollen van de melk is de kern bij de bereiding van melkschuim
  • Een goed melkschuim kost tijd totdat de melk de juiste temperatuur heeft bereikt

Bereid melkschuim correct voor

Schuimmelk

De opperste discipline van melkschuimen omvat de technologie met de stoommond. In de meeste gevallen hebben volautomatische koffiemachines of espressomachines een stoominstallatie die wordt gebruikt voor de bereiding van koffiespecialiteiten. In het beste geval heeft het een aparte watertoevoer voor een optimale temperatuur met een dubbele ketelmachine.

Als u geen machine met een stoommondstuk heeft, kunt u deze producten ook gebruiken voor melkschuim, zoals melkopschuim, garde of garde.

Zo kun je de melk bereiden voor een latte of cappuccino op hetzelfde moment als je espresso. Maar aangezien dit ook veel druk opbouwt, is het belangrijk om op een paar dingen te letten. We laten je zien hoe je het goed kunt doen.

Besteed aandacht aan de afzonderlijke fasen. Van de rolfase tot de tekenfase, de individuele stappen zijn belangrijk voor het optimale microschuim. Met een beetje oefening in de technieken, word je al snel een melkschuimprofessional thuis met onze methode.

Lather Milk Instructies voor Cappuccino

Benodigde tijd: 5 minuten.

Instructies voor het opschuimen van melk in 9 stappen

  1. Voorbereiding

    Zet de koude melk direct uit de koelkast tot de helft in de Schuimend blikje ingieten. Het water voor de stoominstallatie moet voorverwarmd worden. Voor het schuimen is het raadzaam om het mondstuk kort te bedienen, zodat resten van oude melk en condensatie worden verwijderd.

  2. Onderdompeling van stoommondstukken

    De kan moet recht onder het stoommondstuk worden gehouden. Het moet niet direct in het midden worden geplaatst, maar een beetje lateraal en ongeveer één tot twee centimeter in de melk worden ondergedompeld.

  3. Stoom inschakelen

    Nu wordt de kraan van de stoominstallatie volledig aangezet, terwijl het tegelijkertijd wordt. Alleen met de kraan volledig aan kunnen er voldoende luchtbellen in de melk ontstaan, dit blijkt uit een slurpend geluid. Het is hier belangrijk dat de hoogte van het ondergedompelde stoommondstuk herhaaldelijk wordt aangepast aan het hogere stijgende oppervlak van de melk en dat het één tot twee centimeter onder het bovenoppervlak moet blijven worden ondergedompeld.

  4. Temperatuur controleren

    Tussendoor is de Temperatuur van de geteste melk worden. Dan is dit ongeveer handwarmte, dat wil zeggen lichaamstemperatuur, de lans wordt diep in de melk ondergedompeld, zodat er geen lucht meer kan worden aangezogen. Zorg ervoor dat het slurpende geluid nog steeds te horen is, want dan blijven er bellen ontstaan en blijft de melk draaien door de druk die door de stoom wordt gegenereerd.

  5. Melk schuimt op

    Het melkschuim in de kan is nu 50% hoger. Het slurpende geluid is nauwelijks hoorbaar. De bubbels krimpen ook, het melkschuim wordt dikker.

  6. Latte Art Schuim

    Als je het melkschuim nodig hebt voor latte art, moet de stoomplant nu weer diep worden ondergedompeld om de consistentie weer te comprimeren. De melk moet blijven rollen. Als de bodem van de kan te heet wordt voor de hand, moet u ongeveer drie seconden blijven schuimen.

  7. Stoom uitschakelen

    Daarna wordt de stoom uitgeschakeld, omdat de melk nu een Temperatuur van ongeveer 65° Celsius had moeten gebeuren. De kan wordt uit het stoommondstuk verwijderd en voorzichtig op het werkoppervlak getikt. Hierdoor kunnen de grote luchtbellen opstijgen en barsten.

  8. Giet melk uit de kan

    Laat aan het einde het schuim en de melk langzaam weer in de pot cirkelen, zodat beide een eenheid vormen die nodig is bij het inschenken in de koffie. De melk en het schuim in de kan kunnen nu langzaam in het glas of het kopje op de afgewerkte koffiee zijn opgestapeld.

  9. Verdamp stoom de stoominstallatie

    Tot slot moet u de stoomplant weer leeg laten verdampen en de resten verwijderen met een vochtige doek zonder wasmiddeladditief.

Video: Melkschuim voor latte art

In de volgende video wordt het proces van melkopschuim voor perfect microschuim in detail getoond

Welke melk is geschikt voor melkschuim?

Schuim melk die melk

Want er zijn nu zoveel soorten melk op de markt dat je hier absoluut onderscheid moet maken. Niet elk type melk heeft de juiste consistentie om de procedure van schuimen met het stoommondstuk te overleven.

Dierlijke melk

Laten we beginnen met koemelk. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen volle melk en verschillende vetgehaltes voor magere melk. Hier is al een verschil in de geschuimde melk. Volle melk biedt minder melkschuim, maar het is romiger, glanzender en zachter.

Met magere melk, aan de andere kant, meer schuim Dit is echter ook steviger in het algemeen en voelt droger aan. Daarnaast is vet altijd een smaakdrager.

Een koffie met minder rijke melk wordt dunner van smaak. Het heeft echter ook minder calorieën als gevolg van magere melk dan met volle melk.

De lactosevrije varianten van koe- en geitenmelk zijn ook geschikt voor melkschuim, omdat dit geen effect heeft op de romigheid of volheid van het schuim.

Alle soorten dierlijke melk zijn daarom zeer geschikt voor de productie van melkschuim met de stoomplant. Het hangt volledig af van de smaak van elk individu, of de vrij zachte koemelk of de veel sterkere geitenmelk wordt gekozen voor de koffie.

Plantaardige alternatieven voor melk

Niet iedereen wil zich voeden met dierlijke producten, ook al werden cappuccino en Co. oorspronkelijk in Italië gemaakt en later hier met koemelk. Ondertussen zijn er veel andere veganistische alternatieven op de markt. In het bijzonder zijn de volgende geschikt:

  • Sojamelk
  • Havermelk
  • Hazelnootmelk

Vanwege het vetgehalte in soja of noten zijn deze plantaardige zuivelproducten geschikt voor romig melkschuim om te produceren. Nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak welke melk wordt gekozen.

Om het melkschuim te kunnen produceren, moet u echter de volgende soorten melk vermijden:

  • Speltmelk
  • Kokosnootmelk
  • Amandelmelk
  • Rijstmelk

Deze plantaardige producten zijn geen echte melk en daarom moeten ze vandaag de toevoeging “drank” dragen. De consistentie is anders dan melk en daarom kan er geen melkschuim mee worden geproduceerd.

De ideale melk voor het perfecte schuim

Melk opschuimen ideale omstandigheden

Niet alleen het soort melk, dierlijk of plantaardig, heeft invloed op het feit of het melkschuim goed werkt of niet. Er zijn een paar andere dingen om in gedachten te houden, niet alleen bij het kopen.

Naast het vetgehalte is ook het eiwitgehalte in de melk bepalend voor het succes en de kwaliteit van het melkschuim. Hier kunt u zich oriënteren op de voedingsinformatie op de melkpakken.

Een eiwitgehalte tussen 3,1% en 3,5% is ideaal voor het produceren van melkschuim.

Dit gehalte wordt meestal gegeven in volle melk, maar veel vetarme producten bevatten deze verhouding ook. Het eiwit geeft het schuim een glanzende, stabiele en fijnporige textuur.

Als de melk is geschuimd met de stoomplant, die is bevestigd aan een volautomatische koffiemachine of een espressomachine, dan is er hier meer om te overwegen. Want voor het succes van het melkschuim voor elk type espresso is ook de temperatuur van de gebruikte melk in dit geval bepalend. Bij het schuimen met de stoominstallatie wordt warmte gegenereerd.

De melk moet echter wel niet boven 65° tot 68° Celsius kan verwarmd worden. Om ervoor te zorgen dat deze temperatuur van de melk niet wordt overschreden tijdens langdurig schuimen, is het handig dat deze rechtstreeks uit de koelkast komt.

Door te trekken en te rollen komt er lucht in de melk, hoe langer het schuimproces duurt, hoe schuimiger het wordt. Hoe kouder de melk, hoe langer het duurt om de opgegeven temperatuur te bereiken.