Hoe werkt een handhendel espressomachine?

Handhendel espressomachines werken iets anders dan de bekende automatische portafilter machines. De hendel genereert handmatig de nodige druk om de espresso te extraheren.

De hendel reageert gevoelig op de individuele factoren tijdens de bereiding, zodat het mogelijk is om de espresso individueel te beïnvloeden. Dat is de reden waarom handhendelmachines vandaag de dag nog steeds door veel gebruikers worden gewaardeerd.

Hier presenteren we deze klassieke manier om authentieke espresso te bereiden in meer detail.

Binnenkort:

 • Originele handhendel koffiemachines kunnen zonder elektriciteit worden gebruikt door water met gas te verwarmen.
 • Handhendels werken volgens een eenvoudig principe waarbij water wordt verwarmd en de druk vervolgens via de hendel wordt opgebouwd.
 • Er zijn verschillende versies van handhendelmachines, elk met zijn voor- en nadelen.
Handhendel machine

Espressomachine met eerste handgreep uit Italië

Al in 1947 ontwikkelde Gaggia volgens kaffeewiki.de de espressomachine met de eerste hand om espresso te produceren. De werking van deze machine maakte het mogelijk om voor het eerst espresso te bereiden.

De Gaggia-machine had geen elektriciteit nodig. Terwijl de espresso tot dan toe uitsluitend met stoom werd geëxtraheerd, maakte deze handhendelmachine het mogelijk om water te gebruiken.

De benodigde druk werd mogelijk gemaakt door het gebruik van een veerzuiger, die via de hendel werd geactiveerd. Hierdoor kon op deze machines al een druk van 8 tot 10 bar worden opgebouwd.

Zelfs vandaag de dag wordt deze druk als ideaal beschouwd voor espressobereiding. De crema die de espresso bekroont, wordt onder deze drukomstandigheden mogelijk.

Handhendel machine Fabrikanten & Producten

In de jaren zestig van de vorige eeuw werden handhendel espressomachines verder gemoderniseerd en namen pompen de functie van drukopbouw over, waardoor de hendel overbodig werd.

Maar zelfs vandaag de dag blijven handhendelmachines volgers vinden en zijn er verschillende fabrikanten die dit type koffiemachine nog steeds produceren.

De meest populaire modellen zijn:

 • Bezzera Strega
 • La Pavoni Professional, Europiccola en Lusso
 • Fiorenzato La San Marco
 • Profitec Pro 800
 • Elektra Micro Casa
 • Izzo Alex Leva
 • Zacconi Baby

De prijzen van de producten zijn relatief hoog door de beperkte hoeveelheden en de hoogwaardige afwerking van de mechanica en componenten zoals warmtewisselaars en brouwgroepen.

Handhendelmachines bedienen

Handhendelmachines zijn nu uitgerust met een ketel waarin het water wordt geleverd door een elektrisch verwarmingselement wordt verwarmd.

Om te werken, opent u het deksel van de ketel en vult u water in. U kunt markeringen binnenin gebruiken om het juiste waterniveau te bepalen.

Voor de meeste handhendel espressomachines duurt het dan ongeveer 10 minuten voordat de bedrijfstemperatuur is bereikt en de machine klaar is om espresso te extraheren. Wanneer de bedrijfstemperatuur is bereikt, ontsnapt er stoom uit de veiligheidsklep.

De watertank kan het beste worden gevuld voordat de machine wordt ingeschakeld om letsel te voorkomen. Het water wordt opgewarmd tot 100 graden en kan er snel uitspatten als je de ketel opent bij de hete machine.

Espressobereiding met handhendel espressomachine – Help &tips

In de tussentijd kunt u het portafilter voorbereiden. Voor een kopje Italiaanse koffie is het gevuld met ongeveer 7 gram fijngemalen espressomeel, dat stevig wordt geperst met een tamper om uniforme extractie mogelijk te maken.

Vervolgens kan het portafilter in de machine worden geklemd en kan het espressokopje onder de uitlaat worden geplaatst. Op dit moment bevindt de hendel zich in de rustpositie.

Vervolgens wordt de hendel langzaam naar boven bewogen. Kort voordat de toppositie is bereikt, gaat de aansluiting op de ketel open en nu begint het warme water in de kolf te stromen, vanwaar het dan ook het portafilter binnenkomt.

Het is belangrijk om de hendel langzaam te bedienen om te voorkomen dat water te heftig in het portafilter stroomt. Anders kan het gebeuren dat er warm water uit de zijkant van het portafilter wordt geduwd en je door het hete water verbrand kunt worden.

Er moet een Voorbrouwfase van stheen 10 seconden worden nageleefd.

De hendel blijft naar boven gericht. Een voordeel van de handhendelmachine is dat u zelf de duur van het voorinfuus kunt bepalen. Daarna wordt de hendel met kracht naar beneden geduwd.

Hierdoor wordt de druk opgebouwd en loopt de espresso in het kopje. Voor de meeste modellen helpt een veer die spant door de hendel naar beneden te drukken. Hierdoor kan een bijzonder uniforme druk worden bereikt. Dit proces duurt ongeveer 20 seconden.

Direct na de afdekking zit er nog druk in het portafilter. Daarom moet u het portafilter niet onmiddellijk uit de machine halen, maar wachten tot de druk is verlaagd.

De werking kan voor elke hendelmachine een beetje anders zijn, dus u moet altijd de gebruiksaanwijzing lezen voordat u deze voor de eerste keer gebruikt. Met een beetje oefening kunt u met de hand genieten van de beste smaken.

Voor- en nadelen van de handhendel espressomachine

Voordelen

 • Relatief weinig onderhoud. Alleen de afdichtingsringen moeten af en toe worden vervangen
 • Goede levensduur om deze reden
 • Eenvoudig onderhoud en reiniging
 • Stille werking dankzij handmatige mechanica
 • Zeer authentieke smaakbeleving

Nadelen

 • Een geïntegreerde koffiemolen ontbreekt
 • De extractie loopt op sommige modellen zonder ze te kunnen stoppen, zelfs als de beker al vol is
 • Voor modellen met slechts één brouwgroep duurt het zetten van een andere espresso lang

Let op de juiste temperatuur

Vooral bij een kleine handhendel espressomachine voor het huishouden is het mogelijk dat er oververhitting optreedt als er meerdere kopjes espresso achter elkaar worden gekocht. Dit komt door de manier waarop de watertemperatuur op deze machines wordt geregeld.

Het water staat namelijk in de ketel op Stoomtemperatuur van 115 tot 125 °C verwarmd. Deze temperatuur is echter te hoog voor espresso-extractie. Daartoe heeft de Water bij ongeveer 88 °C tot 92 °C kan gekoeld worden. Dit gebeurt in de brouwgroep, die niet verwarmd wordt.

Als meerdere kopjes snel achter elkaar worden verwijderd, is het mogelijk dat de temperatuur van het water niet voldoende kan worden afgekoeld. Daarom moet u met een kleine handhendelmachine een paar minuten laten verstrijken tussen individuele acceptaties.

Verschillende modellen handhendelmachines

Handhendel espressomachine modellen

Handhendelmachines volgen een zeer eenvoudig principe en bestaan daarom uit slechts enkele onderdelen. Dit vergemakkelijkt het onderhoud van de machine en maakt hem ook duurzaam.

Door de handmatige extractie wordt er tijdens het brouwproces in de brouwkamer zeer weinig geluid gegenereerd. Dit komt omdat de brouwdruk uitsluitend mechanisch wordt gegenereerd.

Er zijn verschillende varianten van de handhendel espressomachine, die verschillen in functie en structuur.

Handhendel espressomachine met warmtewisselaar

De machines met warmtewisselaar zijn zeer geschikt voor het huishouden. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat water niet oververhit raakt en stelt u in staat om water veilig bij te vullen met espressopoeder, zelfs wanneer de machine is ingeschakeld.

Handhendelmachine met één circuit

In tegenstelling tot de handhendel espressomachine met een warmtewisselaar, is alleen de ketel beschikbaar in de single-circuit machine. Daar wordt het water verwarmd tot de stoomvorm en vervolgens doorgegeven aan het hefboomgebied.

In het geval van enkelvoudige circuits moet de opening van de klep echter: zeer voorzichtig zodat u broei kunt voorkomen. Single-circuit handhendelmachines worden vaak gebruikt in de horeca.

Dual-circuit handhendel machine

In een dual-circuit model is er een warmtewisselaar die rechtstreeks in de ketel is opgenomen. Het water wordt in de ketel verwarmd en vervolgens in de warmtewisselaar gebracht. Van daaruit kan het in het hefboomgebied worden geplaatst. Veel gebruikers waarderen het aroma van een espresso die met dit systeem wordt geëxtraheerd.

Extra uitrusting & accessoires

Veel handhendel espressomachines zijn ook uitgerust met een Stoominstallatie die kan worden gebruikt om melkschuim te maken. Zo kun je zelfs koffiespecialiteiten zoals cappuccino maken.

Vaak zijn de apparaten gemaakt van roestvrij staal, wat resulteert in een lange levensduur.Het zorgt ook voor een klassieke uitstraling.

De hendel is populair bij barista’s

Handhendelmachines bieden een zeer originele vorm van espressobereiding. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt een hendel handmatig geactiveerd om de extractie te activeren. Zo kun je direct invloed uitoefenen op de kwaliteit van je espresso.

Voor de ambitieuze barista is handmatige bediening de hoogste discipline. Daarom zijn er momenteel een aantal verschillende modellen op de markt. Deze omvatten apparaten voor de gastronomie en handhendelmachines, die speciaal zijn ontworpen als huishoudelijke apparaten.