Hoe koffie te branden & espresso ▷ de BESTE gids

Volgens koffie-experts zijn er meer dan 1500 branderijen in Duitsland. Ze bieden gebrande koffiebonen van alle soorten en voor elke smaak. Maar het vinden van de perfecte koffieboon en het branden is niet eenvoudig met deze selectie. Als je echter zelf groene koffie brandt, heb je volledige invloed op de mate van branden en ontwikkel je zo een zeer persoonlijke smaak van de bonen. Thuis roosteren is niet zo moeilijk en bespaart ook geld. We laten je hier zien hoe je het moet doen.

Binnenkort:

 • Door koffie te branden bespaar je belastingen en marketing van branders
 • Voor het branden zijn verse groene koffiebonen en een pan voldoende voor het begin
 • Andere methoden zijn in de oven, het warmtepistool of een braadmachine
Koffie branden &espresso
Zelf koffie gebrand & espresso als een brandmeester

Groene koffie kopen

De basis van de zelf gebrande koffie is de groene koffie. Je kunt de groene koffie kopen in speciaalzaken en online. Net als bij de reeds gebrande bonen is er ook een ruime keuze aan ongebrande koffiebonen.

Het aanbod bestaat voornamelijk uit Arabica en Robusta bonen. Hier heb je de keuze uit koffie uit verschillende teeltgebieden.

Sperziebonen uit Brazilië, Colombia, Java, Ethiopië of Vietnam zorgen door hun kwaliteit voor de beste resultaten.

Een groot pluspunt bij het kopen van de groene koffiebonen is hun lagere prijs in vergelijking met de gebrande versie. Want in Duitsland wordt de zogenaamde koffietaks afgeschaft voor groene koffie. Het is immers 2,19 euro per kilo voor gebrande koffie. De belasting is niet van toepassing als het branden alleen voor persoonlijk gebruik wordt uitgevoerd.

We raden deze groene koffiebonen aan om aan de slag te gaan:

Groene koffie - Groene koffie Ethiopië, Java, biologisch Honduras (groene koffiebonen economy pack 3x500g)

Groene koffie – Groene koffie Ethiopië, Java, biologisch Honduras (groene koffiebonen economy pack 3x500g)

20,95

bij de hand


op 5 november 0:31

Waarom zelf roosteren?

Zelf geroosterde bonen
Traditionele methode om de koffiebonen zelf te branden

De meeste mensen kiezen er niet voor om zelf koffie te branden vanwege de prijs. Integendeel, ze willen een natuurlijke smaak in hun koffie bereiken en het brandproces direct kunnen beïnvloeden.

Als je de sperziebonen zelf thuis brandt, komen de aroma’s die in de etherische oliën van de koffieboon zijn opgeslagen alleen thuis vrij. De MaillardReactie, die verantwoordelijk is voor de geroosterde aroma’s, krijgt dus zijn volledige kracht. Als je al gebrande koffie koopt, weet je nooit hoe lang het bewaard is gebleven.

Met de juiste uitvoering kunt u een onvergelijkbare smaakervaring verwachten. Dat is de reden waarom veel koffiedrinkers tegenwoordig al zweren bij zelfgebrande koffie.

Roasting Accessoires

Groene koffie wegen
Als je een koffiemelange wilt maken, is een koffieweegschaal een goed idee

Er zijn verschillende methoden om de koffie zelf thuis te branden. In veel gevallen is er geen speciale apparatuur nodig.

Accessoires:

 • Groene koffie naar keuze
 • Een pan of oven
 • Een houten lepel
 • Optioneel: Een weegschaal maakt het makkelijker om een cuvée te maken
 • Optioneel: Thermometer voor de pan

In Duitsland maakt het thuisbranden een echte trend door. Als u het onderwerp nader wilt lezen, kunt u veel informatie over het onderwerp vinden op internet en ook in boeken. Dus aan de slag gaan met het thuis branden van koffie kan vrij eenvoudig zijn.

We raden dit boek aan om je op weg te helpen:

Koffie branden thuis

Koffie branden thuis

16,90

bij de hand

25 nieuw vanaf 16,89€
5 gebruikt vanaf 10,80€

Gratis levering


op 5 november 0:31

Koffie branden in de koekenpan instructies

Roosteren in de pan
Het beste roosteren lukt in de gietijzeren pan

Als je nieuwsgierig bent geworden en gewoon zelf koffiebranden probeert , hoeft u geen dure apparatuur te kopen. Met een conventionele koekenpan kun je de eerste pogingen op het keukenfornuis doen zodra je verse groene koffie hebt gekocht. Het is handig om een kookthermometer bij de hand te hebben om de temperatuur van de pan te bepalen.

Benodigde tijd: 25 minuten.

Zelf koffiebonen branden in een pan

 1. Koffiebonen sorteren

  Sorteer de koffie vooraf gelijkmatig op grootte en dichtheid. Gebruik vergelijkbare bonen alleen voor een brandproces, zodat de mate van branden van de individuele koffiebonen niet te veel verschilt.

 2. Wegen

  Weeg vervolgens de gewenste hoeveelheid af. Het is het beste om te beginnen met 100g en je aanpak op te schrijven. Dit is de enige manier om reproduceerbare resultaten te bereiken.

 3. Voorverwarmen

  Eerst wordt de pan tijdens deze braadslee voorverwarmd op 180 tot 190 graden.

 4. Voeg groene koffie toe

  Wanneer de temperatuur is bereikt, bedek je de bodem van de pan met een laag rauwe koffiebonen. Zorg ervoor dat alle bonen op de bodem van de pan zitten en niet op elkaar. De bonen moeten nu regelmatig in de hete pan worden gedraaid om verbranding te voorkomen.

 5. Fase 1: Eerste knetteren

  Na ongeveer 7 minuten is een eerste craquelé (de zogenaamde “crack”) te horen dat de eerste brandfase is bereikt. De kleurverandering is ook goed waar te nemen, omdat je een goed zicht hebt op alle bonen in de pan. Het is al mogelijk om de bonen uit de pan te halen en te laten afkoelen.

 6. Fase 2: Tweede knetteren

  Voor een intenser aroma moeten de bonen nog 13 minuten in de pan worden gelaten en constant draaien. Na deze tijd is een tweede barst te horen.

 7. Bonen decanteren

  Haal nu de pan van het vuur en vul de bonen in een droge container om af te koelen. Je moet de bonen 24-48 uur laten afkoelen om ze hun volledige aroma te laten ontwikkelen.

De braadtijd kan naar wens worden verkort of verlengd, afhankelijk van de braadstart die u wilt bereiken. Voor een normale filterkoffie heeft een medium roast meestal de voorkeur. Als u echter bonen wilt branden voor espressobereiding, moet u een donkere branding kiezen en fase 2 volledig uitvoeren.

Tip: Bij het branden van koffie in de pan op het keukenfornuis moet je letten op goede ventilatie. Windows moet geopend zijn en de trigger moet zijn ingeschakeld. Tijdens het roosteren ontwikkelt zich rook met een sterke geur.

Video: De beste tips voor roosteren

Naar onze mening de beste video met veel tips en details voor de beste resultaten

Gebrande koffiebonen in de oven

Koffiebonen op bakplaat voor oven
Een populaire manier om koffie te branden is de oven

Een andere optie is om de koffiebonen op een bakplaat in de oven te branden. Deze methode biedt zowel voor- als nadelen ten opzichte van roosteren in de pan. Het voordeel is dat je een grotere hoeveelheid in één keer kunt roosteren als je een grote oven hebt met een bijbehorende bakplaat.

Het nadeel is dat deze methode omslachtiger is. Ook in de oven moeten de bonen regelmatig gedraaid zodat ze niet aan de bakplaat hechten. Dit is moeilijker dan bij de pan, omdat je tijdens het roosteren vaak de ovendeur moet openen en, afhankelijk van de stand van de oven, vaak bukken om de bonen te draaien.

Espresso smaken in de oven
Je moet de oven in de gaten houden voor het beste resultaat

Dat gaat als volgt:

De oven wordt voorverwarmd tot 220° C. Terwijl de oven opwarmt, worden de koffiebonen zorgvuldig op de bakplaat gelegd zodat ze niet op elkaar liggen.

Na het bereiken van de oventemperatuur wordt de bakplaat geplaatst. Bij deze methode duurt het ongeveer vijf minuten voordat het eerste gekraak te horen is. Het hele brandproces tot het tweede craquelé duurt ongeveer 20 minuten.

Bij het draaien van de bonen moet je snel werken, zodat er niet te veel warmte verloren gaat door de open deur. Zodra de bonen het gewenste pantser hebben bereikt, worden ze snel uit de bak gehaald en in een droge, koele container gevuld.

Koffie branden met de hete luchttpistole – de alternatieve methode

Heteluchtpistool voor koffie
Hete lucht zorgt voor zacht roosteren zonder de bonen te laten barsten

Deze methode van koffiebranden is tegenwoordig populair in de Verenigde Staten. Om dit te doen, hebt u een conventioneel hittepistool nodig, omdat u het in elke ijzerhandel kunt kopen, en een hittebestendig vat.

Hier zijn de instructies:

De koffiebonen worden in het vat gevuld en het warmtepistool wordt gestart. Zorg ervoor dat het warmtepistool dicht bij de koffiebonen staat, zodat er een gelijkmatige warmte wordt afgegeven. De koffiebonen moeten constant in beweging worden gehouden.

Ook bij deze methode hoor je na ongeveer vijf minuten een eerste krakend geluid en later, na ongeveer 20 minuten, een tweede geluid. Daarna zijn de bonen klaar en kunnen ze in een bakje worden gevuld.

Deze methode vereist iets meer tact dan de eerste twee soorten koffiebranden. Het is echter perfect voor kleinere hoeveelheden.

Fooi: Ervaren thuisbranders kunnen zelf een wiel bouwen dat de koffiebonen constant in beweging houdt terwijl ze worden bestraald door het hittepistool.

Een ander voordeel is dat deze braadmethode buiten de keuken kan worden gebruikt, bijvoorbeeld op het terras. Zo kunt u de rook en sterke geur in huis vermijden.

Koffiebrandmachines

Koffiebrander voor thuis
De koffiebrander is perfect voor thuisbranders in kleine hoeveelheden

Een koffiebrandmachine voor huishoudelijk gebruik kan ook de moeite waard zijn. Deze machines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn te verkrijgen voor een capaciteit van 300 gram bonen. Grote trommelbranders hebben een capaciteit tot 50 kg.

Onze tips:

In de brandmachine worden de koffiebonen gebrand met hete lucht. Deze optie is erg handig en perfect voor diegenen die constant hun eigen koffie willen branden. Overigens wordt een soortgelijke mogelijkheid ook geboden door de popcornmachine, die werkt volgens een verwant principe, zoals de koffiebrandmachine.

Wanneer de koffie eindelijk is gebrand, moet deze grondig worden afgekoeld. Snelle koeling is belangrijk bij elke methode omdat het het brandproces stopt.

Het wordt aanbevolen om de gebrande koffiebonen 24 tot 48 uur te laten rusten voor gebruik. Op deze manier kan het volle aroma van de roasts zich optimaal ontvouwen.

Conclusie: Zelfgebrande bonen hebben de hoogste kwaliteit

Koffie branden, zelfs thuis, is veel minder ingewikkeld dan je denkt. Zelfs in een pan kun je een uitstekend resultaat op het fornuis krijgen. Voor meer comfort is een kleine koffiebrandmachine ook de moeite waard.

De zelfgebrande koffie bevat een maximum aan natuurlijk aroma, dat wordt begunstigd door de optimale versheid. Je kunt zelf de mate van branden bepalen, zoals je aan de kleur van de koffiebonen kunt zien hoe ver het branden is gevorderd. Lichte tot medium gebrande koffie is geschikt voor filterkoffie, terwijl je de espresso iets sterker moet branden.