Graef ES 90 Portafilter Machine Review &vergelijking

Model niet meer leverbaar

–> Klik hier voor de beschikbare machines

De Graef ES 90 is een oerdegelijke, vrij massieve portafiltermachine uit Duitsland. Het bedrijf Graef staat voor kwaliteit en dit komt grotendeels tot uiting in de afwerking. Je krijgt een espressomachine met een royale uitrusting en veel individuele aanpassingsmogelijkheden voor het brouwproces.

Goede faciliteiten en functies

Graef ES 90
Solide en goed uitgeruste machine “Made in Germany” met manometer

De Graef ES 90 is niet gierig met extra’s. In onze test bood het relatief de meeste functies. Dit omvat niet alleen de manometer, maar ook de individueel instelbare hoeveelheid water voor het brouwproces. Een draaimondstuk voor het melkschuim lost ook het vaak heersende probleem op van de verkeerd gedimensioneerde spuitmondbuis en de dus omslachtige melkschuimbereiding. Met de Graef vouw je hem gewoon opzij en heb je zoveel ruimte als je nodig hebt.

Graef ES 90 biedt solide afwerking

De aluminium behuizing maakt een goed gemaakte indruk, maar je had graag wat meer verfijning in deze prijsklasse gewenst. Hier kan ze niet in de buurt komen van een Rancilio. Het portafilter daarentegen is gemaakt van verchroomd messing. Alleen de kromming is wat strak en kan leiden tot wat resten en dus druipen tijdens bedrijf.

Koffieresten ontstaan echter helemaal niet wanneer de zeef na espressobereiding wordt gereinigd. Met een gewicht van rond de 12 kg staat de Graef in onze testvergelijking midden in het veld. Hun grootte kan echter ook een uitsluitingscriterium worden als de ruimte in uw eigen keuken beperkt is. Hier is een overzicht van de functies:

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Aluminium roestvrijstalen behuizing
 • Dubbel pompsysteem
 • Espressopomp 16 bar, stoompomp 6 bar
 • Verchroomd messing portafilter
 • 360° draaibaar melkschuimmondstuk met Pannarello
 • Duidelijke manometer
 • Goede opwarmtijd van ca. 5 min. (lege hoes)
 • Uitstekende smaak door individuele aanpassingsmogelijkheden

Nadelen

 • De uitstulping van de schermhouder is niet diep genoeg, dus het kan leiden tot druppelen.
 • Opening van de watertank iets groot – kan leiden tot “overstroming” bij het vullen
 • Uitlaatbak moet regelmatig worden gereinigd, vanwege mogelijke waterafzettingen
 • Qua ontwerp vormen enigszins expansief

De espresso – smaak en crema

Nu komen we bij de smaakbeleving van de Graef ES 90. En zo hoort het ook met een goede portafiltermachine. Afhankelijk van de koffieboon en het malen produceert de Graef een fantastische en uitgebalanceerde aromatische espresso. Na de vrij korte opwarmtijd wordt het brouwproces ook snel uitgevoerd.

De vele instelmogelijkheden bieden zelfs gevorderde gebruikers voldoende ruimte voor finetuning en maken een bijna perfect resultaat mogelijk.

Video van Graef ES 90

Resultaat

De Graef heeft geen grove gebreken, het is een oerdegelijke machine en dus in ieder geval een aankoopaanbeveling. Helaas is het momenteel niet zo goedkoop te krijgen en voor bijna dezelfde prijs is de Rancilio Silvia een beetje verder in onze testvergelijking. Als u echter niet zonder sommige functies wilt en misschien ook de voorkeur geeft aan een apparaat uit Duitsland, is de Es 90 precies goed. Veel andere portafilter machines worden op deze pagina vergeleken.

De Graef ES 90 is momenteel verkrijgbaar voor een prijs van — € tegen Amazon.de.

Koop hier bij Amazon.de