Gastroback 42609 Espressomachine Beoordeling

Aandacht: Onderstaand vergelijkingsrapport is niet meer up-to-date. Er is een opvolger van deze machine: De Gastroback 42609 S –> Deze nieuwere machine zal identiek en goedkoper zijn dan Salie Duo Temp Pro Aangeboden: Naar de Sage Duo Temp Pro espressomachine

Hier is het oude rapport:

Velen staan voor de beslissing: Gastroback 42609 of Gaggia Klassiek Gaggia Baby klasse. Er zijn een paar redenen die spreken voor de Gaggia en slechts een paar voor de Gastroback in directe vergelijking. Desalniettemin is de Gastroback een behoorlijke machine en zou hij door enkele verschillen een kleine aanhang kunnen vinden. Lees waarom in onze review.

Goede machine met een paar nadelen

Gastroback 42609 Portafilter Machine
Goede ketel, maar enkele tekortkomingen – dit is de Gastroback 42609

De Gastroback is een oerdegelijke portafiltermachine. Met zijn verchroomde ketel biedt hij onderhoudsvoordelen bij het ontkalken. Het verzamelt echter aanzienlijke aftrekposten in onze test in vergelijking met de Gaggia.

De behuizing is dus lang niet zo hoogwaardig als op het eerste gezicht. Het is alleen gecoat en niet bepaald duurzaam. Ook de bijgeleverde zeef stelt teleur. De crema is helaas een van de slechtste in onze test en ziet er kunstmatig uit. Toch is de Gastroback een degelijke machine waarmee je een goede espresso kunt bereiden. Hier is een overzicht van de voor- en nadelen.

De Gastroback 42609 is verkrijgbaar tegen een goede prijs van — € op Amazon.de

Koop hier bij Amazon.de

Voor- en nadelen

Voordelen

 • Geen aluminium ketel (cf. Gaggia Classic) – dus makkelijker ontkalken
 • Veel ruimte voor de kopjes

Nadelen

 • Zeer luidruchtig in bedrijf
 • Te licht cremamembraan portafilter
 • “Kunstschuim” met bijgeleverde zeef
 • Thermoblock-machine
 • Te hoge druk (17 bar)
 • Kleine verzamelcontainer

Thermoblock machine met “veel druk”

De Gastroback is dus een thermoblock machine (zie Thermoblock op Kaffeewiki). Dit is niet ieders kopje thee en heeft een aantal voordelen maar ook serieuze nadelen. Door verhitting in een leiding wordt het water en de stoom aanzienlijk heter dan bij een ketelmachine. Hoewel je veel sneller een espresso krijgt, is de fluctuerende temperatuur niet bevorderlijk voor de smaak.

Dus hier zijn het de individuele voorkeuren die beslissen of u een thermoblock-machine wilt. De druk wordt door Gastroback gespecificeerd bij het portafilter met 17 bar. Dit is duidelijk te hoog. We konden de druk in onze test niet controleren, maar voorzichtigheid is hier geboden. Ook negatief opgemerkt is de kleine verzamelcontainer, die snel volloopt en een behoorlijke puinhoop kan veroorzaken. Maar hoe zit het met de smaak?

Smaken

De espresso was helder in onze test in de kleur van de crema. Dit duidt op een te heet brouwproces. Het gevreesde effect van het thermoblocksysteem heeft zich hier dus voorgedaan. De consistentie van de crema was ook zwak. De zeef schuimt de koffie kunstmatig op en veroorzaakt zo een vermakelijke en grofporige crema, wat geen kenmerk is van een goede espresso.

Qua smaak is de espresso ook iets dunner dan de andere machines, omdat veel smaken worden vernietigd door de overmatige druk en temperatuur. Al met al een nogal teleurstellend resultaat voor de prijs van net geen 300 €.

Video van Gastroback 42609

Gastroback Model 42609 – Veelgestelde vragen

Heeft deze machine een slijpmachine?

Deze machine heeft geen eigen ingebouwde slijpmachine.

Waar kan ik reserveonderdelen kopen? De zeef laat geen water meer door.

Voor dit probleem hoeft u niet meteen een reserveonderdeel te kopen, maar kunt u de zeef een bepaalde tijd in azijn zetten. De resten worden dus opgelost.

Resultaat

De machine wordt door ons afgeraden, omdat er voor nog minder geld het betere alternatief is, namelijk onze plek 1 – Gaggia Classic. Als je nog meer wilt, kun je het beste Rancilio Silvia pakken, wat we sowieso elke espressoliefhebber van harte aanbevelen. Als u zich niet laat afschrikken door de negatieve aspecten, geeft de Gastroback 42609 u een zeer snellee machine voor een fatsoenlijke prijs.

 • Beoordeling van de auteur
 • beoordeeld 3 sterren

 • Gastroback 42609
 • Beoordeeld door:
 • Gepubliceerd op: maart 24,

 • Laatst herzien: maart 24,


De Gastroback 42609 is verkrijgbaar tegen een goede prijs van — € op Amazon.de