Cold Brew Koffie en Ice Brew

Op warme zomerdagen is het een verademing als de temperatuur van een drankje onder de lichaamstemperatuur ligt. En het is nog beter als de drank je niet in slaap brengt, maar je wakker maakt. Ice Brew en Cold Brew beloven dit. Geen wonder dat deze twee drankjes trendy zijn en door veel cafés worden aangeboden.

Cold Brew Koffie
Cold brew is niet langer een insider tip

Cold brew – meer dan koude koffie

Wie denkt dat ze na het bestellen van cold brew gewoon koude koffie voorgeschoteld krijgen, vergist zich. Goed bereid, koud brouwen smaakt ook heerlijk.

Allereerst moet op dit punt worden gezegd dat je ook de beste espressomachines voor Ice Brew en Japanese Iced Coffee krijgt in onze testrecensie!

Een gezond alternatief voor ijskoffie &co.

Cold brew koffie is al een paar jaar een trenddrank. De suikervrije koffiedrank is het perfecte alternatief om koffie te filteren op warme zomerdagen. En de rijke ijskoffie wordt vaak vervangen door het gezondere alternatief. De naam verklaart hier al de voorbereiding.

De methode: Coffee Cold is doordrenkt met koud water. Ondanks het gebrek aan warmte tijdens het zetten, extraheert deze bereidingsvariant cafeïne en aroma’s in het koffiepoeder.

De iets langere bereidingstijd biedt ook enkele voordelen: Koude koffie ontwikkelt geen bittere stoffen tijdens de bereiding en bevat slechts 15 procent van het zuurgehalte van warm gezette koffie. Door dit gebrek aan zuren is het milder en vriendelijker voor de maag dan conventionele koffie uit het filter.

Barista’s beschrijven de smaken van cold brew koffie als heerlijk.

Apparatuur die nodig is om koffie te zetten

Liefhebbers en koffiekenners maken zelf cold brew. De basis is een zelfgemaakt concentraat. In de koelkast blijft het aroma 2 weken stabiel. Het wordt aanbevolen om de pot met een deksel te sluiten.

Er zijn geen speciale gebruiksvoorwerpen nodig. Als je echter zelf professioneel cold brew wilt maken, heb je de volgende accessoires nodig:

Als alternatief kunnen koffiesurrogaten, bijvoorbeeld lupinekoffie, worden gebruikt om cold brew-koffie te maken.

Cold Brew Koffie Recept

Cold Brew Koffie Recept

Cold Brew Koffie

Delen:
5

Voorbereiding:
5 minuten

Extra tijd:
12 uur

Totaal:
5 minuten

Bereid gewoon koud gezette koffie en geniet maximaal een week.

Ingrediënten

 • 200 gram grof gemalen koffiepoeder (filter koffie branden)

 • 1 liter koud water

 • 1 grote container met brede hals voor bevestiging

 • 1 haarzeef

 • 1 lepel (om te roeren)

 • Suiker

 • Melk

 • Ijsblokje

Leiden

 1. Meng ingrediënten: Voeg gemalen koffiepoeder toe aan het vat, vul met het koude water en roer grondig
 2. Bedekken: Dek de container af met vershoudfolie en laat 12 uur trekken in de koelkast
 3. Zeven: Giet het mengsel vervolgens door een haarzeef om grove deeltjes eruit te filteren
 4. Filter: Giet vervolgens door een conventioneel filter
 5. Koel: Bewaren in een afgesloten verpakking in de koelkast en binnen 14 dagen consumeren
 6. Dienen: Serveer naar wens met ijsblokjes, suiker en melk

Hints

Smaken staan erom bekend anders te zijn. Dit recept mag daarom alleen als suggestie dienen. Als u uw cold brew of ijsbrouwsel sterker wilt maken, kunt u het aandeel koffiepoeder verhogen of de hoeveelheid water verminderen.

Water kan ook worden vervangen door ijs. Een lepel suiker en/of een scheutje melk zijn geschikt om de smaak van koude koffiespecialiteiten af te ronden.

De smaak van cold brew kan ook worden beïnvloed en veranderd door de selectie van koffievariëteiten en de mate van malen.

Voedingswaarden:

Delen: 5
Portiegrootte: 200 ml

Aantal per portie:Calorieën: 0Totaal vet: 0g

Video: Voorbereidingstips

In deze video je krijgt de beste tips zodat je koud gezette koffie perfect slaagt

Serveersuggestie: Cold brew + ijsblokjes

Nadat de donkere, koude vloeistof op tafel staat, begint het genieten. Er zijn verschillende manieren om te eten. Cold brew kan in stijl worden genoten wanneer het samen met een paar ijsblokjes in een whiskyglas wordt gevuld.

Voor- en nadelen van Cold Brew Coffee

Voordelen

 • Lage zuurgraad
 • Lange houdbaarheid
 • Verfrissende afwisseling
 • Hoger cafeïnegehalte

Het grootste voordeel is de lage zuurgraad. Vooral mensen die last hebben van brandend maagzuur of maagproblemen na het drinken van hete koffie kunnen cold brew worden aanbevolen. Een ander voordeel is de lange houdbaarheid van het koffieconcentraat in de pot.

Het cafeïnegehalte van koude koffie wordt fel bediscussieerd door experts. Hoewel sommigen geen verschillen opmerken, zijn andere specialisten ervan overtuigd dat het cafeïnegehalte in koude koffie hoger is.

Daarom op dit punt de volgende tip: Iedereen moet zelf proberen of cold brew voor hen persoonlijk anders werkt dan normale, hete koffie.

Als men al van een nadeel kan spreken, dan is het wel het prettige gevoel dat moet worden weggelaten bij het drinken van een kop hete koffie. Het grootste nadeel is de lange brouwtijd. Capsule in, druk op de knop van het koffiezetapparaat en geniet van afgewerkte koffie werkt niet bij de productie van cold brew.

Omdat de bereiding echter een integraal onderdeel is van het plezier voor echte koffiefans, mag dit nadeel niet zwaar wegen. Het enige dat nodig is, is een tijdige planning.

Ice Brew – Snel alternatief voor mensen met haast

Ice Brew Koffie
IJskoud en snel – The Ice Brew Coffee

Ice brew, aan de andere kant, wordt bereid met gewone hete filter koffie of espresso. Om ’s ochtends of tussendoor snel een koude koffie te bereiden, is cold brew in het dagelijks leven nogal ongeschikt. Wanneer het snel moet gaan, is Ice Brew een tijdbesparend alternatief. Ice Brew is een andere naam voor Ice Café.

Het maken van bevroren koffie met een portafiltermachine, espressomachine of koffiezetapparaat is kinderspel. Het enige wat je hoeft te doen is de gewenste hoeveelheid ijs in een kopje te vullen en het koffiezetapparaat te starten.

Om ervoor te zorgen dat het ice brew niet bitter smaakt, is het noodzakelijk dat de hete vloeistof onmiddellijk wordt gekoeld. Dit zorgt ervoor dat er slechts kleine hoeveelheden bittere stoffen in de drank komen. Door de Ice Brew methode behoudt de koffie zijn karakteristieke koffiearoma en verfrissende smaak.

Koude koffie – verschillende recepten in vergelijking

Koude koffie wordt in verschillende varianten bereid. In cafés is de Variaties Iced Brew, Cold Drip en Cold Brew op het menu van koffiespecialiteiten. Cold brew wordt ook vermeld als een klassieke variant en als koud infuus. Deze twee koude koffiedranken worden in vergelijking vaak met elkaar verward, hoewel er verschillende recepten zijn qua smaak en bereiding.

Koude druppelkoffie wordt ook wel Hollandse koffie genoemd. Bij het bereiden van koude druppelkoffie wordt water volledig achterwege gelaten. In plaats daarvan worden druppels ijs toegevoegd aan het koffiepoeder in het Cold Drip Coffee Maker gedurende een periode van enkele uren.

Het druppelritme kan druppel voor druppel worden aangepast op een Cold Drip Coffee Maker. Dit zorgt ervoor dat zowel de aroma’s als de oliën in het koffiepoeder voorzichtig worden geëxtraheerd. Dit resulteert in een aromatisch koffieconcentraat, dat zich kenmerkt door een sterke koffiesmaak en naar wens met water kan worden uitgerekt.

Het concentraat scoort ook door het feit dat het weinig ruimte inneemt voor opslag. Koude druppelkoffie biedt een verfrissend effect dat geen enkele kop hete koffie kan evenaren.

Japanese Iced Coffee is een variant van Ice Brew. Om deze specialiteit zelf te maken, is het gebruik van fruitige koffiebonen uit Kenia of Ethiopië met medium maling aan te raden. Het ijs wordt niet in het koffiezetapparaat gevuld, maar direct in het drinkvat. Japanse iced coffee wordt “koud gebrouwen” over het ijs.

Welke soorten koffiebonen zijn geschikt voor het bereiden van cold brew en ice brew?

DIY Cold Drip Koffie, Ice Brew en Cold Brouwsels zijn over het algemeen geschikt voor alle soorten koffiebonen. Als je al een favoriete variëteit hebt gekozen, kun je deze ook gebruiken om Cold French Press-koffie en andere koude koffiedranken te maken.

Een uitstekende kwaliteit koffiebonen is bijvoorbeeld te herkennen aan het feit dat de bonen gekauwd kunnen worden zonder onaangenaam of zelfs bitter te smaken. Het is essentieel dat de koffiebonen vers zijn.

Kortom, zoals bijna alle innovaties wordt cold brew momenteel nog steeds kritisch bekeken door sommigen. Voor de meeste mensen is het gewoon ongebruikelijk om bewust koffie koud te maken en te drinken.

Deze koffiespecialiteit moet echter niet worden gelijkgesteld met slecht. Vooral op warme zomerdagen is het een perfect alternatief voor warme koffie of thee. De drankjes zijn ook perfect als alternatief voor suikerhoudende dranken, zoals Coca-Cola.