Espressomolen & koffiemolen ▷ Pas de maalgraad correct aan

Als je een perfecte espressokoffie wilt zetten, heb je de optimale gemalen koffie nodig. Het gaat hierbij niet alleen om de kwaliteit van de bonen, maar ook om de juiste mate van malen. Als de gemalen koffie niet de juiste korrel heeft, kan de typische espressosmaak nauwelijks worden bereikt en verloopt de crema niet naar wens. Daarom moet je belang hechten aan een koffiemolen van hoge kwaliteit en deze correct instellen voor de espresso.

Binnenkort:

 • De perfecte mate van slijpen zorgt ervoor dat er geen onder- of overextractie optreedt.
 • Het koffiepoeder moet nog enige korrelgrootte hebben.
 • Een koffiemolen met conische molen zorgt voor de zachtste maling.
Stel de espressomolen correct af
Het correct instellen van de maalgraad met de espressomolen is de moeite waard

Waarom is de maling zo belangrijk voor espresso?

Met een goede koffiemolen kun je de maalgraad aanpassen in het bereik van zeer fijn (1) tot grof (10). Bij het bereiden van espresso wordt de koffie snel geëxtraheerd door de druk in het portafilter. Daarom heeft het water weinig contacttijd om de aroma’s uit de koffie op te lossen. Fijngemalen koffiepoeder biedt een uitstekend oppervlak, zodat veel aroma’s in korte tijd kunnen worden opgelost.

Sub-extractie

Als de koffie te grof gemalen is voor de espresso, treedt onderextractie op. De koffiesmaak is meestal flauw en ook sterk zuur. De crema daarentegen is te licht en te dun en blijft niet in de beker.

Over-extractie

Zelfs te fijngemalen koffiepoeder is echter niet ideaal voor espresso. Als er te veel aroma’s uit de koffie worden opgelost, komen er veel bitterstoffen in het kopje en wordt de koffie stroperig. In dit geval spreekt men van een over-extractie.

De Speciality Coffee Association of Europe geeft het bereik van 18-22% extractie voor een optimaal resultaat.

Om deze redenen is het essentieel om precies de juiste mate van maling voor de espressokoffie te bepalen en de koffiemolen zo nauwkeurig mogelijk af te stellen.

Zodra u de juiste molen hebt gevonden, moet de koffiemolen dienovereenkomstig worden gemarkeerd. Zo kun je de positie snel weer terugvinden als je ook bonen maalt voor andere koffiespecialiteiten zoals filterkoffie voor de koffiemachine of French press met het apparaat.

De eerste instelling voor de koffiemolen – instructies &tips

Set Molen
Met de keuze van de juiste maling krijgt u de beste smaak en beschermt u de ingrediënten

Benodigde tijd: 15 minuten.

De perfecte maling voor espresso instellen

 1. Fijn poeder malen

  De eerste instelling voor een nieuwe koffiemolen vergt meestal enige inspanning. Omdat het poeder voor de espresso vrij goed moet zijn, is het raadzaam om bij de eerste pogingen te beginnen met de lagere maalgraden. Maal in het begin slechts kleine hoeveelheden totdat je een bevredigende instelling hebt gevonden.

 2. Controleer de korrelgrootte

  Als u de koffiemolen voor de eerste keer gebruikt, moet u de gemalen koffie zorgvuldig inspecteren voordat u deze in het portafilter plaatst. Optimaal gemalen koffie moet een beetje vettig aanvoelen tussen de vingers, maar toch een korrelgrootte hebben. Het meel kan in het begin wat klonten bevatten. Deze moeten echter oplossen wanneer de gemalen koffie in het portafilter wordt geplaatst.

 3. Eerste espresso sample cover

  Als u tijdens het malen koffiepoeder met deze eigenschappen hebt bereikt, is het tijd om een eerste monster te maken met het portafilter. De espresso wordt gebrouwen en beoordeeld op onder- of overextractie.

 4. Aanpassing

  Als de extractie niet perfect is, wordt de mate van malen bij de koffiemolen dienovereenkomstig aangepast. Bij overextractie wordt de mate van malen grover gemaakt, bij onderextractie moet deze echter fijner worden afgesteld.

 5. Hernieuwde proefreferentie

  Als u een nieuwe maalaanpassing op de koffiemolen en gemalen bonen opnieuw hebt gemaakt, wordt het monster herhaald op het portafilter. U moet dit proces herhalen totdat het koffiearoma en de smaak, evenals de crema aan uw eigen verwachtingen voldoen. Bij het aanpassen van de maalgraad bij de koffiemolen moet u stap voor stap te werk gaan om zo snel mogelijk de beste instelling te vinden.

 6. De instelling selecteren of opslaanNl

  Als het monster in het portafilter bevredigend is, moet de overeenkomstige positie op de koffiemolen worden gemarkeerd. Als vuistregel kunt u de extractietijd overwegen.

 7. Bereik de optimale extractietijd

  Bij perfect gemalen koffie moet in 25 seconden 25 ml koffie uit het portafilter stromen. Zelfs als slechts één persoon de koffiemolen gebruikt, kan het keer op keer gebeuren dat de instelling wordt gewijzigd. Als de koffiemolen volledig is afgesteld, moet u meestal beginnen met het proces zoals bij een nieuwe koffiemolen om de gewenste instelling te vinden.

Welke koffiemolen kan worden ingesteld voor espressokoffie?

Koffiemolen voor fijnmaling
Hoogwaardige molens werken met een conische molen

Niet elke koffiemolen is in staat om goede gemalen koffie voor espressokoffie te produceren. Met een inferieure koffiemolen is het nauwelijks mogelijk om een instelling te vinden die leidt tot een perfecte extractie. Het belangrijkste: de koffiemolen moet homogene gemalen koffie kunnen produceren.

Vanwege de verschillende aard van de koffiebonen is het niet mogelijk om een volledig homogene gemalen koffie om te bereiken. De afzonderlijke stukken moeten echter zo gelijkmatig mogelijk door de koffiemolen worden geplet, zodat de koffie optimaal kan worden geëxtraheerd in het portafilter.

Slagmolen

In het geval van de koffiemolen hangt de kwaliteit voor een groot deel af van de molen waarmee deze is uitgerust. De slechtste resultaten worden meestal bereikt door koffiemolens met een slagmes. De koffiebonen worden heel ongelijk geplet en het kan voorkomen dat je naast fijngemalen koffie halve bonen vindt.

Schijvenmolen

De meeste koffiemolens die tegenwoordig op de markt zijn, zijn uitgerust met een schijfmolen. De koffie wordt geplet tussen twee plakjes van staal of keramiek. De mate van slijpen wordt aangepast door de afstand tussen de twee schijven te verkleinen. Met een goed model kunt u de slijping goed aanpassen en fatsoenlijke resultaten behalen.

Conische molen

Een andere variant van de molen in goede koffiemolens is de conische molen. In deze molens worden de koffiebonen gemalen tussen de binnenkegel en de buitenwand. De slijpgraad wordt aangepast door de afstand tussen de kegel en de buitenwand te verkleinen of uit te breiden.

Met deze apparaten valt de gemalen koffie naar beneden in een verzamelcontainer. Een voordeel dat deze grinders onderscheidt van de schijvenslijper is dat alleen lage snelheden vereist zijn. Daarom wordt er tijdens het malen van koffie slechts weinig warmte gegenereerd en wordt de koffie bijzonder aromavriendelijk gemalen.

Er zijn ook goede handmolens die werken met een conische molen. Bij deze koffiemolens kan vaak een bepaalde mate van malen worden bepaald zodat de molen zich niet aanpast. Een ander voordeel van de handmolen is dat je hem zelfs mee kunt nemen op reis als je dat wilt.

De aanpassing van de maalgraad werkt bij elke koffiemolen iets anders. Voor een nieuw apparaat moet u eerst de gebruiksaanwijzing lezen om vertrouwd te raken met de verschillende instellingsopties.

De koffiemolen kan natuurlijk ook in andere maalgraden worden gebruikt, bijvoorbeeld als je koffie wilt bereiden voor een Franse pers, waarvoor grofgemalen koffie nodig is. U moet echter zeker de respectieve instellingen markeren. Hierdoor kunt u consistente resultaten bereiken bij het malen van koffie.

Waarom zelf koffie malen?

Fijn koffiepoeder in een portafilter
Het perfecte koffiepoeder zorgt voor de optimale contacttijd bij het bereiden van espresso met een portafilter

Zelfs gemalen koffie heeft een veel sterker en evenwichtiger aroma. Het maakt niet uit welke bereidingswijze, of het nu gaat om de volautomatische koffiemachine, portafiltermachine, koffiezetapparaat, handfilter, kan of Franse pers – alle soorten bereidingen profiteren van versgemalen koffie.

De koffieboon kan gebruikt worden als een soort van Beschermhoes voor de aroma’s die in koffie zitten. Deze aroma’s komen pas vrij als de koffie gemalen is. Daarom heeft versgemalen koffie een aroma en smaak die aanzienlijk superieur is aan kant-en-klare koffiepoeder.

Om deze reden moet u de koffie gebruikene maal ook vers met je eigen koffiemolen voor elk kopje en maal de bonen die al op voorraad zijn niet. Een perfect koffiearoma is de beste beloning voor deze inspanning.

De beste smaak van koffie krijgen

Het instellen van de mate van malen als een proces is belangrijk voor elke koffiemolen. Alleen optimaal generfd koffiepoeder kan een perfecte espresso produceren. Als het koffiepoeder te grof is, wordt de espresso onderextracted, maar als het te fijn is, treedt overextractie op. In beide gevallen lijdt de smaak van de koffie eronder.

Voor de eerste instelling van een nieuwe koffiemolen moet u de tijd nemen en proberen totdat een perfecte 25 ml espresso in 25 seconden in het portafilter is geëxtraheerd. Daarnaast is het aan te raden bij het kopen van de koffiemolen let op hoge kwaliteitzodat het koffiepoeder homogeen is en met weinig warmteontwikkeling gemalen kan worden.

Als al deze aspecten in aanmerking worden genomen, kunt u precies de juiste gemalen koffie voor de espressokoffie bereiken en ook thuis in de portafiltermachine een espresso met barista-kwaliteit produceren.