Espresso Tonic Recept – De verfrissing voor de zomer

Een eenvoudig drankje met een scherpe en onvergelijkbare smaak: de Espresso Tonic. De verfrissende koude drank wordt steeds populairder in de cafés en bars van de metropolen.

En de productie is zo eenvoudig, omdat alleen de twee ingrediënten van dubbele espresso en tonic water nodig zijn, die worden gevuld in een groot cocktailglas met ijsblokjes.

Binnenkort:

 • De koffiespecialiteit bestaat uit slechts twee ingrediënten, tonic water en dubbele espresso
 • Kan ook worden geserveerd als een alcoholische drank
 • Veel verschillende varianten met andere ingrediënten mogelijk
 • Volgens verschillende bronnen, ofwel uitgevonden op barista-wedstrijden of bij toeval ontdekt in Oslo
Espresso Tonic

Espresso Tonic: Een bittere koffie traktatie

Steeds vaker vind je de espresso tonic op de drankmenu’s van bars in Europese steden of op de stranden. Maar is het een koffie, een frisdrank of eerder een drankje met alcohol?

Het antwoord is dat de espresso tonic van alles kan zijn.

Na de affogato en de shakerato is er nog een verfrissend koffiedrankje. De Espresso Tonic vindt zijn oorsprong in de wereldwijde competities van barista’s. Hier werd het verse en zure tonic water voor het eerst gecombineerd met een espresso en koud geserveerd.

Een ander verhaal is echter dat de oorsprong van espresso tonic in Oslo ligt. Een barista in een koffiebar had een beetje espresso en tonic over en mengde beide met een scheutje siroop. In Helsingborg, Zweden, in een koffiebar, werd het idee vervolgens overgenomen en verfijnd.

Zo werd in 2007 het idee voor de bittere koffie koude drank geboren, die inmiddels ook zijn weg naar Amerika heeft gevonden. Daarom is het niet zo’n nieuw hip drankje, zoals velen vermoeden, maar het idee voor de espresso tonic is veel ouder.

Het draait allemaal om het tonic water

Espresso met tonic waterbereiding

Er zijn veel verschillende soorten tonic water op de markt. Sommige smaken harder en bevatten meer bittere stoffen, andere hebben een zoetige smaak. Niet alleen de kwaliteit van de geselecteerde koffie is bepalend voor de smaak, maar ook die van de gekozen tonic.

Kies je voor een goed tonic water, dan ontstaat hierdoor de perfecte balans tussen zoetheid en bitterheid. Het moet in balans zijn en mag geen andere aroma’s bedekken, zoals de espresso in dit geval.

Goede fabrikanten en merken gebruiken daarom alleen mineraalwater, citroenzuur, suiker en in wezen de bittere stof kinine.

Door de samenstelling van de ingrediënten in de recepten van de verschillende merken smaakt de tonic echter niet altijd hetzelfde. Soms is het wat citroenachtiger, scherper of zoeter. Daarnaast zijn er ook sterkere of mildere varianten van tonic water.

Tot slot zijn er ook verschillende soorten waaraan andere ingrediënten zijn toegevoegd, zoals koffiesmaak of vlierbloesem.

Aanbevolen voor je eerste espresso tonic is een “all-rounder” tonic water. Het heeft een evenwichtige smaak tussen bitter en zoet. Je kunt het in elke goed gevulde supermarkt krijgen met de frisdranken.

Fooi: Onze aanbeveling om aan de slag te gaan is de tonic van Thomas Hendriks.

Je kunt ook experimenteren met verschillende variëteiten en je eigen smaak vinden.

Apparatuur voor Espresso Tonic

Voor de Espresso Tonic heb je vooral de juiste apparatuur nodig voor de bereiding van de koffie.
Hiervoor zijn zowel een volautomatische machine als een portafilter espressomachine of een espressopot voor het fornuis geschikt.

In een espressokopje wordt dan eerst de warm gezette koffie verzameld.

Verder zijn de volgende vereisten vereist:

 • Een groot hoog cocktailglas, ideaal voor 330 ml inhoud
 • Espressobonen voor een dubbele espresso
 • Tonic Water 220 ml
 • Zes tot acht grote ijsblokjes

Het glas moet groot genoeg zijn zodat naast de ijsblokjes ook de bijbehorende hoeveelheden drank gevuld kunnen worden.

Afhankelijk van hoe sterk je wilt dat je espresso-tonic naar koffie smaakt, kun je ook de opgegeven hoeveelheden variëren en alleen een eenvoudige espresso bereiden of minder tonic schenken.

Espresso Tonic Recept

Espresso Tonic Recept

Espresso Tonic Recept

Delen:
250 ml

Voorbereiding:
3 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Extra tijd:
1 minuut

Totaal:
7 minuten

Ons basisrecept voor een originele espresso tonic

Ingrediënten

 • Espressobonen voor een dubbele espresso

 • Tonic Water 220 ml

 • Zes tot acht grote ijsblokjes

Leiden

  1. Glaskoeling: Om ervoor te zorgen dat de warme espresso die in het glas wordt gevuld nog sneller afkoelt, is het raadzaam als het glas ook van tevoren wordt afgekoeld. Voor dit doel kan het een paar minuten in de koelkast worden geplaatst of ongeveer een half uur in de koelkast worden geplaatst.
  2. Espresso bereiden: De tweede stap is om zelf een dubbele espresso te maken zoals altijd. Dit kan op hetzelfde moment dat het glas wordt gekoeld. Voeg hiervoor de vereiste hoeveelheid bonen en water toe aan de machine en verzamel de afgewerkte espresso in een bijgeleverde kop. Zorg dat je ook een mooie crema krijgt.
  3. Vul ijsblokjes in: Nadat het glas goed is afgekoeld, wordt het gevuld met de gewenste hoeveelheid ijsblokjes. Hiervoor worden zes tot acht grote ijsblokjes gevuld.
  4. Giet er tonic in: Goed afgekoeld tonicwater wordt nu langzaam over de ijsblokjes gegoten. Nu moet je een paar minuten wachten voor de laatste stap totdat de bubbels een beetje zijn gekalmeerd en ze niet meer naar boven stijgen.
  5. Schenk espresso erbij: De espresso wordt nu heel langzaam uit het kopje in het glas over de ijsblokjes gegoten. Door het langzame gieten mengen de twee vloeistoffen niet meteen, de crema van de espresso blijft behouden. Ben je nog niet volledig geoefend, dan kun je terugvallen op een cocktaillaag. Ook op deze manier kan een optische scheiding van drank en crema worden bereikt.
  6. Versier en geniet van: Omdat de ijsblokjes de espresso direct afkoelen, is de koele frisdrank ook direct voor je beschikbaar en kun je hem met een rietje serveren. Als decoratie zijn een schijfje citroen op de rand van het glas of een takje rozemarijn op de crema geschikt.

Hints

De andere varianten die we voorstellen, worden vervolgens allemaal aangepast door verschillende andere ingrediënten aan dit basisrecept toe te voegen.

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 250 ml

Aantal per portie:Calorieën: 77

Koffie met tonic – varianten

Koffie met Yuzu en Tonic

Espresso Tonic kan worden bereid met veel verschillende variaties. Het basisrecept blijft altijd hetzelfde. Dan zijn er nog andere ingrediënten die perfect bij de espresso tonic passen:

Bevroren bessen

Bos, frambozen of bramen, zelfs bevroren of gekocht, zijn zeer geschikt om enkele van de ijsblokjes in het glas te vervangen. De smaak wordt dan minder waterig en fruitiger.

Met verse kruiden

Upgrade je espresso tonic met verschillende verse kruiden. Je kunt deze in hun geheel in het glas doen en eroverheen gieten. Voor een heerlijke smaakmaker gaan bijvoorbeeld de beproefde munt, maar ook tijm of rozemarijn perfect samen met het tonic water.

Specerijen

Als het gaat om kruiden, kun je alles kiezen wat je lekker vindt. Zowel espresso als tonic gaan goed samen met zure of zoete kruiden. Vanille, kaneel, roze peper, steranijs of kardemom zorgen voor de speciale kick. Je bent ook van harte welkom om te experimenteren met andere kruiden.

Gedroogde of verse citrusvruchten

Citroen is altijd geserveerd bij een espresso. Want de citrusvruchten passen perfect bij koffie. Verse citroenen, limoenen of sinaasappels zijn daarom ook geschikt voor de espresso tonic.

Een heel bijzonder ingrediënt is yuzu. Dit is een Aziatische citrusvrucht, hier bij ons is het meestal verkrijgbaar als concentraat.

Hier leest u hoe u uw espresso tonic met yuzu als volgt kunt bereiden:

 • Voeg twee tot drie theelepels concentraat toe aan glas
 • Vul met de gewenste hoeveelheid ijs
 • Giet meer dan 200 ml tonic
 • Vul vervolgens de afgewerkte espresso van het kopje in het glas
 • Verschillende soorten siroop voor zoetheid

Zelfs siroop in verschillende variaties kan de espresso tonic verfijnen en geef het een bepaalde zoetheid naast een andere smaak. Citroen- of limoensiroop zijn hier ideaal, maar ook bessen- of zelfs kruidensiropen zoals gember of lavendelsiroop zijn goede alternatieven voor normale espressotonicum.

Alcoholische variant

’s Avonds wordt als alcoholisch drankje de espresso gin-tonic geserveerd. Hier komt het tonic water en de espresso still 4 CL gin.