Espresso smaakt bitter – 8 redenen & tips

Je espresso smaakt bitter? Daar zijn verschillende redenen voor. Een verandering in de koffiebonen kan net zo verantwoord zijn als een verandering in bereiding of de ombouw naar een nieuwe volautomatische koffiemachine.

We hebben hier de top acht redenen opgesomd en uitgelegd hoe u het probleem kunt oplossen.

Binnenkort:

  • Het is normaal dat bittere stoffen aanwezig zijn in espresso
  • Verschillende oorzaken kunnen de espresso echter te bitter laten smaken.
  • Om de oorzaak te achterhalen, wijzigt u slechts één factor voor elke afzonderlijke bereiding
Espresso smaakt bitter

De basisregel van espressobereiding

Om de perfecte espresso te bereiden zijn er vier basisregels, die de barista ook graag de vier M’s noemt. Deze hebben de grootste invloed op de warme drank:

  • La Miscela – de bonenmix
  • La Macinatura – de mate van slijpen
  • La Macchina – de machine
  • La Mano – het vakmanschap

Vooral de laatste M, het vakmanschap, is cruciaal om de perfecte espresso te bereiden is belangrijk.

Naast de brouwtemperatuur omvat dit ook de duur en hoeveelheid van het gebruikte poeder. Alleen als de exacte afmetingen kloppen, kan de perfecte espresso op basis van de ideale bonenmix, de juiste maling en de juiste machine slagen.

Daarnaast zijn er nog andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden zodat de espresso niet te bitter smaakt, maar precies goed.

Waarom espresso te bitter smaakt

Om erachter te komen waarom je espresso te bitter smaakt, moet je het hele proces van het maken van espresso van dichterbij bekijken.

Elke keer dat u een kopje opnieuw bebroedt, moet u één kenmerk van de onderstaande oorzaken wijzigen, nooit meerdere samen.

Want alleen met de individuele verandering kom je erachter welke oorzaak verantwoordelijk is voor je bittere espresso en deze in de toekomst tijdens de bereiding kan veranderen.

De koffiemelange is niet goed – Gebruik meer Arabica

Arabica koffiebonen minder bitter
Het zit allemaal in de mix!

Vaak is het mengsel de schuld van de bittere espresso. Als Arabica wordt gemengd met Robusta, moet de mengverhouding juist zijn.

Robustabonen zijn van nature bitter in vergelijking met de veel mildere Arabicabonen. Als je espresso te bitter voor je is, controleer dan de mengverhouding.

Het mengsel mag niet meer dan 40 % Robusta tot 60 % Arabica bevatten.

Bij een hoger aandeel Robusta wordt de espresso erg bitter, als deze lager is, wordt de koffie milder.

Omdat iedereen de bittere smaak een beetje anders absorbeert, is het ideale bonenmengsel ook volledig in de persoonlijke smaakzin.

Te fijne maling

De mate van malen is bepalend voor de extractietijd:

Hoe fijner het poeder van de gemalen bonen wordt, hoe langer het in contact komt met het water.

De espresso druppelt heel langzaam in het kopje. Dit lost echter ook meer bittere stoffen uit het poeder op en komt in de espresso in het kopje terecht.

Tip: Maak de koffiemolen schoon met korrels

Zodat noch oud vet noch andere resten van eerdere maalprocessen vast komen te zitten aan het nieuw gemalen poeder, moet u de koffiemolen regelmatig reinigen met korrels.

Te veel koffiepoeder

Bij het wegen van koffiebonen en later het gemalen poeder moet de optimale hoeveelheid koffie tot op de gram worden gewogen. Anders kan het gebeuren dat de relatie tussen koffie en water niet klopt. Als er te veel koffiepoeder wordt gebruikt, komt het gemakkelijk tot de bittere smaak.

Tip: Gebruik fijne weegschalen

Gebruik een exacte koffieweegschaal om het koffiepoeder te meten. Zo kunt u de gewenste hoeveelheden reproduceerbaar en nauwkeurig bepalen.

Roosteren te donker

Het roosteren beïnvloedt de bitterheid van de espresso. In het algemeen geldt het volgende:

Te donker geroosterde bonen worden licht bitter. Een lichtere branding daarentegen heeft nog meer aroma’s van de geselecteerde koffievariëteit.

Lichtere roasts hebben onder andere de neiging om een bepaalde fruitigheid en meer zuurgraad te hebben.

Brouwtemperatuur te hoog

Zet espresso goed
Bij het zetten van espresso, anderslokale factoren onderling

Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de koffie bitter smaakt. Omdat de gemalen koffie wordt verbrand tijdens het zetten op een te hoge watertemperatuur. Je krijgt een mildere smaak als je de temperaturen verlaagt.

Voor een ideale espresso is er een aanbevolen zettemperatuur tussen 88° en 94° Celsius.

Maar ook hier is voorzichtigheid geboden, want dan kan de espresso snel zuur smaken.

Te hoge brouwdruk (overextractie)

U moet een te hoge brouwdruk vermijden, zodat deze niet tot overextractie leidt. Dit kan echter eenvoudig worden aangepast op de portafiltermachine.

Overschrijd de brouwdruk van 10 bar niet.

Alles daarboven maakt de espresso bitter.

Te hard water (pH-waarde)

Als het water te hard is, wordt de espresso ook bitter. Want dan kunnen de aroma’s niet uit de gemalen espressobonen worden gehaald. Een balans van bitter en zuur en aroma’s wordt dan niet meer gegeven.

De aanbevolen waterhardheid voor perfecte espresso: totale hardheid: 3 – 6 °dH, alkaliteit: 2 – 4 °dH.

De waterhardheid varieert van gemeente tot gemeente en is te verkrijgen bij de lokale waterwerken. Als dit te hoog is, kunt u het kraanwater ontharden met een waterfilter of flessen tafelwater gebruiken.

Extractie voor te lang

Slijpgraad en extractie zijn onderling afhankelijk. Zelfs als de optimale maalgraad is ingesteld, kan een onjuiste extractietijd of doorlooptijd optreden.

Toen werd in de regel gekozen voor te veel water. Bitterstoffen worden alleen helemaal aan het einde uit het poeder geëxtraheerd, dus ze worden aan het einde gedurende een lange doorlooptijd opgelost in de espresso.

De optimale extractiesnelheid moet tussen 18% en 22% liegen.

Dit is het aandeel oplosbare stoffen dat uit het poeder wordt geëxtraheerd. Dit zijn 30%, de overige 70% zijn niet in water oplosbare houtvezels.

Espresso bitter in een volautomatische machine – onze tips voor een goede smaak

Espresso bittere koffiemachine
Bittere espresso uit de volautomatische koffiemachine

Als uw keuze voor espresso een volautomatische koffiemachine is, kan een gebrek aan zorg vaak verantwoordelijk zijn voor het teveel aan bittere stoffen.

Reinig het koffiezetapparaat regelmatig van koffieresten.

Want koffiebonen zijn vet. Het vet lost op wanneer de espressobonen worden gemalen, nestelt zich in de machine en leidt na verloop van tijd tot een verslechtering van de smaak.

Veelgestelde vragen over bittere espresso

Welk type koffie smaakt niet bitter?

Koffies met een hoog aandeel Arabicabonen zijn niet zo bitter en milder dan koffies die veel Robusta bevatten. Een mengsel mag niet meer dan 40% Robusta bonen bevatten. De pure Arabica variëteiten zijn dus ook de mildste en hebben van nature geen bittere smaak.

Hoe komt het als een espresso erg bitter smaakt?

Als de gemalen koffie wordt verbrand door overextractie met een te hoge zettemperatuur van meer dan 96 ° Celsius, dan komt het tot een zeer bittere smaak van de espresso. De perfecte brouwtemperatuur ligt hier tussen de 88 en 94° Celsius.

Hoe komt het als een espresso erg zuur smaakt?

Als het poeder met de verkeerde mate van malen is gemalen, kan het tot de zure smaak in de afgewerkte espresso komen. Een zure smaak komt van een te korte contacttijd tussen water en poeder. Hoe grover het poeder is gemalen, hoe sneller het water er doorheen gaat en de zuren in de espresso komen.

Waarom smaakt opgewarmde koffie zo bitter?

De aroma’s zijn constellaties van verschillende chemische verbindingen die ook in koffie aanwezig zijn. Als de koffie vers is gezet, staan deze aroma’s in goede verhouding tot elkaar. Als de koffie echter stopt, bijvoorbeeld ongeveer een half uur, verdampt 10% van de aroma’s die verantwoordelijk zijn voor de goede smaak. De koffie begint bitter te worden, bij de latere warming-up zelf heeft dit minder te maken.

Hoe kan een optimale espresso worden bereid?

Er is een formule die staat voor de bereiding van de perfecte espresso. Water met een temperatuur tussen 90° en 95° Celsius, fijngemalen koffie en een druk van 9 bar resulteren in een extractietijd van tussen de 25 en 30 seconden. Van deze eHet resultaat is een espresso van 25 ml. De optimale espresso kan idealiter worden bereid met een portafiltermachine.

Wat als het espressopoeder in het portafilter nat is?

Papperig, gatenig en nat koffiepoeder in het portafilter geeft aan dat er te weinig gemalen koffie is gevuld. Maar ook te oude koffiebonen kunnen de oorzaak zijn.

Te bittere espresso: onze conclusie

Er zijn acht verschillende redenen waarom een espresso bitter smaakt. De redenen hiervoor variëren van de keuze van de juiste soort koffie, de mate van malen, de espressobereiding tot de versheid van de koffie.

Om de exacte reden hiervoor te achterhalen, is het belangrijk om te weten hoe je de perfecte espresso kunt bereiden. Voor de volgende voorbereidingen wordt een van de belangrijke punten voor de voorbereiding stap voor stap gewijzigd.

Door de gerichte uitsluitingsprocedure kun je precies zien wanneer de espresso niet meer bitter smaakt.

Vaak kan het echter gewoon aan je eigen smaak liggen dat de espresso te bitter is. Want als het voor de ene kenner precies goed is, kan het voor de ander al te bitter zijn.