Espresso schaal test vergelijking ▷ Koop de beste koffieweegschaal

Met een koffielepel is niet zo perfect te meten als met een fijne weegschaal. Alleen een espressoweegschaal kan helpen om altijd de juiste hoeveelheid koffiepoeder met optimale nauwkeurigheid te krijgen. Vooral bij espresso is het erg belangrijk dat er een goed koffiepoeder en de juiste hoeveelheid koffie wordt gebruikt.

In dit artikel introduceren we de voordelen van een digitale weegschaal en laten we u zien hoe u de juiste maat kunt vinden voor het perfecte koffiegenot. In onze vergelijking heb je de keuze tussen de beste koffieweegschalen voor jouw perfecte espresso-ervaring.

Espresso Weegschalen Vergelijking

Alles precies op maat! Tabel per 30 oktober

Welke koffieweegschaal is de beste?

Vereisten voor een goede koffieweegschaal

Een koffieweegschaal wordt gebruikt als een hulpmiddel om altijd consistente resultaten te bereiken in termen van de smaak van de koffie. Daarom moet de koffieweegschaal zeer nauwkeurig kunnen meten en een afwijking hebben van aanzienlijk minder dan één gram. Deze precisie onderscheidt ze aanzienlijk van gewone keukenweegschalen. Het display moet ook zeer snel reageren op gewichtsafzettingen, wat vooral belangrijk is als de koffie op de weegschaal moet worden gezet. Je moet snel kunnen zien wanneer de gewenste hoeveelheid water is bereikt. Testwinnaars voldoen precies aan deze criteria.

Een goede koffieweegschaal moet ook kunnen tarraen en moet zo klein en handig zijn dat hij gemakkelijk onder het kopje in de portafiltermachine kan worden geplaatst. Het is ook belangrijk dat de koffieweegschaal waterdicht is, omdat er snel water of koffie op kan worden gemorst. Het is ook een voordeel als de espressoweegschaal wordt bediend met een batterij, zodat deze gemakkelijk en zonder vervelende stroomkabel kan worden gebruikt. Andere functies zoals een timer kunnen ook handig zijn voor de barista.

Koffieweegschaal voor verschillende bereidingswijzen

Bij verschillende soorten bereidingen worden ook verschillende eisen gesteld aan de koffieweegschaal. Bij een weegschaal voor espresso is het bijvoorbeeld belangrijk dat de weegschaal klein genoeg is om onder het portafilter te passen. Als u echter koffie zet in een French Press- of Chemex-pot, moet de schaal aanzienlijk groter zijn, zodat de potten erop passen.

Ook de draagkracht en weegkracht spelen een rol. Terwijl de espresso in kleine kopjes wordt bereid, kan de French Press- of Chemex-pot grotere hoeveelheden koffie zetten. Bovenal moet een espressoweegschaal een snelle reactietijd hebben, omdat het extractieproces erg snel is. Bij andere methoden waarbij het proces langer duurt, zoals filterkoffie, speelt de reactietijd een minder belangrijke rol.

Koffiedosering zonder weegschaal: Wanneer zijn lepels en koffiesoldeer genoeg?

Als u geen weegschaal wilt gebruiken om uw gemalen koffie te wegen, kunt u ook een lepel of een koffiesoldeer gebruiken. Houd er echter rekening mee dat lepels heel verschillend kunnen zijn en nauwelijks nauwkeurigheid toestaan. Met een koffiesoldeer daarentegen kunt u enige nauwkeurigheid bereiken en het gemakkelijker voor u maken om de gemalen koffie te doseren. U kunt deze methode bijvoorbeeld gebruiken voor filterkoffie.

Heb ik een espressoweegschaal nodig voor een volautomatische koffiemachine?

Als je een volautomatische koffiemachine gebruikt, is het gebruik van een koffieweegschaal minder belangrijk. Want volautomatische machines zijn intern meestal al vrij goed gekalibreerd. De resultaten kunnen echter ook worden geoptimaliseerd met dergelijke apparaten. Een weegschaal kan helpen om de instellingen met betrekking tot dosering, doorlooptijd en koffiehoeveelheid te controleren en aan te passen.

De juiste dosering

Espresso wegen met espressoweegschaal

Twee lepels per kopje per espresso zijn precies goed. Omdat niet elke theelepel identiek is, is het nooit mogelijk om de exacte hoeveelheid precies in te schatten. Als bijvoorbeeld 220 ml koffie in een handfilter wordt gezet, waarvoor 14 g koffiepoeder nodig is, dan kan 2 g de smaak min of meer sterk beïnvloeden. Dit is immers een afwijking van 14%.

Het originele recept voor een espresso zegt dat 6,5 tot 8,5 g nodig is met 20 tot 30 milliliter water, die worden bereid bij een temperatuur van 86 – 90 ° C met een druk van 8 tot 10 bar. Om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid koffiepoeder nauwkeurig is, worden de koffiebonen fijngemalen. Voor een enkele espresso shot, minimaal 6,5 g Kaffee gemeten met een elektrische fijne schaal.

Koffiepoeder moet gelijkmatig worden verdeeld

Als de gemalen koffie correct is gedoseerd, moet deze gelijkmatig worden verdeeld in de portafiltermachine. Dit werkt het beste met een tamper die het koffiepoeder stevig aandrukt. Een druk van 15 tot 18 kg moet worden uitgeoefend. Als de koffie op sommige plaatsen dichter wordt geperst, vindt channeling plaats.

Het water zoekt altijd de snelste weg door het espressomeel. De espresso zou in dit geval kunnen extraheren en is niet in staat om al het aroma te ontwikkelen. Als u uw espressodrank met een portafiltermachine wilt maken, moet u er altijd voor zorgen dat er een korte lege hoes op de machine wordt geklemd, zodat het verwarmde water uit de brouwgroep kan worden verwijderd.

Daarnaast is het gebruik van een koffieweegschaal erg belangrijk, omdat de juiste mate van malen en de juiste dosering bepalend zijn voor de koffiebereiding. Er moet echter ook rekening worden gehouden met de leeftijd van de koffie en het type bonen. Soms is het de moeite waard om te experimenteren met het gewicht van de gemalen koffie om de optimale espressosmaak te krijgen. Natuurlijk spelen vochtigheid en omgevingstemperatuur ook een grote rol bij de bereiding van espresso.

Perfect resultaat met een koffieweegschaal

Om de juiste maling te vinden voor het vullen van een espresso portafilter machine, is het heel normaal dat het een paar pogingen kost. Een dubbele espresso vereist meestal 18 tot 21 g gemalen koffie. Om de juiste maling te kunnen benaderen, is een espressoweegschaal erg handig. Het toont altijd het exacte aantal grammen van de gemalen koffie en is zeer gebruiksvriendelijk.

Veel schubben zijn zeer robuust en waterafstotend. Als er wat vloeistof op de weegschaal komt, zou het nog steeds moeten werken. Als het ondanks waterbescherming wat problemen heeft, moet het licht worden geschud en gedroogd. Na de droogtijd is het weer volledig beschikbaar om het juiste aantal grammen weer te geven.

Gebruik altijd verse koffiebonen

Vooral de smaak van espresso is erg gevoelig, omdat het de vetste van alle koffies is. Deze olie kan na enige tijd ranzig worden of als deze verkeerd wordt bewaard. De smaak van de espresso verandert in het negatieve wordt muf.

Het is daarom altijd aan te raden om espressobonen luchtdicht en niet te lang te houden. De portafiltermachine moet eenmaal per week volledig worden gereinigd.

Voor dit doel moet een speciale espressomachinereiniger worden gebruikt. Anders is dagelijkse reiniging van buitenaf en bij de stoommond een vanzelfsprekendheid en hygiënisch. Oude koffiepoederresten moeten volledig worden verwijderd met een speciale borstel.

  • Was dit bericht nuttig? Beoordeel nu!
  • Ja of nee
  • 2 van 2 Lezers vonden dit artikel nuttig
  • (Komt overeen met een beoordeling van 5 / 5)