Gaggia RI9303/11 Classic EspressoMachine Beoordeling

Update december 2019:

Gaggia heeft zich verbeterd en eindelijk weer een stevige espressomachine uitgebracht met de “New Classic”. Klik hier voor ons rapport over het nieuwe model:

Naar de Gaggia New Classic review

Update januari 2016:

De Gaggia RI9303/11 Classic is stopgezet en niet meer leverbaar.

Het opvolgermodel vertoont door de overname van Philips grote tekortkomingen en wordt door ons nadrukkelijk niet meer aanbevolen.

Hier is onze testbeoordeling van het oude model:

Gaggia RI9303 Espresso Portafilter Machine
De Gaggia biedt een fantastische prijs-kwaliteitverhouding

De Gaggia RI9303/11 Classic portafilter machine van roestvrij staal is niet voor niets zo zwaarlijvig. Voor velen die goedkoop de wereld van espresso willen betreden, is het de eerste echt bruikbare machine.

De espressomachine van Gaggia biedt enkele voordelen, vooral voor de ambitieuze beginner. Met een prijs van 279 €, is het aan de onderkant van de beschikbare machines. Maar het biedt veel. Eerst en vooral scoort de Gaggia Classic met een zeer evenwichtig resultaat.

Dit is niet vanzelfsprekend, maar veel andere machines in het bereik van 200 € zijn nauwelijks bruikbaar om zelfs maar iets espresso-achtigs te produceren (je kunt bij de andere machines komen via de portafiltermachinetest van siebland.com).

Goedkoop en goed

Heel anders hier: De espresso wordt zeer snel gezet na een “opwarmfase” van tien minuten. De crema klopt en de temperatuur van de espresso is perfect heet en smaak (uiteraard afhankelijk van de boon en het malen) zeer evenwichtig en aromatisch.

Dit komt mede door de passief verwarmde bekerplaat, die de espressokopjes voorverwarmt om de ervaring niet te bederven met een lauw drankje. De aroma’s gaan niet verloren door te hoge temperatuurschommelingen en de espresso smaakt zoals het hoort.

Functies

Voordelen

  • Edelstaal
  • Pannarello voor melkschuimbereiding
  • Een magnetische drukregeling om verbrande aroma’s te voorkomen
  • Passief verwarmde bekerplank voor hete espresso aan tafel
  • Verchroomde messing filterhouder
  • Gelijkmatige druk van 15 bar
  • Alle reserveonderdelen kunnen apart worden besteld

Nadelen

  • Aluminium ketel (in deze prijsklasse echter volledig normaal)
  • De stoomplant is een beetje kort
  • Wordt “alleen” geleverd met plastic tamper (u kunt zich achteraf inbouwen van roestvrij staal voor vanaf ongeveer 20 €)

Semi-professionele machine voor professionele resultaten

De Gaggia die in de productbeschrijving wordt beschreven als een semiprofessionele portafiltermachine maakt een absoluut professionele indruk, althans wat het resultaat betreft. De term semiprofessioneel verwijst daarom waarschijnlijk meer naar de snelheid en veerkracht, zoals die bijvoorbeeld in de gastronomie wordt gepromoot.

Hier wordt het waarschijnlijk vrij snel uit de race geëlimineerd, omdat de opwarmtijd alleen niet te vergelijken is met professionele industriële machines. Het biedt de thuisgebruiker echter alles wat hij nodig heeft voor perfecte espresso, latte macchiato en andere koffiedranken.

Een dubbele nozzle en een melkopschuimer zijn de basiscomponenten om de perfecte koffie voor jezelf en je gasten te bereiden. De watertank met 2,1 l is royaal voor thuisgebruik en zelfs als er meerdere gasten bediend moeten worden, is vervelend bijvullen hier nauwelijks nodig.

Video van de Gaggia Classic

Verwerking van de Gaggia Classic

De machine maakt een ijzersterke indruk. Alleen de afdichtingen kunnen na verloop van tijd problemen veroorzaken als gevolg van onjuiste reiniging. Hier helpt echter een kosteneffectieve uitwisseling en kan het probleem zelf worden opgelost als het zich in de loop der jaren voordoet.

Met goede zorg zou dit echter normaal gesproken niet moeten gebeuren. De roestvrijstalen kast is zeer stabiel, met 9 kg is het geen lichtgewicht. Toch ligt het gewicht eerder bij de middenklasse. Het slanke ontwerp en de prachtige gladde oppervlakken zien er goed uit in elke keuken en overtuigen met minimalistisch en smaakvol designwerk. “Vorm volgt functie” is hier het motto.

Ook het portafilter is van zeer hoge kwaliteit en auf lange levensduur. De knoppen zijn echter gemaakt van plastic en vertegenwoordigen een klein punt van kritiek. Helaas lijken ze een beetje goedkoop in vergelijking met de rest van de machine. Natuurlijk zijn er verschillen ten opzichte van professionele machines (in de prijsklasse rond de 1000 €). Zo worden op de dure machines rvs schakelaars gebruikt in plaats van plastic knoppen.

Resultaat

Maar dit alles is slechts een accessoire, want het gaat om het resultaat. En er is niets in het bereik tot 400 € dat in de buurt komt van de smaak van de Gaggia. De werking is ook uitstekend en veroorzaakt geen problemen, zelfs niet na maanden van gebruik.

Al met al is de Gaggia een onbeperkte aankoopaanbeveling en daarmee de nummer 1 in onze test. Wil je een klasse hoger gaan, kijk dan eens naar onze tweede plaats, de Rancilio Silvia. Klik hier voor de test van Rancilio Silvia

En hier kunt u de Gaggia Classic voor een topprijs krijgen

Koop hier bij Amazon.de