Elektrische koffiemolen voor thuis – Top 5 koffiemolens

Er gaat bijna niets boven een versgemalen koffie in de ochtend. Een goede koffiemolen is onmisbaar om thuis heerlijke filterkoffie te zetten. Op deze pagina vindt u aanbevolen elektrische koffiemolens voor thuis. Veel plezier met lezen!

Waarom zou je thuis überhaupt verse koffie malen?

Waarom zou je een dure koffiemolen kopen als je in de supermarkt of coffeeshop ook kant-en-klare gemalen koffie kunt krijgen? De reden is heel eenvoudig: kort na het malen verliest de gemalen koffie een deel van zijn aroma. Als de koffie enkele weken op het schap van de supermarkt staat, is de smaak niet te vergelijken met versgemalen koffie.

Daarom is het voor liefhebbers van lekkere koffie eigenlijk een must om de koffie vers te malen met een koffiemolen voor het zetten. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de essentiële oliën van de koffie in het kopje terechtkomen. Uw koffie smaakt vol en heerlijk – niet te vergelijken met voorgemalen poeder!

Handmaler vs. elektrische koffiemolen

Waarschijnlijk de meest fundamentele vraag bij de aankoop van een koffiemolen is: Moet de koffiemolen een elektrische koffiemolen zijn of een handkoffiemolen?

Hier hangt het ervan af hoeveel koffie je gewoonlijk drinkt. Als het meer dan 1-2 kopjes zijn, is een handmaler waarschijnlijk te traag en te zweterig voor dagelijks gebruik. Het malen van koffie met een handmaler vergt immers enige spierkracht.

Dus als u meer koffie wilt drinken of bezoekers wilt ontvangen, moet uw nieuwe koffiemolen elektrisch aangedreven zijn. Op die manier heb je meer tijd om met je bezoekers te praten.

Barista tip: Zo herkent u een goede koffiemolen

  • Het gemalen poeder uit de molen is gelijkmatig gemalen. Dit zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door het koffiepoeder kan stromen en dat een harmonieuze smaak ontstaat.
  • De molen mag de koffiebonen tijdens het malen niet te veel verhitten. Anders zal de smaak van de koffie te veel veranderen. Zorg ervoor dat uw slijpmachine een schijf- of kegelslijpmachine heeft.

Slijpmachines – Wat zijn de verschillen?

Koffiemolens worden in principe onderverdeeld in drie verschillende soorten molens.

  • Slagmolen
  • Kegelvormige slijpmachine
  • Schijfslijpmachine

Slagmolen

In een slagmolen worden de koffiebonen gemalen door roterende messen (eigenlijk net “rotorbladen”). Dit gebeurt echter tamelijk willekeurig en daarom is de resulterende maling ook ongelijk van grootte. Deels te grof, deels al fijn.

Dit betekent dat het water slechts ongelijkmatig door de koffie kan lopen. Daarom is een percussiemolen geen goede keuze voor perfecte filterkoffie.

Schijfslijpmachine

Een schijvenmolen is een veel betere optie als u koffie wilt malen voor een filterkoffie. Hier worden de koffiebonen op gecontroleerde wijze “gemalen” tussen twee metalen of keramische schijven.

Het maalresultaat is homogeen en de afstand tussen de schijven kan mechanisch zeer goed worden ingesteld. U hebt goed in de hand hoe fijn de gemalen koffie uiteindelijk moet zijn. Daarom wordt de schijvenmolen vaak gebruikt in espressomolens van hoge kwaliteit. Een schijfslijpmachine is ook stiller dan de volgende kegelslijpmachine.

Kegel slijpmachine

Een alternatief voor de schijvenmolen is de zogenaamde kegelslijpmachine. Hier wordt de koffie gemalen tussen een roterende kegel die naar boven wijst en een “negatieve kegel” door een steeds kleinere opening.

De gemalen koffie is zeer homogeen en als de kegels voldoende gedimensioneerd zijn, kan hij met een laag toerental worden gemalen. Dit is goed voor de smaak, omdat de koffiebonen tijdens het maalproces niet zo sterk verhit worden. Ter vergelijking: de kegelslijpmachine is aanzienlijk luider dan een schijfslijpmachine. De kegelmolen is gewoonlijk gemaakt van roestvrij staal.

Kegel- of schijfslijpmachine?

De kegelslijpmachine scoort beter dan de schijvenslijpmachine vanwege de lagere temperatuur tijdens het slijpen. De koffie wordt zachter gemalen en de smaak wordt minder aangetast. Schijfslijpmachines kunnen dit nadeel compenseren door grotere slijpschijven te gebruiken.

Een kegelslijpmachine is ook aanzienlijk luider dan een schijfslijpmachine. Persoonlijke smaak en geluidsbeleving spelen hier ook een rol.

U kunt echter heerlijke koffie zetten met zowel schijf- als kegelmalers.

De slijpmachine – keramisch vs. staal?

Voor schijfslijpmachines worden gewoonlijk twee verschillende materialen gebruikt. Of gehard staal of keramiek. Keramiek zou duurzamer zijn dan staal door zijn hardheid en is ook duurder in termen van materiaalwaarde. Uit eigen ervaring kan ik echter niet bevestigen dat keramiek daadwerkelijk een positief effect heeft op de smaak.

Bovendien is een keramische molen gevoeliger voor vreemde voorwerpen in de bonen. Als er dus een steentje in de bonen terechtkomt (niet ongewoon bij goedkopere types), bestaat het risico dat er onderdelen van de molen breken.

Conclusie over de slijpmachine

Een koffiemolen van goede kwaliteit moet een schijf- of kegelmaler hebben. Hier hangt het ook af van de uitvoering door de fabrikant. Een “kegelmolen” alleen is bijvoorbeeld geen teken van kwaliteit als hij te snel draait en de koffie te heet wordt tijdens het maalproces.

Koffiemolen test top 5: Aanbevolen koffiemolens voor thuis

Attentie! De volgende molens zijn hoofdzakelijk geschikt voor de bereiding van filterkoffie. Voor de bereiding van espresso zijn espressomolens met een traploze maalinstelling de beste keuze.

5e plaats: goedkoop en solide

Rommelsbacher EKM 200
Rommelsbacher EKM 200

Bekijk de dagprijs

4e plaats: Goed instapmodel

Graef Bonenmaler CM 800
Graef Bonenmaler CM 800

Bekijk de dagprijs

3e plaats: De klassieker

De’Longhi Dedica KG 521.M
De'Longhi Dedica KG 521.M

Bekijk de dagprijs

2e plaats: De insider tip

Wilfa CGWS-130B Svart Aroma
Wilfa CGWS-130B Svart Aroma koffiemolen

Bekijk de dagprijs

1e plaats: Onze aanbeveling

Baratza Encore
Baratza Encore

Bekijk de dagprijs

Buiten concurrentie: voor koffieliefhebbers: Voor koffieliefhebbers

Mahlkönig Vario Home
Mahlkönig Vario Home

Bekijk de dagprijs

Conclusie

Als u heerlijke filterkoffie wilt drinken, hoeft u niet veel geld uit te geven. Vanaf ongeveer 60 euro vindt u aanbevelenswaardige modellen, zoals de Rommelsbacher EKM 200. Als u iets meer wilt uitgeven, is de Baratza Encore een zeer goede keuze.

Andere zaken die niet mogen worden verwaarloosd als het om smaak gaat, zijn goede, verse bonen en altijd een schone maler. U kunt hier meer lezen over hoe u uw koffiemolen schoonmaakt.