Barista tip: de juiste espresso koffiemolen voor beginners

Een goede espresso koffiemolen is onmisbaar voor een heerlijke espresso, maar hij is ook niet goedkoop. Als beginner vraag je je vaak af: wat zijn de beste espresso koffiemolens? In deze espressomaler vergelijking 2022 vindt u betaalbare en actuele elektrische espresso koffiemolens van gerenommeerde fabrikanten. Ik zal u ook antwoorden geven op de volgende vragen: Hoe verzorgt u uw koffiemolen? Hoe stel je je koffiemolen juist in? Alle belangrijke informatie over het onderwerp “Koffiemolens espresso test” vindt u hier in dit artikel. Veel plezier met lezen!

Wat maakt een goede espresso koffiemolen?

De taak van een espresso koffiemolen bestaat erin de koffiebonen zo voorzichtig mogelijk tot gemalen koffie te verwerken. Versgemalen espresso of koffie smaakt het best. Het koffiedik (of de maling) moet fijn genoeg gemalen zijn, zodat het water van uw portafiltermachine het aroma van de koffie met de juiste snelheid kan afgeven. Daarom is het belangrijk dat de espresso koffiemolen fijn genoeg of zelfs continu kan worden afgesteld. Samen met verse koffiebonen vormt een goede espresso koffiemolen de basis voor een heerlijke espresso.

Koffiedik, maar gelijkmatig, alstublieft

Om ervoor te zorgen dat het water uit de zetgroep van uw espressomachine zo gelijkmatig mogelijk door de koffie kan worden geperst, moet de gemalen koffie homogeen, fijn en niet te klonterig zijn. Anders kan de ene kant van uw koffiepuck overgeëxtraheerd zijn, d.w.z. dat er te veel water door de koffiepuck stroomt, en de andere kant van uw koffiepuck te weinig water krijgt. in beide gevallen: uw espresso zal niet zo lekker smaken als hij zou kunnen smaken, maar eerder zuur, bitter of verbrand.

Uw koffie moet voorzichtig gemalen worden

Om ervoor te zorgen dat het aroma in het kopje terechtkomt en tijdens het maalproces niet in lucht oplost, mag uw molen de koffiebonen tijdens het maalproces niet te heet laten worden. Goedkope molens worden hier vaak uitgesloten omdat ze niet over een hoogwaardige maler beschikken. Een goede espresso koffiemolen voor thuisgebruik moet een schijf- of kegelmaler hebben.

Test: espresso koffiemolens – Aanbevolen espresso koffiemolens voor de thuisbarista

Deze molens worden aanbevolen voor een heerlijke maar voordelige espresso of cappuccino thuis. Het maakt niet uit of een lage prijs of een hoogwaardige, meer exclusieve afwerking belangrijk voor u is – in deze lijst vindt u de juiste espresso koffiemolen voor u:

Nummer 9: De zuinige

Graef CM 800
Graef CM 800

Bekijk de dagprijs

Nummer 8: De solide

Isomac Inox
Isomac Inox

Bekijk de dagprijs

Nummer 7: De Diva

Nemox 0079750250 – Macinacaffee Lux
Nemox 0079750250 - Macinacaffee Lux

Bekijk de dagprijs

Nummer 6: De Gecontroleerde

Lelit PL043MMI
Lelit PL043MMI

Bekijk de dagprijs

Nummer 5: De Eenvoudige

Bezzera BB05
Bezzera BB05

Bekijk de dagprijs

Nummer 4: De Robuuste

Rancilio Rocky
Rancilio Rocky

Bekijk de dagprijs

Nummer 3: De Stille

Eureka Mignon Silenzio
Eureka Mignon Silenzio

Bekijk de dagprijs

Nummer 2: De Klassieker

Eureka Mignon MCI
Eureka Mignon MCI

Bekijk de dagprijs

Nummer 1: De moderne

Eureka Mignon Specialita
Eureka Mignon Specialita

Bekijk de dagprijs

Andere belangrijke molens:

SMEG Koffiebonenmolen CGF01PBEU
SMEG Koffiebonenmolen CGF01PBEU

Bekijk de dagprijs

Nemox 0079750250 – Macinacaffee Lux
Nemox 0079750250 - Macinacaffee Lux

Bekijk de dagprijs

Hario Skerton PLUS
Hario Skerton PLUS

Bekijk de dagprijs

Zassenhaus Santiago Beuk
Zassenhaus Santiago Beuk

Bekijk de dagprijs

Bosch TSM6A013B
Bosch TSM6A013B

Bekijk de dagprijs

Krups F203
Krups F203

Bekijk de dagprijs

Eureka Mignon vs Rancilio Rocky

De beginnende thuisbarista staat vaak voor de keuze of een Eureka Mignon of een Rancilio Rocky de betere keuze is. Beide molens zijn aan te bevelen.

De Eureka biedt traploze maalinstellingen, maar heeft de neiging iets meer klontjes te vormen dan de Rocky. Beide slijpmachines hebben in dit opzicht lichte problemen.

De uitwerptrechter van de Rocky is van kunststof, wat problemen kan opleveren met elektrostatische oplading van de gemalen koffie. De gemalen koffie komt dan niet rechtstreeks in de portafilter terecht, maar blijft steken in de trechter of elders. Dit probleem bestaat niet bij de Eureka.

Het uiterlijk is natuurlijk een kwestie van smaak, maar naar mijn mening maakt de Eureka een betere indruk. Daarom denk ik dat de Eureka de betere keuze is.

Welke molen moet in een espresso koffiemolen worden geïnstalleerd?

De molen is het hart van elke espresso koffiemolen. De volgende slijpmachines zijn gangbaar op de markt.

 • Slagmolen
 • Schijfslijpmachine
 • Kegel slijpmachine

In een slagmolen worden de koffiebonen gemalen door twee roterende “rotorbladen”. Dit gebeurt echter tamelijk willekeurig en daarom is de resulterende maling ook ongelijk van grootte. Deels te grof, deels al fijn. Geen goed uitgangspunt voor espresso en daarom eerder iets voor filterkoffie of perskannen.

Een schijvenmolen is hier de veel betere optie als u koffie wilt malen voor espresso. Hierbij worden de koffiebonen tussen twee metalen of keramische schijven op een gecontroleerde en relatief snelle manier “gemalen”. Het maalresultaat is homogeen en de afstand tussen de schijven kan mechanisch zeer goed worden ingesteld. U hebt goed in de hand hoe fijn de gemalen koffie uiteindelijk moet zijn. Daarom wordt de schijvenmolen vaak gebruikt in espresso koffiemolens van hoge kwaliteit.

Een alternatief voor de schijvenmolen is de zogenaamde kegelslijpmachine. Hier wordt de koffie gemalen tussen een naar boven gerichte roterende kegel en een “negatieve kegel” door een steeds kleinere opening. De gemalen koffie is zeer homogeen en als de kegels voldoende gedimensioneerd zijn, kan hij met een laag toerental worden gemalen. Dit is goed voor de smaak, omdat de koffiebonen tijdens het maalproces niet zo sterk verhit worden.

Conclusie over de molen: Een espresso koffiemolen van goede kwaliteit moet een schijf- of kegelmolen hebben. Hier hangt het ook af van de respectieve uitvoering van de fabrikant. Een “kegelmolen” alleen is bijvoorbeeld geen teken van kwaliteit als hij te snel draait en de koffie te heet wordt tijdens het maalproces.

Trouwens, de twee meest aanbevolen espresso koffiemolens (Rancilio Rocky en Eureka MCI) hebben beide een schijfmolen.

Maalgraad instellen: zo stelt u de espresso koffiemolen correct in

Meteen nadat u de koffiemolen hebt uitgepakt, kunt u beginnen: u moet de juiste maling voor de koffiebonen vinden. Het doel is een zo homogeen mogelijke maling te verkrijgen, zodat het water zich soepel en gelijkmatig door de gemalen koffie kan bewegen.

Ga hiervoor als volgt te werk:

 1. Start de koffiemolen
 2. Terwijl de molen draait, blijft u de maling verminderen tot u contact hoort in de molen. Fijner dan dit wordt het niet – dit is het nulpunt.
 3. Zet nu de slijpmachine een standje hoger (de slijpmachine draait nog).
 4. Vul de koffiebonen in de container.
 5. Maal de juiste hoeveelheid koffie in de portafilter (bijv. 8-9 g voor een espresso of 15-17 g voor een dubbele espresso of 21 g voor een driedubbele ristretto). Een fijne digitale weegschaal en een geschikte maatbeker zijn hier ook erg handig.
 6. Druk het koffiedik aan met een espressotamper.
 7. Klem de portafilter in de machine en start het brouwproces.
 8. Als de espresso alleen druppelt, is de maling te fijn. Als de espresso letterlijk in het kopje schiet en heel licht is, is de maling te grof.

Herhaal stap 3-8 tot de espresso een aanvaardbare zettijd en kleur heeft: De perfecte (eenvoudige) espresso van 25 ml moet binnen ongeveer 20-25 seconden in het kopje zitten en een hazelnootbruine tot roodbruine crema hebben. Afhankelijk van het soort koffie kan de crema zo dik zijn dat de suiker bovenop de crema blijft liggen in plaats van erin te zinken. Dan heb je de optimale maling bereikt. Natuurlijk is de smaak van de espresso uiteindelijk doorslaggevend. Als de espresso goed smaakt, maar niet precies alle bovenstaande parameters in acht zijn genomen, is een afwijking natuurlijk gemakkelijk te overkomen.

Hoe maak je je espresso koffiemolen goed schoon

U maakt uw espresso koffiemolen anders schoon, afhankelijk van het model. Hier vindt u gedetailleerde instructies voor het reinigen van een Eureka MCI espresso koffiemolen: Reinigen van de espresso koffiemolen

Mijn conclusie over de beste espresso koffiemolens voor beginners 2022

Zelfs in het instapsegment zijn al zeer bruikbare espresso koffiemolens te vinden met een goede tot zeer goede prijs-prestatieverhouding. De Eureka MCI staat al bijna 10 jaar in mijn keuken en ik kan hem met een gerust geweten een duidelijke koopaanbeveling geven. Maar ook de andere espresso koffiemolens die hier worden gepresenteerd, zullen de beginnende thuisbarista veel plezier verschaffen.

Een laatste tip: beknibbel niet op de molen, want de molen heeft een veel grotere invloed op de smaak dan de overstap naar een espressomachine van hogere kwaliteit.

Tip: Bekijk mijn artikel over elektrische koffiemolens voor filterkoffie. Het hoeft niet altijd espresso te zijn. Of niet?