Dubbel espresso recept: Caffè Doppio bereiding

De Caffè Doppio is een dubbele espresso. In vergelijking met de lungo wordt het niet alleen gemaakt met twee keer de hoeveelheid water, maar ook met twee keer de hoeveelheid koffiepoeder.

Als je op zoek bent naar een fatsoenlijke cafeïne kick met volle en pure espressosmaak, dan is de Doppio de koffiedrank bij uitstek.

Binnenkort:

 • De Caffè Doppio is een dubbele espresso
 • Slechts twee keer de hoeveelheid koffiepoeder en water is nodig voor de bereiding
 • De Doppio kan in veel verschillende variaties worden bereid
 • Juiste druk en ideale brouwtemperatuur zijn cruciaal voor de kwaliteit van de Doppio
Dubbele espresso

De geschiedenis van Caffè Doppio

De geschiedenis van espresso is zo oud als die van espresso. De eerste espressomachine werd in 1884 uitgevonden door de Italiaan Angelo Moriondo, omdat de zettijd van filterkoffie voor hem te lang was en hij de wachttijden in de koffiehuizen wilde verkorten.

Zo werd de eenvoudige espresso geboren. De machines bleven zich in de loop der jaren ontwikkelen en nieuwe uitvindingen.

Sinds 1963, toen de eerste espressomachine op de vrije markt kwam, die vergelijkbaar is met de huidige portafiltermachines en pas de laatste jaren gestaag is verbeterd, wordt espresso op dezelfde manier bereid.

Helaas is het niet bekend wanneer precies de Doppio Caffè naast de toch al populaire espresso de cafés binnenkwam en hier voor het eerst werd geserveerd.

5 feiten over dubbele espresso

 1. Een Doppio wordt bereid met twee shots espresso
 2. Een Doppio wordt meestal geserveerd in een klein kopje
 3. Een Doppio wordt bij voorkeur bereid met een donkere koffieboon
 4. Een Doppio wordt meestal bereid met een medium grind
 5. Een Doppio wordt meestal bereid met een hoogwaardige espressomachine

Wat is het verschil tussen een dubbele espresso en een lungo?

Er is een zeer cruciaal verschil tussen de Doppio en de Lungo. Omdat je de twee soorten voorbereiding onder geen enkele omstandigheid moet verwarren.

De dubbele espresso is echt een dubbel. Want zowel het water als het poeder worden hier in dubbele hoeveelheden gebruikt voor een simpele espresso.

De lungo daarentegen zet een eenvoudige espresso met twee keer zoveel water. Hij is daardoor veel wateriger en lichter dan de Doppio.

De juiste boon voor Caffè Doppio

Voor zowel de eenvoudige espresso als de Caffè Doppio moet je alleen koffiebonen van hoge kwaliteit gebruiken. Deze worden krachtig geroosterd voor de espresso.

Daarom zijn de donkere bonen ook aan te raden voor de Doppio. Een mengsel van Arabica en Robusta in een verhouding van 80% tot 20% wordt vaak gebruikt. Een puur Arabica mengsel daarentegen is fruitiger.

Voor een frisse en evenwichtige smaak moet je altijd hele bonen kopen die kort voor het brouwen worden gemalen.

Bereid Caffè Doppio met de volautomatische koffiemachine

Dubbele espressomachine

De meeste volautomatische koffiemachines hebben al een functie voor het bereiden van een dubbele espresso. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste capsules of pads voor de Doppio te gebruiken en de volautomatische koffiemachine bereidt ook de dubbele espresso met twee keer de hoeveelheid water.

Dubbel espresso recept

Caffè Doppio Recept

Dubbel espresso recept

Delen:
50 ml

Voorbereiding:
2 minuten

Kooktijd:
3 minuten

Totaal:
3 minuten

Hoe maak je een echte Italiaanse Caffè Doppio

Ingrediënten

 • verse koffiebonen voor 14 gram espresso naar keuze

 • 50 ml water

Leiden

 1. Verwarm een klein kopje voor de dubbele espresso
 2. Vers gemalen koffiebonen
 3. Het vullen van het waterreservoir
 4. Vul het portafilter met het versgemalen poeder. Verdeel gelijkmatig (waterpas) en druk goed aan met een tamper (tampern)
 5. Nadat het water uit de brouwgroep is afgevoerd (flush) bevestigt u het afgewerkte gevulde portafilter in de brouwgroep
 6. Plaats de voorverwarmde beker onder de gootsteen
 7. Druk op de coverknop, ongeveer 25 secondenn en stop de verwijzing opnieuw. De dubbele espresso loopt nu uit de tuit in het kopje en kan direct daarna worden genoten.

Hints

De dubbele portie espresso biedt ook twee keer zoveel cafeïne met ongeveer 66,5 mg. Als de Doppio zwart en zonder suiker wordt gedronken, heeft hij geen calorieën. Deze komen pas in het spel als er verschillende ingrediënten worden toegevoegd.

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 50 ml

Aantal per portie:Calorieën: 31Totaal vet: 0,7 gVerzadigd vet: 0,5 gKoolhydraten: 4,3 g

Hoe de dubbele espresso te serveren

Hoewel de Doppio twee keer zoveel espresso is, wordt deze koffiespecialiteit ook geserveerd in een klein kopje wanneer er geen ingrediënten meer worden toegevoegd.

Vaak wordt een klein gebakken Italiaans snoepje op de rand van het bord geplaatst. Een glas stilstaand water wordt altijd geserveerd met de Doppio voor een betere compatibiliteit.

Populaire Caffè Doppio varianten

Een dubbele espresso kan worden verfijnd met melk of worden bereid als een macchiato met melkschuim. De cappuccino kan ook worden bereid uit een dubbele espresso.

In principe kan elke espressovariant bereid met een enkele espresso shot ook gemaakt worden met een Doppio.

Het verschil zit hier alleen in de hoeveelheid gebruikte koffie en het verhoogde cafeïnegehalte, maar niet in de basissmaak.

Met ijs

In de zomer is er naast de affogato nog een andere manier om met ijs te bereiden. Dit is de shakerato, waarin een beetje suiker en ijsblokjes worden toegevoegd aan de dubbele espresso.

Alles wordt in een shaker geschud totdat er een ijskoud en romig koffiegenot ontstaat.

Veelgestelde vragen

Hoe bereid je een dubbele espresso met melk?

Als een dubbele espresso wordt bereid met melk, dan is het meestal een caffè latte. De Doppio Caffè is doordrenkt met dezelfde hoeveelheid warme melk. Melkschuim wordt ook vaak gebruikt voor de bereiding van een dubbele espresso met melk.

Hoe bereid je een dubbele espresso met chocolade?

Een espresso met chocolade is een Marocchino. Meestal wordt een eenvoudige espresso gebruikt, maar de Doppio is ook geschikt voor bereiding. Een theelepel vloeibare chocolade, wat cacaopoeder en melkschuim worden aan de espresso toegevoegd.

Hoe bereid je een dubbele espresso met slagroom?

Net als de eenvoudige espresso con panna, kan de dubbele espresso worden geserveerd met room. Voor dit doel wordt de Doppio zoals gewoonlijk bereid en aan de beker toegevoegd. Afzonderlijk wordt slagroom tot stijf geklopt en als roomdop bovenop de dubbele espresso geplaatst.

Hoe bereid je een dubbele espresso met ijs?

De Caffè Doppio met ijs is een affogato en het is een dessert. Voor dit doel wordt een bolletje vanille-ijs in een glas gedaan en vervolgens overgoten met de vers gebrouwen nog hete dubbele espresso en direct geserveerd.
Idealiter worden ijs en espresso apart geserveerd en overgoten door de koffiedrinker zelf, want affogato betekent zoveel als verzonken. Als de espresso over de ijsbal wordt gegoten, komt deze meestal naar de oppervlakte. Bij het apart serveren gaat het effect niet verloren. In plaats van vanille-ijs kunnen ook andere smaken worden geserveerd.

Hoe bereid je een dubbele espresso met alcohol?

Dit is de Caffè corretto, wat zich vertaalt als echte of verbeterde koffie. Er wordt een sterke drank toegevoegd aan de espresso of de dubbele espresso, die de koffie moet “corrigeren”. In de regel is het een shot amaretto of grappa, die wordt toegevoegd aan de dubbele espresso.