Caffè Lungo Recept &Espresso Lungo Bereiding Italiaanse Stijl

Een typisch Italiaanse koffiebereiding is de Caffè Lungo. In de traditie van de Duitse filterkoffie, maar nog steeds met meer verfijning, verscheidenheid aan smaken en nog veel meer aroma, is de Lungo gebaseerd op de bereiding van een espresso. Met ons recept is de bereiding in Italiaanse stijl heel eenvoudig.

Binnenkort:

 • Caffè lungo is een espresso die meer water gebruikt
 • De doorlooptijd door de espressomachine is ook langer dan bij espresso
 • Lungo betekent lang in het Italiaans, wat deze extensie aangeeft
 • Espresso Lungo dient ook als basis voor andere koffiespecialiteiten
Caffè Lungo

Wat is een Caffè Lungo?

De Caffè Lungo is een Italiaanse espresso, maar wordt uitgebreid met meer water. Als een klassieke espresso te sterk voor je is, dan is de lungo de juiste keuze. Ten eerste, omdat er meer water wordt gebruikt en ten tweede het brouwproces langer duurt, is het niet zo sterk als espresso.

Lungo betekent “lang” in het Italiaans, dus de lungo is een espresso die is verlengd. Door de langere doorlooptijd heeft de lungo ook een heel bijzonder aroma en een aangename smaak.

Niet elk type koffie dat voor een espresso wordt gekozen, is echter geschikt voor bereiding. Er worden echter variëteiten aangeboden die precies zijn ontworpen voor de lungo en het aroma ervan. Maar het is ook altijd je eigen, individuele smaak die beslist over de keuze van de variëteit.

Welke koffiebonen zijn geschikt voor Espresso Lungo?

Koffiebonen voor espresso lungo
Voor koffiebonen is een mengsel van Arabica en Robusta het meest geschikt voor de Lungo

Espressobonen worden gebruikt voor de lange koffie. Deze hebben echter een wat grovere maling. In de regel moeten ook de lichtere geroosterde variëteiten worden genomen. Want hier staan aangename zuren en fruitige aroma’s op de voorgrond.

Bij donker gebraden vlees daarentegen voeren in de test de bitterstoffen de boventoon, waarvan de afgewerkte espresso lungo al voldoende bevat. Het is een goed idee om verschillende variëteiten voor uw eigen smaak te proberen om uw favoriete bonen te vinden.

Een 70/30 blend van Arabica en Robusta wordt aanbevolen om de perfecte smaak van de Espresso Lungo te krijgen.

Wat is het verschil tussen espresso, ristretto en lungo?

Alle drie de koffiespecialiteiten zijn gebaseerd op de espresso en lijken dus behoorlijk op elkaar. Toch zijn er verschillen, zowel in bereiding als smaak. Omdat de aanpak in de bereiding verschilt in de mate van malen, de hoeveelheid water en de hoeveelheid koffie, evenals de doorlooptijd.

Als espresso als de klassieker wordt beschouwd, dan is Caffè Lungo de milde in vergelijking met de Ristretto de intense.

De lungo is een lange espresso die op dezelfde manier wordt geproduceerd als de espresso. Er moet echter meer water door het portafilter, waardoor de doorlooptijd langer wordt.

Maar het is geenszins een dubbele espresso, want 80 ml loopt door het portafilter in het kopje. Hierdoor krijg je meer kant-en-klare koffie, die minder intens smaakt en vaak een beetje bitter is.

Het tegenovergestelde van de lungo is de ristretto. In het Italiaans betekent ristretto “beperkt” omdat het een korte espresso is met een kleinere hoeveelheid water.

Of de koffie wordt fijner gemalen, maar met dezelfde doorlooptijd als bij de espresso, of er wordt grover gemalen koffiepoeder gebruikt, waarbij het water sneller doorgaat. Hierdoor kan de ristretto sneller klaar zijn.

Video: Espresso Lungo en het verschil met Americano &Café Crèma

In deze video wordt de Caffè Lungo vergeleken met andere espressodranken.

Caffè lungo bereiding

De juiste bereiding van de lungo hangt af van de ideale combinatie van bonenkwaliteit, verwerking en espressomachine. Bovendien moet de verhouding van de drie factoren hoeveelheid water, hoeveelheid koffie en mate van malen in evenwicht zijn om een harmonieuze smaak te verkrijgen.

Als het optimaal is bereid, heeft het een uitgebalanceerd aroma met zure en bittere nuances. Je moet er echter voor zorgen dat door de mehr op water dat Caffè Lungo niet waterig smaakt.

Lungo Ingrediënten

Voor een lungo op basis van een afgewerkte koffiehoeveelheid van 60 ml zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • Verse espressobonen (7-10 g)
 • 90° tot 94° Celsius heet, maar niet kokend water (50 tot 60 ml)

Uitrusting & Accessoires

Voor een traditionele lungo heb je nodig:

Pas de hoeveelheid water voor de Caffè Lungo aan

Als u een portafiltermachine heeft waarbij de afdekking handmatig kan worden gestopt, is dit perfect. Want dan kun je de toevoer na ongeveer 50 tot 60 seconden stoppen en de perfecte hoeveelheid water hebben bereikt tot een lungo van ongeveer 60 ml te verkrijgen. Op sommige machines kunnen de sleutels dienovereenkomstig worden opgeslagen na een enkele bewerking.

Het is nog beter als je een machine hebt met een lungo-knop die je gewoon hoeft in te drukken en vervolgens uit te schakelen na de overeenkomstige hoeveelheid.

De ideale maling voor Lungo koffie

De mate van slijpen voor de lungo is een beetje grover. Dit heeft als voordeel dat het water sneller door het grofgemalen meel gaat en er dus minder ingrediënten en smaken in het kopje komen, zoals bij fijngemalen koffiepoeder het geval is.

Het risico op overextractie wordt zo verminderd, de lungo smaakt minder bitter. Het koffiepoeder mag echter niet te grof worden gemalen, dan wordt de drank onderextractief en smaakt het waterig.

Welke dranken kunnen worden bereid op basis van Caffè Lungo?

Op basis van de lungo kunnen zowel cappuccino als latte macchiato worden bereid. Het aanzienlijk rondere aroma komt ook tot zijn recht in deze twee koffiespecialiteiten.

Maar niet alleen voor andere drankjes, ook voor een klassieke tiramisu, velen gebruiken nu de Caffè Lungo.

Caffe Lungo Recept

Caffè Lungo Recept

Delen:
1

Extra tijd:
8 minuten

Totaal:
8 minuten

Hoe maak je een originele Italiaanse espresso lungo

Ingrediënten

 • 7-10 g espressopoeder fijngemalen

 • Water

Leiden

 1. Bereid een kopje voor: Het is belangrijk om de cup eerst voor te verwarmen voor de lungo. Dit wordt bereikt met heet water of op de portafiltermachine.
 2. Maal bonen: In de tweede stap worden de espressobonen vers gemalen. Dit werkt in het portafilter of in een externe koffiemolen. Beide moeten worden aangepast aan een wat grovere slijpbeurt.
 3. Bereid gemalen koffie: Het verkregen espressomeel moet nu worden gegeten en geëgaliseerd. Dit is de enige manier waarop het in het portafilter kan worden geperst.
 4. Plaats portafilters: Het gevulde portafilter wordt in de brouwgroep ingebracht. De hoes wordt gestart, de voorverwarmde beker wordt onder de tuit geplaatst.
 5. Brouwsel: Na ongeveer 50 tot 60 seconden wordt de hoes handmatig gestopt, er is nu ongeveer 60 ml lungo gebrouwen.
 6. Roeren: Voor het drinken wordt de afgewerkte lungo kort geroerd.

Hints

Voeg suiker, honing, kaneel, cacao of chilipoeder naar smaak toe

Voedingswaarden:

Delen: 1
Portiegrootte: 60 ml

Aantal per portie:Calorieën: 0Totaal vet: 0g

Alternatieve bereiding van Caffè Lungo

Het is vaak zo dat koffieliefhebbers de Caffè Lungo bestellen om de espressosmaak wat minder intens te proeven. Toch moeten de smaakkenmerken hetzelfde blijven.

Daarom kan bij de alternatieve bereiding een normale espresso eenvoudig worden gebrouwen in een grotere lungo-kop, waaraan achteraf een beetje heet water wordt toegevoegd. Met deze alternatieve methode zitten er ook minder bittere stoffen in de afgewerkte drank.

Veelgestelde vragen

Welke kopjes voor espresso lungo?

Voor de Espresso Lungo worden de klassieke Lungo cups gebruikt, die een inhoud van maximaal 60 ml moeten hebben. Deze kunnen gemaakt zijn van glas of porselein, dat is naar eigen smaak.

Is Lungo normale koffie?

Zowel qua smaak als uiterlijk gaat Caffè Lungo meer in de richting van normale koffie dan espresso. Toch smaakt het aromatischer en evenwichtiger en is het dus geen normale K.Aap.

Hoe smaakt de lungo?

De espresso lungo smaakt aromatisch en mild. Het kan echter ook een beetje bitter zijn, omdat het water langer door het koffiepoeder stroomt en pas aan het einde van de extractie de bittere stoffen zijn opgelost.

Hoe “lang” is Caffè Lungo?

De Caffè Lungo wordt zo genoemd omdat de brouwtijd langer is dan die van een klassieke espresso. Het is dus één minuut “lang”.

Wat is het verschil tussen een Americano en een lungo?

De Lungo is ook een beetje een rijping van de Americano’s. De Amerikaanse GI’s die tijdens de oorlog in Italië waren gestationeerd, bestelden een glas water met espresso, dat hen te sterk leek. Ze verdunden de espresso met water en zo werd de Caffè Americano uitgevonden.

Wat is het verschil tussen Espresso Lungo en Café Créme?

Beide koffiespecialiteiten worden op dezelfde manier bereid als espresso. De caféroom, die ook bekend staat als Schümli-koffie, heeft echter een aanzienlijk hoger watergehalte dan de lungo en wordt geserveerd in cappuccinokopjes.